Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, forestrider18 napisał(a):

U mnie takie rzeczy dziś w rzepaku zauważyłem, ktoś wie co to za szkodnik?

W trzech miejscach na polu kopane jedno już zasypane i na działce wcześniej też wykop i w każdym wykopie przewód mufowany.

Pewnie w miejscu z drugiego zdjęcia trachnąłem plugiem i szukali 🙃

Dzierżawa.

20251102_125130.jpg

20251102_125349.jpg

Nie mów że wykopali bez Twojej wiedzy

Opublikowano

Wiem wiem kara za pryskanie w święto. Poszedl navigator 0.25l i zamiast 2l metazanex z pośpiechu poszlo 1l. Zrobic poprawke jednym litrem i dodać powiedzmy bor ? 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Cezar81 napisał(a):

A ja zastanawiam się nad rozlaniem rsm.... Duży błąd popełnił bym 

Nie. Ja nie wiem czy Saletrosan albo mocznik nie będę sypał. A co się ma stać? Zimy nie widać. 

Edytowane przez SawekBraczyk
Opublikowano
5 godzin temu, forestrider18 napisał(a):

U mnie takie rzeczy dziś w rzepaku zauważyłem, ktoś wie co to za szkodnik?

W trzech miejscach na polu kopane jedno już zasypane i na działce wcześniej też wykop i w każdym wykopie przewód mufowany.

Pewnie w miejscu z drugiego zdjęcia trachnąłem plugiem i szukali 🙃

Dzierżawa.

20251102_125130.jpg

20251102_125349.jpg

A od czego to są przewody ? bo wygląda że przy uprawie uszkodziłeś je , potem stwierdzili że gdzieś jest awaria , znależli znależli miejsce uszkodzenia i przyjechali zrobić 

Co do wjazdu na pole to może powiadomili właściciela że będą wjezdżać żeby usunąć awarie , z drugiej strony  jak kładli te przewody kładli to właściciel zapewne podpisał zgodę że mu zakopią w polu jakiąś infrastrukturę , to i pewnie była tam wzmianka że w razie awari mają prawo wejść na pole i usunąć awarię , którą de fakto spowodował gospodarz który na tym polu gospodarzy 

U nas jak wcześniej przy drodze po polach szły kable telefoniczne które wkopali tak na odczep się , to częstogęsto było że były zrywane jak ludzie głębiej uprawiali , teraz to na wsi chyba nikt nie ma aktywnego telefonu stacjonarnego to piernik wie co tam się dzieje z tymi przewodami w ziemi

Opublikowano
31 minut temu, forestrider18 napisał(a):

@wilkołak Bez mojej wiedzy, jutro tam rano podjadę może się będą kręcić to zapytam o co chodzi. Obok idzie LHS może to ich ale tragicznie ułożyli ten przewód, gdybym tam był głęboszem to były by niezłe jaja. 

Co tym przewodem idzie chyba nie prąd,  ODSZKODOWANIE SIE NALEŻY

Opublikowano
2 minuty temu, wilkołak napisał(a):

Co tym przewodem idzie chyba nie prąd,  ODSZKODOWANIE SIE NALEŻY

Żeby czasami nie było w drugą stronę że musisz zapłacić odszkodowanie za uszkodzenie tego , bo zapewne samo z siebie nie padło , tylko fizycznie było uszkodzone czy zerwane , 

To że powinni wkopywać takie coś co najmniej 2 razy głębiej to już pomijam , 

• Like 1
Opublikowano

nie w naszym poyebanym kraju, tu nigdy nic nie wiadomo,,,

u mnie dwa lata temu zmienili słupy energetyczne to tylko rok się nacieszyłem ze mogłem swobodnie przejeżdżać z otwartym zbiornikiem w kombajnie, w tamtym roku założyli światłowód i na paru działkach znowu wycinanki do linek z jeden strony a później osobno z drugiej,,,ciekawe ile by mnie obciazyli za zerwanie.

Opublikowano
10 godzin temu, SawekBraczyk napisał(a):

Później pytania będą, czemu rzepak ma kolory tęczy i co z nim zrobić. 

Musi przy głodować żeby na wiosnę mieć chęć jeść 

Opublikowano
2 godziny temu, wilkołak napisał(a):

Może siał modnie w połowie września, odchwaszczanie to do połowy września , jak sa warunki, ale tu sa mądrzejsi , niech robia co chcą

A jak odchwaszczać w połowie września, jeśli końcem września rzepak, który siany był koło 20 sierpnia ledwo widać? To co wtedy? Ja zrobiłem LaDivą koło 15 października i jestem bardzo zadowolony z efektów.

55 minut temu, SawekBraczyk napisał(a):

Rozwiń to? 

