Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A na jakim poziomie są ostatnio ceny mleka w Sierpcu i ile odstawiasz?

Białko 3,2 , tłuszcz 4,12 ilość około 8000l cena 1.28 brutto .

Opublikowano (edytowane)

Co z tego, że podniosą o 5 gr, jak dotej pory w cenniku i po parametrach obniżyli ze 20. Poza tym nakłaniają członków do wstępowania do" pseudo"grup producentów, czym wiążą ze sobą producentów na 5 lat- KPINA !!!

Edytowane przez razor275
Cytowanie poprzedniego posta
Opublikowano

ja mleko oddaje do skup i schładzanie mleka lucjan łazorko mam 9 tys miesiecznie tł 4,0 % białko 3,4 % i za czerwiec dostałem 1,31 i jak widze jak na swój region (podkarpackie ) mam dobra cene swojego surowca była znizka 0,05 w marcu ostatnia i mam nadzieje ze juz ta cenna zostanie polecam ta firme jestem w niej od ponad roku (przetem bylem dostawca miedzy innymi OSM Stalowa Wola i OSM Krasnystaw) i naprawde mam o wiele wyższa cene mleka od dostawców z innych mleczarni , bo jednak musimy walczyc o cene aby to co robimy było rentowne .

Opublikowano

OSM Końskie od 1 lipca ma być podwyżka o 7 gr.

Dobrze powiedziane :ma być:Prezes liczył że skroji czterech niegrzecznych dostawców ,którzy odeszli do Włoszczowy i rozda pozostałym żeby siedzieli cicho.

Opublikowano

cena mleka przy dzisiejszych kosztach produkcji jest tragiczna,OSM krasnystaw 40tys l mleka o parametrach białka 3,3 i tłuszczu 3,8 wyniosła 1,30 netto, jest to cena granicząca z kosztami produkcji, dla porównania kukurydze z areału 30ha którą mam przygotowaną na kiszonkę sprzedając na ziarno (aktualnie cargil płaci po 950zł netto za suchą) oraz słomę (3000 bel każda po 150kg = 450t * 200zł=90tys) to dodając miałbym o wiele więcej zysku a niżeli z tej hodowli, więc gdzie tu sens tej pracy której jest niemało łażenia przy tych ogonach? tak się dziwie że jeszcze niema żadnych strajków organizowanych przez mleczarzy na które sam z wielkim zapałem chodziłbym

Opublikowano

adrianoo - a co mają powiedzieć ludzie którym wychodzi za mleko 1-1,2zł?? Takie lata popadły że zboże jest drogie. Nikt nie wie co będzie dalej. To są efekty rozwijania stada, za dużo mleka na rynku i temu tanio.

Opublikowano

3000 bel słomy ze zboża sprasowałem w tym sezonie za które miałbym wspomniane 90tys, i gdybym przeznaczył kukurydze która jest dla krówek na sprzedaż na ziarno (30 ha QQ o plonie 10 t z ha suchej bo kukurydzę mam ładną po cenie 950 netto to wychodzi ok 300 tys) to w żaden sposób nie uzyskam z mleka takich ZYSKÓW (nie obrotów tylko zysków) w tym momencie produkcja zwierzęca najbardziej dostaje po du***

Opublikowano

gdzie w lubelskim skupują słomę po 30zł/kulkę żeby to sprasować to te 2 zł siatka lub sznurek i kilka zł paliwo, załóżmy tyle co na dobrej usłudze zarabiasz, a od kuku odlicz sobie koszty uprawy nasiona uprawa nawozy, a raczej dolicz dużo za nawozy bo gdyby nie krowy to byś na nawożenie więcej wydał, 10t ziarna to też optymistycznie, co nie zmienia faktu że słoma i kuku to tylko część kosztów produkcji heh

Opublikowano

ROTR Rypin 15 tys litrów, białko 3,1 tł 4,02 , cena 1.06 zł netto , i jak tu mają przy takiej cenie zwrócić się koszty, o pracy już nie wspomnę.... tylko żeby tak ceny produktów w sklepach spadały

Opublikowano (edytowane)

Daniel ale każdy ma pewne zobowiązania, kredyty, umowy z ARIMR i jeśli będziemy mieli nastawienie takie jak Ty masz to nigdy nie będzie lepiej więc zamiast się jakoś jednoczyć i działać tak jak to się robi na zachodzie że wszyscy się łączą i strajkują to my wolimy tkwić w nędzy żeby aby drugiemu nie było lepiej.

