Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
35 minut temu, majes napisał:

Ja dzisiaj planuję tebukonazol 50g, difenokonazol 100g, ccc 300g, bor.

Dzisiaj w południe ma być 28 stopni. Czy to nie za wysoko? Jak zacznę wieczorem to zaraz przychodzi rosa a w nocy deszcz nadają. Więc oprysk guzik podziała.

Z dwojga złego chyba lepiej jechać w upał?

Trzeba było jechać rano z rosą. W taki upał też pewnie guzik podziała. 

Opublikowano
Dnia 20.09.2018 o 20:17, TheBociek1996 napisał:

kamil2963 nie wiem co masz na myśli z tą "byle jaką" uprawą, domniemam że chodzi Ci o mniej intensywną uprawę - mniejsze nakłady fungicydowe, mniejsze nawożenie azotem itp. Dla mnie to nie byle jaka uprawa, a oszczędność, czy dostosowanie agrotechniki do danego klimatu i danej gleby, bo z gówna miecza nie ulepi i jak widzę jakie niektórzy nakłady robią w rzpeaku czy innych uprawach które uprawiane są na przysłowiowych piachach to ja się nie dziwię, że narzekają. Co z tego że Tacy zarobią w sprzyjającym roku więcej niż przy "skromniejszej' agrotechnice jeśli taki rok zdarza się raz na 5 lat a przez 4 lata wychodzą na 0. Lepiej oszczędniej, ale z delikatnym plusem co rok.
Co innego na lepszych glebach, tam można sobie pozwolić na więcej, 

Byle jaka uprawa to dla mnie zaorać zasiać i opryskać na chwast, bez wprowadzania podstawowych składników P K Mg S bez wapnowania bez totalnej ochrony.

Bez obornika da się żyć, nawet lepiej niż z nim, trzeba oprócz sztucznych nawozów zostawiać słomę i odpowiednio ją zagospodarować i/lub siać międzyplony a zmianowanie to podstawa 

Źle się wyraziłem, bylejaka czyli po najniższej lini oporu rezygnując z odpowiedniej ochrony fungicydowej lub odpowiedniego, wynikającego z bilansu nawożenia. 

Tak się już nie da niestety. 

Opublikowano

Witam. Czy ktoś z was stosował już ponowna regulację rzepaku? Po 2 tyg po zastosowaniu tebu 0.7/ha plus stabilna 0.3/ha. Rzepak dalej pędzi jak burza. Na dzien dzisiejszy wyglada tak. Odmiana Sherlock siany 17 sierpnia w ilości 55szt/m

20180922_103740_HDR.jpg

Opublikowano
19 godzin temu, masa24 napisał:

I co z tym zrobić ? Więcej tego jak rzepaku

to pewnie samosiewy rzepaku z poprzednich lat i wtedy nic nie zrobisz bo po prostu zostaną one na polu i popsują ci bardzo plon rzepaku albo jakaś gorczyca czy rzodkiew to wtedy mróz powinien ją załatwić. tak czy siak nic już z tym nie zrobisz.

Opublikowano

Mam problem z robactwem w rzepaku, cos mi zaczelo ostro jesc rzepak m. in smietka bylem w sklepie dali mi Dursban opryskalem. Dzis bylem na polu po 3 dniach od oprysku i widze ze pod dolna czescia lsicia jest pełno takich małych larw, czy to teraz opryskac?

Opublikowano
3 godziny temu, mds212 napisał:

(....) . Dzis bylem na polu po 3 dniach od oprysku i widze ze pod dolna czescia lsicia jest pełno takich małych larw, czy to teraz opryskac?

Musisz wiedzieć co to za "robactwo". Wiele preparatów nie ma rejestracji w rzepaku , ale ma w warzywach przeciwko tym samym szkodnikom. Osobiście wczoraj likwidowałem w rzepaku  małe larwy tantnisia , poszła duża dawka mieszaniny cyperkilu i dursbanu i do tego mikrokompleks - ( poza dokarmianiem obniża PH cieczy )

• Like 1
Opublikowano
Chcę zastosować caryx na pierwsze skracanie, aktualnie rzepak ma 4-6 liści czy jak opryskał bym troszkę później przykładowo jak będzie już ten 7 liść to zadziała też prawidłowo? I czy bez problemu mogę dać do opryskiwacza wszystko razem Caryx, mocznik, jakąś odżywkę i coś na robaka? Rzepak Chrobry.
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v