Skocz do zawartości

Rzepak i nawożenie [połączone]

tomek15h

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, proxy8441 napisał:

musisz przyjąć ok. 50kg N/ tonę nasion wraz z słomą np dla 4t masz 200kg N odejmujesz N aplikowany jesienią, N mineralny z gleby, mobilny i masz zapotrzebowanie na azot

Tyle to wiem jeszcze pomnożyć przez 0,65 (tyle wykorzysta co jest w nawozie) i wychodzi dawka. Pytałem ile praktycznie?

Dzisiaj zamówiłem bo mają drożeć.

Jesień 350 kg polifosta 6

Wiosna 250 saletrosan 26

250 saletra 34

100 mocznik 46

Takie moje przymiarki, na 4 tony.

Edytowane przez marian7k

2 godziny temu, proxy8441 napisał:

musisz przyjąć ok. 50kg N/ tonę nasion wraz z słomą np dla 4t masz 200kg N odejmujesz N aplikowany jesienią, N mineralny z gleby, mobilny i masz zapotrzebowanie na azot

To jak dałem 70kg N jesienią to na wiosnę już tylko 130kg a i jeszcze minus mineralny to tylko 100 wychodzi? Trochę nie bardzo te twoje wyliczenia.

2 godziny temu, Adam86 napisał:

To jak dałem 70kg N jesienią to na wiosnę już tylko 130kg a i jeszcze minus mineralny to tylko 100 wychodzi? Trochę nie bardzo te twoje wyliczenia.

kolega wyżej wspomniał o wykorzystaniu ważnym czynniku więc na 4t 200kgN/0,7= 285kg N potem już odejmujesz Nmin. Nmob. N pobrany jesienią np 285-70kg- ok. 60kg Nmin i Nmob (w zależności jaka gleba) i masz 155kgN wiosną do zastosowania

tak się złożyło, opady dopisywały i w dobrym terminie występowały a to klucz do plonowania na słabych glebach, 200kg N/ha to jak narazie dla mnie próg którego prędko nie przekroczę po zatym tak wysokie nawożenie i prowadzenie łanu na słabych glebach może doprowadzić do tego że zostanę pod kreską.

Ja standard ok. 80kg N w 1. dawce bo rzepak ma konkretne rozety, a na 2. z 50-60kg, zobaczymy czy bedzie co nawozić narazie jest a na wiosnę może być pusto bo zwierzyna sporo szkód wyrządza u mnie o pogodzie nie wspomnę, do nawożenia daleko jeszcze

12 minut temu, proxy8441 napisał:

tak się złożyło, opady dopisywały i w dobrym terminie występowały a to klucz do plonowania na słabych glebach, 200kg N/ha to jak narazie dla mnie próg którego prędko nie przekroczę po zatym tak wysokie nawożenie i prowadzenie łanu na słabych glebach może doprowadzić do tego że zostanę pod kreską.

Ja standard ok. 80kg N w 1. dawce bo rzepak ma konkretne rozety, a na 2. z 50-60kg, zobaczymy czy bedzie co nawozić narazie jest a na wiosnę może być pusto bo zwierzyna sporo szkód wyrządza u mnie o pogodzie nie wspomnę, do nawożenia daleko jeszcze

Zgadzam się opady to podstawa.

ja nigdy nie pisałem że zaaplikowałem >150kg N wiosną po prostu tak intensywnie nie nawożę upraw które prowadzę na lekkich glebach, nawet rzepaku, jedynie kukurydzy dałem 170N po rolniku który nic nie nawoził, do tego 115P i 160K a i tak mizerna była po prostu odczyn niski, miejscami nawet 4,2 także zaraz po zbiorze poszło wapno, co do rzepaku to na jesieni dałem od 40-60kgN/ha

Edytowane przez proxy8441

Ja widzę że lepiej dać mniej aniżeli więcej zwłaszcza w latach suchych, widać to doskonałe w zbożach ale widzę, że w rzepaku u siebie tez.. dwa lata temu dałem w rzepak ponad 200kg n, na jednym kawałku plon nawet bym powiedział, że spadł, na drugim bez różnicy w porównaniu do jednego zostawionego na rozsądną dawkę. W tamtym roku wiosną dane z 280kg saletrosanu i 200l rsm 32, i średni plon z 10ha to 4t, może ciut lepiej. Fakt że dałem trochę odżywek na wiosnę lepszych, kelpak, nano Activ, i powiem że po tym kelpaku rzepak wyglądał zarąbiście, jeszcze takiego ładnego, krempego, ciemno zielonego do pąka nie miałem, myślę że gdyby nie sucha wiosna spokojnie byłoby 4,5t..

• Like 1

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez damiandg
      Powiedzcie mi czy macie jakiś sposób na sarny w rzepaku bo jest kilka stad takich po 10 sztuk i wszystkie siedzą w moim rzepaku. Do wiosny chyba nie zostanie nic.
    • Przez hesus37
      Witam nie wiem czy było już na forum, ale chciałbym rozpocząć temat dotyczący melasy buraczanej jako nawozu dolistnego. Może ma ktoś doświadczenie w tyn temacie?
    • Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
  • Dodaj nową pozycję...