Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, STIG13 napisał(a):

Soja 3-4 tony z ha, jak popasuje jej to i więcej. Dopłata do strączków, ewentualnie ekoschematy. Z zabiegów aby chwast i dokarmianie dolistne mikro. Do tego po soi pole jest w bardzo fajnej strukturze. Nie jest taka zła 

niedaleko mnie gościu zasiał w tym roku 19ha soi z czego 6ha poszło pod talerzówkę 

Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, mysza103 napisał(a):

Żeby tak było to wiadomo że by było bardzo dobrze , jak by jeszcze skupy były na okolicy to już bajka ,a póki co to soja leży w big bagach i czeka do nowego sezonu , żeby był cały tir . Nawet się już po okolicach nie pytam czy ktoś by nie kupił , bo w następne żniwa też będzie mało na samochód i się sytuacja powtórzy z małą ilością do załadowania samochodu 

U nas na szczęście gdzie się nie odwrócisz to normalnie na lokalnych skupach sprzedajesz 

7 minut temu, Skowron16 napisał(a):

niedaleko mnie gościu zasiał w tym roku 19ha soi z czego 6ha poszło pod talerzówkę 

Nie jest to roślina dla każdego. Można mieć pecha w postaci gołębi. Można nazbyt ambitnie na północ kraju się z nią zapuszczać. Dalej niż linia Lublina to już dla mnie ryzyko się zaczyna, a na pewno niższe plony. A może po prostu to spie***lił

Edytowane przez STIG13
Opublikowano

Zgodzę się z tym że soja to roślina nie dla każdego i nie na każde pole. Osobiście miałem soje 2 lata. Raz na małych słabszych rozdrobnionych działkach plon średni 2t, a w następnym roku 4t z tym że na jednej działce i lepszym stanowisku. Zrezygnowałem bo dzierżawy odpadły, a z racji uprawy tytoniu lepiej jest mi go uprawiać po zbożach. 

Opublikowano

U nas na Mazurach z tego co widziałem to jest jedna próba i później nikt do tego nie wraca , mówię o soi . Ale przedstawiciele szczególnie agroloku mocno przekonują 

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, mysza103 napisał(a):

Żeby tak było to wiadomo że by było bardzo dobrze , jak by jeszcze skupy były na okolicy to już bajka ,a póki co to soja leży w big bagach i czeka do nowego sezonu , żeby był cały tir . Nawet się już po okolicach nie pytam czy ktoś by nie kupił , bo w następne żniwa też będzie mało na samochód i się sytuacja powtórzy z małą ilością do załadowania samochodu 

O kim myślicie ?

O takim jednym bardzo aktywnym też w tym temacie co się ofochał sierpień/wrzesień po kłótni w którymś z tematów. Wszystko wskazuje że powrócił pod tym właśnie nickiem. 

A co do sprzedaży soi to wystawiłem na olx i poszła w ciągu 5 dni zamiast się tłuc do skupów. Fakt mam praktycznie pod nosem elewarr ale lubią czasami sporo na wymyślać różnych pierdół żeby cenę ukrócić.

Edytowane przez arnoldino
Opublikowano
9 godzin temu, masa24 napisał(a):

U nas na Mazurach z tego co widziałem to jest jedna próba i później nikt do tego nie wraca , mówię o soi . Ale przedstawiciele szczególnie agroloku mocno przekonują 

Mazury nie nadaja się na soje, tam bobik. U mnie też soji nie widać. 

Są regiony że uprawa nie podchodzi i tyle, u was możesz mówić że kukurudza słabo, a np dolny Śląsk bardzo dobrze 14-16t żaden wyczyn. 

Opublikowano
2 godziny temu, arnoldino napisał(a):

co do sprzedaży soi to wystawiłem na olx i poszła w ciągu 5 dni zamiast się tłuc do skupów. Fakt mam praktycznie pod nosem elewarr ale lubią czasami sporo na wymyślać różnych pierdół żeby cenę ukrócić.

Ile jej miales?

Opublikowano
2 godziny temu, misio3p napisał(a):

To nie jest Agrest. Składnia tych zdań jest tak zła, że nie da się tego robić umyślnie.

