Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

padalec ,no pozazdrościć optymizmu ,tylko jak mleko tanieje to pomyśl za co te maszyny kupisz lub spłacisz :wacko: OSM Sierpc za kwiecień bo nie mam faktury za maj . Białko 3.41, tłuszcz 4,43 ilość tylko 5500 l, cena 1,36 brutto .Jak pisałam wyżej ,obniżka była od marca czy lutego o 4 grosze .

Opublikowano

piknik piknikiem ale ludzie też chcą żyć i mieć godziwe życie i złotówki na koncie a piknik jest tylko dla wybranych

No ale niestety tak już jest. Ta sytuacja z parametrami mleka powtarza się co roku a nam pozostaje tylko zacisnąć zęby i dalej doić krowy <_< . A tak swoją droga był ktoś kiedyś na tym pikniku :P ?

Opublikowano

Widzę po postach, że co niektórzy za rok będą już bankrutami jak cena będzie nadal spadać w sumie lepiej dla tych co zostaną...

OSM Maluta przygotowała kolejną obniżkę za maj -4gr za litr... Pozdrawiam

Opublikowano

Osm Czarnków . Cena za maj 2012: 1,19 zł/litr dla ryczałtowca/

Ilość:15500 litrów

Białko:3,27-3,20

Tłuszcz: 4,11-4,06 (jakoś dziwnie nie spadła cena w tym miesiącu ,ale za to parametry tłuszczu i białka spadają ;[ )

Opublikowano

byłem tam dwa razy jedzenie i picie do oporu nagrody dla wybranych i co roku tych samych '' Zawadzki'' i reszta kliki a wszystko z naszego mleka a na imprezie kilkunasty rolników a reszta to goście i szefostwo i pracownicy a my rolnicy to krowy doić a powinien ten piknik być dla samych rolników jako podziękowanie za ich ciężką pracę

Opublikowano

juz wystawiona faktura za maj - ROTR Rypin tak zachwalany przez jednego tu obecnego pana po tej nieziemskiej piecio groszowej podwyzce. ilosc mleka :ponad 18 tys litrow, bialko-3,24, tluszcz -4,12, CENA- 1,14 brutto a jestem vatowcem wiec mnie ona nie dotyczy czyli musze sobie odjac od tego 5 %

Opublikowano

wiec milanreal1 nie wiem czy jestes jakims ich naganiaczem lub powiazany z rada ktora nie zmienia sie od x lat ale po prostu wk***ia mnie to Twoje zachwalanie i jeszcze wypominanie mi mojego niezadowolenia a mam ku temu powody, jest to chyba najnizsza cena w kraju. wiec jak masz zamiar paprac sie w gownie tylko dla przyjemnosci to Twoja sprawa ja chce przynajmniej na tym godziwie zarabiac, pozdrawiam wszystkich trzezwo myslacych ktorzy potrafia realnie okreslic to co sie dzieje dookola.

Opublikowano

damian40000 ,pisałam wyżej jak w OSM Sierpc ,czyli od lutego bez zmian w cenniku .Jest na razie przyzwoicie jeśli chodzi o cenę ,tylko że mleka mam mało bo mi krowy się pochorowały i wylewam przez antybiotyk :(

Opublikowano

wiec milanreal1 nie wiem czy jestes jakims ich naganiaczem lub powiazany z rada ktora nie zmienia sie od x lat ale po prostu wk***ia mnie to Twoje zachwalanie i jeszcze wypominanie mi mojego niezadowolenia a mam ku temu powody, jest to chyba najnizsza cena w kraju. wiec jak masz zamiar paprac sie w gownie tylko dla przyjemnosci to Twoja sprawa ja chce przynajmniej na tym godziwie zarabiac, pozdrawiam wszystkich trzezwo myslacych ktorzy potrafia realnie okreslic to co sie dzieje dookola.

1,14 nie jest cena katastrofalna jak ktos napisał pare postów niżej że dostał 98gr/l bo to jest nierealne.

Opublikowano

Za maj kolejna obniżka 5gr. 0,97zł brutto tł.3,9 białko:3,1 (dziwny spadek parametrów) ilość 7100L: Wolsztyn odział Damasławek.

Tutaj nas dopiero kroją ładnie

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez marconi965
      Witam, od paru dni zmagam się z coraz mniejszą wydajnością u krów mlecznych. W tej chwili dojnych jest 9 sztuk (wszystkie HF), dzienna wydajność wynosi ok 70 litrów. Krowy dostają dziennie ok. 15 kg kiszonki z kukurydzy, 10 kg sianokiszonki, 10 kg siana, 3 kg śruty zbożowej (owies, pszenżyto, jęczmień) i 1 kg śruty rzepakowej/szt. Czy miał ktoś z was podobny problem? Wiele sztuk jest młodych, ale przynajmniej połowa stada jest po wycieleniu, także dziwi mnie ta mała ilość mleka. Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam.
    • Przez marconi965
      Witam, od kilku dni mam problem z zawartością wody w mleku, podejrzewam że to wina chłodni. Jest to schładzalnik 600 litrów. Zauważyłem, że gdy jest mało mleka, na ściankach skrapla się woda, która dostaje się do mleka. Czy miał ktoś podobny problem, lub wie co może być przyczyną? Dodam tylko że temperatura mleka zawsze jest właściwa. Proszę o pomoc.
    • Przez marconi965
      Witam, kilka dni temu pisałem o problemie z wodą w mleku. Na początku poziom wynosił 1%, teraz zwiększył się do 2.5%. Robiłem próbki w kilku laboratoriach, bezpośrednio od krów mleko, wychodzi woda. Odpada więc awaria chłodni czy wina kierowcy. Po zrobieniu wynikow wychodzi bialko- 3.2%, tłuszcz 4,4%, sucha masa-12.3%, ph- 6.6, woda 2.5%. Kontaktowałem się z doradcą zywieniowym, każdy rozkłada ręce. Miał ktoś może podobny przypadek i potrafi pomóc?
    • Przez krzysiu12
      Witam!
      Oddałem dziś dwie próbki mleka do zbadania ze zbiornika i wyniki bardzo mnie zaskoczyły. Były duzo wyższe paramtery (bakterie i somatyka) niż w mleczarni.
      Nie ma zadnych zapalen u krów a somatyczne w pierwszej próbce wynosiły 590 a w drugiej 520 a w mleczarni 250.
      Bakterie ponad 400 a w mleczarni 30.
      Mocznik 96 przy białku w mleku 3.4 i tłuszczu 4.4.
      Czy myślicie ze te wyniki moga byc wiarygodne? Nie wiem co o tym mysleć.
    • Przez michaloski16
      Witam 
      Mam pytanie. Mam 7 krow i chciałbym zacząć oddawac mleko. Co mi jest do tego potrzebne? Jakie wymogi muszę spełnić?  Dodam ze moją obora jest na głębokiej ściółce. Proszę o szybką pomoc☺
  • Dodaj nową pozycję...
v