Skocz do zawartości

Rzepak i nawożenie [połączone]

tomek15h

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie

ja nigdy nie dawałem żadnego fosforu i potasu na wiosnę, tylko to co pod korzeń przed siewem. 

Właściwie to po co sypiecie to całe Korn Kali albo Kizeryt na wiosnę? Mniej sypaliście pod korzeń czy jak?

No i druga sprawa, jak zamierzacie rozwiązać temat zakaz sypania azotu do 1 marca?

2 minuty temu, jahooo napisał:

A dawałeś przedsiewnie jakiś azot poza tym co w polifosce ?

Ja dawałem 60-80kg mocznika na  ha

Nie azotu nie dawałem i tak jest za duży jak na tą porę profilaktycznie ubezpieczyłem bo nie wróżę mu za dobrze przy mrozach bez śniegu 

Edytowane przez Cezar81

za duży to znaczy? Dowiedziałem się ostatnio od starszego doradcy że rośliny rzepaku w pewnym okresie mają to do siebie że szyjka korzeniowa siedzi nisko, a liście bujają do góry, coś jak walka o światło. Także myśle że nie ma się czym przejmować. W zeszłym roku sam widziałem na jesień rzepaki nie skracane, liście bujne jak skurczybyk i przezimował w 100%

azotu brakuje i tyle. Rok temu u siebie dałem mocznik w fazie liścieni po 70kg/ha, zostawiłem sobie dwa miejsca dla kontroli i było widać jak by odciął że jeden jest ciemny zielony a drugi blady i fioletowy. Skoro dałem 500kg polifoski 6 to nie ma szans żeby to był niedobór fosforu. Po drugie jak jest chłodniej to jest słabsze pobieranie fosforu. Jeszcze może wziąć pod uwagę Ph gleby, u mnie na mozaice gdzie słabsze Ph czyli 5,7 rzepak w tych miejscach jest ewidentnie fioletowy mimo że poszło pod korzeń prawie 400kg NPK 8-20-30. Tam gdzie Ph jest na poziomie 6,2 jest wszystko okej.

Edytowane przez koniu

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez damiandg
      Powiedzcie mi czy macie jakiś sposób na sarny w rzepaku bo jest kilka stad takich po 10 sztuk i wszystkie siedzą w moim rzepaku. Do wiosny chyba nie zostanie nic.
    • Przez hesus37
      Witam nie wiem czy było już na forum, ale chciałbym rozpocząć temat dotyczący melasy buraczanej jako nawozu dolistnego. Może ma ktoś doświadczenie w tyn temacie?
    • Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
  • Dodaj nową pozycję...