Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Godzinę temu zjechałem od koszenia bo zaczynał pokazywać 9% , a tak to zaczęliśmy o 14 godzinie i miał wilgoci 8% w pewnym momencie na skupię zmierzyli 4,9% wilgoci 

12 ha skoszone,  żeby ze 2 dni jeszcze ze pogody było to by rzepak podkosiłten co jest gotowy na już, i można by się brać za zboża , tyle ze tej pogody nie mówią 

Opublikowano
5 godzin temu, anto napisał(a):

Czym wyczyścić rzepak z przytuli? Poza recznym przetakiem 

Do wialni przymocowana była tkanina do której przytulia sie przyczepiala.

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, yacenty napisał(a):

Mega. Dawno nie miałem rzepaku na 5

A my dawno nie mieliśmy takiego słabego, jakieś 3,3

Mróz zrobił swoje, a j**ane PZU złodziei jebać. Nie polecam 

Edytowane przez XTRO
Opublikowano

To ja nakosiłem 4 tony/ ha I jestem bardzo zadowolony bo sumarycznie zliczyć z przymrozkami to wychodzi 4,2 tony/ ha , a rzepak cały sezon ( już od wschodów) wyglądał biednie 

Opublikowano
7 godzin temu, mysza103 napisał(a):

Godzinę temu zjechałem od koszenia bo zaczynał pokazywać 9% , a tak to zaczęliśmy o 14 godzinie i miał wilgoci 8% w pewnym momencie na skupię zmierzyli 4,9% wilgoci 

12 ha skoszone,  żeby ze 2 dni jeszcze ze pogody było to by rzepak podkosiłten co jest gotowy na już, i można by się brać za zboża , tyle ze tej pogody nie mówią 

12ha, powazny wynik :). Ja o 14 kosilem, mial 8.3%. Później urwal sie główny pas, ten 4-rzedowy.  Wymiana na inny ( taki z którym kupiłem ten kombajn) zeszła 3 godziny... CN Pińczów płacił wczoraj 2035 zl netto. Jak płacą Twoje okoliczne skupy

• Root Admin
Opublikowano
2 godziny temu, XTRO napisał(a):

A my dawno nie mieliśmy takiego słabego, jakieś 3,3

Mróz zrobił swoje, a j**ane PZU złodziei jebać. Nie polecam 

niestety bywa i tak, rok temu na jednej odmianie miałem 2.9t/ha, a wielu w okolicy kręciło się w przedziale 2-2.5t. Z pogodą nie wygrasz.

Jak patrze przez pryzmat pogody to nas uratował maj.

Po pierwsze deszcz: 120l

do drugie: nie było upałów, tych roślin nie odcięło, w inne lata już w maju temperatura przekraczała 30 stopni, a to jednak cholernie wpływa na plon.

image.png

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, Raptus902 napisał(a):

U mnie łodygi zielone a środek zjedzony przez chowacza plon 4.1 i pryskane w trakcie nalotu bo było ciemno w naczyniu. Sam nie wiem czy za szybko zabieg czy już za późno

U nas praktycznie nie było pola żeby łodygi nie były w środku brązowe a z zewnątrz wszystko ładnie zielone i to niezależnie czy robiłeś wiosną dwa czy cztery zabiegi. 

Edytowane przez arnoldino
Opublikowano
13 godzin temu, Damianek20 napisał(a):

Deszcz na jutro, siostra kosiła w chwalcie dziś 6,1 mój czysty  ale jeszcze miejscami łodyga całą zielona to 7,9 

Jak sypie sequel w tym roku ? 

Skąd te obniżki na rzepaku dziś -40 zł 

Cena 2100 brutto 

O 11 zaczynam bo rosy trochę jest i jak sprzedam to napiszę a jak u Cb i siostry plonował sequel?

Opublikowano
2 godziny temu, Andpol napisał(a):

O 11 zaczynam bo rosy trochę jest i jak sprzedam to napiszę a jak u Cb i siostry plonował sequel?

Perqins Ci będzie kosił ,gdzie sprzedajesz?

Opublikowano
2 godziny temu, Andpol napisał(a):

Tam gdzie się ochronił od mrozu i gradu to z 1,25  akurat wyszło 6,1 to a tam gdzie dostał  to 3 t to raczej nie przekroczy a może i mniej .  Dziś sprzedam resztę z tych co dostały po mrozach to podam konkretną średnie ale raczej będzie oscylować ok 3 t całość . 

