Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
DzikiSimental25 napisał:

Witajcie ! Mam problem z młodą krową. Jest 2 miesiące po porodzie. Lekarz stwierdził ketozę. Dostaje glukozę w zastrzyku. Ma 39 stopni temperaturę. Dostaje glicerynę i pro rumen.Ma słaby apetyt. Co polecacie na poprawę apetytu ? Siano je. Kiszonki z QQ nie.

glukoza w zastrzyku ? ile czasu trwa ta ketoza ? spytaj u okolicznych sprzedawców o hepa detoxin u mnie bardzo ostatnio pomogło krowa po porodzie miała ketozę i problem z wątrobą 5L wlane i ładnie doi

Opublikowano

Gliceryna panowie nie zakwasza, zakwaszają wszelkiego rodzaju węglowodany-cukry proste (melasa) oczywiście jak są w niewłaściwych proporcjach do cukrów złożonych (skrobia np z kuku). 

Opublikowano

Kexton to monenzyna (działa jak antybiotyk) a działa to eliminując część bakterii w żwaczu. Działa super tylko nie można wrzucić sztuce ktora jest już zabiedzona. Najlepiej kilka dni po wycieleniu i na prawie trzy miesiące spokój względny. 

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, slawek74 napisał:

glukoza w zastrzyku ? ile czasu trwa ta ketoza ? spytaj u okolicznych sprzedawców o hepa detoxin u mnie bardzo ostatnio pomogło krowa po porodzie miała ketozę i problem z wątrobą 5L wlane i ładnie doi

Tak glukoza w zastrzyku domięśniowym. Trwa 2 dni. W czwartek jeszcze jadła ale gorzej.

@pawelmf Dostawała cały czas. Teraz też ładnie wylizuje. Tylko paszy nie chce jeść. 

Edytowane przez DzikiSimental25
Opublikowano
DzikiSimental25 napisał:

4 godziny temu, slawek74 napisał:

Tak glukoza w zastrzyku domięśniowym. Trwa 2 dni. W czwartek jeszcze jadła ale gorzej.

@pawelmf Dostawała cały czas. Teraz też ładnie wylizuje. Tylko paszy nie chce jeść. 

Ja stosuję wylewki bezpośrednio

Opublikowano

DzikiSimental25 ile temperatury ma dokładnie. Równo 39. Przy ketozie to raczej nie gorączkuje. Może ma jakiś przewlekły stan zapalny macicy? Nie sączy się nic podejrzanego? Ta glukoza domiesniowo to jakie stężenie i w jakich ilościach na dobę. 

Opublikowano

Padło mi trzecie ciele z rzędu. Sytuacja wygląda następująco, najpierw kaszlą dostają leki, po dniu wszystko przechodzi i następnego dnia zdychają? Jakie badania warto wykonać?

Opublikowano

Dobra, to powiedz jeszcze w jakim są wieku, czy chudną przy tym, czy mają biegunki, czy kał nie jest biały? Weterynarz jakiś był? Jakie leki podałeś? 

Opublikowano

Ok Półtora miesiąca. Biegunek nie mam w ogóle. Z początku rosną super potem zaczynają kaszleć i rosną słabiej dostają  leki i jest chwilowa poprawa inastępne leki. Wet ten sam więc nie powtarza. Wszystkie zdechły w tym tygodniu ostatni dzisiaj

Opublikowano

Zapalenie płuc wywołuje je jakiś wirus bo u mnie chorowało 12 jałówek i dwie krowy. U sąsiada cała obora prawie wszystkie a Wet który leczy nie nadąża bo się dziadostwo roznosi w coraz większym stopniu. Ja podawałem krowom eficur (3 razy po 35ml raz na dobę) a jałówki dostawały syntetyczny ale nie pamiętam nazwy tylko co 48 godzin trzy powtórki. Najbardziej kaszlały i miały trudności z oddychaniem najmłodsze. Temperatura ok 39 u większości czyli nizsza sporo niż przy standardowym zapaleniu płuc. 

Opublikowano

A co wykazała sekcja? Zapalenie płuc? Jakies badania krwi robiles? Czy wymazy z nosa czy krtani? Strasznie szybko idzie.

U mnie przy wirusie kaszlalo bardzo duzo sztuk, leki podane najgorszym i bez upadków się obeszło, ale to pewnie inny wirus. A może bakteria...?

Jak masz malo sztuk to kazdą bym w miare odizolowala zeby kontaktu ze sobą nie miały, dać im duzo swiezego powietrza,bo w zaduchu i wilgoci wirusy i bakterie szaleją. Popryskać rapicidem obore i wywapnować suchym wapnem posadzki (wszystko moze byc w obecnosci zwierzat, jesli dobra wentylacja).

Opublikowano

Gdzie wyczytałeś maksymalna dawkę 15. 15 to na 200 250 kilogramów masy ciała. Jak sztuka ma 600 700 to niestety ale 15 niewiele zdziała no chyba że podajesz na zanokcice gdzie stan zapalny jest ograniczony do szpary w kopycie.

Opublikowano (edytowane)

Może typowo płucne? Pastereloza, mannheimia, BRSV?

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Jeśli jeszcze nie byly leczone a widać objawy (wyciek z nosa, kaszel) to krew na oddechowki tj.z wirusów  warto:  IBR i parainfluenza, Brsv, bo najczestsze. Z bakterii Pasteurella i Mycoplazma. To takie minimum z minimum, bo najczestsze. Warto tez zrobic kilka zdrowych bez zadnych objawów. 

Opublikowano
13 godzin temu, Slodki66 napisał:

DzikiSimental25 ile temperatury ma dokładnie. Równo 39. Przy ketozie to raczej nie gorączkuje. Może ma jakiś przewlekły stan zapalny macicy? Nie sączy się nic podejrzanego? Ta glukoza domiesniowo to jakie stężenie i w jakich ilościach na dobę. 

Temperatura równo 39 lub 38 i 7. Glukoza 2 razy na dobę w sumie 200 cm. Nic się nie sączy. 

Opublikowano
43 minuty temu, Paulina1985 napisał:

Jeśli jeszcze nie byly leczone a widać objawy (wyciek z nosa, kaszel) to krew na oddechowki tj.z wirusów  warto:  IBR i parainfluenza, Brsv, bo najczestsze. Z bakterii Pasteurella i Mycoplazma. To takie minimum z minimum, bo najczestsze. Warto tez zrobic kilka zdrowych bez zadnych objawów. 

Były leczone.

Opublikowano

No tak. Wiadomo antybiotyk moze zafalszować wynik, ja od leczonych nie bralam, ale wzielam od "zdrowych" krew i wirus i tak wyszedł. 

Jakbym byla zdesperowana to pewnie prosilabym lekarza zeby chociaz od jednej leczonej zrobić badania, a nóż wyjdzie coś.

Opublikowano

Sławek74 masz rację z ulotki dawkowanie eficur to 1ml na 50kg masy ciała. Ja podaję  na dużą sztukę jak pisałem i nie podaje go podskórnie jak jest w ulotce tylko domiesniowo bo lepiej działa i najczęściej na ostre zapalenie macicy. 

Ostatnia epidemia zapalenia płuc w mojej okolicy przybiera na sile. Nie słyszałem o padnięciach ale u mnie niektóre sztuki wyglądały kiepsko. Jak pisałem wcześniej najgorzej przechodziły najmłodsze takie do roku.  Parę lat temu biegała grypa to w jednej oborze się kończyła to zaczynała się w następnej.