Skocz do zawartości

Jaką szlifierkę kątową polecacie?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, michal1993 napisał(a):

Spróbuj sobie Makitę, mam z 10 lat już, trochę robię nią i nic się z nią nie działo
https://allegro.pl/oferta/makita-ga9050r-szlifierka-katowa-duza-230mm-2000w-plynny-rozruch-17572521076

Ta z linku jest ok,u mnie przy kostce wytrzymują około2, 3 lata,duża zaleta to wąska głowica więc głębokość cięcia jest wieksza niż przy innych szlifierkach i kolejna zaleta to to że jest lekka, przerobiłem hikoki, Boscha,de walta i żadna nie wytrzymała gwarancji 

Opublikowano

ja też już się oduczyłem kupowania tanich szlifierek jak podczas budowania agregatu w ciągu tygodnia wykończyłem 3 sztuki. W końcu kupiłem DeWalt 1400w i teraz wiem że mam porządny sprzęt  

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, bergman31 napisał(a):

Duże szlifierki mają znacznie niższe obroty wrzeciona dlatego cięcie nimi idzie wolno.

To nie tak - obroty nie powinny mieć wpływu na prędkość cięcia bo są one tak dobrane żeby prędkość obwodowa tarczy wynosiła około 80 m/s. Chyba że tniemy dużą szlifierką i mocno zużytą tarczą...

Edytowane przez wlamaj1
  • Like 1
Opublikowano
Młody1997 napisał:

Chyba że dołożyć trochę kasy i kupić taką w miarę dobrą o średnicy 230 mm jako główną,

Ja nie wiem co wy koledzy tymi 230-tkami robicie. Mam i duzą i małą w warsztacie leżeć, ale praktycznie wszystkie roboty robię małą. Nie pamiętam kiedy ostatni raz używałem dużej, ale to nie będą miesiące a lata.

Opublikowano
12 godzin temu, Młody1997 napisał(a):

Do 400 zł.

to flexa 125mm ponad 1kW silnik też idzie wyrwać 

5 godzin temu, robi57362 napisał(a):

niedorzeczna

🙆‍♂️

10 godzin temu, Młody1997 napisał(a):

Chyba że dołożyć trochę kasy i kupić taką w miarę dobrą o średnicy 230 mm jako główną, a w razie potrzeby przecięcia czegoś małego czy w trudno dostępnych miejscach kupić jakiś tani szajs 125 mm i używać od wielkiego święta. Np. ta byłaby dobra?

https://hikoki-sklep.pl/G23SWU-WG-SZLIFIERKA-KATOWA

albo odwrotnie , mała porządna a duża szajs byle łagodny rozruch miała 

• Like 1
Opublikowano

Zależy co jest do cięcia.. Jeśli jest np. pręt 6mm, a masz dwuteownik lub rura średnicy 70mm do przecięcia to tarczą 125mm za dużo nie przetniesz.. wystarczy porównać sobie ile zagłębi się tarcza 125 i 230..

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, jaco512 napisał(a):

Zależy co jest do cięcia.. Jeśli jest np. pręt 6mm, a masz dwuteownik lub rura średnicy 70mm do przecięcia to tarczą 125mm za dużo nie przetniesz.. wystarczy porównać sobie ile zagłębi się tarcza 125 i 230..

Tak w zasadzie to wszystkiego po trochu jak na początku napisałem, np. w najbliższym roku cięcie płyt i bloczków betonowych, rozbiórka schodów, jakieś pręty, rury, zdzieranie farby, jakieś drobne elementy typu śruby przy maszynach też zapewne się zdarzą. Żadnych konstrukcji stalowych robił nie będę. Głównie cięcie związane z betonem i drobnymi elementami metalowymi.

Edytowane przez Młody1997
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, konteno napisał(a):

to flexa 125mm ponad 1kW silnik też idzie wyrwać 

🙆‍♂️

albo odwrotnie , mała porządna a duża szajs byle łagodny rozruch miała 

Hikoki G13SWA ma 1100W.

