Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Azor07 napisał: Daleko masz do Buska Zdroju lub Michałowa tam zrobisz badania (wet Czerwonka ). W laboratorium do ludzi robiłem badania moczu od krowy nie wiem jak by było z krwią . ja nieraz badałem krew w ,,ludzkim,, labolatorium teraz wet sam bada

• Like 1
Opublikowano

dokładnie to nie pamiętam i zależy na ile pierwiastków/substsncji badasz czasami 100 czasami więcej niektórzy mogą powiedzić że to dużo ale wizyty weterynarza i strzelanie w ciemno jest droższe i może przynieść ujemny skutek wynik po kilku godzinach lub na drugi dzień

Gość Robercik1
Opublikowano
Dnia 2.01.2019 o 22:48, patrykb2736 napisał:

slawek74 napisał: patrykb2736 łożysto to na drugą dobę się odejmuje potem się szyjka zamyka i więcej nie ingerujemy możemy bolusa z owera metrisept podać na lepsze oczyszczenie i po tygodniu płukanka Próbowałem po dobie ale nie dało rady, krowa ma minimalnie słabszy apetyt temperatury nie ma,mój wet mówił mi zawsze że najłatwiej na trzeci czy drugi dzień usunąć bo zachodzą procesy gnilne,ale i teraz nie dało rady podal jej coś do macicy i kazał próbować.Martwi mnie to zapalenie,ale dostałem 3 strzykawki "rilexine" zobaczymy czy to coś pomoże

w lato jedna miala tak przyrośnięte ze po 7 dniach wyjęte bylo...... na siłe sie nie wyciąga  poobrywasz brodawki porobisz rany i wtedy dostaję gorączki...  

Opublikowano

Wet jak brał do badania to jak dobrze pamiętam to 30zł .Mocz w laboratorium 5zł , posiew 25zł .Poziom magnez z moczu czy z krwi się bada ?Wynik tego samego dnia

13 minut temu, logan3512 napisał:

Ile kosztuje takie badanie ile sie czeka na wynik ? 

Opublikowano
krowa 2 i pół miesiąca do ocielenia apetyt zmalał w ciągu ostatnich dwóch dni w sumie wczoraj przestała jeść i zagoraczkowała jakiś antybiotyk jej wet zaaplikował na wieczór. dziś rano gorączka i nie mogła się podnieść podał jej na gorączkę w żyłę tym razem i wapno do żołądka. gorączka spadła do 39 ale nadal nic nie je. wet stwierdził zatrucie ciążowe - będzie coś z tego ?
Opublikowano

Zatrucie ciążowe? 

A płód żywy? Nie ma skretu macicy? Nie ma zapalenia wymienia? Zapalenia pluc? Temperatura 39 jak dla mnie to stan u krow podgoraczkowy szczegolnie w zimę, w lato do przyjecia jako norma.

Mialam tez przypadki takiego niedoboru wapna,ze wygladało to jak sepsa, razem z silnymi potami, drgawkami i trudnoscią w oddychaniu.

Opublikowano
39° po lekach przed było 41°. Zapalenia wymienia nie było napewno, teraz ciężko stwierdzić bo wymię puste. Przed wieczornym dojem znów był wet. podał znów coś przeciwgorączkowego bo jej podskoczyła temperatura i drożdże kazał podać. troszeczkę siana zjadła.
Opublikowano

Wet dobrze ją obsłuchał czy tylko pobierznie bo może być przemieszczanie trawieńca lub coś z płucami. 

Opublikowano

🤣🤣🤣🤣 o Jezu! Zbadał temperaturę??? To jakiś znachor, że stwierdził całą chorobę po tym? 

Szkoda, ze nie pokusil się o zbadanie przyczyny tego jego "zatrucia ciążowego"...noz sie w kieszeni otwiera jak taki lekarz może w ogóle działać w terenie...badanie rektalne, sprawdzenie czy cielę jest zywe, paski do moczu, osluchanie pluc, osluchanie zwacza czy w ogóle sa skurcze,czy jelita pracują itd, to sa już podstawy kazdej wizyty...bardzo smutne i Ci wspolczuję @Jus82, ale.moze masz tam jakiegos lepszego lekarza wokol siebie co posiada stetoskop i rekawice rektalne? 🙄🙄🙄🙁