Damian to ja Cię podziwiam że Ci się to opłaca przy dzisiejszych cenach białka, ropy, energii, podatków kosztów amortyzacji sprzętów i budynków itp.

POZDRAWIAM

Edytowane przez adrianoo
Opublikowano

adriano ale zrozum tez to ze zebyś ty dostał 1.30 netto to kilku mniejszych musi dostać 1.10 albo i mniej przecież twoje mleko jest dla mleczarni tyle samo warte co inne mleko o takich samych parametrach a zobowiazania ma kazdy mniejsze lub większe biorąc kredyty trzeba sie liczyć z tym ze przez cały czas będzie słodko wcale nie masz powodu do narzekań z twoją ceną nasza taka mentalność ze jak jest dobra cena to wszyscy sie rzucają na chura zeby jak najwiecej wyprodukować a to też tylko na krótką mete sie opłaca

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez marconi965
      Witam, od paru dni zmagam się z coraz mniejszą wydajnością u krów mlecznych. W tej chwili dojnych jest 9 sztuk (wszystkie HF), dzienna wydajność wynosi ok 70 litrów. Krowy dostają dziennie ok. 15 kg kiszonki z kukurydzy, 10 kg sianokiszonki, 10 kg siana, 3 kg śruty zbożowej (owies, pszenżyto, jęczmień) i 1 kg śruty rzepakowej/szt. Czy miał ktoś z was podobny problem? Wiele sztuk jest młodych, ale przynajmniej połowa stada jest po wycieleniu, także dziwi mnie ta mała ilość mleka. Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam.
    • Przez marconi965
      Witam, od kilku dni mam problem z zawartością wody w mleku, podejrzewam że to wina chłodni. Jest to schładzalnik 600 litrów. Zauważyłem, że gdy jest mało mleka, na ściankach skrapla się woda, która dostaje się do mleka. Czy miał ktoś podobny problem, lub wie co może być przyczyną? Dodam tylko że temperatura mleka zawsze jest właściwa. Proszę o pomoc.
    • Przez marconi965
      Witam, kilka dni temu pisałem o problemie z wodą w mleku. Na początku poziom wynosił 1%, teraz zwiększył się do 2.5%. Robiłem próbki w kilku laboratoriach, bezpośrednio od krów mleko, wychodzi woda. Odpada więc awaria chłodni czy wina kierowcy. Po zrobieniu wynikow wychodzi bialko- 3.2%, tłuszcz 4,4%, sucha masa-12.3%, ph- 6.6, woda 2.5%. Kontaktowałem się z doradcą zywieniowym, każdy rozkłada ręce. Miał ktoś może podobny przypadek i potrafi pomóc?
    • Przez krzysiu12
      Witam!
      Oddałem dziś dwie próbki mleka do zbadania ze zbiornika i wyniki bardzo mnie zaskoczyły. Były duzo wyższe paramtery (bakterie i somatyka) niż w mleczarni.
      Nie ma zadnych zapalen u krów a somatyczne w pierwszej próbce wynosiły 590 a w drugiej 520 a w mleczarni 250.
      Bakterie ponad 400 a w mleczarni 30.
      Mocznik 96 przy białku w mleku 3.4 i tłuszczu 4.4.
      Czy myślicie ze te wyniki moga byc wiarygodne? Nie wiem co o tym mysleć.
    • Przez michaloski16
      Witam 
      Mam pytanie. Mam 7 krow i chciałbym zacząć oddawac mleko. Co mi jest do tego potrzebne? Jakie wymogi muszę spełnić?  Dodam ze moją obora jest na głębokiej ściółce. Proszę o szybką pomoc☺
  • Dodaj nową pozycję...
v