Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
13 godzin temu, Łukaszek napisał(a):

Czytając niektóre wpisy zastanawiam się czy aby na pewno to banderowskie zboże i rzepak jest taki skażony i czy ładują tyle chemi co niektórzy użytkownicy tego forum.

Na pewno nie lądują tyle bo jeden oprysk i na robaka i mają spokój.

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, boogie7 napisał(a):

Taa, nawet jeszcze kosami go kładli i kieratem wymłacali 🤣  Ty to jak dopie.dolisz do pieca, to ruszt wygina 🤣🤣🤣

Nie czytaj, nie fafluchteruj, i po prostu.. spier... 

Nie snopowiązałką ojciec kosił , plandeka na wóz i młocarnia młócili, 

Kosą obkaszali , jak kosili pokosówką ciągnikową na pokosy , te czasy pamiętam już , 

Edytowane przez wilkołak
Opublikowano

Nie wiem czy to dobry deal ale dałem na zielonego pąka troche obniżacza ph profilaktycznie azoksy boru no i oczywiście  zwalczacza słodyszka. Wszystko podparte adiuwantem żeby to siadło. Warunki idealne. 0 wiatru. Dzisiaj 5 literek spadło i dalej coś ma. Zobaczymy czy spadnie. Jak nie to już nie wjeżdżam bo mam dość tego pieronstwa i 30 razy na niego pryskania. 

Jeszcze płatek i żniwa 

Screenshot_20250418_082859_Gallery.jpg

Opublikowano
7 minut temu, Samsung123321 napisał(a):

Nie wiem czy to dobry deal ale dałem na zielonego pąka troche obniżacza ph profilaktycznie azoksy boru no i oczywiście  zwalczacza słodyszka. Wszystko podparte adiuwantem żeby to siadło. Warunki idealne. 0 wiatru. Dzisiaj 5 literek spadło i dalej coś ma. Zobaczymy czy spadnie. Jak nie to już nie wjeżdżam bo mam dość tego pieronstwa i 30 razy na niego pryskania. 

Jeszcze płatek i żniwa 

Screenshot_20250418_082859_Gallery.jpg

Dokładnie to samo zrobilem wczoraj. Azoksy, bor, resztka mikro, carnadine, delmetros, adiuwant i dużo nadziei  że jeszcze tylko jeden wjazd w ten rzepak.

Opublikowano
28 minut temu, Tomek90 napisał(a):

Kto taka dawkę ci zaproponował? 

Tu masz rację, patrząc po dawkach w środkach to propulse ma protio 125g s.cz. więc trochę za dużo by w takiej wyszło, pictor boskalidu ma 200g s.cz. to by jeszcze uszło.

Opublikowano
55 minut temu, wilkołak napisał(a):

Nie snopowiązałką ojciec kosił , plandeka na wóz i młocarnia młócili, 

Kosą obkaszali , jak kosili pokosówką ciągnikową na pokosy , te czasy pamiętam już , 

No to powinieneś wiedzieć jak często rzepak był siany na tych samych polach, wtedy napewno nie znali takiego czegoś jak jakaś zgnilizna twardzikowa 

Opublikowano
9 godzin temu, Łukaszek napisał(a):

Jeśli chodzi o szkodniki to masz rację ale o ochronę grzybowa co 2 tygodnie  ma to sens według Cb ?

Nie ma. Sam jadę tylko 2 razy wiosna z fungicydem. 

Opublikowano
7 minut temu, Łukaszek napisał(a):

Mówimy o  dostępnych na polskim rynku oczywiście to co ma taką skuteczność ?

T1 zazwyczaj toprex, w tym roku dovvo. Na płatka Pictor lub Propulse. Mi to pozwala zebrać plon powyżej 4t. W tamtym roku 4,6t. 

Rzepak Onca obecnie LBL

20250417_183822.jpg

Opublikowano

kiedyś może i tak było....

Ale za mało roboty miał rolnik wjeżdżając w uprawę tylko dwa razy. Stąd też ekologia się tym skutecznie zajęła.

Od nowego roku elektroniczna ewidencja środków ma dojść także żeby się nie nudzić będzie się czym zajmować.

• Like 1
Opublikowano
48 minut temu, panczo1922 napisał(a):

kiedyś może i tak było....

Ale za mało roboty miał rolnik wjeżdżając w uprawę tylko dwa razy. Stąd też ekologia się tym skutecznie zajęła.

Od nowego roku elektroniczna ewidencja środków ma dojść także żeby się nie nudzić będzie się czym zajmować.

Podobno ma być to podane publicznie sąsiad będzie mógł sprawdzić czym pryskasz 🙈

Opublikowano
16 minut temu, Samsung123321 napisał(a):

No i ch... pierniczę to. Nie wygram z tym. Chyba że musi poczuć bo wczoraj 22-00 pryskane 

20250418_102920.jpg

Współczuję, próbowałeś zakwaszać ciecz?

Opublikowano
38 minut temu, Samsung123321 napisał(a):

No i ch... pierniczę to. Nie wygram z tym. Chyba że musi poczuć bo wczoraj 22-00 pryskane 

20250418_102920.jpg

A czymże to pryszczysz że to nie spadło, wczoraj pryskałem to czysto druga rzecz na jak długo 😈

Opublikowano
1 godzinę temu, Łukaszek napisał(a):

Mi bardziej chodziło o coś na robaka żeby tylko dwa razy wjechać i było skutecznie.

To nie da się mając dostępne tylko te środki co w sklepie. Żeby ochronić skutecznie to trzeba byłoby zrobić spore zapasy starych dobrych środków. 

Opublikowano
2 minuty temu, Aroo22 napisał(a):

To nie da się mając dostępne tylko te środki co w sklepie. Żeby ochronić skutecznie to trzeba byłoby zrobić spore zapasy starych dobrych środków. 

Mi sie kilka lat udalo. Ale tylko dlatego, ze nie bylo praktycznie zadnego nalotu w moim regionie. Jakies pojedyncze sztuki zawsze sie trafiały a w tym juz jest wiecej i trzeba brdzie jechac

Opublikowano

Rzepak przez tydzień poszedł 40cm do góry , jest gruby ale pęknięć nie ma          ( chyba pierwszy raz mam rzepak bez pęknięć ) po świętach pójdzie zabieg na płatka i finito 

IMG-20250418-WA0016.jpg

IMG-20250418-WA0012.jpg

Opublikowano
W dniu 16.04.2025 o 21:01, dexter1908 napisał(a):

W poniedziałek poprawiałem na robaka. Poszło 0,3 Los Ovados i do tego cyperkill. Robal nadal siedzi i to po 4-5 sztuk. Nie wiem czy to nowe ciągle dolatują czy co? Po światach pewnie zakwitnie. Jest sens jeszcze to poprawiać teraz?

Też w poniedziałek pryskałem, to we wtorek po południu tak średnio widziałem efekty. Nic nie robię, czekam do zabiegu na płatek.