Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja wczoraj zasialem rzepak camelot 1,5 jednostki na 3,5ha wyszło 2,5kg na ha robiłem bez orkowo i trochę resztek pozniwnych jest źle się sialo ale zobaczymy co z tego będzie pryskam po wschodach w zależności jak to powschodzi

Opublikowano
12 godzin temu, pieter1991 napisał:

Kurde ludzie się nie chcą nauczyć, że nie siejesz kilogramów tylko ileś tam nasion na hektar.. W tamtym roku w sklepie patrzyłem na paczki mieszańców to jedna ważyła 6,34 kg a inna odmiana 9.87 kg a w tej i w tej po 1,5 mln nasion. Tak samo jest ze zbożem - starsi jakoś nie mogą uwierzyć, że można zasiać 125 kg/ha i uzyskać dobry plon, a w tym roku taka norma wysiewu mi wychodzi z Jutty bo MTZ malutka ;)
W 2018 w okolicy siali rzepaki koło 10 sierpnia i było niby spoko, ale 2-3 razy skracane a i tak kapusta porosła wyżej kolan i po zimie mieli zonka, bo dużo wypadło i potem w czerwcu odbiło psując omłot. Siane koło 20-25 już nie miały takich ekscesów

dokładnie tylko pamiętaj że ładniejsze ziarno do siewu (po części cięższe i większe) daje lepszy rozwój roślinie na początku.
Aby potwierdzić to co mówisz przykład - pszenica rotax - pomyliła się MTZ o 10g zamiast 43 czy 53 coś utkwiło w głowie że jest o 10 mniejsza - > efekt taki że pszenica gęsta jak szczotka i ochrona grzybowa trochę kasy pochłonęła a gdyby wyszedł wysiew normalny to i ochrona tańsza i łatwiejszy zbiór a plon podobny.

11 godzin temu, matek89121 napisał:

do 1 września mas czas na sianie rzepaku  nie patrz na terminy agrotechniczne 
klimat Polski sie zmienił a ludzie dalej trzymają się danych z przed 20 lat 

I tak i nie. Myśmy kiedyś zebrali rzepak siany 1 września i nie było i nawet ładnie zimował. Natomiast tu gdzie mieszkam (płn PL->NKE) staramy sie trzymać terminu 18-25 sierpnia (w tym roku pierwszy raz od chyba 10 lat udało się 18stego posiać bo zawsze to 22-24).

Opublikowano

Ja w czwartek posiałem rzepak Randy. Próba krecona była robiana na 3,6kg. Polifoska 6 rozsiana w ilości około 230 kg na ha. TRoche resztki pozniwne utrudniały siew ale lejki podniosłem wyżej. Dotykały troche ziemi a zagarniacze zagarniały i powinno być ok. Na drugi dzień wieczorem opryskane 0.21l Chlomazon 360 + 1,8l Metezachlor + adiuwant Gleber. Ktoś pisał że półtora hektarówka nie starczy mi na 1,12 ha  bo za mało zostanie w rolkach wysiewających. A własnie że nie. Posiałem te 1,12 ha i na końcu pola pokręciłem kołem i rolki normalnie wysiewały. Pozatym na dnie jeszcze nawet zostało. Przy miedzach jeszcze troche podosiewałem i zostało 0.5 kg w siewniku. Jednostka siewna ważyła 5,46 kg na 1,5 ha

Opublikowano
1 godzinę temu, andrzej1988 napisał:

Ja w czwartek posiałem rzepak Randy. Próba krecona była robiana na 3,6kg. Polifoska 6 rozsiana w ilości około 230 kg na ha. TRoche resztki pozniwne utrudniały siew ale lejki podniosłem wyżej. Dotykały troche ziemi a zagarniacze zagarniały i powinno być ok. Na drugi dzień wieczorem opryskane 0.21l Chlomazon 360 + 1,8l Metezachlor + adiuwant Gleber. Ktoś pisał że półtora hektarówka nie starczy mi na 1,12 ha  bo za mało zostanie w rolkach wysiewających. A własnie że nie. Posiałem te 1,12 ha i na końcu pola pokręciłem kołem i rolki normalnie wysiewały. Pozatym na dnie jeszcze nawet zostało. Przy miedzach jeszcze troche podosiewałem i zostało 0.5 kg w siewniku. Jednostka siewna ważyła 5,46 kg na 1,5 ha

Wszystko OK jak masz płaskie pola, na górkach miałbyś problem z wysiewem

Opublikowano
Aroo22 napisał:

Jakby komuś brakło nasion to zostało mi 1,7kg Exceptiona i 1,4kg Invigora 1165. Południe lubelskiego. 

