simpleNICKpl

Siewnik do poplonu - jaki wybrać?

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
simpleNICKpl    240

Witam, stoję przed zakupem siewnika do poplonów i jak w temacie, jaki wybrać? Jakiej firmy, polski czy zagraniczny, talerzykowy czy pneumatyczny, jakie zalety ma napęd hydrauliczny nad elektrycznym. Do siania rocznie około 20-30 hektarów raczej z tendencją wzrostową. Siewnik będzie zamontowany na bronie talerzowej landstal. Póki co siany był tylko rzepak ale nie wykluczam innych roślin. Pozdrawiam

yaro_1    140

Ja mam APV z dmuchawą elektryczną, i nie narzekam, zamontowany na gruberze, bez problemu sieje groch. Uwaga tylko taka, przy zamówieniu dobierz walki wysiewające zależnie od tego, co planujesz  wysiewać.

I druga uwaga, spotkałem się z opiniami ze siew poplonów lepiej wychodzi na gruberze niż na talerzówce

Alio    120

Jeśli chcesz kupić nowy to nie doradzę.

Ja kupiłem używany alfę z Unii i jestem bardzo zadowolony. Nabudowałem na agregat ścierniskowy 3m i tym sieję 5 rok. Wschody rewelacyjne, dawka super precyzyjna. Bez problemu wysiewa zarówno 1-10 kg jak i 100-150.

Ja zwykle sieję mieszankę rzodkwi i gorczycy w dawce 7-12 kg i rośnie łan który potem ciężko zaorać dobrym pługiem.

Minusy to musisz trafić siewnik o szerokości agregatu. 

Nigdy już nie wrócę do siania siewnikiem nawozowym czy małym siewnikiem do poplonów z tarczą a siałem tym wiele lat.

W tym roku chcę kupić na przedni tuz wał nożowy do cięcia poplonów w czasie orki.

Macie jakieś doświadczenia w tym temacie?

Witold zdjął lekkim płaszczem jorurt z

drzewka...

GABBER85    1622

zależy jakie te poplony czy mieszanki drobne z grubymi, np  rzodkiew/rzepak i groch czy tylko drobne...

>>>>>> 

yaro_1    140

siewnik pneumatyczny posieje wszystko, tylko w przypadku APV trzeba dobrać odpowiednie wałki wysiewające. wcześniej siałem groch z owsem, obecnie sam groch (samosiewy zboża i tak będą), bez problemu idzie wysiać 250 kg

wojtal24    2752

o czym takim co myślicie żeby i na talerzowke 3.5m i na grubera 2.6m da radę https://www.olx.pl/d/oferta/siewmet-producent-siewnik-poplonow-CID757-IDOUVPB.html

ZETOR TEAM

yaro_1    140

to coś nadaje się tylko do drobnych nasion, gdyby tympodobne siewniki były dobre to nikt by nie kupował pneumatycznych 

maniekc360    132
5 godzin temu, Alio napisał:

Jeśli chcesz kupić nowy to nie doradzę.

Ja kupiłem używany alfę z Unii i jestem bardzo zadowolony. Nabudowałem na agregat ścierniskowy 3m i tym sieję 5 rok. Wschody rewelacyjne, dawka super precyzyjna. Bez problemu wysiewa zarówno 1-10 kg jak i 100-150.

Ja zwykle sieję mieszankę rzodkwi i gorczycy w dawce 7-12 kg i rośnie łan który potem ciężko zaorać dobrym pługiem.

Minusy to musisz trafić siewnik o szerokości agregatu. 

Nigdy już nie wrócę do siania siewnikiem nawozowym czy małym siewnikiem do poplonów z tarczą a siałem tym wiele lat.

W tym roku chcę kupić na przedni tuz wał nożowy do cięcia poplonów w czasie orki.

Macie jakieś doświadczenia w tym temacie?

Też mi się wydaje że taki nadbudowany będzie lepszy niż rozsiewacz. Lepsze wschody, precyzja, nie trzeba się bawić w włączanie i wyłączanie zasuwy.

simpleNICKpl    240

Dodam że talerzówka ma 5 metrów także nabudowany mechaniczny odpada. Apv wiadomo wysoka półka tylko że cena 10 tysięcy wyżej od polskich

Peron    378

AgroMasz na bronie 4m sieje bardzo dobrze. Jestem zadowolony, ale używam go do drobniejszych nasion. 

yaro_1    140

Jak ja kupowałem swojego to za bardzo nie miałem wyboru, bo mogłem wziąść mechaniczny z Unii, lejkopodobne z talerzem albo pneumatyczny APV. Nie było jeszcze polskich siewnikow pneumatycznych. Tylko dla mnie połowę dopłaciła agencja, bo zakup był na wniosek

simpleNICKpl    240

na wniosek to sam bym apv brał i się nawet nie zastanawiał a teraz 15 różnych firm te siewniki produkuje i bądź mądry co wybrać 

v11    1032

mam już z 15 lat apv pneumatyk -posiał setki ha zarówno wsiewki jak i nawóz -jedyne co bym zmienił to wykonanie w nierdzewce .Jak masz trochę smykałki lub fachowca to pożycz APV niech z nierdzewki wytną ci elementy -kilka metrów spawu dmuchawa jest typówka a porządny dodatkowy  sterownik APV 5,2 kupowałem za 1500 zł w austri nowy mocny silnik kosztuje 250 euro wałek wysiewajacy gumowy -taki polecam 500 zł całość powinna się zamknąć w 5-6 tyś 

Janeczko    82

Czyli dla pary ha nie da rady tym małym siewnikiem za 1.5k ? Bo szczerze te apv to dla mnie przerost formy nad treścią dla mego gospodarstwa 

v11    1032

wszystko da rady ale to tak samo jak mercedes i tico choć można się zdziwić  bo mercedes też się psuje 

Janeczko    82
1 godzinę temu, v11 napisał:

wszystko da rady ale to tak samo jak mercedes i tico choć można się zdziwić  bo mercedes też się psuje 

Owies z facelia rozsypie ? Groch z łubinem da radę ?

