Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, Siedzacybyk napisał(a):

to kiedy siany ten rzepak, ze ma 3 liscie?

Jeden przesiewany 22 września to nawet nie ma 3 lisci może dopiero zaczyna łapać pierwszy reszta w terminie lecz u nas była taka susza że powychodził 15-20 wrzesnia

• Thanks 1
Opublikowano

jesli boicie sie teraz rzucać saltere, nie dziwie sie, to dajcie saletrosan 26 lub mocznik. on nie rozhartuje rosliny, a uzupelni azot w glebie. w lape strip till poszlo 200.kg saletry, kiedys szedl mocznik i przedsiewnie saletrosan 26. gdybym mial tera dexydowac, to saletrosan.26 lub mocznik, chyba z saletra bym sie nie odwazyl?! a ile bym tego podal, hmmmm, 150 mocznika , a saletrosanu 26? hmmmm 200 albo 250 max.

Opublikowano
Godzinę temu, Siedzacybyk napisał(a):

jesli boicie sie teraz rzucać saltere, nie dziwie sie, to dajcie saletrosan 26 lub mocznik. on nie rozhartuje rosliny, a uzupelni azot w glebie. w lape strip till poszlo 200.kg saletry, kiedys szedl mocznik i przedsiewnie saletrosan 26. gdybym mial tera dexydowac, to saletrosan.26 lub mocznik, chyba z saletra bym sie nie odwazyl?! a ile bym tego podal, hmmmm, 150 mocznika , a saletrosanu 26? hmmmm 200 albo 250 max.

pierwsze słyszę żeby dawać saletrę w łapę w strip tillu  !

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

raz zasialem jara pszenice. caly azot podalem przedsiewnie, czesc pod skibe, chyba mocznik a czesc przed siewem, saletrzak. jak na moje doswiadczenie oddala prawie 6 t, a to na nasze mozliwosci o tone wiecej niz normalnie.

Edytowane przez Siedzacybyk
Opublikowano
9 godzin temu, Siedzacybyk napisał(a):

raz zasialem jara pszenice. caly azot podalem przedsiewnie, czesc pod skibe, chyba mocznik a czesc przed siewem, saletrzak. jak na moje doswiadczenie i susze oddala prawie 6 t, a to na nasze mozliwosci o tone wiecej niz normalnie.

W susze nie zbieram 6t ozimej, a tu 6t jarej. Czyli suszy nie było. 

• Like 1
Opublikowano
W dniu 19.10.2025 o 13:05, toooomaszewski napisał(a):

Przecież ta roślina nawet tego nie wchłonęła...

Wchłonie wystarczającą ilość żeby  ruszyło. Fakt 95% pójdzie na ziemie, ale te 5% zadziała i właśnie o to chodzi. Może dziś będe 3 raz tak jechał rzepak ma 2 liście właściwe. 

Wczoraj jechałem tebu, metko, bor, robak  adiuwant, rzepak po adiuwancie wyglądał jak pomalowany, Podobnie jak na wiosnę, zdjęcie jest w galerii. 

Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, Raptus902 napisał(a):

Ja kiedyś dałem 100 kg saletry 25 października i wszystko było ok. A z wiosny ruszył z kopyta czyli coś z tej saletry zostało w ziemi widocznie.

Bo tak to właśnie działa, azot z jesieni podany w odpowiedni sposób i w odpowiedniej ilości jest dostępny wiosną zarówno w rzepaku jak i pszenicy. 

Edytowane przez ravoj
Opublikowano
Godzinę temu, tomek73 napisał(a):

Wchłonie wystarczającą ilość żeby  ruszyło. Fakt 95% pójdzie na ziemie, ale te 5% zadziała i właśnie o to chodzi. Może dziś będe 3 raz tak jechał rzepak ma 2 liście właściwe. 

Wczoraj jechałem tebu, metko, bor, robak  adiuwant, rzepak po adiuwancie wyglądał jak pomalowany, Podobnie jak na wiosnę, zdjęcie jest w galerii. 

Wystarczy dobry tebu i też rzepak jak pomalowany 

Opublikowano
2 godziny temu, Tomek90 napisał(a):

W susze nie zbieram 6t ozimej, a tu 6t jarej. Czyli suszy nie było. 

to było 10 lat temu, zasiałem ja 1 raz. macie racje, o suszy nie powinienem wspominac, bo nie pamietam. Pozwolcie, że usune slowo susza. Saletrzak dałem na skibe, potem talerzówka i siew. naprawde , ładnie oddała. Czy jara pszenica ma jakies inne wartosci odzywcze od ozimej? np w skarmianiu drobiu, swin, produkcji mąki?

Opublikowano
5 godzin temu, Siedzacybyk napisał(a):

to było 10 lat temu, zasiałem ja 1 raz. macie racje, o suszy nie powinienem wspominac, bo nie pamietam. Pozwolcie, że usune slowo susza. Saletrzak dałem na skibe, potem talerzówka i siew. naprawde , ładnie oddała. Czy jara pszenica ma jakies inne wartosci odzywcze od ozimej? np w skarmianiu drobiu, swin, produkcji mąki?

Napewno tam białko w jarej to nie problem 

6 godzin temu, fogbuse70 napisał(a):

Wystarczy dobry tebu i też rzepak jak pomalowany 

Dokładnie 

6 godzin temu, ravoj napisał(a):

Bo tak to właśnie działa, azot z jesieni podany w odpowiedni sposób i w odpowiedniej ilości jest dostępny wiosną zarówno w rzepaku jak i pszenicy. 

Ja tam nie widzę żeby lepiej startował ten który ma w opór azotu (po kurzaku) czy ten który dostał np i rsm w doglebówkę. 

7 godzin temu, tomek73 napisał(a):

Na taki mały to trzeba mała ilość cieczy dawać, żeby to co spadło miało dosyć mocne stężenie. 

Opublikowano

Ile teraz można podać mocznika w nawożeniu dolistnym ? Mam zamiar jechać z grzybówką + mikro + siarczan magnezu i chciałem dodac mocznik. Ile go dać na hektar przy wydatku 250l wody ?

Myślałem,  zeby dać 12,5kg/250l wody. Będzie ok ?

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, ROLOMAZ napisał(a):

Ile teraz można podać mocznika w nawożeniu dolistnym ? Mam zamiar jechać z grzybówką + mikro + siarczan magnezu i chciałem dodac mocznik. Ile go dać na hektar przy wydatku 250l wody ?

Myślałem,  zeby dać 12,5kg/250l wody. Będzie ok ?

Pisali tu, ze nawet 30 i nic sie nie powinno stac. Ja 10 dni temu dalem 15 w slonce i nic sie nie stalo. W czwartek bede jechal i dam 20kg na 250l wody. Teoretycznie na rzepk mozna dac stężenie mocznika 12%

Edytowane przez kamil800