Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
20 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Nikt normalny nie życzy śmierci drugiemu człowiekowi...

Popatrz co oni robią w Gazie. Chyba sobie bardzo wzieli do serca to gdzie część ich przodków skończyła…

Opublikowano
1 godzinę temu, hubertuss napisał(a):

Ja ci podałem pierwszy z brzegu przykład z mojego województwa o którym gdzieś czytałem słyszałem ale to idzie na różne cel. W tym 1 % na te nieszczęsne HORECA które tak zaplanował pis a ci nie sprawdzili i nie poprawili.

zakłamany po-łgłówku nikt w twoją propagandę nie wierzy, sto razy miałeś już tłumaczone i ciągle robisz z siebie sprzedajną ......... , myśląc, że ci za to zapłacą 

Program wsparcia dla przedsiębiorców z branży HoReCa wpisano do Krajowego Planu Odbudowy (KPO) za czasów rządu Mateusza Morawieckiego.

Opisy projektów nie zawierały szczegółowych wymagań dla przedsiębiorców starających się o dofinansowanie. Dopiero po zmianie rządu, 3 kwietnia 2024 roku, Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości (PARP) ogłosiła nabór wniosków oraz przedstawiła szczegółowe kryteria konkursu.

Zmiany wprowadzono także po ogłoszeniu programu. W drugim naborze PARP złagodziła warunki dla firm: obniżono próg spadku obrotów w latach 2020–2021 z 30 proc. do 20 proc. Ponadto umożliwiono ubieganie się o wsparcie firmom, dla których działalność w branży HoReCa nie jest głównym, lecz dodatkowym, profilem działalności.

3 godziny temu, hubertuss napisał(a):

Co do promu to nie oszukujmy się do 2023 roku ta inwestycja była zardzewiałym kawałkiem blachy który ni jak nawet nie nadawał się do zamontowania w promie. Pis nic z tym nie robił. 

Zdjęcia z 7 listopada 2023. 

Image

Opublikowano
5 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Znaczy też podobnie to widzisz jak i przedmówca?

no trochę ale mniej niż więcej

Tobie nie zamierzam rozpisywać szczegółowo; aż takiej sklerozy nie mam i znów mnie ochrzanisz, że za długie

• Confused 1
Opublikowano

https://wydarzenia.interia.pl/zagranica/news-niemieccy-zolnierze-opuszczaja-grenlandie-komunikat-bundeswe,nId,22510154     15 żołnierzy Bundeswehry w niedzielę zakończyło krótką misję rozpoznawczą na Grenlandii i opuszcza wyspę. Niemieckie wojsko podkreśla, że udział w operacji "Arctic Endurance", koordynowanej przez Danię, był elementem europejskiej współpracy na rzecz bezpieczeństwa Arktyki. Decyzja o wycofaniu sił zapadła w momencie narastającego sporu z prezydentem USA.

• Haha 3
Opublikowano

Zima idzie ..

Od wschodu niewiele dobregi przyszło.

59 minut temu, Rowan napisał(a):

Nie psychoza, tylko prawda. To dziadostwo powinno być wypalone do jednego, to by dziś inaczej było.

Świr..

15 minut temu, nie napisał(a):

zakłamany po-łgłówku nikt w twoją propagandę nie wierzy, sto razy miałeś już tłumaczone i ciągle robisz z siebie sprzedajną ......... , myśląc, że ci za to zapłacą 

Program wsparcia dla przedsiębiorców z branży HoReCa wpisano do Krajowego Planu Odbudowy (KPO) za czasów rządu Mateusza Morawieckiego.

Opisy projektów nie zawierały szczegółowych wymagań dla przedsiębiorców starających się o dofinansowanie. Dopiero po zmianie rządu, 3 kwietnia 2024 roku, Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości (PARP) ogłosiła nabór wniosków oraz przedstawiła szczegółowe kryteria konkursu.

Zmiany wprowadzono także po ogłoszeniu programu. W drugim naborze PARP złagodziła warunki dla firm: obniżono próg spadku obrotów w latach 2020–2021 z 30 proc. do 20 proc. Ponadto umożliwiono ubieganie się o wsparcie firmom, dla których działalność w branży HoReCa nie jest głównym, lecz dodatkowym, profilem działalności.

Image

Urban to ten prom co Pinokio budował??

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, jarecki napisał(a):

https://wydarzenia.interia.pl/zagranica/news-niemieccy-zolnierze-opuszczaja-grenlandie-komunikat-bundeswe,nId,22510154     15 żołnierzy Bundeswehry w niedzielę zakończyło krótką misję rozpoznawczą na Grenlandii i opuszcza wyspę. Niemieckie wojsko podkreśla, że udział w operacji "Arctic Endurance", koordynowanej przez Danię, był elementem europejskiej współpracy na rzecz bezpieczeństwa Arktyki. Decyzja o wycofaniu sił zapadła w momencie narastającego sporu z prezydentem USA.

