Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

A ja myślałem że to może samosiewy rzepaku. To czym to opryskałeś ten jęczmień.?  Widzę u sąsiada był ładny rzepak, a teraz niektóre rośliny robią się żółte i to te wysiane w rzędach bo siał co 45cm i tylko na glinie tam gdzie sucho.

Opublikowano
13 minut temu, ansu napisał:

A ja myślałem że to może samosiewy rzepaku. To czym to opryskałeś ten jęczmień.?  Widzę u sąsiada był ładny rzepak, a teraz niektóre rośliny robią się żółte i to te wysiane w rzędach bo siał co 45cm i tylko na glinie tam gdzie sucho.

To jest rzepak clearfield, te żółte to samosiewy rzepaku których mam tam niestety pełno co roku.

Opublikowano
11 godzin temu, ansu napisał:

Takie coś widziałem jak opryskałem pole po rzepaku glifosatem. Trochę mało dałem i mały zżółkł, a duży rósł dalej. Cleravis?

Napisałem! Cleravis?

• Like 1
Opublikowano
10 godzin temu, warchest napisał:

kurcze juz pazdziernik a tebu mam kupione na rzepak czy on bedzie dzialal ? 

Tebukonazol potrzebuje chyba 12 czy 15 stopni żeby działał jak najlepiej . Ogólnie im cieplej tym działanie powinno być lepsze.

Opublikowano

Jak oceniacie czy jest konieczność wykonania drugiego zabiegu regulacji? Patrzycie na wyniesie stożka, ogólną wysokość roślin, odsłonięcie szyjki korzeniowej czy na co właściwe powinno się zwrócić uwagę?

Opublikowano
8 godzin temu, robercikj100 napisał:

Tebukonazol potrzebuje chyba 12 czy 15 stopni żeby działał jak najlepiej . Ogólnie im cieplej tym działanie powinno być lepsze.

teraz niby nadaja w dzien 12 stopni a w noce chlodniej ale kupiony mam na to i bede musial opryskac a pogody nie pozwalaja zeby wczesniej opryskac

Opublikowano
13 minut temu, Mecha napisał:

Stosuje ktoś teraz kristalon?

A coś konkretnego byś chciał wiedzieć o kristalonie? Seria nawozów NPK z Yara w postaci krystalicznej w opakowaniach 3kg (kartonik, w środku woreczek foliowy) i 25kg worek foliowy, bardzo dobrze się rozpuszcza, miesza się z rożnymi środkami ochrony roślin, różne kolory kristalonów odpowiadają różnym proporcjom N:P:K. Zawierają znikome ilości mikroskładników. Część kristalonów ma swoje odpowiedniki np. w Intermagu jako Plonvit np. Phospho w woreczkach 2kg lub 15kg. Czy jest sens to stosować, nie wiem, być może przy jakiś ostrych niedoborach - może, koszt zabiegu 4kg/ha to ok. 20-30 zł w zależności jaki kristalon. 

Opublikowano

Do regulacji pokroju rośliny: chlorek mepikwatu, ccc, paklobutrazol, tebukonazol, metkonazol.

Od "grzyba" jak to napisałeś: triazole.

Dodać można: mikroelementy, makroelementy, środki insektycydowe, adiuwanty .

Opublikowano

U mnie w rzepaku przepuściło troche rdestu plamistego i komosy ale z tego co wyczytałem to komosa i rdest plamisty należa do roślin jarych i przez zimę wymarzną. Komosa troche oberwała. jest mała ale już z niedojrzałymi zielonymi nasionkami i rdest taki sobie. Ogólnie innych chwastów brak. W piątek był skracany CCC i tebu i juz widze że zaczyna siadać i wciągać go.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v