Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zgadzam się z przedmówcą. Tzn, nie to, żebym źle życzył hodowcom trzody, sam schabowego lubię :). Ale zlikwidować krowy i próbować do nich wrócić brzmi jak mission impossible. Podejrzewam, że przy trzodzie też nie jest to najłatwiejsze, ale wahania cen zywca są częstsze i głebsze od wachań cen mleka (co moim zdaniem pokazuje możliwości szybkiego powiększania jak i wygaszania produkcji).

Opublikowano

Powiem tak zawsze jest łatwiej u kogos widziec ze ten to ma łatwiej a ja mam trudniej ale wszedzie dobrze gdzie nas niema .To troche jak bym powiedział tanie mleko sprzedaj krowy , drogie mleko kupuj krowy ale ja tak nie powiem i nie pomysle bo nigdziej nie ma łatwo w zadnej hodowli zeby tak sobie produkowac i przestawac itp..

Opublikowano

Nie o to chodzi że macie lekko przy hodowli świń. Jednak nie ma sensu porównywać nakładu pracy przy hodowli krów do nakładu pracy przy hodowli świń. Jak kupujesz prosiaki i je tuczysz to przy dzisiejszych cenach zboża nie ma to sensu, mam znajomego który miał świnie, skasował i sprzedał zboże. Teraz się śmieje bo się nie narobił i zarobił. Aby krowa pokazała co jest warta trzeba ze 4 lata dawać jej jeść. Ile trzeba hodować świnię na maciorę?

Mleczarnia Korczew - nic nie słychać o obniżkach.

OSM Siedlce - prezes odchodzi za ok 1,5 roku i też zechce coś na "do widzenia", najlepsze jest to że na zebraniu producenci dowiedzieli się że sprzęt do przetwarzania mleka zużyty jest w 68%.

Opublikowano

Słyszał ktoś, że podobno prezes Mlekpolu ma odchodzić i żąda "symbolicznej" kwoty odchodnego. Może to ktoś potwierdzić?

Już pisałem o tym w tym temacie wcześniej. Chce przejść ale nie mógł się do tej pory z zarządem dogadać co do wysokości odchodnego.

Opublikowano

Pawelol 111 a chciałbyś przeżyc cały rok za sumę która wezmiesz za zborze ? bo z 15 czy 20 ha zboża to długo nie porządzisz.,ale dobra nie ma tematu bo kazdy tylko widzi biede na swoim podwórku .

Opublikowano

Z 20ha w miarę dobrej klasy [ 4 i wyżej] ] przy solidnym nawożeniu itd można wziąć 150 ton pszenicy. Razy średnio 80zł tylko daje 120tys przy kosztach nawet 2tys.zł na ha [40tys.zł] zostaje 80tyś przeżyć się da. Gorzej jak susza czy wymarznie to dodatkowe koszty i mniejsze plony. A jak ziemia słaba to też lipa :(

Opublikowano (edytowane)

ZM w Zalesiu grupa Lacpol -9gr. od maja. Za maj przy 3,15%bi. 4%tł i 14000l wyjdzie1,09brutto.

A jak Mlekpol Bydgoszcz obecnie płaci???

Edytowane przez slaw17
Opublikowano

mlekpol bydgoszcz od stycznia 2 obniżki miał .... .10 zl i 0.05zl z tym że za np maj jeszcze pewny nie jestem czy nie obniżą ... potrafią przysłać zmiane ceny za miesiąc poprzedni 1-2 dni przed fakturą .... u nas wyszło za kwiecień 1.34brutto z tego potrącone 0.04 na udziały o ile dobrze pamiętam

Opublikowano

A ja wam powiem że to wszystko pic na wode jest te obniżki. Patrząc na ceny w sklepie które idą w górę a nie w dół razem z taniejącym mlekiem. My oddajemy do Promleczu i powiem wam że obniżek na razie nie słychać dalszych a powinny przyjść moim zdaniem podwyżki bo zbyt mają taki że im mleka brakuje i zaczynają codziennie przyjeżdżać po mleko a nie co dwa dni. Chamstwo po prostu. było w ostatnim miechu więcej mleka oddane a mniej kasy jak miesiąc przed gdzie mleka mniej było:/

Opublikowano

u nas dzisiaj rano niespodzianka faktury kierowca nie miał ale miał kartkę że w związku z trudna sytuacja na rynku jest obniżka za mleko oddane w maju 6gr. I pod spodem że o cenie za czerwiec poinformują pod koniec miesiąca.

