Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam,a jak tam u was z cenami mleka na podlasiu z mlekpola,u mnie lipiec:ok.9.000litrów,tłuszcz4,białko 3,9,klasa extra cały czas,a za mleko 1,05zł,co za licho11 gr mniej jak miesiąc temu?

Opublikowano

Witam wiem że to nie za bardzo w temacie ale mamy problem z polmlekiem. Oddajemy tam mleko mimo że cena taka słaba bo coś około 98 gr przy około 11 tysiach mieśięcznie no ale wypłacali bez opóźnień i było ok. Około 3 dni temu przyjechali z mleczarni osobiście pobrać próbę mleka i wody bo ponoć w mleku jakieś substancje hamujące wykryli że niby chlor albo coś innego no ale próba wyszła że wszystko jest w porządku. A dziś przysłali nam pismo że w mleku wykryli antybiotyk a co najciekawsze ostatnio krowę mieliśmy leczoną pod koniec maja a oni nam teraz antybiotyk wykryli no dosłownie sobie kpią. U wujka taka sama sytuacja z tym że mu początkowo ta próba na środki hamujące wyszła kiepsko i 2 dni mu nie odbierali mleka. Może ktoś wie co sie stało z tą mleczarnią i co oni kombinują. Wmawiają że oddaliśmy mleko z antybiotykiem i jeszcze karami straszą .

Opublikowano

nie przesadzają ... ja bym wolał mieć probę z każdego odbioru wtedy dokladnie wiem co mam w oborze .... a tak w ciemno np przez 2 tygodnie robisz i jesli sie nie uda to moze byc caly miesiac zly a tak możliwe ze tylko 1-2 odstawy to było by lepsze rozwiązanie ....

To czemu nie wejdziesz pod kontrolę ? Wtedy będziesz wiedział wszystko o każdej krowie...

Opublikowano

jestem pod kontrolą pfhbipm raz w miesiącu są badania ... ale moim zdaniem mogłyby być np co 2 tygodnie .... wiesz że u krów miesiąc to duża róznica ... w kilka dnie może być spora zmiana a co tam w miesiąc .... u nas cena mlekpol bydgoszcz koło 1.30 brutto nie pamietam dokladnie parametry tluszcz cos kolo 4-4.4 bialko 3.1-3.2 <9.5k ilosc klasa ekstra tylko nie pamietam czy to po pobraniu udziałow czy bez

Opublikowano

u mnie biora teraz próbę co drugi dzień z mleczarni bo na całej trasie koło 20gospodarzy klasa nie przeszła u mnie też badania mam z pfhbipm a z mlekpolu wychodzą inne a te płyty to całkiem ja pisałem pismo do dyrektora mlekpolu by przedłuzył mi termin do końca września i przedłużył już kupiłem płyty cementowe jomby tzw. i po malu bedzie trzeba całe podwórko wykładac a u mnie ogólnie za mleko wychodzi 1.23 zł

Opublikowano

Odnoszę wrażenie, że wielu dostawców mleka do ZPM Bydgoszcz (mlekpol ) niebawem zrezygnuje z chowu krów lub odejdzie do innych odbiorców tylko na skutek jakiegoś szalonego gnębienia no nie wiem jak to określić, ale dzieje się źle.

Jest już ofiara tego " mobingu" . Po prostu hodowca nie wytrzymał psychicznie i pożegnał się z tym światem......

Opublikowano

nie mieszkam zbyt daleko od bydgoszczy i nie chce mi się wierzyć że ludzie siedzą w takiej mleczarni. Nie ma miesiąca żeby nie przyjechał jakiś przedstawiciel który namawia do przejścia. Mleczarnie szukają mleka i u nas wiedzą o tym że jedno dziwne zagranie i dostawcy odchodzą. Nie wyobrażam sobie żeby mleko miało nie przejść jak i tak jest na granicy opłacalności. Jak ktoś na ocenę to ma wyniki od każdej krowy i to co przyjdzie w mleczarni musi się w tym zgadzać. Ludzie dajcie wypowiedzenia i zobaczycie że cyrk się skończy a kierownik skupu sam przyjedzie żeby nie odchodzić.

Opublikowano

Sudowia sierpień 95gr na rękę.białko3.0 11 tys litrów to rozbój w biały dzień z ta ceną.i weż tu i myśl przyszłościowo.Mam jeszcze pytanie do innych dostawców z SUDOWIA czy u was też wychodzi tak niskie białko?????? ja daje cały czas granule i ledwo co 3.0 białka wyciągam???

Opublikowano

zrob badanie gdzie indziej wtedy bedziesz wiedzial :) a najlepiej wejdz pod ocene wtedy bedziesz miał parametry mleka od kazdej krowy. a jezeli białko w stadzie masz faktycznie niskie do krowy mają niedobór energii. Napisz w temacie zywienie bydła mlecznego tam powiedzą ci co zrobić B)

a kjezeli chodzi o cene mleka to nikogo nie rozpieszczają. <_< oby to sie skonczyło bo moze byc nieciekawie <_<

Opublikowano

Witam. Problem z takimi cenami mleka jest taki, że nie mamy silnych kół rolniczych, związków dostawców... Oczywiście mamy swój m.in. Związek Polskich Przetwórców Mleka, ale kto z członków będzie się przejmował niejakim Kowalskim jak musi ogarnąć wszystkich... To powinny być takie małe kółka, a przedstawiciel powinien być w zarządzie spółdzielni mleczarskiej... Jednak jak dobrze Pawelol111 napisał, wolimy każdy do siebie... w sumie to nie nasza wina, "trochę" doświadczyliśmy krzywd od innych...

a mleko w Konojadach, Kujawsko - pomorskie 1,05 :( jak gdzieś parametry znajdę dokładniejsze to napisze.

