Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 20.02.2026 o 11:33, Karl123 napisał(a):

Taki teraz nowoczesny hannel niestety zdajesz nawet duże partie bez żadnego pokwitowania odbioru często, a nie mowa o fakturze i czekasz cierpliwie 

Jak sie tak dajecie to tak robią , tak samo z terminami za płatność - jakie 14 dni jak nie masz kasy nie kupuj i wypad za brame !!!

W dniu 20.02.2026 o 10:15, Karl123 napisał(a):

To nie ważyli wogóle ? Bo jak zważony cena ustalona to jak w ciemno, papier doślą można poczekać

Przepraszam ale takie myślenie to naiwność premium ... nie wolno dopuszczać do takich sytuacji!

W dniu 20.02.2026 o 11:33, Karl123 napisał(a):

Taki teraz nowoczesny hannel niestety zdajesz nawet duże partie bez żadnego pokwitowania odbioru często, a nie mowa o fakturze i czekasz cierpliwie 

Jaki nowoczesny handel , przeciez to ewidentne wypinanie sie skupowi na dymanie ...

Opublikowano
W dniu 20.02.2026 o 13:27, asus921 napisał(a):

No to po co tak uczycie? U mnie przez dwie wagi i platnosc przy kawie szybki przelew.Jak wy po cielaki jedziecie to placicie po kilku tygodniach czy przy odbiorze/dostawie?

Taki jeden z drugim biznesman, co moze milionami miesiecsnie obracac i nie wydac swojej ani zlotowki...

Na forum przecież tez jeden sie czasami udziela. Pisze iloma to milionami obraca i ze lepiej na lokacie by wyszedł bez roboty przy tej kwocie. Ale nie wpłaci na lokatę tej kasy bo jest nie jego. Jakiś ułamek tylko należy do niego a reszta to obrót czyjąś kasa 

• Like 4
Opublikowano

Średnie przyrosty do 2 kg dziennie. Hodowca wymienia zalety opasu na sucho https://www.farmer.pl/produkcja-zwierzeca/bydlo-i-mleko/srednie-przyrosty-do-2-kg-dziennie-hodowca-wymienia-zalety-opasu-na-sucho,172918.html jak to fajnie się chwalić, gorzej jak zacznie się liczyć te przyrosty i dni opisu to wychodzi ze średnio sztuka waży 1200 kg 🤣

Opublikowano
13 godzin temu, galan99 napisał(a):

Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Makowie Mazowieckim .    https://www.facebook.com/photo?fbid=122158456760701358&set=a.122106747740701358 

UWAGA HODOWCY BYDŁA . Biorą się ostro . 

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Makowie Mazowieckim informuje, iż w dniu 19.02.2026 r. weszło w życie rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 14 lutego 2026 r. zmieniające rozporządzenie z dnia 19 grudnia 2024 r. w sprawie środków podejmowanych w związku z wystąpieniem choroby niebieskiego języka (Dz.U. 2025 poz.268 ).
W związku z w/w rozporządzeniem uległ zmianie załącznik określający obszar, na którym występuje choroba niebieskiego języka lub zagrożenie wystąpienia tej choroby, zgodnie z którym obszar ten obejmuje teren CAŁEGO POWIATU MAKOWSKIEGO.

■■ Posiadacz zwierząt bydła, owiec, kóz w celu przemieszczenia poza obszar objęty ograniczeniami musi spełnić następujące warunki:

●w okresie nie dłuższym niż 30 dni przed przemieszczeniem bydła, owiec lub kóz poza obszar, na którym wystąpiła choroba niebieskiego języka lub zagrożenie wystąpienia tej choroby, w gospodarstwie, z którego te zwierzęta mają zostać przemieszczone, nie potwierdzono choroby niebieskiego języka;
●nie wcześniej niż 30 dni przed przemieszczeniem bydła, owiec lub kóz poza obszar, na którym wystąpiła choroba niebieskiego języka lub zagrożenie wystąpienia tej choroby, należy pobrać krew od tych zwierząt, do badań serologicznych w kierunku choroby niebieskiego języka;
●zgodnie z ww. rozporządzeniem posiadacz bydła, owiec lub kóz, które mają zostać przemieszczone poza obszar ma poinformować powiatowego lekarza weterynarii właściwego ze względu na miejsce, do którego te zwierzęta mają zostać przemieszczone, o zamiarze dokonania takiego przemieszczenia nie później niż 48 godzin przed planowanym terminem jego dokonania wraz z okazaniem ujemnych wyników badań.