Janeczko    82
4 godziny temu, yaro_1 napisał:

Grochu i łubinu tym nie posiejesz

Nie doleci? Za małe szczeliny czy jak ?

LulaszRol    0

Ja w tym roku pożyczyłem taki siewnik za 1,5k gorczyca+ rzodkiew+facelia super rozsiewa eksperymentalnie zrobiłem też mieszankę z łubinu peluszki facelii i wyki czasem się blokował ale jak podskoczył to siał dalej tylko że siałem 20kg bo 60kg łubinu było rozsiane w starej metodzie rozsiewaczem na 24m, wydawało się że dużo zostaje pod samym siewnikiem. Poczekał bym na wschody żeby lepiej ocenić ale za tą cenę jest ok tylko warto brać z mieszadłem 

Janeczko    82
2 godziny temu, LulaszRol napisał:

Ja w tym roku pożyczyłem taki siewnik za 1,5k gorczyca+ rzodkiew+facelia super rozsiewa eksperymentalnie zrobiłem też mieszankę z łubinu peluszki facelii i wyki czasem się blokował ale jak podskoczył to siał dalej tylko że siałem 20kg bo 60kg łubinu było rozsiane w starej metodzie rozsiewaczem na 24m, wydawało się że dużo zostaje pod samym siewnikiem. Poczekał bym na wschody żeby lepiej ocenić ale za tą cenę jest ok tylko warto brać z mieszadłem 

Ustawiłeś go na talerzowce/gruberze ? Ja myślałem (o ile go kupię) dać z przodu na turze bo jakoś nie widzi mi się on na mojej talerzowce V

LulaszRol    0
14 godzin temu, Janeczko napisał:

Ustawiłeś go na talerzowce/gruberze ? Ja myślałem (o ile go kupię) dać z przodu na turze bo jakoś nie widzi mi się on na mojej talerzowce V

Miałem go na agregacie Kongskilde virbro flex 4,2m z tyłu ma takie wiatraczki bliżej mu do grubera. Zamontowałem go przed ostatnimi łapami i jeszcze ziarka zdążyły wpaść pod te wiatraczki i niektóre pod ostatni rząd łap a jechałem na 15cm z racji dużej wilgoci. Jeśli miał byś mieć z przodu ciągnika to talerzówke musiał byś raczej ustawić płytko do 5cm jeśli siał byś gorczyce bo łubin raczej by wyszedł nawet jak by głęboko wpadł. Z tym że ja siałem tydzień po pierwszym zerwaniu sćierni jak już były szpilki

v11    1032
Napisano (edytowany)
Dnia 7.08.2024 o 16:58, Janeczko napisał:

Owies z facelia rozsypie ? Groch z łubinem da radę ?

bez  problemu ale węże poziomo albo lekko w dół -jak dmuchawa elektryczna a jeżeli hydrauliczna to nawet pod górkę przedmucha -sieję wsiewki na 18 m szerokości i idzie  oczywiście kółka wysiewające takie żółte -jakaś guma no i nie 100 kg/ha 

Edytowano przez v11

Janeczko    82

Dzwoniłem to te 1499 to cena netto i bez mieszalnika więc średnio atrakcyjne 

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

• Podobna zawartość

• Przez Audi213
      Cześć. 
      Potrzebuję kogoś, kto ma Lemkena Solitaira 9 na komputerze LH Agro 5000. Mam kilka pytań, bo zakupiłem taka sztukę i fajnie byłoby, jakby ktoś wytłumaczył mi parę kwestii.
    • Przez xxxMarcin3
      Witam, potrzebuje opinii na temat siewników Euromasz. Planuję zakup siewnika 3 metrowego, cena jest atrakcyjna, tylko nie wiadomo jaka jest jakośc za tą cene. 
    • Przez Lukasz21_Lubelskie
      Cześć,
      wychodzę z zamiarem zmiany agregatu siewnego na zestaw nabudowany Kongskilde VibroCompact + Demeter 3000A. Wie ktoś ile dokładnie całość waży na wale packera? Chodziłby z Deutzem Agrostarem 4.71. sprawdziłem u kumpla z talerzówką Agrolift 3m z hydropakiem i było git. Według tabliczki waga maszyny 1500kg + mnóstwo oblepionej ziemi także myślę że te +150kg tam było. 
      Może ktoś z forumowiczów ma podobny zestaw mocowo i wagowo i powie jak on się sprawuje w takim połączeniu.
    • Przez artur1980
      Witam. Posiada ktoś instrukcję obsługi do takiego komputera? Chodzi mi o ustawienie.   https://www.namyslo.pl/oferta/p/227.spread-p.html#product-wypos-opt
    • Przez emtecc
      Witam
      Nabyłem w dobrych pieniążkach siewnik poplonu Unia Alfa SP-06  z 2006r. Nie mogę namierzyć do tego instrukcji.
      Ktoś takową posiada i mógłby się podzielić?
      Nowsze Alfy napędzane są z koła ostrogowego. Ten SP-06 napędzany jest  poprzez dwie przekładnie od wału dogniatającego maszyny uprawnej.
  • Utwórz nowe...
Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj