Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
4 godziny temu, arnoldino napisał(a):

Zamawiałem dzisiaj mocznik z inhibitorem 2300 netto, trochę poszedł do góry na koniec października chcieli 2250. A z tego co mówią to po nowym roku ma jeszcze zdrożeć przez kolejne podatki 

w piątek za polski z ihibitorem płaciłem 2200 brutto z dostawą (brałem tylko 1t)

Opublikowano
1 godzinę temu, Ernst98 napisał(a):

w piątek za polski z ihibitorem płaciłem 2200 brutto z dostawą (brałem tylko 1t)

Każda hurtownia ma swoje ceny, jak u Ciebie tak nie zdzierają to tylko się cieszyć. Ta co mam bliżej za import wołaja 2280 

21 minut temu, scoffer napisał(a):

Chyba lepiej lepic teraz  bałwana ,a o nawozach po 15 lutego mysleć .Jak to mówią pospiech jest wskazany, ale przy łapaniu pcheł .

Zależy od którym rejonie kraju mówimy, i jednych można spokojnie poczekać, u innych to już tak nie bardzo

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, Andpol napisał(a):

GA chce się odkuć z cenami bo powoli import zamiera a że drogie to h*j ich to obchodzi rolnik i tak kupi.

Czemu zamiera jak pełno importu 

Opublikowano
55 minut temu, Tomek90 napisał(a):

Czemu zamiera jak pełno importu 

generalnie handel nawozami idzie słabo - brak funduszy w rolnictwie, sprzedaż zbóż idzie niemrawo, ceny na mleko i mięso w dół - ludzie wolą trzymac zaskórniaki 

• Like 1
Opublikowano
8 godzin temu, rocco0987 napisał(a):

ile???!! polski tyle czy import? ilość detaliczna nie całosamochodowa rozumiem? W ostatnich latach dawałem ten z inhibitorem bo rozrzuciłem na początku marca pod qq i jako druga dawke w pszenicy i był spokój  z nawozami na reszte sezonu ale jak bedzie po tyle to trzeba wrócic do rsm albo zwykłego mocznika.

9 godzin temu, arnoldino napisał(a):

Zamawiałem dzisiaj mocznik z inhibitorem 2300 netto, trochę poszedł do góry na koniec października chcieli 2250. A z tego co mówią to po nowym roku ma jeszcze zdrożeć przez kolejne podatki 

Nawet jeśli ilości detaliczne to 2300 netto to raczej bardzo dużo , ja u siebie czekam na dostawę bo nie mają bigbag , ale sądziłem że się kupi zdecydowanie poniżej 2300 brutto , a nie netto , jak co to na stanie mają mały woreczek też chyba poniżej 2300 brutto 

Trzeba się rozglądnąć jak te ceny wyglądają bo może lepiej cenowo teraz wyjdzie mały woreczek , a 2-3 tony to sobie można ręcznie wsypać do siewnika 

5 godzin temu, ROLOMAZ napisał(a):

Zastanawiam się nad podaniem mo. cznika w grudniu pod rzepak. Myślałem żeby dać z 200kg/ha. Dobry pomysł?

chyba dobry 

5 godzin temu, arnoldino napisał(a):

Czy to dobry pomysł to powiem w żniwa, jak się tylko warunki zrobią to jadę właśnie 200/ha. Reszta wiosna w saletrosanie. W zeszłym roku dostał 100/ha i ładnie przetrzymał pełzająca wegetację przez zimę 

Rozumiem że jak dawałeś 100 kg , czy teraz będziesz dawał 200 kg (92 kg N) to rozumiem że wiosną tylko uzupełnisz do jakiegoś pulapu np 80 kg N + te 92 N co teraz i tyle ?

Opublikowano
3 godziny temu, jahooo napisał(a):

generalnie handel nawozami idzie słabo - brak funduszy w rolnictwie, sprzedaż zbóż idzie niemrawo, ceny na mleko i mięso w dół - ludzie wolą trzymac zaskórniaki 

Coś w tym jest bo firmy dzwonią , się pytają czy nawozu nie potrzeba

• Like 1
Opublikowano
11 godzin temu, mysza103 napisał(a):

Nawet jeśli ilości detaliczne to 2300 netto to raczej bardzo dużo , ja u siebie czekam na dostawę bo nie mają bigbag , ale sądziłem że się kupi zdecydowanie poniżej 2300 brutto , a nie netto , jak co to na stanie mają mały woreczek też chyba poniżej 2300 brutto 

Trzeba się rozglądnąć jak te ceny wyglądają bo może lepiej cenowo teraz wyjdzie mały woreczek , a 2-3 tony to sobie można ręcznie wsypać do siewnika 

chyba dobry 

Rozumiem że jak dawałeś 100 kg , czy teraz będziesz dawał 200 kg (92 kg N) to rozumiem że wiosną tylko uzupełnisz do jakiegoś pulapu np 80 kg N + te 92 N co teraz i tyle ?

Takie mają ceny u mnie w okolicy, jakbym brał większe ilości to by było warto poszukać lepszej oferty. Mały worek w 3 hurtowniach co mam w okolicy to zawsze jest drożej niż BB. 