■■W przypadku przemieszczania bydła/owiec/kóz do rzeźni, położonej poza obszarem, na którym wystąpiła choroba niebieskiego języka lub zagrożenie wystąpienia tej choroby, muszą być spełnione poniższe wymagania:

●w gospodarstwie pochodzenia nie zgłoszono żadnego przypadku zakażenia BTV przez okres, co najmniej 30 dni przed datą przemieszczenia;
●posiadacz bydła, owiec lub kóz, które mają zostać przemieszczone poza obszar określony, na którym wystąpiła choroba niebieskiego języka lub zagrożenie wystąpienia tej choroby, poinformował powiatowego lekarza weterynarii właściwego ze względu na miejsce, do którego te zwierzęta mają zostać przemieszczone, o zamiarze dokonania takiego przemieszczenia, nie później niż 48 godzin przed planowanym terminem jego dokonania.

Badanie laboratoryjne w kierunku choroby niebieskiego języka można przeprowadzić w Zakładzie Higieny Weterynaryjnej w Warszawie oddział terenowy w Ostrołęce, ul. Składowa 8A, 07-412 Ostrołęka.

Koszty przeprowadzonych badań ponosi hodowca bydła, owiec i kóz.

AKTUALNA MAPA Z OBSZARAMI Z BTV :https://bip.wetgiw.gov.pl/bt/mapa/  https://bip.wetgiw.gov.pl/bt/mapa/?fbclid=IwY2xjawQG5JlleHRuA2FlbQIxMABicmlkETB4N2NDS0lsbFFPQmpzYjRJc3J0YwZhcHBfaWQQMjIyMDM5MTc4ODIwMDg5MgABHi_7n0dAGoK6bDTk-SqSPqSvmJ6l0R0_uoGnmCyJ_OvypSJJR2mebEA8ojLc_aem_09wq2AuNPX

Gmina Płoniawy-Bramura Gmina Krasnosielc Gmina Sypniewo Urząd Miejski w Makowie Mazowieckim Gmina Młynarze Gmina Czerwonka Gmina Szelków Gmina Rzewnie Gmina Różan Gmina Karniewo Powiat Makowsk

Prawie już cała Polska objęta niebieskim językiem a tobie teraz przypomina, już dwa lata to mamy

Opublikowano

Rozporządzenie zmienia się na nowe . 

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Makowie Mazowieckim informuje, iż w dniu 19.02.2026 r. weszło w życie rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 14 lutego 2026 r. zmieniające rozporządzenie z dnia 19 grudnia 2024 r. w sprawie środków podejmowanych w związku z wystąpieniem choroby niebieskiego języka (Dz.U. 2025 poz.268 ).

Opublikowano
3 godziny temu, Berthold napisał(a):

Jak sie tak dajecie to tak robią , tak samo z terminami za płatność - jakie 14 dni jak nie masz kasy nie kupuj i wypad za brame !!!

Przepraszam ale takie myślenie to naiwność premium ... nie wolno dopuszczać do takich sytuacji!

Jaki nowoczesny handel , przeciez to ewidentne wypinanie sie skupowi na dymanie ...

To jak sprzedać żeby nie wydymali? 

Co ze sprzedażą na wbc jak to obejść, co gdy ubojnia podnajmuje zewnętrze firmy do transportu ? Jak wiem i godzę się na płatność 14dni to jaki problem

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, kris82 napisał(a):

Prawie już cała Polska objęta niebieskim językiem a tobie teraz przypomina, już dwa lata to mamy

Z tymi strefami to jest cyrk. Ja już tutaj to pisałem. Jestem na styku jednej z drugą. Od listopada do teraz strefa mojego powiatu zmieniała się kilka razy( oczywiste wierząc tej mapie). Jestem uziemiony z kupnem bo sporo hodowców krów mam z niebieskiej, a z badaniami to nikt użerał się nie będzie.

