Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
14 minut temu, robi57362 napisał(a):

to skąd wziąść ciepła kiszonkę? w domu grzać?

siano ,na zime trzeba być przygotowanym i to też trzeba przyzwyczaić bydlo wczesniej do trawienia , znaczy dać czas  bakteriom na przystosowanie do nowej dawki 

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, Cybulek17 napisał(a):

7 - 8 za limousine na dzień dzisiejszy zależnie od wagi . Poprzedni rok był bardzo ciężki na choroby płuc odsadków , ledwo się dało opanować

A tam jeszcze padła kwota 1000zł dopłat do sztuki . Od kiedy takie wprowadzili ?

Pewnie policzyl doplate do bydla czyli max do 20 sztuk, do tego pelny dobrostan czyli powierchnia 50 procent, wybieg, wypas, sciolka (tylko pisales, ze on na rusztach chce) + qmp.

Tylko raz, ze kto robi wypas opasow? Dwa bydlo od 4 do 18 miesięcy sie zalicza i stan srednioroczny, wiec w praktyce dostajesz do polowy sztuk jakie faktycznie trzymasz. Trzy qmp to jest wyludzanie kasy z arimr przez firmy certyfikujace. Za certyfikat i kontrole placisz tyle co dostaniesz doplaty, a jak kupisz nowa partie to znowu na nie certyfikat musisz robic.

Takze dobrostan sie oplaca tylko jak i tak masz zwiekoszona powierchnie i sciolke to cos tam dostaniesz, a wybieg taki na czas wyjezdzania z obornikiem tez sie zaliczy, bo nie ma na niego ustalonych m2. Oswiadczenie w marcu, ze byly na wybiegu i final.

Nadal sie trzyma u was snieg? U mnie -18 zapowiadaja, a sniegu juz dawno nie ma.

Edytowane przez asus921
Opublikowano
krzychu121 napisał:

Suchej nie masz ? 

jarecki napisał:

14 minut temu, robi57362 napisał(a):

siano ,na zime trzeba być przygotowanym i to też trzeba przyzwyczaić bydlo wczesniej do trawienia , znaczy dać czas  bakteriom na przystosowanie do nowej dawki 

siano u.mnie mają do woli sianokoszonka stoi na dworze i też mogą jeść do woli ,kukurydzę staram się wybierać nie zamarznięta ale przy 2 z przodu więcej jest zmarzniętej niż tej ciepłej

Opublikowano
2 minuty temu, robi57362 napisał(a):

siano u.mnie mają do woli sianokoszonka stoi na dworze i też mogą jeść do woli ,kukurydzę staram się wybierać nie zamarznięta ale przy 2 z przodu więcej jest zmarzniętej niż tej ciepłej

Jak jest  -20 to wszystko marznie oprócz suchego  siana

Opublikowano
Godzinę temu, robi57362 napisał(a):

Jak nie wiem jak to jest. Że u mnie tylko 5 cm zwierzchu i 5 cm z przodu zmarzniete a dalej nie🤔 nawet jakbyło po te -20 pare dni a pryzma odkryta z ziemi na mrozy wiec tylko folia jest ,odpowiem od razu nie nie grzeje sie bo odziwo pozatym co jest na dole ze 3 cm zepsuta to jeszcze grama pleśni nie było aż sam w szoku jestem bo bywało i tak że 1/3 pryzmy wywoziłem🫣😂

Opublikowano

A co myślicie o cielakach +-2tygodnie w budynku wiato-podobnym bez ocieplenia tyle że z drzwiami i z każdej strony jest zamknięta i wmiarę szczelna od wiatru. Przy -25 nic im nie będzie? Dodam że są rozgrodzone więc się nie zbiorą w jedno miejsce obok siebie.

Opublikowano
livebird napisał:

Godzinę temu, robi57362 napisał(a):

Jak nie wiem jak to jest. Że u mnie tylko 5 cm zwierzchu i 5 cm z przodu zmarzniete a dalej nie🤔 nawet jakbyło po te -20 pare dni a pryzma odkryta z ziemi na mrozy wiec tylko folia jest ,odpowiem od razu nie nie grzeje sie bo odziwo pozatym co jest na dole ze 3 cm zepsuta to jeszcze grama pleśni nie było aż sam w szoku jestem bo bywało i tak że 1/3 pryzmy wywoziłem🫣😂

a u mnie sniegu z 20 cm odgartam aby na dzień na przód dwie folie do tego drugi raz zawinięte czarnym do góry i jak było -20 to z wierzchu conajmniej 30 cm zmarznięta z przodu może 5 cm a może i mniej

