Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U mnie pierwszy rok ST. Ja jeszcze wałowalem po siewie i pole wyglądało wg mnie tragicznie, jak sciernisko ponyrchane kultywatorem i uklepane. Kiedy zaczął wychodzić i rządkować coraz lepiej to wyglądało a teraz to bajka. Jesli chodzi o usługę, w okolicy kilka maszyn, nie ma z tym problemu, bardziej czasowo bo wszyscy chcą na już. Robią i male łatki itd. Minus że rogi nie dosiane bo zestaw długi i łapa z podsiewaczem niby do miedzy ale sam siewnik jeszcze z tyłu. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Wicherek napisał(a):

Za 200 tys netto będziesz miał nową Szewerę 

Szczerze mówiąc wcześniej nie brałem pod uwage polskich, tylko myślałem o mzuri, ale jak oglądałem Szewere i Grizli, to ten drugi wydawał mi się lepiej i masywniej zrobiony. Miał ktoś z nim styczność?

Opublikowano

W szkole rolniczej w Mokoszynie (świętokrzyskie, koło Sandomierza) po pszenicy jarej zasiano rzepak w ST i obok tradycyjnie. Zrobię zdjęcia dla porównania. Oczywiście tam jest wszystko na czas i zgodnie z zalecaniami. Na ocenę przyjdzie czas po żniwach. Postaram się poprosić o wiarygodne dane.

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Wicherek napisał(a):

U mnie 175KM

Tp masz słabe ziemie ,na glinie bys jechał na 20 cm i 5 km/h, taka tania , agregay uprawowo siewny amazonka  tyle kosztuje

Edytowane przez wilkołak
Opublikowano
16 minut temu, Wicherek napisał(a):

Ten film to nie mój siewnik to tylko przykład, ja w swoim mam na środku skali

Dzięki. Pytam bo siałem pszenice i mi się tam zapychalo

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, SawekBraczyk napisał(a):

Może u jednych się to sprawdza a u innych nie. Nie mam przekonania do tego siewu StripTill. Może jak by ktoś to tu w okolicy dużo robił, można by spróbować. 

Jak nie siales to skad możesz wiedzieć 

3 godziny temu, Wicherek napisał(a):

U mnie 175KM

To cena za zwykła szerwe i w bardzo ubogim wyposażeniu. 

1 godzinę temu, Rowan napisał(a):

Szczerze mówiąc wcześniej nie brałem pod uwage polskich, tylko myślałem o mzuri, ale jak oglądałem Szewere i Grizli, to ten drugi wydawał mi się lepiej i masywniej zrobiony. Miał ktoś z nim styczność?

Grizzli jakość wykonania podobno słaba, jest jeszcze osek, daja na testy trzeba się zapisać. 

Opublikowano (edytowane)

Nie ważne czym siane ,ważne aby dobrze wzeszło, mam swój pług , bezorkowiec, agregat uprawowo siewny , więc sieje sam, nie opłaca się brać usługe striptill, wole rzepak na całej powierzchni

Edytowane przez wilkołak
Opublikowano
Godzinę temu, Tomek90 napisał(a):

Jak nie siales to skad możesz wiedzieć 

To cena za zwykła szerwe i w bardzo ubogim wyposażeniu. 

Grizzli jakość wykonania podobno słaba, jest jeszcze osek, daja na testy trzeba się zapisać. 

Co to znaczy zwykła szewera  ?  napęd elektryczny sterowany z GPS jest w standardzie , ja nie brałem z przodu talerzy rozcinających bo i tak przed siewem robimy talerzówką 

Opublikowano
32 minuty temu, Wicherek napisał(a):

Co to znaczy zwykła szewera  ?  napęd elektryczny sterowany z GPS jest w standardzie , ja nie brałem z przodu talerzy rozcinających bo i tak przed siewem robimy talerzówką 

Zwykła ta 300, a nie 301.

W którym roku kupiłeś jaki model i wyposażenie?

Opublikowano
6 godzin temu, Tomek90 napisał(a):

Za 200tys to kupisz wysłużonego starego trupa chyba że rzemieślniczy zawieszany jakieś. 200ha do siewu bez usług i to niewiem czy się opłaca. 

Paliwo czas amortyzacja 

U mnie też Czajkowski potopił prawdopodobnie nasiona, ta maszyna nie trzyma głębokości w uprawionej świeżej glebie. 

Usługa 500zl +vat

Ojdana 550

Ppdlaskienasiona 550 

Ona plus vat i focusem

Mzuri 600zl

Szkodniki 

U sąsiada sial Czajkowski to mnóstwo jakiś pustych przestrzeni jest niestety na polu niby rzepak duży. Ja siałem bezorkowo takim do kukurydzy sienwikiem i mocna lipa ci powiem na mojej glinie jeśli się nie zoora to jest bardzo niski. I pewnie też słaby plon. Ech lipa mocna.

Opublikowano
2 godziny temu, Tomek90 napisał(a):

Zwykła ta 300, a nie 301.

W którym roku kupiłeś jaki model i wyposażenie?

300 już nie produkują , ja piszę o cenach aktualnych a nie za ile kupiłem i kiedy

Opublikowano
15 godzin temu, ROLOMAZ napisał(a):

W niektórych miejscach na polu mam troche bodziszka. Butisan przedwschodowo przepuścił. Robić poprawkę korvetto, czy sobie odpuścić? 

20251031_125908.jpg

Wrócę do mojego pytania. Warto zlikwidować bodziszka na jesieni teraz, jak mi go przebiło. Przedwschodowo był butisan. Zrobić teraz poprawkę korvetto ? Czy odpuścić? 

Opublikowano

Siałem Vaaderstad Tempo dwa razy super wyszło. Po sianiu poszła ulewa  50 lirtów na metr i powschodził  i było super, a siane zwykłym agregatem od razu przesiałem. 

180 zł/ha niestety w tym roku zamówiłem ale nie siałem bo termin 5 września, tyle roboty miał na 6 i 8 rzędów,  dla mnie za późno, ja siałem 23 -29. Te siane 10 września bardzo słabo wyglądają. 

Opublikowano
4 godziny temu, tomek73 napisał(a):

Siałem Vaaderstad Tempo dwa razy super wyszło. Po sianiu poszła ulewa  50 lirtów na metr i powschodził  i było super, a siane zwykłym agregatem od razu przesiałem. 

Jak wyglądało przygotowanie pola do siewu tym vaderstadem?

Opublikowano
21 godzin temu, GRZES1545 napisał(a):

Może nie w  temacie ale kiedyś pisaliśmy tu o takich akcjach by uważać co sie tu pisze🤦‍♂️

Screenshot_20251104_194600_Facebook.jpg

Jak ktoś napisze w grudniu że rozsiał azot , to przecież nie będzie oznaczało że go rozsiał w grudniu ,

Ja w styczniu mogę napisać że rozsiałem nawóz , tyle że będzie mi chodziło o ten nawóz który rozsiewałem w pazdzierniku czy we wrześniu , tak że szkoda dyskusji że wolno czy nie wolno , bo pisać wolno wszystko bo popier czy klawiatura to przyjmie , a jak byś faktycznie rozsiał a nikt cię za rękę nie złapał , to nikt ci nic nie zrobi i tyle w temacie