Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Rzepak jednego sąsiada siany 24 września ma się dobrze jednak przy tej pogodzie jeszcze coś z niego będzie, każdy się śmiał że nawet nie zejdzie i nic z tego nie będzie a jednak coś będzie przy tych temperaturach cały czas rośnie ;) 

20181101_130830.jpg

Opublikowano
13 minut temu, matek89121 napisał:

wrzucaj zdjęcia tego rzepaku co kilka dni  sianego 24 -09 ciekawe co z niego będzie

dobra za jakieś 2 tygodnie coś wrzucę jak będę obok jego jechał bo on tak trochę w polach ale coś przed zimą jeszcze dodam 

Opublikowano (edytowane)

znajomy dosiewał 2 lata temu bo accord coś szwankował pare arów, w takiej fazie wchodził w zimę jak tutaj na zdjęciu, nie wiem jak sypał ale opóźniony w rozwoju na wiosnę sporo bo on dopiero rozete kształtował i na roślinach sporo zielonej masy a kwiatów i łuszczyn potem jak na lekarstwo, jak nie ma podstawy plonu tj liści i korzenia to się nie ma co łudzić, nawóz zeżarł a plonu pewnie brak

czym to siane?

Edytowane przez proxy8441
Opublikowano
14 godzin temu, kubamako66 napisał:

Rzepak jednego sąsiada siany 24 września ma się dobrze jednak przy tej pogodzie jeszcze coś z niego będzie, każdy się śmiał że nawet nie zejdzie i nic z tego nie będzie a jednak coś będzie przy tych temperaturach cały czas rośnie ;) 

20181101_130830.jpg

Jeśli to jest aktualne zdjęcie, to nie wiem czy koszty pokryje. Skąd jesteś jeszcze przydałoby się wiedzieć. 

Późny siew to loteria, taka jest prawda. 

Opublikowano

nawet zwiększona obsada tego nie zrekompensuje, obserwowałem go do samego końca, tyle tylko że nie miał chwastów w tym miejscu, zapełnił braki ale zobaczymy i czekamy na informacje z tej plantacji

Opublikowano

ryzyko duże jak będzie pogoda jak jest teraz ciepło to jeszcze trochę podrośnie teraz spadło 29l deszczu i jest ciepło, jeden pan z doradztwa i widział ten rzepak mówił że może nawet być lepszy niż te co były sianie w sierpniu ale ja w to wątpię  bo jednak on jest mały i na wiosnę jak przezimóje to będzie liście tworzyła reszta rzepaków będzie szła w górę w pąk  ? 

Opublikowano

Panowie ponawiam pytanie o ubezpieczenie od gradu rzepaku. Rzepak mam 3 rok i chciałbym go w tym roku ubezpieczyć typowo tylko od gradu. Spotkałem się z głosami, że trzeba to zrobić na jesieni, jakie są orientacyjne stawki?

Opublikowano
4 godziny temu, kubamako66 napisał:

ryzyko duże jak będzie pogoda jak jest teraz ciepło to jeszcze trochę podrośnie teraz spadło 29l deszczu i jest ciepło, jeden pan z doradztwa i widział ten rzepak mówił że może nawet być lepszy niż te co były sianie w sierpniu ale ja w to wątpię  bo jednak on jest mały i na wiosnę jak przezimóje to będzie liście tworzyła reszta rzepaków będzie szła w górę w pąk  ? 

wiadomo opóźnienie w wegetacji będzie ale to nic, ważniejsze jest to że takie rośliny nie mają solidnych zawiązków/podwalin plonu tj ilości liści i grubości szyjki korzeniowej, hmm może być różnie ja tylko opisałem spostrzeżenia moje odnośnie plantacji znajomego, wiele już rzepaku widziałem ale rzepak to roślina niesamowita czasami potrafi zaskoczyć

3 godziny temu, Jano7711 napisał:

Panowie ponawiam pytanie o ubezpieczenie od gradu rzepaku. Rzepak mam 3 rok i chciałbym go w tym roku ubezpieczyć typowo tylko od gradu. Spotkałem się z głosami, że trzeba to zrobić na jesieni, jakie są orientacyjne stawki?

dziś dzwonił znajomy agent z TUW, zrobi nam polisę za ok. 90zł/ha kompleksową przy plonie 3t nasion tylko nie powiem już ceny pewnie od 1700zł bedzie liczył, tata z nim rozmawiał, jeśli sam grad Cię interesuje to zdaje się że masz czas jeszcze na wiosnę a ujemne skutki przezimowania bodaj do końca listopada

• Like 1
Opublikowano

ja dawałem bi 58 na części pola podwójną dawkę na pozostałej części normalna  po 4 dniach dursbanem poprawiałem i  polowe zbiło a połowa została i nic już nie ruszam może wszystkiego nie zjedzą

Opublikowano
22 godziny temu, skywalker89 napisał:

To pewnie jakie pzu...

Mi w concordii za 12ha rapsu i prawie 15ha pszenicy wyszlo jakieś 4kafle do zapłaty..

TUW, ale wszystko zależy od sumy ubezpieczenia tj. plonu i ceny

Opublikowano
7 godzin temu, Ksawery napisał:

co dajecie na mszyce w rzepaku? bo juz nic nie pomaga, miejscami spore żółte place liście usychaja, a deszcz padał, będzie cos z tego?

WP_20181102_11_52_37_Pro.jpg

masakra piłą mechaniczną

Opublikowano

co jest lepszy  kiedys siałem na pierwszy raz saletre 350kg na ha a na 2 raz saletrosan 300kg teraz chciałem kupic saletrosan a teraz nie mają i oferują mi polifoskę 21 niewiem czy brac tą polifoskę siał ktoś ją na rzepak i pszenicę

Opublikowano

zależy kiedy uda CI się wysiać polifoske  bo   do tej pory stosowałem polifoske i saletrę na 1 dawkę w tym roku ze względu na pozną wiosnę  zastosowałem saletrosan  i saletre i o dziwo zwyżka plonu  wiec nie wiem czemu to zawdzięczać  pogodzie czy zmianie nawozu

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v