Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

HEJ. pomocy! jestem młodym gospodarzem,mam 23 lata. <nowym> rodzice odstawiali mleko do polmleku--->skup w mławie mam 20.000 l. mleka białko 3.65, tłuszcz 4.20 cena to 1.43 obiecują że podniosą mi ale tego nie robią :( gdzie mam uciec od nich??? nie traktują mnie poważnie ;[

Wypowiedz umówe tak jak pisze @janek82. 20 tyś litrów miesięcznie to nie jest juz mało. Łatwiej im stracić takiego klienta niż znaleźć. Ty im stawiaj warunki (oczywiście rozsądne) ;) Ja tak zrobiłem i nie żałuje. Cena poszła w góre, białko i tłuszcz. Przed złożeniem wypowiedzenia to miałem najniższe białko i tłuszcz w 15-sto letniej historii produkcji. Teraz jest już znacznie lepiej. Nawet licznik cysterny zaczął zgadzać się z litrami w zbiorniku;) wczesniej na odbiorze nawet do 60 litrów brakowalo i twierdzili że oni wszystko mają sprawne. Także bierz ich pod włos i jak bedzie Ci się konczył okres wypowiedzenia to nie podpisuj odrazu umowy jak przyjadą do Ciebie;) Niech się pofatygują ze 2-3 razy przyjechac. To bardzo dobrze działa na nich;) To im ma zależeć na rolniku a nie nam na nich! Jak nie kupią mleka to co będą produkowac? Oranżade?

Jeszcze lepiej gdybys znalazł ze 2-3 takich rolników z okolicy jak Ty i razem złożyć wymówienie wtedy efekt bedzie lepszy.

Opublikowano

a ja nie rozumiem co ty jeszcze robisz w Mławie, wszyscy uciekają stamtąd. "Ten statek" już odpłynął kolego. mława dawno padła,a numer z wypowiedzeniem u tego Pana Kierownika może przejdzie przez miesiąc,ale nie na dłuższą metę. tem siedzą już w większości tacy co mają po 1000-3000 litrów na miesiąc i nie mają z czym poszaleć. uciekaj

Opublikowano

Mała dygresja w sprawie cen mleka - nie wiem jak to wygląda u Was - ale myślę że podobnie:

rok 2009 - cena mleka 0,95zł - rok 2011/12 - 1,20 zł - wzrost o 25%

rok 2009 - cena wołowiny - 5,50zł - rok 2011/12 - 8,20 - wzrost o 49%

rok 2009 - cena ON - 3,60zł - rok 2011/12 - 5,80 - wzrost o 62 %

do trzody się nie wypowiadam bop nigdy nie produkowałem - a to dość specyficzny rynek.

- ceny brutto - co prawda jestem małym dostawcą - śr 4000l/mies - więc jestem ciekawy opinii dużych dostawców - bo na pewno w 2009 też mieli wyższą cenę - tylko nie wiem jakie relacje.

W każdym razie coś z ceną mleka coś nie gra.

Jestem dostawcą do OSM Czarnków - północna wielkopolska.

jeszcze dorzuć nawozy opłaty stałe etc. temat jest o mleku i nie mieszaj na tym dziale. Jedyna słuszna dygresja jest taka że cena za mleko wzrosła w progowej do opłacalnej relatywnie wzrosły koszty produkcji i tyle. Ja w 2009 najmniej dostałem 94 grosze dziś cena oscyluje około 1,35-1,43 i tak jak wtedy mi sie opłaciło to i teraz też mi się opłaca. Boli mnie tylko to że za półtora litra mleka mogę iść i kupić sobie i to nie żart tylko realia tyle samo wody mineralnej. Porównaj sobie teraz koszty jednego i drugiego i powiedz jakie to są czasy. Wracając do tematu oby kryzys mleczny nie powrócil a ceny rosly nam w takim samym parytecie jak i ceny nawozów czy ON

Opublikowano
Boli mnie tylko to że za półtora litra mleka mogę iść i kupić sobie i to nie żart tylko realia tyle samo wody mineralnej.