Opublikowano

u mnie też dzisiaj niespodzianka ze od 16 maja -0,07gr /l ale na dole napisali ze na czerwiec nie szykują obniżek do tego doszło ze powiadamiaja w czerwcu o obniżce w maju lacpol piotrków -kujawski

Opublikowano (edytowane)

Nie pisz takich rzeczy na forum bo znów cennik zmienią żeby uniemożliwić odejście z Grajewa ;[ . Chyba się liczysz z tym, że będziesz kilkadziesiąt tysięcy w plecy na dowidzenia.

Żeby pensja prezesa była uzależniona od ceny mleka dla dostawców to by wtedy by myślał trochę inaczej a tak to hulaj dusza piekła nie ma :( i ciach cena i ciach białko.

Edytowane przez adikpl1
Opublikowano

mleko w dol pasza w gore cos chyba po euro sie posypia protesty albo jeszcze w trakcie,, jak tak dalej pujdzie to bedziemy dokladac do kazdego wyprodukowanego litra cena w sklepie sie nie zmieila ...

Opublikowano

A tam, nie ma się co przejmować cenami mleka, maszyny trzeba kupować na PROW to jest ważne, a reszta to pic po złotówce czy po 0,50gr zawsze z tym mlekiem coś zrobią, ważne aby szło i maszyny nowe brać, bo sąsiedzi nie śpią ;) .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez marconi965
      Witam, od paru dni zmagam się z coraz mniejszą wydajnością u krów mlecznych. W tej chwili dojnych jest 9 sztuk (wszystkie HF), dzienna wydajność wynosi ok 70 litrów. Krowy dostają dziennie ok. 15 kg kiszonki z kukurydzy, 10 kg sianokiszonki, 10 kg siana, 3 kg śruty zbożowej (owies, pszenżyto, jęczmień) i 1 kg śruty rzepakowej/szt. Czy miał ktoś z was podobny problem? Wiele sztuk jest młodych, ale przynajmniej połowa stada jest po wycieleniu, także dziwi mnie ta mała ilość mleka. Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam.
    • Przez marconi965
      Witam, od kilku dni mam problem z zawartością wody w mleku, podejrzewam że to wina chłodni. Jest to schładzalnik 600 litrów. Zauważyłem, że gdy jest mało mleka, na ściankach skrapla się woda, która dostaje się do mleka. Czy miał ktoś podobny problem, lub wie co może być przyczyną? Dodam tylko że temperatura mleka zawsze jest właściwa. Proszę o pomoc.
    • Przez marconi965
      Witam, kilka dni temu pisałem o problemie z wodą w mleku. Na początku poziom wynosił 1%, teraz zwiększył się do 2.5%. Robiłem próbki w kilku laboratoriach, bezpośrednio od krów mleko, wychodzi woda. Odpada więc awaria chłodni czy wina kierowcy. Po zrobieniu wynikow wychodzi bialko- 3.2%, tłuszcz 4,4%, sucha masa-12.3%, ph- 6.6, woda 2.5%. Kontaktowałem się z doradcą zywieniowym, każdy rozkłada ręce. Miał ktoś może podobny przypadek i potrafi pomóc?
    • Przez krzysiu12
      Witam!
      Oddałem dziś dwie próbki mleka do zbadania ze zbiornika i wyniki bardzo mnie zaskoczyły. Były duzo wyższe paramtery (bakterie i somatyka) niż w mleczarni.
      Nie ma zadnych zapalen u krów a somatyczne w pierwszej próbce wynosiły 590 a w drugiej 520 a w mleczarni 250.
      Bakterie ponad 400 a w mleczarni 30.
      Mocznik 96 przy białku w mleku 3.4 i tłuszczu 4.4.
      Czy myślicie ze te wyniki moga byc wiarygodne? Nie wiem co o tym mysleć.
    • Przez michaloski16
      Witam 
      Mam pytanie. Mam 7 krow i chciałbym zacząć oddawac mleko. Co mi jest do tego potrzebne? Jakie wymogi muszę spełnić?  Dodam ze moją obora jest na głębokiej ściółce. Proszę o szybką pomoc☺
  • Dodaj nową pozycję...
v