Też chętnie się dowiem co kolega ma na myśli, z racji, że ja jestem praktykiem, o teorii uprawy nie mam zielonego pojęcia, całkiem inne szkoły kończyłem, ale z moich obserwacji rzepaki głodujące miały bardzo dużą zniżke plonu.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Rowan napisał(a):
3 godziny temu, wilkołak napisał(a):

Może siał modnie w połowie września, odchwaszczanie to do połowy września , jak sa warunki, ale tu sa mądrzejsi , niech robia co chcą

Niestety w moich okolicach lubelskie LCH ponad połowa rzepaków z rządków nie wyszła  pomimo że siałem końcem sierpnia to przez ponad miesiąc deszczu nie bylo i nie bylo sensu odchwaszczać potem jak popadalo to zaczęły schodzić nierównomiernie tak że połowa rzepaku juz miała 4 liscie a druga połowa dopiero kiełkowała więc szło jednoliścienne i odrzywki grzybówka. Dużo ludzi odpuściło dwuliścienne do wiosny. Jako że pojawiło się okienko pogodowe postanowiłem wjechać jutro deszcz to i metazanex poszeďłby w ziemię

Edytowane przez kamil2509
Opublikowano

nie, nie uszkodzi. polozy go, ale bedzie rosl. nic mu nie bedzie. przepisy reguluja glebokosc, nie pamietam kiedys bylo 80 cm chyba , albo cos kolo tego. zmierz , zrob sobie dokumentacje fotograficzna. jesli sie beda czepiać, wyslesz im notatke i zdjecia z glebokosci przewodow. jesli sa za pkytko, zloz do firmy o poglebienie zgodnie z przepisami. 50 cm to tylko wna nieuzytkach, albo w miescie, a i tak klada glebiej. maja to poprawic, a jesli siw wykreca to nadzoruje to powiatowa inspekcja nadzoru budowlanego. musisz miec jednak zdjecia, bo cie oleja.

• Like 1
Opublikowano

Przy kładzeniu przewodów musieli mieć zgodę właściciela działki (właściciela, nie użytkownika, jesli to dzierżawa). Przepisy są takie, że przewód ma być zakopany na właściwej głębokości, napewno nie 0,5 m, i to niezależnie od tego, czy idzie przez pole, przez las czy nieużytek. Nad kablem nie widac taśmy pilotującej. Podejrzewam, że firma, która kładła ten kabel, ma sporo na sumieniu. Co do wejścia na działkę - istnieje służebność przesyłu i podpisując zgodę na budowe, jednocześnie wyraża się zgodę na wejście w celu konserwacji czy usuwania uszkodzeń. Co do odszkodowac - w zależności od tego, jaka to firma, różnie to wygląda, ale domagac  się odszkodowania od właściciela pola można tylko, jaklinia biegnie zgodnie z planem i jest wykonana zgodnie z wymaganiami prawa budowlanego, a nie jak zakopano kabel na 30cm głębokości i ktoś go pociął głęboszem, a niestety, to się zdarza coraz częściej.  Zapytajcie kolegi @daron64 jak to wygląda w praktyce.

• Like 1
Opublikowano
W dniu 1.11.2025 o 22:46, ROLOMAZ napisał(a):

Może doprecyzuję mój wcześniejszy wpis. Rzepak miał po 2-5 liści. Ale były takie miejsca, że albo jeszcze nie powschodził, lub był w fazie liścieni.  Październik był dosyć zimnym miesiącem więc rzepak strasznie wolno rósł.  Wstrzymywałem sie z grzybówką, bo chciałem, żeby ten co wschodzi i ten co w fazie liścieni trochę nadgonił. Każdy zabieg herbicydem czy grzybówką spowalnia roślinę, a jak pisałem były zimne dni. Zrobiłem pierwszą grzybówkę wczoraj i chyba nie żałuję, bo rzepak się wyrobił. Ostatecznie okaze się w marcu ,czy było warto i czy obsada zostanie. 

Tu masz znajomego rzepak siany jakoś 15-17 września na Dolnym Śląsku, okolice Wrocławia. Uprawa orkowa. Więc nie wciskaj bajek, że siany 20 września wyglada lepiej. Jakbym nie było,  mój region jest zawsze cieplejszy niż reszta kraju, mimo tego, ze ten rok był ogólnie zimniejszy w całym kraju.

Messenger_creation_FD05831F-852E-446E-9764-E84C990BDA0A.jpeg

Jak będę miał dzisiaj chwilę to podjadę i zrobię zdjęcia jak nie wierzysz. A faktycznie powiat Kępiński do powiatu wrocławskiego to taka odległość że szok🤯. Jak dobrze na S8 się przyciśnie to do stadionu jakieś 30 minut się jedzie ode mnie. Zobacz sobie najpierw jaki wigor jesienny ma odmiana adapt i potem porównaj z tym co ten twój znajomy ma posiane i na jakim stanowisku.

W dniu 1.11.2025 o 22:14, Raptus902 napisał(a):

Aż taki duży u mnie też obszarowiec siał rzepak w tym terminie i tam nie ma kompletne nic.

A czasem ten obszarowiec to nie Dariusz B.

Opublikowano
9 godzin temu, kamil2509 napisał(a):

Niestety w moich okolicach lubelskie LCH ponad połowa rzepaków z rządków nie wyszła  pomimo że siałem końcem sierpnia to przez ponad miesiąc deszczu nie bylo i nie bylo sensu odchwaszczać potem jak popadalo to zaczęły schodzić nierównomiernie tak że połowa rzepaku juz miała 4 liscie a druga połowa dopiero kiełkowała więc szło jednoliścienne i odrzywki grzybówka. Dużo ludzi odpuściło dwuliścienne do wiosny. Jako że pojawiło się okienko pogodowe postanowiłem wjechać jutro deszcz to i metazanex poszeďłby w ziemię

Gdyby była orka i  siew w jednym czasie na 3 cm , to raczej by wzeszło, jedynie mocne gliny gorzej