Opublikowano

Mlekovita Wysokie Mazowieckie +0,05 zł za litr, ze wzgledu na kampanie kukurydzianą ;) czyli jakies 1,37 zł brutto za 20 tys.

Opublikowano (edytowane)

A w Łowiczu natomiast Rada Nadzorcza dała bonusa na folię na kukurydzę chyba sobie ,zabierając od każdego litra następne 5 gr.I tak skupując dziennie ok.1mln300tys litrów dziennie trzepią 65 tys PLN,co w skali miesiąca daje prawie 2 miliony.Wcześniej rąbnęli 20 gr -więc dodatkowe 8 milionów.Amber Gold kosił zamożnych ,co chcieli szybko podwoić zyski dlatego o tym się mówi głośno ,a to dotyczy tylko chłopków ,których można w tym kraju wyżymać jak '"ścierę"..Pozdrawiam

Edytowane przez renatakw
Opublikowano

W Rypinie jak chcą mieć kasę to rąbią na parametrach, a głupie chłopki niech zasuwają byle kasa była , bo oni zawsze muszą się modernizować, wiadomo za czyje pieniądze

Opublikowano

Dr.Oetker Maków Mazowiecki białko 3,46 , tłuszcz 4,95 , ilość 12,5tys cena 1,23 zł brutto

Od pierwszego września podwyżka 0,13zł!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Opublikowano

Wow powiało optymizmem :o ,oby tak we wszystkich mleczarniach powiało . Tylko że karami nas straszą :mellow:

Opublikowano

W Rypinie jak chcą mieć kasę to rąbią na parametrach, a głupie chłopki niech zasuwają byle kasa była , bo oni zawsze muszą się modernizować, wiadomo za czyje pieniądze

A na cenie to nie? :P U mnie w dół i parametry i cena i to gwałtownie tylko 0,87zł/l.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez marconi965
      Witam, od paru dni zmagam się z coraz mniejszą wydajnością u krów mlecznych. W tej chwili dojnych jest 9 sztuk (wszystkie HF), dzienna wydajność wynosi ok 70 litrów. Krowy dostają dziennie ok. 15 kg kiszonki z kukurydzy, 10 kg sianokiszonki, 10 kg siana, 3 kg śruty zbożowej (owies, pszenżyto, jęczmień) i 1 kg śruty rzepakowej/szt. Czy miał ktoś z was podobny problem? Wiele sztuk jest młodych, ale przynajmniej połowa stada jest po wycieleniu, także dziwi mnie ta mała ilość mleka. Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam.
    • Przez marconi965
      Witam, od kilku dni mam problem z zawartością wody w mleku, podejrzewam że to wina chłodni. Jest to schładzalnik 600 litrów. Zauważyłem, że gdy jest mało mleka, na ściankach skrapla się woda, która dostaje się do mleka. Czy miał ktoś podobny problem, lub wie co może być przyczyną? Dodam tylko że temperatura mleka zawsze jest właściwa. Proszę o pomoc.
    • Przez marconi965
      Witam, kilka dni temu pisałem o problemie z wodą w mleku. Na początku poziom wynosił 1%, teraz zwiększył się do 2.5%. Robiłem próbki w kilku laboratoriach, bezpośrednio od krów mleko, wychodzi woda. Odpada więc awaria chłodni czy wina kierowcy. Po zrobieniu wynikow wychodzi bialko- 3.2%, tłuszcz 4,4%, sucha masa-12.3%, ph- 6.6, woda 2.5%. Kontaktowałem się z doradcą zywieniowym, każdy rozkłada ręce. Miał ktoś może podobny przypadek i potrafi pomóc?
    • Przez krzysiu12
      Witam!
      Oddałem dziś dwie próbki mleka do zbadania ze zbiornika i wyniki bardzo mnie zaskoczyły. Były duzo wyższe paramtery (bakterie i somatyka) niż w mleczarni.
      Nie ma zadnych zapalen u krów a somatyczne w pierwszej próbce wynosiły 590 a w drugiej 520 a w mleczarni 250.
      Bakterie ponad 400 a w mleczarni 30.
      Mocznik 96 przy białku w mleku 3.4 i tłuszczu 4.4.
      Czy myślicie ze te wyniki moga byc wiarygodne? Nie wiem co o tym mysleć.
    • Przez michaloski16
      Witam 
      Mam pytanie. Mam 7 krow i chciałbym zacząć oddawac mleko. Co mi jest do tego potrzebne? Jakie wymogi muszę spełnić?  Dodam ze moją obora jest na głębokiej ściółce. Proszę o szybką pomoc☺
  • Dodaj nową pozycję...
v