Opublikowano

U mnie był podobny przypadek w zeszłym roku krowa nie jadła gorączka cielna ponad 7 m .Pierwsza diagnoza wirus ,ona nie kaszlała ,ale kilka sztuk tak ,dostała antybiotyk temperatura spadła bardzo mało jadła do tego biegunka . Trzeciego dnia przyjechał inny wet bo był podejrzenie przemieszczenia ,osłuchał ,włożył rękę stwierdził kwasicę (metaboliczną nie wiem dokładnie czy to się tak nazywa ) pobrał krew .Za kilka godzin zadzwonił jego przełożony że krowa ma strasznie niski poziom wapnia i fosforu dziwił się że jeszcze na nogach stoi .Krowa była w niezłej kondycji wstawała bez problemu ,ale do tego wyniku pewnie przyczyniła się biegunka . Dostała drożdże sodę antybiotyk zaczęła lepiej jeść podwyższona  temperatura wracała nadal ponad 40 stopni .Dostała wlewy wapniowe ,bo dożylnie było ryzyko porzucenia ciąży . Między czasie zaczęła strasznie często sikać nawet nie ras nic nie poleciał . Zrobiłem badanie moczu nic nie wykazało ,posiew tez nie . Kupiłem wlewy fosforowe wlaliśmy i po tym zlewie zaczęłam mniej jeść ,drugi raz wlaliśmy tylko pół bo zapach mi się nie podobał czuć było octem ,to jej zaszkodziło przestała jeść . Wezwałem trzeciego weta (60km) potwierdził że z tym wlewem jest coś nie tak .Dostała antybiotyk ,wlewy z ruchamax ,propionian sodu,glikol pomogło zaczęła jeść ,temperatura nadal była podwyższona i to posikiwanie . W kontakcie telefonicznym byłem z wetem kazał podawać antybiotyk(przez 10dni  co 3 dni ) i czekać na wycielenie . Po trochu to ustępował temperaturę przestałem mierzyć bo na każdym termometrze była inna. Trwało to leczenie miesiąc krowa się wycieliła ciele małe 23kg ale zdrowa ,krowy już nie zacielałem myślę ją sprzedać  . Mam nadzieję że i u Ciebie skończy się wszystko dobrze .

Opublikowano
Zatrucie ciążowe wykluczone, ciele żywe, temperatura jej skacze , sikać sika normalnie, drugiego dnia choroby żadko zrobiła raz później ładny gęsty kał-mało bo tylko skubie siano. Dziś temperatura ok, wlewy z drożdży . Żwacz na miejscu , nie kaszle , żadnych wycieków z nosa czy oczu. Jeszcze zbadamy mocz , tylko trzeba poczekać na siusiu.
Opublikowano

A próba bolowa na kregoslupie? Moze ciało obce jak ktos wspominał, po lekach przeciwbolowych apetyt porawia się? 

My dziś mieliśmy krwotok z przedniej nogi nad nadgarstkiem...naczynie krwionośne do szycia a krowa 2tyg przed wycieleniem ...działo się :)

Opublikowano

Przy ciele obcym liczą godziny magnes pomoże tylko wrzucony wcześnie potem to już stan zapalny osierdzia/otrzewnej i po krowie pomóc mogą antybiotyki Ale to nie pewne jeśli jeszcze wstaje to lepiej chyba z nią uciekać i weta szukać innego bo diagnozę stawiać po zmierzeniu temperatury to chce się jednocześnie śmiać i płakać 

Opublikowano

Zalezy jak to długo trwa. Podejrzewam, ze dla malego gospodarza kazda sztuka się liczy i nie jest prosto "uciekać" z krową tylko ratować za wszelką cenę :) dobrze jakby doczekala chociaz do wycielenia 🙄, ale jaki to bedzie cielak po takich przejsciach?

Ja dzis miałam szyte naczynie krwionośne nad nadgarskiem u sztuki 2tyg przed wycieleniem, krowa oslabiona po stracie sporej ilości krwi, no ale zawsze trzeba miec nadzieję :)

Opublikowano

Lepsza sprzedaż jak padnięcie u mnie krowa magnes wrzucony był i niestety padla tyle z tego dobrego że zrobiłem sekcję wyjeli magnes i drut ocynkowany typowy pastuch pocięty na kawalki ok 2 cm zaostrzony z dwóch stron teraz wszystko powyżej 200kg na magnesach