Niemcy oraz ich europejscy partnerzy nie poddadzą się szantażowi Donalda Trumpa - oświadczył w niedzielę niemiecki wicekanclerz Lars Klingbeil. To odpowiedź na groźby celne prezydenta USA wobec krajów europejskich, w tym Niemiec, które wysłały żołnierzy na Grenlandię.

"Dlatego wysyłamy bardzo wyraźny sygnał: nie damy się szantażować i będzie europejska odpowiedź" - dodał. Rzecznik rządu RFN Stefan Kornelius oświadczył w sobotę, że Niemcy wspólnie z europejskimi partnerami "w stosownym czasie" odpowiedzą na groźby prezydenta USA.

szybko się osrali :D 

Edytowane przez nie
  • Haha 2
Opublikowano
27 minut temu, nie napisał(a):

Goebbels w sumie nie bez przyczyny cię tak nazywają lub Urban jak wolisz. Za propagandę tutaj to płaca tobie nie mi.

Opublikowano
27 minut temu, Rowan napisał(a):

Popatrz co oni robią w Gazie. Chyba sobie bardzo wzieli do serca to gdzie część ich przodków skończyła…

O to to, tutaj zgodzę się z kolegą... co by się nie działo, spojrzysz krzywo na RZYDA... od razu jest "ANTYSEMITYZM!!".... ale zastanówmy się czyje są ogromne korpo jak BlackRock?? no czyje??? nazwiska jakieś takie... znajome... wykupują ziemie w Ameryce Południowej i stąd ten MERCOSUR... i będziemy płakać z cen zbóż, mięsa, itd.... i zrobią to co robią teraz (chyba) w Argentynie, nagle dziwnym trafem są ogromne pożary. Ludzie (rolnicy miejscowi) sprzedają za bezcen swoją ziemię, bo wszystko poszło z dymem, a wykupują to RZYDOWSKIE koncerny.... wystarczy odejść od telewizory, i przestać łykać tą pieprzoną propagandę jak pelikan. I wybić sobie z głowy POPISOWSKIE rządy, z przystawką PSLu..... PSL... wielki obrońca polskiego rolnika... co zrobili przez 30 lat "wolnej POLSKI"??? nic oprócz tego, że przejęli PGRy i wykupowali ziemie od ludzi, tam gdzie był zaplanowane już w latach 70tych drogi szybkiego ruchu.... kto tego nie widzi, to niech idzie za stodołę i skoczy z brodła... może coś mu się przestawi wreszcie.... A ci... którzy mogą się bronić wszędzie, gdzie im się podoba, powinni się eksportować do chmury jak ich przodkowie... bo to jest największa zaraz świata... i sławny austriacki malarz miał co do nich rację... 

• Like 1
Opublikowano
20 minut temu, nie napisał(a):

Ciekawe czy Sikorski zdecyduje się otworzyć konsulat na Grenlandii , na razie mają ,, zbadać " teren  , a ostatnio chce zabłysnąć zbyt mocno 

Opublikowano
2 godziny temu, 12Pafnucy napisał(a):

Ty jesteś chory.

Tym bardziej w taki sposób.

I po co kolegę obrażasz ? . Nie każdy stoi w rozkroku i nie wie co zrobić ze sobą jak Ty 😄

• Like 1
Opublikowano
13 minut temu, racyl napisał(a):

I po co kolegę obrażasz ? . Nie każdy stoi w rozkroku i nie wie co zrobić ze sobą jak Ty 😄

To jest taki naród, że gdyby tylko mogli, to by Nas Polaków utopili w łyżce wody, nawet by im brewka nie drgnęła.

• Like 1
Opublikowano
20 minut temu, racyl napisał(a):

to nie jest takie proste i nie wszystko da sie załatwić krzykiem , z drugiej strony coraz więcej ludzi rozumie żę słowo  ,,antysemityzm '' stało się powszechne i nic już nie znaczy 

Opublikowano

Brazylia sama skontroluje standardy produkcji.

W praktyce oznacza to przyznanie Brazylii daleko idącej autonomii w zakresie kwalifikowania eksporterów jaj na rynek unijny. Zawarte uzgodnienia otwierają drogę większej liczbie brazylijskich firm do handlu zarówno jajami w skorupkach, jak i produktami jajecznymi na terenie państw UE.

Kluczowa okazała się decyzja Komisji Europejskiej z listopada 2025 roku, która dopuściła stosowanie systemu tzw. pre-listingu przy przyznawaniu zezwoleń na eksport jaj konsumpcyjnych z Brazylii do UE. Mechanizm ten pozwala stronie brazylijskiej samodzielnie wyznaczać i zatwierdzać zakłady uprawnione do eksportu, pod warunkiem spełnienia uzgodnionych z UE standardów sanitarnych i technicznych, bez konieczności przeprowadzania indywidualnych audytów przez europejskie służby.

tyle w temacie jakości żywności z merkosuru

Opublikowano
2 godziny temu, jarecki napisał(a):

Ciekawe czy Sikorski zdecyduje się otworzyć konsulat na Grenlandii , na razie mają ,, zbadać " teren  , a ostatnio chce zabłysnąć zbyt mocno 

Żeby tylko się nie najebał i na X nie groził USA, że wgniecie ich w ziemie jak Hołownia krzyczał do Ruskich.

