Skocz do zawartości

Rzepak i nawożenie [połączone]

tomek15h

Rekomendowane odpowiedzi

A od kiedy to smietka podgryza korzenie!? Smietka jest na lisciach! Przebarwienia na lisciach to wynik braku dostepnosci fosforu, lub innych pierwiastków! Korzenie atakują drutowce, pedraki itp

Z obserwacj plantacji  widze źe przebarwienia to efekt nierównego wysiewania nawozów, ewentualnie malej jego dawki! sa pola gdzie rzepak jest pasami zielony i przebarwiony, a na poprzeczniakach najwiekszy bo tu jest najwiecej nawozu nasypane!

Obecnie mamy zbyt ciepła jesień, malo deszczów  , plantacje siane pózniej sa ladniejsze niź te wczesne, bo rzepak wcześno wysiany zbyt wyrósł i bardzo sie wysilił zbyt wyrastając, i jak widze skracanie nie pomoglo bo było za późno przeprowadzone

11 minut temu, nikejanek napisał:

No nie kojazylem nigdy smietki z tym przebarwieniem, szacun! Pójde sam zobaczyć, 

Kim trzeba być żeby nauczać innych o rzeczach o których się nie ma zielonego pojęcia?

Jak nie nakosisz z tych 26lisci 6t to nie wiem... 😄

Ewidentnie coś schrzanione, u mnie dwukrotnie skrócony rzepak ma średnio 8-12lisci.. 

Jakby to były pojedyncze rośliny to ok, a tak to nie wiem, wystarczy się zastanowić ile on musiał zerzreć z tej ziemi żeby tyle liści wyprodukować 😮

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez damiandg
      Powiedzcie mi czy macie jakiś sposób na sarny w rzepaku bo jest kilka stad takich po 10 sztuk i wszystkie siedzą w moim rzepaku. Do wiosny chyba nie zostanie nic.
    • Przez hesus37
      Witam nie wiem czy było już na forum, ale chciałbym rozpocząć temat dotyczący melasy buraczanej jako nawozu dolistnego. Może ma ktoś doświadczenie w tyn temacie?
    • Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
  • Dodaj nową pozycję...