Oczywiście że nie Agrest , on pisał rzeczowo i konkretnie , a tu to w większości bez ładu i składu i oderwane od rzeczywistości 

2 godziny temu, arnoldino napisał(a):

A co do sprzedaży soi to wystawiłem na olx i poszła w ciągu 5 dni zamiast się tłuc do skupów. Fakt mam praktycznie pod nosem elewarr ale lubią czasami sporo na wymyślać różnych pierdół żeby cenę ukrócić.

Ile miałeś tej soi że z podwórka zabrali ? U mnie z 9 ton leży w bigbagach i żeby to wytargać to trzeba by kupę maszyn poprzestawiać,  między innymi kombajn 

Opublikowano

Jak ktoś ma na tyle rozumu żeby pisać ładnie, składnie i rzeczowo, to co to dla niego za problem palić głupa w drugą stronę. Ja nigdzie nie powiedziałem że to agrest (🤭), ale przecież każdy ten post od pietruszki to jest bardzo dobry troll, nawet szacun co za niektóre 😁😁 tam nie siedzi osoba co pisze w ten sposób normalnie na codzien, tylko świadomie to robi specjalnie dla was 😃

Opublikowano
4 godziny temu, kamil800 napisał(a):

Ile jej miales?

Niecałe 2 tony, poszły do hodowcy trzody, wziął próbkę sprawdził białko czy mu pasuje i wziął. Gdzieś jeszcze w okolicy dokupywał dwie tony jak się od znajomego dowiedziałem co niedaleko jego mieszka. Wystaw ofertę może się akurat znajdzie klient z okolicy. Jeden weźmie tonę, drugi 1,5 albo 2 i tak 4-5 przyjedzie i się towar rozejdzie. Groch sprzedawałem po 100-200 kg na klienta i się w dwa miesiące rozszedł. Szybciej się najesz łyżeczką niż chochlą. 

4 godziny temu, mysza103 napisał(a):

Oczywiście że nie Agrest , on pisał rzeczowo i konkretnie , a tu to w większości bez ładu i składu i oderwane od rzeczywistości 

Ile miałeś tej soi że z podwórka zabrali ? U mnie z 9 ton leży w bigbagach i żeby to wytargać to trzeba by kupę maszyn poprzestawiać,  między innymi kombajn 

A pewny jesteś? Gdybym chciał trollować forum i miał urazę do niektórych użytkowników to właśnie w ten sposób bym pisał aby skojarzenia co do osoby były przeciwne do tego kim faktycznie jest. 

Opublikowano
24 minuty temu, arnoldino napisał(a):

Niecałe 2 tony, poszły do hodowcy trzody, wziął próbkę sprawdził białko czy mu pasuje i wziął. Gdzieś jeszcze w okolicy dokupywał dwie tony jak się od znajomego dowiedziałem co niedaleko jego mieszka. Wystaw ofertę może się akurat znajdzie klient z okolicy. Jeden weźmie tonę, drugi 1,5 albo 2 i tak 4-5 przyjedzie i się towar rozejdzie. Groch sprzedawałem po 100-200 kg na klienta i się w dwa miesiące rozszedł. Szybciej się najesz łyżeczką niż chochlą. 

Ja bede mial wlasnie groch ale tego bedzie jakies 10 ton i sie zzastanawiam czy probowac to sprzedawac w detalu czy wywieźć na skup

Opublikowano

Jak masz gdzieś blisko to na skup, większość grochu zużywam na poplony a resztę w detal, przy obecnych cenach jak nie ma ilości całosamochodowych to nie opłaca się gdzieś dalej z tym jechać.

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, Tomek90 napisał(a):

Agrest nie był tego typu osoba, Stachu to można powiedzieć że tak czy pofunacy czy jak mu tam 🤣

@yacenty wie po IP czy to Agrest czy nie pewnie 

Może i wie, a jak jest dobrze cwany to uja tam wie 🤣

Na to też są sposoby 

Opublikowano

Mi się wydaje, że to niejaki cebulj bodajże. Ten sam styl pisania szukanie sposobu na siebie i wiecznie trapiące go dolegliwości zdrowotne. Chłopaki z pogody lepiej go kojarzą. 

Agrest by się nie wygłupiał nie ten typ.

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, pietruszka123456789 napisał(a):

Ale jak kupujący będzie bral groch to tez trzeba mu pomóc ten groch zaworkowac wiec tak średnio bym powiedział bo sporo pracy trzeba włożyć niestety 

Ty wczoraj len chciałeś uprawiać i ciuchy z tego szyć a teraz masz problem groch do worka nasypać?

• Haha 3