Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Ksawery napisał:

A ten boskalid to nie trzeba dać przed kwitnieniem , żeby był skuteczny?

nie, taki sam fungicyd jak kazdy inny. ma wysycic platek ,by uniemozliwic wykielkowanie z niego grzyba. slyszalem jedynie, ale to niepewne źródło, ze triazole mocno regulujace, jak tebu czy metkonazol moga wplywac na rozwoj łuszczyn. czy to prawda nie wiem, nie doczytalem, ale dla mnie malo sensowne.

• Like 1
Opublikowano
41 minut temu, Siedzacybyk napisał(a):

slyszalem jedynie, ale to niepewne źródło, ze triazole mocno regulujace, jak tebu czy metkonazol moga wplywac na rozwoj łuszczyn. czy to prawda nie wiem, nie doczytalem, ale dla mnie malo sensowne.

Defacto  gibereliny  wpływają na wzrost roślin ( łodygi ) kwitnienie i owocowanie, produkowane są w korzeniach ,liściach , pręcikach kwiatów i nasionach. Triazole pośrednio ograniczają działanie tych hormonów ( skrócenie międzywęźli) ,ale czy zastosowanie triazoli w fazie kwitnienia może wpłynąć na nasiona - trudno powiedzieć.

Opublikowano

U mnie taka ciekawostka, na pierwszym DK Excited, nawet ładny, łuszczyny wiąże, na drugim nieszczęsny Derrick, hugo wie co mu dolega, opryski zawsze takie same, jednym opryskiwaczem wszystkie pola, łodyga czysta w środku, na polu pH, klasa i zasobnosci podobne. Zgłupiałem już o co tu biega

20250503_002124.jpg

20250503_020848.jpg

Opublikowano (edytowane)

U nas kto robił regulacje późno tj bo zimno wcześniej było to rzepaki też takie głupie Łuszczyn nie zawiązują, ale na tym zdjęciu to ewidentnie nie Zawiązuje nic jakby był podtruty lub się zmutował. Albo może odmiana mniej podatna na zimno i te wcześniejsze mrozy mogły uszkodzić go.

Edytowane przez Tigon
  • Like 1
Opublikowano

Oczywiście w nocy opryskałem grzybówka i Inazuma i oczywiście za ok półtorej godziny popadało . Mam nadzieję że nie zaszkodzi opryskom

Opublikowano
40 minut temu, Cezar81 napisał(a):

Oczywiście w nocy opryskałem grzybówka i Inazuma i oczywiście za ok półtorej godziny popadało . Mam nadzieję że nie zaszkodzi opryskom

Raczej zmyło tak samo u mnie popadało po 2 godzinach będę powtarzac

Opublikowano
6 godzin temu, lukasz222 napisał(a):

U mnie taka ciekawostka, na pierwszym DK Excited, nawet ładny, łuszczyny wiąże, na drugim nieszczęsny Derrick, hugo wie co mu dolega, opryski zawsze takie same, jednym opryskiwaczem wszystkie pola, łodyga czysta w środku, na polu pH, klasa i zasobnosci podobne. Zgłupiałem już o co tu biega

20250503_002124.jpg

20250503_020848.jpg

mróz na jakimś zastoisku mrozowym  ( dołku  )

Opublikowano

Co byście radzili zrobić bo 17.04 poszedł zabieg na zielony pąk początek kwitnienia 175 protio 200 azoksy plus robal a rzepak  w obecnej fazie to chyba ostatni moment na płatek, jest sens jechać jeśli od ostatniego zabiegu minęły tylko 2 tygodnie tymbardziej że niby przyszły tydzień załamanie pogody 

20250503_082841.jpg

Opublikowano
9 godzin temu, mathewc385 napisał(a):

Słodyszek czy przymrozek?

IMG_20250502_184700.jpg

Bardziej wygląda na słodyszka ale żadnej pewności nie daję. Najlepiej to jakbyś obejrzał dokładnie te nierozwinięte kwiaty pod kątem uszkodzeń czy są oznaki żerowania to będzie łatwiej znaleźć przyczynę 

Opublikowano
W dniu 30.04.2025 o 06:02, lukasz222 napisał(a):

U mnie w tym sezonie poszedł na hybrydy i efekt jest taki sam jak na populacji

Który środek i w jakiej dawce stosowałeś?

W dniu 30.04.2025 o 13:51, Andpol napisał(a):

Kletodym w jakim środku stosowałeś i dawce?

Select super 120EC w dawce 1,5l/ha

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, Wicherek napisał(a):

mróz na jakimś zastoisku mrozowym  ( dołku  )

No to w sumie jeszcze ostatnia możliwość, bo faktycznie te pole najzimniejsze z trzech które są w tym roku.

Man Derricka 4ty rok, zawsze był najlepszy, teraz to się chyba pogniewamy 😅

• Like 1
Opublikowano

u mnie derrick tez juz dlugo, jakos mnie nie zawiodl. co prawda tornada nie wytrzymal, hubrydy mniej sie osypaly u ludzi. kuzyn ma aganosa, moze by nin zasiac. tylko on strasznie wczesny.

Opublikowano
3 minuty temu, Siedzacybyk napisał(a):

u mnie derrick tez juz dlugo, jakos mnie nie zawiodl. co prawda tornada nie wytrzymal, hubrydy mniej sie osypaly u ludzi. kuzyn ma aganosa, moze by nin zasiac. tylko on strasznie wczesny.

To chyba dobrze , przynajmniej się rozciągną żniwa 

• Like 1
Opublikowano

A ileż się mogą rozsiągnąć? Ja sieje po 40ha rzepaku, to koszenie trwa półtora dnia u mnie i dzień u znajomych… U mnie hybrydy w pełnie kwitnienia wchodzą, populacja Bachus dopiero zaczyna kwitnąć, fakt, że miała bardzo dużo azotu…

IMG_7424.jpeg

• Like 2