Dokładnie! Czasami nawet woda jest droższa. Możemy sobie tylko pomarzyć o cenie 2l mleka=1l ropy. Już nie mówię o 1l=1l bo taka sytuacja już nigdy się nie powtórzy :unsure:

Opublikowano

bywało że wołowina była tańsza od wieprzowiny, zboże słuzylo za opał, owoców i warzyw nikt nie zbierał bo koszty najmu pracownika były wyższe od wartości zebranego materiału - tego niestety nie wyrównują wymarzone przez mieszczuchów dopłaty z których gor osób czerpie zyski a nie ten co przewala pecyny i kamienie. Mleko jest bardzo pracochłonne i przywiązujące rolnika do pracy 365 dni w roku o stalych godzinach dlatego zapłata powinna być godziwa zresztą jak kazdemu rolnikowi. Tyle żę np "badylarze" nie prowadzący hodowli zwierzącej są w innej sytuacji. Chciałbym napisać tu za rok że przy tych paramtrach co dziś dostałbym do kieszeni 1,7 czy 1,8 zł za litr. Zobaczymy, zresztą i tak w grudniu koniec świata :)

Opublikowano

Witam. Chciałbym się dowiedzieć ile płaci OSM Środa Wlkp. bo jest propozycja przejścia jako Grupa Producencka.Czy płaca w terminie??? Miesięcznie około 120 000L

Opublikowano

Mlekovita Wys maz 17tys. litrów białko 3.33% tłuszcz 4.40% 1.45zł brutto

Opublikowano

pawelo111 w Agrobiznesie zawsze podają to co im pasuje niedawno trąbili że Rosja i Ukraina otwiera granice i zaleje nas zbożem ,kolega mi mówił bo zwraca na to uwagę jest dużym producentam zboża że jak chcą zbić cenę w dół to takie plotki głoszą .widocznie telewizją można sterować trzeba mieć tylko odpowiednie dojścia i rząd musi w tym interes widzić .w poniedziałek było w rejonie zebranie z Mlekowity i kierownik mówił że cena tylko na luty i marzec jest pewna a potem nie wiadomo bo jest tendęcja spadkowa ,pytam gdzie mleka brak on sam też powiedział że Polska kwoty nie przekroczy , naganiacze z innych mleczarni latają za nowymi dostawcami .wystarczy w TV powiedzieć wcześniej i ludzie się przyzwyczają a jak cena spadnie przełkną to gożką wiadomość bez echa i będą doić krowy za grosze

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez marconi965
      Witam, od paru dni zmagam się z coraz mniejszą wydajnością u krów mlecznych. W tej chwili dojnych jest 9 sztuk (wszystkie HF), dzienna wydajność wynosi ok 70 litrów. Krowy dostają dziennie ok. 15 kg kiszonki z kukurydzy, 10 kg sianokiszonki, 10 kg siana, 3 kg śruty zbożowej (owies, pszenżyto, jęczmień) i 1 kg śruty rzepakowej/szt. Czy miał ktoś z was podobny problem? Wiele sztuk jest młodych, ale przynajmniej połowa stada jest po wycieleniu, także dziwi mnie ta mała ilość mleka. Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam.
    • Przez marconi965
      Witam, od kilku dni mam problem z zawartością wody w mleku, podejrzewam że to wina chłodni. Jest to schładzalnik 600 litrów. Zauważyłem, że gdy jest mało mleka, na ściankach skrapla się woda, która dostaje się do mleka. Czy miał ktoś podobny problem, lub wie co może być przyczyną? Dodam tylko że temperatura mleka zawsze jest właściwa. Proszę o pomoc.
    • Przez marconi965
      Witam, kilka dni temu pisałem o problemie z wodą w mleku. Na początku poziom wynosił 1%, teraz zwiększył się do 2.5%. Robiłem próbki w kilku laboratoriach, bezpośrednio od krów mleko, wychodzi woda. Odpada więc awaria chłodni czy wina kierowcy. Po zrobieniu wynikow wychodzi bialko- 3.2%, tłuszcz 4,4%, sucha masa-12.3%, ph- 6.6, woda 2.5%. Kontaktowałem się z doradcą zywieniowym, każdy rozkłada ręce. Miał ktoś może podobny przypadek i potrafi pomóc?
    • Przez krzysiu12
      Witam!
      Oddałem dziś dwie próbki mleka do zbadania ze zbiornika i wyniki bardzo mnie zaskoczyły. Były duzo wyższe paramtery (bakterie i somatyka) niż w mleczarni.
      Nie ma zadnych zapalen u krów a somatyczne w pierwszej próbce wynosiły 590 a w drugiej 520 a w mleczarni 250.
      Bakterie ponad 400 a w mleczarni 30.
      Mocznik 96 przy białku w mleku 3.4 i tłuszczu 4.4.
      Czy myślicie ze te wyniki moga byc wiarygodne? Nie wiem co o tym mysleć.
    • Przez michaloski16
      Witam 
      Mam pytanie. Mam 7 krow i chciałbym zacząć oddawac mleko. Co mi jest do tego potrzebne? Jakie wymogi muszę spełnić?  Dodam ze moją obora jest na głębokiej ściółce. Proszę o szybką pomoc☺
  • Dodaj nową pozycję...
v