U siostry tam gdzie utrzymał się dobrze to średnia wyszła jej 4,2 t a tam gdzie dostał to też do 3 t max a średnia ogółem na zliczyć bo koszone wszystko na raty jak nigdy w tym roku . Ale wiemy że szału nie będzie 

2 godziny temu, Zapracowany napisał(a):

Też tego sequela jestem ciekaw. Bardzo tanie nasiona, ciekawe dlaczego

Rzepak ogólnie jest super tylko mi się wydaje że mój by przetrwał te mrozy inaczej tylko zabrakło mu azotu przez długą jesień . Do grudnia był zielony a później zaczął tracić kolor. Na pszenicę nie spałem w ubiegłym roku dużo azotu a oddały dobry plon w stosunku do nawozu więc coś za coś. W tym roku planuje podać mu mocznik 100 kg w październiku pod koniec . Rzepak jest w stanie bez problemu przekroczyć 5 t  mimo że nie wygląda tylko trzeba pogody normalnej .

Mi już przyszło nasienie jego na nowy sezon i znajomemu wziąłem też bo jego w tym roku 1,5-2 t a na jesieni piękny był duży siany w ściernisko ok 15 sierpnia. 

Opublikowano (edytowane)

Jak kończyłem sypać ostatni rzepak na przyczepę to przyszła ściana deszczu. Kolega poczeka, a już był z przyczepami na polu i na mnie czekał. Został u mnie hektar, ale to nie mam pojęcia kiedy się tam wjedzie. Dzisiaj dożynki🍻

Edytowane przez Grzesiu90209
Opublikowano
16 godzin temu, Marl napisał(a):

12ha, powazny wynik :). Ja o 14 kosilem, mial 8.3%. Później urwal sie główny pas, ten 4-rzedowy.  Wymiana na inny ( taki z którym kupiłem ten kombajn) zeszła 3 godziny... CN Pińczów płacił wczoraj 2035 zl netto. Jak płacą Twoje okoliczne skupy

Wczoraj było 2 tys netto i dziś do południa tak samo,  a potem to nie wiem

• Thanks 1
Opublikowano
16 godzin temu, Damianek20 napisał(a):

Tam gdzie się ochronił od mrozu i gradu to z 1,25  akurat wyszło 6,1 to a tam gdzie dostał  to 3 t to raczej nie przekroczy a może i mniej .  Dziś sprzedam resztę z tych co dostały po mrozach to podam konkretną średnie ale raczej będzie oscylować ok 3 t całość . 

U siostry tam gdzie utrzymał się dobrze to średnia wyszła jej 4,2 t a tam gdzie dostał to też do 3 t max a średnia ogółem na zliczyć bo koszone wszystko na raty jak nigdy w tym roku . Ale wiemy że szału nie będzie 

Rzepak ogólnie jest super tylko mi się wydaje że mój by przetrwał te mrozy inaczej tylko zabrakło mu azotu przez długą jesień . Do grudnia był zielony a później zaczął tracić kolor. Na pszenicę nie spałem w ubiegłym roku dużo azotu a oddały dobry plon w stosunku do nawozu więc coś za coś. W tym roku planuje podać mu mocznik 100 kg w październiku pod koniec . Rzepak jest w stanie bez problemu przekroczyć 5 t  mimo że nie wygląda tylko trzeba pogody normalnej .

Mi już przyszło nasienie jego na nowy sezon i znajomemu wziąłem też bo jego w tym roku 1,5-2 t a na jesieni piękny był duży siany w ściernisko ok 15 sierpnia. 

U mnie identycznie 

Opublikowano
11 godzin temu, misio3p napisał(a):

Przedwczoraj wjazd i zjazd, musi jeszcze stać. Wilgotność 9,7-12%

att.cgYzsgEgK65ksJMIyR7PeawgmfUibO8phSG9L5HSU7I.jpeg

O której godzinie? O 13 ponad 10% i kosze pierwszy zbiornik, drugi zbiornik 8.6, trzeci 7.8.

Podlaskie rzepaki zaczynają porastac to czas koszenia ostateczny. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Tomek90 napisał(a):

O której godzinie? O 13 ponad 10% i kosze pierwszy zbiornik, drugi zbiornik 8.6, trzeci 7.8.

Podlaskie rzepaki zaczynają porastac to czas koszenia ostateczny. 

U mnie pomorze zachodnie mało kto ma suchy, u mnie nawet 12% i są porosty, w tym roku najgorzej od 8 lat plon 3,17t/ha. 

Opublikowano
19 godzin temu, Łukaszek napisał(a):

Perqins Ci będzie kosił ,gdzie sprzedajesz?

Perqins to kto i skąd? Bizonem znajomy mi kosi a sprzedaje Teptiuków. Szału nie ma do 3 tony. Odkąd sieje rzepak to 2 raz tak słaby wynik. Mróz go załatwił i kwitł b. długo i w tym upatruje słaby wynik. 

Opublikowano
35 minut temu, Andpol napisał(a):

Perqins to kto i skąd? Bizonem znajomy mi kosi a sprzedaje Teptiuków. Szału nie ma do 3 tony. Odkąd sieje rzepak to 2 raz tak słaby wynik. Mróz go załatwił i kwitł b. długo i w tym upatruje słaby wynik. 

Słynny hrubieszowski youtuber rolniczy.