Edytowane przez karol19920
Opublikowano
5 godzin temu, Karl123 napisał(a):

To jak sprzedać żeby nie wydymali? 

Co ze sprzedażą na wbc jak to obejść, co gdy ubojnia podnajmuje zewnętrze firmy do transportu ? Jak wiem i godzę się na płatność 14dni to jaki problem

Tylko waga żywa , bez problemu mozna wycenić pułtusze i wartosc wbc na zywym byku . Pamietaj ze Wbc to jest wygoda i zysk  dla ubojni nie dla producenta . Tylko waga ogolna najlepiej swoja na gospodarstwie bez długiego dojazdu ... Kasa na kole albo przedplata ... Godzisz sie na 14 dni - ok. twoja sprawa mam kolege który godzi sie na to zeby go żona biła 🤣🤣🤣 Co kto woli ...

• Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, Berthold napisał(a):

Tylko waga żywa , bez problemu mozna wycenić pułtusze i wartosc wbc na zywym byku . Pamietaj ze Wbc to jest wygoda i zysk  dla ubojni nie dla producenta . Tylko waga ogolna najlepiej swoja na gospodarstwie bez długiego dojazdu ... Kasa na kole albo przedplata ... Godzisz sie na 14 dni - ok. twoja sprawa mam kolege który godzi sie na to zeby go żona biła 🤣🤣🤣 Co kto woli ...

Ok jutro tak spróbuję 😉 trochę się obawiam że zostawia mnie z tymi bykami na te roztopy 😅

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, wojak1986 napisał(a):

Jakie jeszcze masz życzenia do spełnienia?

To nie życzenia , w naszych stronach nikt nie handluje inaczej. Oczywiscie staram sie sprzedawac jednorazowo caly kanion ale przy mniejszych partiach tez nie powinno byc problemu .

Godzinę temu, Karl123 napisał(a):

Ok jutro tak spróbuję 😉 trochę się obawiam że zostawia mnie z tymi bykami na te roztopy 😅

Ogloś byki np. na facebooku jesli twoj odbiorca woli kupowac wylacznie za cudze pieniadze ... Nie bójcie sie zmieniać odbiorcy , teraz jest rynek sprzedajacego - nie ma bydła , skupy walcza o towar . Stawiacie warunki , gdyby był nadmiar żywca moglibyscie miec z tym problem ale nie teraz

Edytowane przez Berthold
Opublikowano (edytowane)

Popieram kolege wyzej. Cenic swoj towar, jak najbardziej wystawiac, tak jak oni licytacje robia na cielakach. Nie wiem dlaczego nazywasz "zyczeniami" to, ze chcesz uczciwie zwazyc, wycenic i dostac kase przy odbiorze? Hodowcy to maja chyba syndrom sztokholmski, byle handlarzykowi było dobrze? On niech sie cieszy, ze ma co kupic, to ty przy tym robisz 365dni, a on najlepiej jakby mial 2 kola na byku w jedno popoludnie, jebnal cie na wadze i zaplacil za 2 miesiace nie swoimi pieniedzmi... 

Te pasozyty to sa w ogole w tej ukladance niepotrzebne, ale wiadomo jak w PL ten uklad dziala, ubojnia tez swieta nie jest...

Edytowane przez asus921
  • Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Wszystko się chwilowo zgadza są mili i zmienili podejście bo jest ssanie na bydło. Druga sprawa to o czym pisze to jest traktowanie małego rolnika. Sami wykupujecie ziemię i dzierżawy i dyktujecie warunki gry a opowiadacie że ja mały mam takie szansę negocjacji jak przy dzierżawie gdy przychodzi Bamber a ja jadę swoją c360 a on Fendtem