Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
9 minut temu, arnoldino napisał(a):

Jak trafisz na warunki a jak będzie sucho to nic nie zadziała a tylko kosztów narobi. Największym problemem i nas to przytulia, wiosna i tak trzeba robić poprawkę na dwuliścienne żeby na pewno było czysto. To jeba.....two jak trafi na warunki to potrafi i w maju powschodzić i wydać nasiona a z przytulia to problem żeby potem sprzedać 

U mnie też przytulia jest problemem, bywało że po chlomazonie + metazachlor zostawała, ale po poprawce jesiennej to raczej nie ma już szans. jaki masz koszt wiosennego zabiegu? 

Opublikowano
Godzinę temu, Damian_B napisał(a):

Nawigator bodziszka nie weźmie, przypali tylko. 

No niestety nalistne zwalczanie chwastów w rzepaku swoje kosztuje...

Za belkara był w tamtym roku zwrot 160 zł za pak 4 ha. 

W tym pewnie tez bedzie

Sieje zawsze po strączkach i jak późno zbiór się zrobi to i tak muszę nalistnie poprawiać żeby groch czy łubin wytępić, jak wczesny zbiór to glifo się jedzie przed siewami. Tu bardziej chodzi nie o cenę zabiegu a skuteczność, doglebówka nie zadziała bo za sucho i potem na szybkiego jedziesz a inne roboty stoją i cały plan się rozjeżdża.

2 minuty temu, Dastan napisał(a):

U mnie też przytulia jest problemem, bywało że po chlomazonie + metazachlor zostawała, ale po poprawce jesiennej to raczej nie ma już szans. jaki masz koszt wiosennego zabiegu? 

Major + Zorro albo chaco w zależności co mają na stanie i mam głowę spokojną. Przy bezorce jest większy problem z przytulia niż przy orkowej 

Opublikowano

Wszystko zależy od pola, na jednym jesienny zabieg i masz spokój a na innym wiosna musisz jechać drugi raz wiosna bo inaczej łąka. Mam jedno takie od 3a do 4b z takimi kołami 5 może ze 20 arów na całości 3,5 ha. Na tej słabszej części dobrze jesienią zrobione i masz wywalone do zniw a na drugiej połowie jak nie poprawisz na wszystko wiosną to z chwastów nie wyjdziesz.

Opublikowano
32 minuty temu, beryl89 napisał(a):

Sieje tak dwa sezony i w tym również. U mnie sie sprawdza, równomierne rośliny i wschody. Jednostka na 4 ha. Siewnik Vaderstat.

Jak uprawiasz pod ten siewnik,?

Opublikowano

20250821_083253.jpg

20250821_083251.jpg

20250821_083247.jpg

Też macie w tym roku problem ze słomą? Nie mogę jej przerobić, a pług to ostatnie co chciałbym użyć... Ale jak bedzie konieczność taka, to trzeba będzie. Poszła 2x talerzowka i pług dłutowy. Za 4 dni bedzie lany proferment z biogazowni Holmerem od razu to tez uprawia. Siane będzie Horschem Pronto pod koniec przyszlego tygodnia. Jak myślicie ? Będzie ok, czy tej słomy za duzo jednak ?

Opublikowano

mam to samo, pszenica konkret to i slomy od groma. poszło wapno,talerzowka później poli drugi raz talerzowka, później bezorkowiec na 25cm. Wyglada to podobnie. Dzisiaj rozsialem 100kg/ha mocznika i pojdzie 3 raz talerzowka i później siew

• Haha 2
Opublikowano

Wedlug mnie po deszczu. 

Nie wiesz czy zlewny nie pójdzie

Opublikowano
3 godziny temu, pep14 napisał(a):

Siejecie rzepak w taką suszę, czy czekacie ? Na północy widać pewne opady na przełomie tego i następnego tygodnia, reszta nic

Lubelskie wschód LHR LZA już sieją zarówno bez orkowo jak i tradycyjnie. Ja zamierzam siać po niedzieli bo mam wolne dopiero. A niedzielę nie będę zostawiał roli tylko orka i siew żeby w wilgotną rolę poszło. 

11 minut temu, mateusz16466 napisał(a):

mam to samo, pszenica konkret to i slomy od groma. poszło wapno,talerzowka później poli drugi raz talerzowka, później bezorkowiec na 25cm. Wyglada to podobnie. Dzisiaj rozsialem 100kg/ha mocznika i pojdzie 3 raz talerzowka i później siew

Ja dałem w ubiegłym roku mocznik w korzeń, w tym dam w październiku bo rzepak głosował od grudnia- stycznia .

Tyle razy jeździcie to bogaci w paliwo jesteście szacun . 

Opublikowano
35 minut temu, ROLOMAZ napisał(a):

20250821_083253.jpg

20250821_083251.jpg

20250821_083247.jpg

Też macie w tym roku problem ze słomą? Nie mogę jej przerobić, a pług to ostatnie co chciałbym użyć... Ale jak bedzie konieczność taka, to trzeba będzie. Poszła 2x talerzowka i pług dłutowy. Za 4 dni bedzie lany proferment z biogazowni Holmerem od razu to tez uprawia. Siane będzie Horschem Pronto pod koniec przyszlego tygodnia. Jak myślicie ? Będzie ok, czy tej słomy za duzo jednak ?

orać albo od razu zwiększać normę wysiewu. jak ziarka trafia na słomę w łożu siewnym to po wschodach. no i chyba boży nie naostrzyleś w sieczkarni albo jakaś wersja sieczkarni z lichą iloscia ich 

Opublikowano
18 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

orać albo od razu zwiększać normę wysiewu. jak ziarka trafia na słomę w łożu siewnym to po wschodach. no i chyba boży nie naostrzyleś w sieczkarni albo jakaś wersja sieczkarni z lichą iloscia ich 

Sieczkarnia dobra, problem w tym, że słoma była jescze niedojrzała podczas koszenia. A chciałem wykosić przed deszczami, zeby parametry nie uciekły. Druga sprawa to pszenica dała 9t/ha więc,  słoma też sporo...

Opublikowano
48 minut temu, mateusz16466 napisał(a):

Taniej wyjdzie orać niż te 3 razy talerzówka robić 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Wyryte. Rsm rozlany to czekac teraz tego calego deszczu. 

@ROLOMAZ bedzie git. Pronto wsieje

Co do slomy to tez jej u mnie w tym roku sporo wiecej. Jak mlocilem to do polowy od dolu byla zielona. Do tej pory to jedynie uschla a nie skruszała ale nie ma az takiej tragedii. W rzeczywistości lepiej wyglada niz na zdjeciu no i brona aktywna to jeszcze wyrowna.

Ten rok vs rok temu

IMG_20250821_172914.jpg

IMG_20250821_173023.jpg

Edytowane przez kamil800
Opublikowano (edytowane)

2 godziny temu, Badwolf napisał(a):

Jak uprawiasz pod ten siewnik,?

Orka i uprawa brona talerzowa albo zwykły agregat i jest idealnie. 

Edytowane przez beryl89
Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, Łukaszek napisał(a):

W ubiegłym sezonie końcówka lipca było już praktycznie po żniwach a teraz masz 2 tyg w plecy.

No i sloma nie bylo zielona wiec ją szarpalo jak ta lala a nie taką zdrowizne jak w tym roku... Silnik az pierdzial w tym roku jak szlo z sieczkarnia

Edytowane przez kamil800
  • Like 1