Mnie zostało 5,5 kg Derrick'a zaprawionego Modestem. Paczka na 3 ha ważyła 12 kg.

Opublikowano
2 godziny temu, mraukot napisał:

Mnie zostało 5,5 kg Derrick'a zaprawionego Modestem. Paczka na 3 ha ważyła 12 kg.

Siałeś już go kiedyś? Ja w tym roku pierwszy raz ale u mnie jednostka ważyła 8,9kg. Nasionka drobne. Siałem po 2,5kg/ha

Opublikowano

Pierwszy raz siałem tę odmianę. Chyba dopiero drugi rok jest na naszym rynku.. Fakt, nasiona wydawały się dosyć drobne, ale kiełkowanie (dane z etykiety) wynosiło 88 %, więc pewnie stąd ta masa paczki 12 kg. Siałem kilka lat Scherlocka i nigdy mnie nie zawiódł, to w tym roku sięgnąłem po nowszą odmianę z KWS. Początkowo chciałem Birdy, ale okazało się że zimotrwałość poniżej średniej, chociaż w ostatnich latach, w okolicy żadne odmiany nie ucierpiały zimą.. Siałem jeszcze Alibabę, ale to na polach gdzie w przeszłości zaczęła pojawiać się kiła...

Opublikowano
3 godziny temu, Cihu napisał:

Siałeś już go kiedyś? Ja w tym roku pierwszy raz ale u mnie jednostka ważyła 8,9kg. Nasionka drobne. Siałem po 2,5kg/ha

Ja też posiałem Derricka, jednostka ważyła 8kg, nasiona bardzo drobne w porównaniu z Chrobrym

Opublikowano
Dnia 24.08.2019 o 22:28, Jarek22B napisał:

panowie co polecacie na samosiewy zbóż do stosowania bez względu na fazę rozwojową rzepaku (bo większość jest od 2 właściwych liści)?

Perenal 104 EC niezależnie od fazy rozwojowej rzepaku

Opublikowano

Perenal 104 EC w ubiegłym roku stosowałem przed zabiegiem na dwuliścienne 0,5l żadnych negatywnych.  Niestety dziki zryły i potrzebna była poprawka jesienią.

Opublikowano

Sieję w nieorane i w tym roku dałem rundup flex 2l/ha na ścierń 4 dni przed siewem. Mam nadzieję, że większość albo i wszystko wzięło i tylko dwóliścienne trzeba będzie pojechać.

Opublikowano
1 godzinę temu, derek2223 napisał:

Z Labradorem trzeba czekać do odpowiedniej fazy rzepaku, a Perenal nie ma takich ograniczeń. 

Jednostka siewna 12 kg? To mega grube te nasiona chyba?

Miałem kiedyś atorę. Jednostka 1,5mln wazyla 12kg

14 godzin temu, mraukot napisał:

Fakt, nasiona wydawały się dosyć drobne, ale kiełkowanie (dane z etykiety) wynosiło 88 %, więc pewnie stąd ta masa paczki 12 kg.

U mnie derrick siła kielkowania 98%

Opublikowano

Czy navigator poradzi sobie z samosiewami grochu ? strasznie dużo mi go wysypalo a glebowka gdzie niegdzie dala rade i w tych miejscach zaczął bieleć a reszta rośnie jak szalona .

Opublikowano

Panowie pomocy, siewnik nordsten, który sposób prawidłowy włożenia tych wkładek? I drugie pytanie jak te wieczka widoczne na zdj ustawić, czh na która wysokość? 

IMG_20190826_132716.jpg

IMG_20190826_132706.jpg

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v