Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

emattti masz stado pod wyceną ? bo parametry masz ciekawe chyba że "długopisem" są badane

Edytowane przez AWEJ
Opublikowano (edytowane)

Jak Baranowo to może tak być że takie parametry,tam mają słabe ziemie same piachy!! I jeszcze może do tego nie dostają pełnoporcjówek i takie są tego efekty.

Edytowane przez razor275
Cytowanie poprzedniego posta
Opublikowano (edytowane)

emattti masz stado pod wyceną ? bo parametry masz ciekawe chyba że "długopisem" są badane

Jak Baranowo to może tak być że takie parametry,tam mają słabe ziemie same piachy!! I jeszcze może do tego nie dostają pełnoporcjówek i takie są tego efekty.

stada nie mam pod ocena...

a takie slabe parametry mam bo i tu sie zgodze z przedmowca na samych piaseczkach nie pociagnie, krowy dostaja qq, sianokiszonki, srote ale to chyba glownie o te zmiemie chodzi i dlatego slabe parametry

chyba zeby cos mleczarnia kombinowala z biakliem i tluszczem...

wiem ze to temat o cenach mleka, ale tylko odpowiadam na uwagi kolegow

Edytowane przez emattti
Opublikowano

Kolego Emattti u mnie ostatnio od marca parametry mleka lecą systematycznie w dół, przy niezmienionym żywieniu. Być może mleka jest więcej i dlatego tak się dzieje.

Opublikowano

Thomas2135 parametry spadają i nie musi ceny obniżać mleczarnia i tak mniej płaci ,masz ocenę czy wierzysz mleczarni bo ostatnio cuda tam się dzieją ,mówię to z doświadczenia

Opublikowano

Kolego emattti czy masz badany mocznik ogólny w mleku w mleczarni . Parametry Twojego mleka wskazują na niedobór białka i energii w żywieniu .Znając choć ogólny poziom mocznika dało by to obraz .ps a jak z zacielaniem krów u ciebie ?

Opublikowano (edytowane)

Kolego emattti czy masz badany mocznik ogólny w mleku w mleczarni . Parametry Twojego mleka wskazują na niedobór białka i energii w żywieniu .Znając choć ogólny poziom mocznika dało by to obraz .ps a jak z zacielaniem krów u ciebie ?

Thomas2135: pewnie masz racje, bo krowy cala zime do teraz dostaja caly czas to samo

Meg5: stada nie mam pod kontrala i nie wiem jaki mam mocznik. krowy slabo sie zacielaja, praktycznie kazda krowa ''powtarza''... :/

Edytowane przez razor275
Cytowanie poprzedniego posta
Opublikowano (edytowane)

Do emattti

Jak pisałam wyżej ,niedobory w żywieniu paszami energetycznymi jak i białkowymi ,też przerabiałam ten problem u siebie ,też mam słabe ziemie .

Edytowane przez Gość
Opublikowano

No i przyszła kolej na obniżki w Mlekovicie w Baranowie. Z 0,30 zł premii potrącają na 0,20 zł czyli o 10gr.

Opublikowano

ZPM Wolsztyn marzec 5gr w dół kwiecień 5gr w dół ;[ Czyli nie ważne gdzie wszędzie leci w dół. Mam pytanie odnośnie mleczarń w kuj pom/wlkp które płacą najlepiej, które mają najleszpy kontakt z dostawcą a które najgorszy itp bo ostatnio zastanawiamy się nad zmianą mleczarnie ale nie wiadomo gdzie na razie ZPM Mlecz Wolsztyn/Damasławek. Pozdrawiam życzę wytrwałości i podwyżek jak to mówił spot wyborczy pewnej partii: Żeby żyło się lepiej, wszystkim. ;)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez marconi965
      Witam, od paru dni zmagam się z coraz mniejszą wydajnością u krów mlecznych. W tej chwili dojnych jest 9 sztuk (wszystkie HF), dzienna wydajność wynosi ok 70 litrów. Krowy dostają dziennie ok. 15 kg kiszonki z kukurydzy, 10 kg sianokiszonki, 10 kg siana, 3 kg śruty zbożowej (owies, pszenżyto, jęczmień) i 1 kg śruty rzepakowej/szt. Czy miał ktoś z was podobny problem? Wiele sztuk jest młodych, ale przynajmniej połowa stada jest po wycieleniu, także dziwi mnie ta mała ilość mleka. Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam.
    • Przez marconi965
      Witam, od kilku dni mam problem z zawartością wody w mleku, podejrzewam że to wina chłodni. Jest to schładzalnik 600 litrów. Zauważyłem, że gdy jest mało mleka, na ściankach skrapla się woda, która dostaje się do mleka. Czy miał ktoś podobny problem, lub wie co może być przyczyną? Dodam tylko że temperatura mleka zawsze jest właściwa. Proszę o pomoc.
    • Przez marconi965
      Witam, kilka dni temu pisałem o problemie z wodą w mleku. Na początku poziom wynosił 1%, teraz zwiększył się do 2.5%. Robiłem próbki w kilku laboratoriach, bezpośrednio od krów mleko, wychodzi woda. Odpada więc awaria chłodni czy wina kierowcy. Po zrobieniu wynikow wychodzi bialko- 3.2%, tłuszcz 4,4%, sucha masa-12.3%, ph- 6.6, woda 2.5%. Kontaktowałem się z doradcą zywieniowym, każdy rozkłada ręce. Miał ktoś może podobny przypadek i potrafi pomóc?
    • Przez krzysiu12
      Witam!
      Oddałem dziś dwie próbki mleka do zbadania ze zbiornika i wyniki bardzo mnie zaskoczyły. Były duzo wyższe paramtery (bakterie i somatyka) niż w mleczarni.
      Nie ma zadnych zapalen u krów a somatyczne w pierwszej próbce wynosiły 590 a w drugiej 520 a w mleczarni 250.
      Bakterie ponad 400 a w mleczarni 30.
      Mocznik 96 przy białku w mleku 3.4 i tłuszczu 4.4.
      Czy myślicie ze te wyniki moga byc wiarygodne? Nie wiem co o tym mysleć.
    • Przez michaloski16
      Witam 
      Mam pytanie. Mam 7 krow i chciałbym zacząć oddawac mleko. Co mi jest do tego potrzebne? Jakie wymogi muszę spełnić?  Dodam ze moją obora jest na głębokiej ściółce. Proszę o szybką pomoc☺
  • Dodaj nową pozycję...
v