Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 godzin temu, micgal39533 napisał(a):

Kolejna już próba wywołania paniki

Jawnie mówią że jest okazja bo Mercosur podpisali, to opuszczają, bydła mało, myślą że zaraz każdy sprzeda bo już zaczyna tanieć, trzeba trzymać, w lutym podniosą cene

Opublikowano
8 minut temu, micgal39533 napisał(a):

U nas był taki co mówił że jak tysiąc na byku nie zarobi to nie jedzie bo mu się nie opłaci, siostrę ma na sąsiedniej wsi to nawet ona mu byków nie sprzedawała 😆

Większość po pijaku tak gada. 

Z resztą Większość to oberwancy z 50 sztuk na tydzień wyrwać i dosyć. 

Opublikowano (edytowane)

W dlugiej perspektywie drozej byc nie moze, wrecz uwazam ze musi byc taniej, inaczej ktos upadnie.

Sredniej wielkosci zaklady, ktory nie ma wsparcia w produkcji z wieprzowiny, na ktorej teraz kroja historycznie wysokie zyski.

Edytowane przez Karol8885
Opublikowano

Bo braki cieląt są, sporo ludzi skasowało krowy. Teraz cena mleka leci w dół to polecą kolejne mniejsze stada i będzie jeszcze większy problem z cielakami. 

• Like 1
Opublikowano
10 minut temu, radekz200 napisał(a):

kurła jaka zmiana a jeszcze 2 lata temu wróżyli ze cielęta mleczne będą do utylizacji 😱

Były też i pewne że psienica po 2 a mleko to i do 5 będzie 😂

Opublikowano
14 minut temu, radekz200 napisał(a):

kurła jaka zmiana a jeszcze 2 lata temu wróżyli ze cielęta mleczne będą do utylizacji 😱

jeszcze ten czas wróci , musi sie rynek poukładać na nowo  ale to za kilka lat . Mięsne będa w cenie zawsze lub mieszańce 

Opublikowano
HF86 napisał:

8 minut temu, micgal39533 napisał(a):

U nas był taki co mówił że jak tysiąc na byku nie zarobi to nie jedzie bo mu się nie opłaci, siostrę ma na sąsiedniej wsi to nawet ona mu byków nie sprzedawała 😆

Większość po pijaku tak gada. 

Z resztą Większość to oberwancy z 50 sztuk na tydzień wyrwać i dosyć. 

Ten gadał na trzeźwo, teraz się z synusiem bawią w wielkich bambrów z matejką otwarli skup kukurydzy, i wszystkie bagna obsiali kukurydzą 😆

Opublikowano
Godzinę temu, radekz200 napisał(a):

mleko może być po 3 nie mam nic przeciwko 😂

Po ile ci teraz wychodzi za litr a byki mogła by być cena cały czas jak teraz . Duże się sprzedaje a małych się nie kupuje bo niema gdzie kupić i robi się lipa i  te mrozy teraz

Opublikowano

U nas z dwa tygodnie temu było z 10 na minusie i spory wiatr to poidła blisko drzwi zamarzały. Teraz kilka dni jest po -20, dzisiaj po piątej było -24 i jak na razie nie trzeba rozmnażać. Także jeszcze źle nie jest 😅

Opublikowano

U mnie do - 10 bez wiatru na oborze jest na plusie , poniżej zaczynamy zabawę 

2 minuty temu, asus921 napisał(a):

Gdzie wy wszyscy takie mrozy macie? A snieg lezy?

U mnie poludniowa wlkp max ci zapowiadaja to -5, a dzien na plusie, ale sniegu juz dawno niema

Pomorskie pół metra śniegu , na wierzchu warstwa lodu i  tak - 10 do - 20 rejonowo

Opublikowano

To ladnie kraj podzielilo, az dziwne, ze na tyle dni. U mnie aktualnie 1 stopien na plusie, a ma byc 3, zero sniegu ostre slonce. Na ogrodzie mam akurat zyto to lekko koncowki lisci miejscami dostaly