Taki jest plan, przedtem było tylko nawożenie wiosenne azotem, od dwóch lat próby z mocznikiem 100kg/ha w grudniu i potem wiosna reszta na 2 wjazdy. A że testy wyszły pomyślnie w tym roku zwiększam dawkę do 200/ha i reszta w lutym/ marcu w saletrosanie 330 kg/ha i zamykam nawożenie. Na pozostałe oziminy po 100/ha wiosna reszta i też koniec nawożenia. Po próbach w pszenicy jarej jak dostaje 200 kg mocznika przedsiewnie plon nie odbiega od tego jak było nawożenie pogłówne w dwóch dawkach saletra. W tym roku białko było 14,5 gluten 30 tylko masy brakło 71 kg/hl. Plon wyszedł 5t/ha, nie był jakiś szałowy ale przy takim nawożeniu to nie było źle 

Opublikowano

A ja zastanawiam się nad 400-450 kg mocznika w grudniu i koniec. Na jesień poszło 100 litrów  czyli  44 kg azotu w RSM na połowę, a druga połowa 2 tygodnie temu RSM tez 100 litrów. 

Opublikowano (edytowane)

A wiosną będziecie leżeć ?, tyle lat było dobrze , a teraz konbinacje, może bym coś na próbe zasiał , alegruby z i inchi ma tylko Agri , dla mnie za drogi, raz na próbe na części pola wysiałem mocznik i na wiosne tylko saletrosan , żeby siarka pasowała, różnicy nie było w plonie, więc po co teraz dodatkowe mycie , rozsiewacz po żniwach w sierpniu zakonserwowany , niech czeka do lutego

Edytowane przez wilkołak
  • Like 1
Opublikowano

Tyle lat inaczej robiłem  w tym sezonie zmiana  całkowita w  technologi. Mocznik z inhibitorerm SuperN z AGRII tak zalecają. Byłem na poletkach i widziałem. Sąsiad w miedzę że nigdy nie miał rzepaku, zawsze dziadostwo w tym roku miał rewelacje, wiec idę ta technologią. 

• Like 2
Opublikowano
36 minut temu, wilkołak napisał(a):

A wiosną będziecie leżeć ?, tyle lat było dobrze , a teraz konbinacje, może bym coś na próbe zasiał , alegruby z i inchi ma tylko Agri , dla mnie za drogi, raz na próbe na części pola wysiałem mocznik i na wiosne tylko saletrosan , żeby siarka pasowała, różnicy nie było w plonie, więc po co teraz dodatkowe mycie , rozsiewacz po żniwach w sierpniu zakonserwowany , niech czeka do lutego

Jak dasz mi gwarancję z rekompensata finansowa na przebieg pogody w przyszłym roku to poczekam do wiosny.

A gdyby ludzie nie kombinowali to dalej w polu robiłbyś koniem i motyką a jeździł wozem. Zmienia się klimat, zmieniaja warunki i trzeba się do nich dostosować. 

Stosuje te technologię co się sprawdzają, niekoniecznie te które są modne na daną chwilę.

Opublikowano

wydaje mi sie , czy mocznik z inhibitorem na zamarznieta ziemie, czy saletra koncem lutego, to bardzo podobnie. aczkolwiek mocznik tak bardzo nie rozwodni rzepaku w marcu. pomysl nawet nie taki zly. ciekawe czy to by sie w pszenicy mie sprawdzilo, zamiast saletry posypalbym w lutym mocznik, ze 350 kg i po robocie. on jek nie pokrzewi, a zasili azotem w ogromnej dawce.

Opublikowano

W jarej pod agregat mi się temat sprawdził, w 22 jak był ten skok cenowy z nawozami to poszedł mocznik pogłówne na pszenicę  ozima wczesną wiosną  jako jedyne nawożenie azotem i tak średnio byłem zadowolony z efektów. Była to dawka mocno zredukowana tylko 150 kg/ha i jednak trochę brakowało na starcie co później nie dało się już nadrobić.

Opublikowano
2 godziny temu, wilkołak napisał(a):

A wiosną będziecie leżeć ?, tyle lat było dobrze , a teraz konbinacje,

Z takim podejsciem to bysmy dalej koniami robili bo po co jakis ciagnik skoro koniem tyle lat szlo i bylo dobrze

Opublikowano

Na 1 ha poszła wtedy normalnie saletra 250kg bo akurat tyle zostało z poprzedniego roku i wyglądało to parametrami wtedy trochę lepiej. Podobną ilość azotu a jednak szybkość w dostępie dla roślin swoje zrobiła. Nawozy wtedy drogie a nie wiadomo było jaka cena w żniwa będzie to się też dawki obcinało ile było można. Jak nawozić samym mocznikiem to bardziej by się sprawdziło teraz podać część i resztę wiosną.

Opublikowano
2 godziny temu, Siedzacybyk napisał(a):

trudno porownac ,bo 150 kg mocznika to nie za duzo. takie nawozenie to raczej w grudniu , niz wiosna.

150 mocznika to 70 kgN , więc jak ktoś daje ok 140 N to już jest połowa dawki 

Opublikowano

rozumiem, ale to w miare malo, no i arnoldino pisal, ze to trzeba byloby podac przelom listopada i grudnia. tez tak mysle. zastanawiam sie jednak czy nie przejde na saletrosan 30, w jednej dawce 400 kg. ,ale wiosna 100 kg mocznika. powinno wystarczyc.

Opublikowano

1490 Netto za saletrę pulan dobra cena? Klepnąłem dziś auto bo raczej tanio już było, początkiem września można było kupić po 1370

Opublikowano
5 godzin temu, kamil800 napisał(a):

Z takim podejsciem to bysmy dalej koniami robili bo po co jakis ciagnik skoro koniem tyle lat szlo i bylo dobrze

U mnie nie przyniosło efektu ekonomicznego