Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
47 minut temu, Siedzacybyk napisał(a):

a na ukrainie chloropyrifos w najlepsze leja, a nam wytykaja i doradzaja " trzeba byc konkurencyjnym" ! jestes słaby , jesli sobie nie mozesz poradzic na rynku, zmien branze, sprzedaj ziemie, oddaj w dzierzawe, co z ciebie za rolnik "! krew we mnie sie gotuje jak takie pierdoly słysze.

I to się nie zmieni do czasu gdy nasza gospodarka będzie przejęta.

Godzinę temu, Andpol napisał(a):

U mnie jeden zasiał rzepakiem po rzepaku i na razie ładnie to wygląda ciekawe jak dalej będzie?

Znam i ja takich, też jestem ciekaw jak to wyjdzie . 

Opublikowano
55 minut temu, Siedzacybyk napisał(a):

a na ukrainie chloropyrifos w najlepsze leja, a nam wytykaja i doradzaja " trzeba byc konkurencyjnym" ! jestes słaby , jesli sobie nie mozesz poradzic na rynku, zmien branze, sprzedaj ziemie, oddaj w dzierzawe, co z ciebie za rolnik "! krew we mnie sie gotuje jak takie pierdoly słysze.

Bo zastosowany w zalecanych dawkach mniej szkoddzi , niz kilka wjazdów cyperkilem

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Siedzacybyk napisał(a):

rzepak to trudna uprawa i pracochlonna, ale oplacalna. sieja ci co nei pracuja na etacie, a takich coraz mniej.

Pracuje na etacie i sieje rzepak już lata. Żaden problem 

Edytowane przez SawekBraczyk
Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, wilkołak napisał(a):

Bo zastosowany w zalecanych dawkach mniej szkoddzi , niz kilka wjazdów cyperkilem

Tak mówi logika a że w unii logika i zdrowy rozsądek u urzędasów  już dawno powiedziała "pier.... nie robię" to mamy to co mamy. Robię w zakładzie gdzie niekiedy na zaproszenie prezesa przyjeżdżają takie specjalisty z samej Warszawy że u nich nawet prawa fizyki nie mają racji bytu.

Edytowane przez arnoldino
Opublikowano
2 godziny temu, Lubeelskirolnik napisał(a):

4 tydzień od siewu a wschody dalej trwają.
Ni to orać, ni regulować, ni dokarmiać.
Myślałem o jakiejś mieszaninie mocznika, asashi i innych tego typu wspomagaczy ale no 70% pójdzie w gołą ziemię.

W najbliższej okolicy jedyne normalne rzepaki to te gdzie prosto za pługiem szedł siewnik, albo siew pasowy, te bez orki też mizerne.

Co do osób które twierdzą, że d.... z cyperkilem zabija larwyśmietki - przesyłam zdjęcie z archiwum jak to wygląda 3-4 dni po zabiegu.
Ten większy robak to chyba jakiś inny szkodnik niż śmietka 

1000011594.jpg

1000011595.jpg

1000011596.jpg

1000011598.jpg

1000011599.jpg

Asahi to co ma dać jesienią? Nic, szybciej fosfor + azot. I tak jak piszesz trzeba ten środek położyć jak jest trochę tego zielonego. 

3 godziny temu, Zetor-7340 napisał(a):

Azoksystrobina teraz jesienią? Jaka dawka ? Praktykowałeś juz taki zabieg jesienią?

3lata temu na karła. 

Opublikowano
2 godziny temu, Siedzacybyk napisał(a):

rzepak to trudna uprawa i pracochlonna, ale oplacalna. sieja ci co nei pracuja na etacie, a takich coraz mniej.

I mnie też dużo nasilało rzepaku. Burak szoruje po dnie, kuku niepewna... Ja robię na etacie i co rok atakuje rzepak. W tamtym roku miałem 50 procent powierzchni w rzepaku. W tym roku mam trochę więcej jak 35 %. Z kondycją bywa różnie. Jedni mają bardzo dobre, inni mają bide 

Opublikowano
Godzinę temu, Aroo22 napisał(a):

Dziś podlało 5l i dalej ciągle drobny deszcz pada. PT 312 dostał 300kg polifoski 6 przedsiewnie i jutro może pójdzie 100kg saletrzaku. 

20250924_110330.jpg

Kiedy siałeś, fajnie wygląda, zdrowy

Opublikowano
Godzinę temu, Aroo22 napisał(a):

23 sierpnia siany. Na razie nie mogę narzekać. Jedynie fiołka przepuściła doglebówka i jest go trochę ale może nie będzie problemem. 

Miałem w zeszłym roku fiolka on wcześnie zakwitł i padł, duży nie był 

• Like 1
Opublikowano

Widzę, że duża część z Was sypie azot na jesień czy podlewa RSMem. Ja nigdy tego nie praktykowałem bo szczerze mówiąc nigdy nie zaobserwowałem braku azotu w rzepaku. Zrobię kontrolną działkę w przyszłym roku i sprawdzę na własnej skórze różnice. Tak w ciekawości to kiedy zwykle robicie jesienny zazbieg z borem? 

Opublikowano
6 godzin temu, Aroo22 napisał(a):

Dziś podlało 5l i dalej ciągle drobny deszcz pada. PT 312 dostał 300kg polifoski 6 przedsiewnie i jutro może pójdzie 100kg saletrzaku. 

20250924_110330.jpg

Aleee rzepak 😮

• Haha 1
Opublikowano
korasss napisał:

Derrick ,o dziwo nie pryskany od robaka i jest czysciutki 

IMG20250924182709.jpg

IMG20250924182650.jpg

Mam Laurosa i Derricka obok siebie hybryda bardziej zjadana przez pchełke ale chyba w końcu to jest opanowane bo rzepak ruszył ostro co prawda było widać że na 2 dni go wstrzymała La Divia ale teraz idzie ładnie.

Opublikowano
1 minutę temu, Fugeo napisał(a):

Polecicie jakieś mikro? 

Myślałem o dr green rzepak w dawce 1,5 kg/ha

Ja na 6ha rzepaku daje sumarycznie 5l manganu, 5l molibdenu, 24l boru( 2 na jesieni i 2 na wiosne). W tamtym roku mialem jeszcze ultra amino rzepak.  2 opakowania na 6.3 ha.

Opublikowano
10 minut temu, Raptus902 napisał(a):

Mam Laurosa i Derricka obok siebie hybryda bardziej zjadana przez pchełke ale chyba w końcu to jest opanowane bo rzepak ruszył ostro co prawda było widać że na 2 dni go wstrzymała La Divia ale teraz idzie ładnie.

A jak rzepak jest mocno przygryziony przez pchełke to da sobie radę czy ładnie?

Opublikowano
17 minut temu, Okisz napisał(a):

Ja na 6ha rzepaku daje sumarycznie 5l manganu, 5l molibdenu, 24l boru( 2 na jesieni i 2 na wiosne). W tamtym roku mialem jeszcze ultra amino rzepak.  2 opakowania na 6.3 ha.

Co to za molibden że w litrach na hektar, raczej 0,2 l/ha

Opublikowano
Ksawery napisał:

10 minut temu, Raptus902 napisał(a):

A jak rzepak jest mocno przygryziony przez pchełke to da sobie radę czy ładnie?

Sterczą same kikuty czy liście są?