Mała porządna, bo najczęściej używana. Duża może być gorsza, bo używana sporadycznie. Tylko nie jakiś LuxTool, bo w ciągu roku 5 razy była naprawiana na gwarancji.

1 godzinę temu, nunu85 napisał(a):

po mojemu jedyna sensowna opcja to brać małą 125, ale mocną, nie żadne 500 czy 600Watt

Minimum 800W.

1 godzinę temu, Młody1997 napisał(a):

... Głównie cięcie związane z betonem i drobnymi elementami metalowymi.

Jak nic potrzebujesz małą i dużą szlifierkę kątową.

Edytowane przez bergman31
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Ja 3 lata temu jak spawałem konstrukcję dachu na stodołę to znajomy co ma sklep budowlany polecił Stalco 230mm najwyższy model, może ciężka ale i mocna oraz podobno części są dostępne w normalnych cenach bo do tych firmowych jak znajomy pokazywał katalogi z częściami to jak cokolwiek padnie to naprawa nieopłacalna 

Edytowane przez Rrolniik
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Żadne nie są o boschu już nie wspominając, w tym kombie makity z Castoramy duża szlifierka nie posiada łagodnego rozruchu 

Edytowane przez slonju77
Dodanie tekstu
Opublikowano

ja duża mam parkside i nie polecam tego szajsu, używałem jeszcze stara celme i graphite i celmą najlepiej mi się cięło, jak szlifierka ma wolny start to nie będzie chodzić na agregacie prądotwórczym

https://allegro.pl/oferta/szlifierka-katowa-prag-230geo-15111445233 brał bym taką, dla mnie duży plus ze polska bo nasze trzeba wspierać

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, slonju77 napisał(a):

Żadne nie są o boschu już nie wspominając, w tym kombie makity z Castoramy duża szlifierka nie posiada łagodnego rozruchu 

To ten zestaw odpada. Łagodny rozruch musi być. Ta ma:

https://allegro.pl/oferta/makita-ga9050r-szlifierka-katowa-duza-230mm-2000w-plynny-rozruch-16215056437?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_content=ps&utm_term=branding&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_dio_narzedzia_pla_ss_ps&ev_adgr=_dio_narzedzia_ps&ev_campaign_id=22602121850&gad_source=1&gad_campaignid=22602121850&gclid=Cj0KCQiAkPzLBhD4ARIsAGfah8j_c7dYRosoNUhHUNABkZS443ECy44CGrn2HfQtXhtU7XDWxQW2NE0aApS1EALw_wcB

17 minut temu, robi57362 napisał(a):

ja duża mam parkside i nie polecam tego szajsu, używałem jeszcze stara celme i graphite i celmą najlepiej mi się cięło, jak szlifierka ma wolny start to nie będzie chodzić na agregacie prądotwórczym

https://allegro.pl/oferta/szlifierka-katowa-prag-230geo-15111445233 brał bym taką, dla mnie duży plus ze polska bo nasze trzeba wspierać

Ciekawa propozycja. Dobra cena, dobre opinie. Ciąłeś tą Celmą beton?

Edytowane przez Młody1997
Opublikowano (edytowane)

Co nie znaczy że warto przepłacać , tym bardziej na własny użytek tylko a nie działalność zarobkową bo za różnicę ceny zestawów jest połowa mocniejszej małej kątówki a markę można zmienić bo różnice są rzędu kilku-kilkunastu zł w zależności od sprzedawcy.

Łagodny rozruch LSP  idzie dołożyć po kilkanaście zł za sztuke i jak szlifierka nie ma zabezpieczenia przed zanikiem zasilania to sprawdza sie to dobrze bo te fabryczne zabezpieczenie we włączniku wariuje jak przewód przy wtyczce lub obudowie sie przełamie i nie włącza szlifierki.

Edytowane przez konteno