• Like 1
  • Haha 2
Opublikowano
Godzinę temu, jarecki napisał(a):

to nie jest takie proste i nie wszystko da sie załatwić krzykiem , z drugiej strony coraz więcej ludzi rozumie żę słowo  ,,antysemityzm '' stało się powszechne i nic już nie znaczy 

Nie wiem czy nic nie znaczy to słowo… Ja się z nim identyfikuje całościowo i nie wstydze sie przynać i nie kryje się z tym, że nim jestem…

• Like 1
Opublikowano
5 godzin temu, 12Pafnucy napisał(a):

Ty jesteś chory.

Tym bardziej w taki sposób.

nikt nie doprowadza własnego państwa do upadku za to kiedyś wieszali 

41 minut temu, jacus napisał(a):

ciag dalszy przygod hajera przodowego .

@jacus to jest wyborca rudego ...  tacy na kopalni nie pracują 

Godzinę temu, jacus napisał(a):

i tajemnica romana wyjasniona..

po samej gorzalce by nie byl taki glupi..

to ile ty tego wpierdoliłeś ze zrujnowałeś cała gospodarkę ? 

4 godziny temu, nie napisał(a):

Niemcy oraz ich europejscy partnerzy nie poddadzą się szantażowi Donalda Trumpa - oświadczył w niedzielę niemiecki wicekanclerz Lars Klingbeil. To odpowiedź na groźby celne prezydenta USA wobec krajów europejskich, w tym Niemiec, które wysłały żołnierzy na Grenlandię.

"Dlatego wysyłamy bardzo wyraźny sygnał: nie damy się szantażować i będzie europejska odpowiedź" - dodał. Rzecznik rządu RFN Stefan Kornelius oświadczył w sobotę, że Niemcy wspólnie z europejskimi partnerami "w stosownym czasie" odpowiedzą na groźby prezydenta USA.

cały Internet się pieje z Niemców  

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Rowan napisał(a):

nie wstydze sie przynać i nie kryje się z tym, że nim jestem…

zatem - jak ustaliliśmy już tu wcześniej - nie masz co liczyć aby mieć coś w Polsce do gadania bo to jak wjeżdżanie na ten lód  samochodem co @jacus wyżej wkleił; nawet za to, że przeżyjesz zostaniesz ukarany. 

z dwojga złego co gorsze; judaizm czy islam? judaizm jest bardziej narodowo rasistowski a islam skrajnie nietolerancyjny czy nawet można nazwać - antytolerancyjny

oczywiście że pozycja taka jak wobec wojny rusko ukraińskiej jest najlepsza gdy dwaj nasi wrogowie wzajem się eksterminują a my im jeszcze broń podsyłamy co nawet pożyteczne bo mamy testowaną  bez ryzyka własnego życia a tylko tracimy pieniądze. 
Z tymi dwiema religiami na razie mamy podobnie; przynajmniej na Bliskim Wschodzie. Dopóki tam się wzajem wyrzynają to dobra nasza i nawet nie musimy się na broń wykosztowywać, tylko czy długo to się da utrzymać? 

po co to piszę?
póki co z całą obrzydliwością rasizmu judaistycznegpo to islam nam realniej zagraża i dopóki izrael wiąże na sobie większą nienawiść islamu to ja tam islamistycznym sprzymierzeńcem  być nie zamierzam 

Europa jak sobie radzić z judaizmem już po kilkakroć pokazała no z islamem właśnie przegrywa jak nigdy w Historii wcześniej a siły na antyislamski holokaust to tym razem nikt już na tej planecie nie ma; a może tylko mi się tak wydaje?

p.s.
niczego tu nie stwierdzam ponad własną ignorancję w ocenie obecnej sytuacji. Nigdy wcześniej nie było takiego układu sił na planecie jak teraz i tu żadnej analogii nie da się zastosować z przeszłości.
Piszę tylko że zwyczajnie nie wiem a tyle tylko wiem że nie ma kogo zapytać

Edytowane przez dysydent
  • Like 2
Opublikowano
12 minut temu, dysydent napisał(a):

zatem - jak ustaliliśmy już tu wcześniej - nie masz co liczyć aby mieć coś w Polsce do gadania bo to jak wjeżdżanie na ten lód  samochodem co @jacus wyżej wkleił; nawet za to, że przeżyjesz zostaniesz ukarany. 

Dokładnie, ludzie będący i czujący się prawdziwymi Polakami nie mają w tym kraju poparcia. Na dziś dzień przynależność narodowa, patriotyzm i normalność nie jest w modzie. 

• Like 1