Opublikowano
27 minut temu, Michal014d napisał(a):

A co myślicie o cielakach +-2tygodnie w budynku wiato-podobnym bez ocieplenia tyle że z drzwiami i z każdej strony jest zamknięta i wmiarę szczelna od wiatru. Przy -25 nic im nie będzie? Dodam że są rozgrodzone więc się nie zbiorą w jedno miejsce obok siebie.

jak są zdrowe , bez biegunek to nic im nie będzie ciepłe pójło do tego sucha sloma do leżenia 

35 minut temu, wojak1986 napisał(a):

Pasza treściwa w zwiększonej dawce i temperatura nie straszna

no i dla siebie też  dobry kawał mieska wskazany , mieso a dokładniej trawienie białka z mięsa ma własciwosci rozgrzewające 

Opublikowano

gdyby nie woda to w oborze mogł bym  mieć minus 20 byle za mocno nie wiało... ale zamarzaja poidła i niestety trzeba zamykac... ciekawe jak to zniosą jęczmienie i mieszanka gorzowska bo sniegu u mnie nie ma

Opublikowano
Godzinę temu, Michal014d napisał(a):

Cielak szczególnie mały w mróz szybko traci białko na ogrzanie i masę ciała. Są te derki na grzbiet i coś ciepłego do picia 

• Like 1
Opublikowano

Poniżej miesiąca i poniżej -15 derki by były wskazane ale ogólnie to warunki w takiej stodole wiacie jak najbardziej na plus dla takich młodych 

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Sokol2 napisał(a):

gdyby nie woda to w oborze mogł bym  mieć minus 20 byle za mocno nie wiało... ale zamarzaja poidła i niestety trzeba zamykac... ciekawe jak to zniosą jęczmienie i mieszanka gorzowska bo sniegu u mnie nie ma

Pewnie i owsem zimowym w tym roku zachwyt minie 🤔

Opublikowano
3 godziny temu, Michal014d napisał(a):

3 na dobę odpojenie dobrze ciepłym mlekiem/preparatem i powinno być ok

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Karl123 napisał(a):

Pewnie i owsem zimowym w tym roku zachwyt minie 🤔

Też mam kawałek na próbę i srał go pies (miałem siać jary ale postanowiłem spróbować ozimy licząc się z tym że jest on ozimy pod warunkiem że zimy nie ma), się przesieje, teraz to obgryzanie paznokci o pszenicę. Owsem nikt przy zdrowych zmysłach całej gospodarki by nie obsiał, gorzej jakby przyszło przesiewać resztę... 

Opublikowano
5 godzin temu, livebird napisał(a):

To samo. Tylko trochę Wierzch zmarznięty. Reszta ok. Ja też mam od spodu paskudna. Podchodzi woda i się kwasi. Zacznę uzywać starych folii pod spód zobaczymy co to da. Trochę wybieranie się utrudni

Opublikowano
32 minuty temu, kampl napisał(a):

To samo. Tylko trochę Wierzch zmarznięty. Reszta ok. Ja też mam od spodu paskudna. Podchodzi woda i się kwasi. Zacznę uzywać starych folii pod spód zobaczymy co to da. Trochę wybieranie się utrudni

No wybierac bedzie gorzej z tym ze ja mam obawy co do dawania bez foli bo w miejscu gdzie jest pryzma jest k**ewska glina 😂😂😂 i woda ciągnie z góry w dodatku tak samo lepiej było by wybierać od północy ale zmuszony jestem od południa bo spad w południową strone 

Opublikowano
19 godzin temu, robi57362 napisał(a):

A wracając do tematu bydła,nadają mróz-29 i pytanie czy 18 miesięczne sztuki to przetrzymają na dworze? czy lepić na szybko stelarz nad wybiegłem na plandekę?

9 godzin temu, robi57362 napisał(a):

mają oborę i przy oborze wybieg, ale z racji ze to juz spore sztuki i pojeb..e to nie mieszczą się w oborze i zwykle kilk śpi na wybiegu

lubelskie

Mam to samo. Nie zamknę ich rozpie….ą oborę. Mają do oporu kiszonkę i śrutę.

A propo ile cenić takie sztuki?

IMG_0646.jpeg

• Like 3