Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
  • Root Admin
Opublikowano

Zapraszamy do dyskusji  o uprawie rzepaku w roku 2025. W tym temacie, podobnie jak w latach ubiegłych będziemy szeroko dyskutować na tematy związane z nawożeniem i ochroną rzepaku.

Najpopularniejsze pytania jakie się pojawiły dotychczas i o nich głównie będizemy rozmawiać.

Pierwsza i druga dawka azotu w rzepaku oraz terminy nawożenia rzepaku

• Jaki nawóz na pierwszą dawkę w rzepaku?
  • Kiedy 2. dawka azotu na rzepak?
  • Kiedy siać mocznik na rzepak?
  • Kiedy NPK pod rzepak?
  • Co na rzepak na start?
  • Kiedy stosować kizeryt na rzepak?
  • Kiedy siać saletrosan na rzepak?
  • Kiedy azot na rzepak jesienią?
  • Czy można siać nawozy na rzepak w lutym?

Wybór i ilości nawozów w rzepaku (forma, skład, dawki)

• Ile polifoski 6 pod rzepak?
  • Ile mocznika dolistnie w rzepaku?
  • Co jest lepsze, RSM czy saletra w nawożeniu rzepaku?
  • Jakie nawozy pod rzepak na wiosnę?
  • Ile mocznika na jesień na rzepak (dolistnie)?
  • Jakie nawozy dolistne na rzepak?
  • Jakie nawozy są najlepsze pod rzepak?
  • Ile nawozów na 1 hektar rzepaku (azotowych, wieloskładnikowych, siarkowych, magnezowych)?

Zabiegi ochronne (t0, t1, t2, t3) - ochrona fungicydowa i regulacja rzepaku

• Kiedy T1 w rzepaku?
  • Kiedy wykonać zabieg T2 w rzepaku?
  • Kiedy zabieg T3 w rzepaku?
  • Jakie substancje na T3?
  • Kiedy pryskać rzepak na grzyba jesienią?
  • Co na T0 w rzepaku?
  • Co na pierwszy zabieg w rzepaku?
  • Ile razy skracać rzepak jesienią?
  • Czym pryskać rzepak na wiosnę?
  • Jakie zabiegi w rzepaku na wiosnę?

Zapraszam do aktywnej i kulturalnej dyskusji, życzę wysokich plonów i dobrych wyników finansowych z uprawy rzepaku.

Zdjęcia rzepaków możecie wstawiać do galerii zdjęć Rzepaku: https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/category/560-rzepak/

rzepak_ozimy_LG_ambassador.jpg

• Like 1
Opublikowano

Ja dawałem po 240 N na wiosne i plony po 5 bywały, od 13-14  lat 4,5 cieżko osiągnąć, od 2 lat do 180 N i podobne plony. Ja bardziej mam problem z  zmianowaniem, bo rzepak sieję co 2-3 lata. Teraz kukurydza weszła to wyjdzie 4-5 wiec powinno być lepiej. 

• Like 1
  • Root Admin
Opublikowano
34 minuty temu, tomek73 napisał(a):

Ja dawałem po 240 N na wiosne i plony po 5 bywały, od 13-14  lat 4,5 cieżko osiągnąć, od 2 lat do 180 N i podobne plony. Ja bardziej mam problem z  zmianowaniem, bo rzepak sieję co 2-3 lata. Teraz kukurydza weszła to wyjdzie 4-5 wiec powinno być lepiej. 

woda i tyle, ja już zbierałem 5t rzepaku ale była woda, teraz wody mniej to trzeba scinac azot

Opublikowano

U mnie w tym roku ponad 140 kg N na jesień wychodzi, ale to ze względu na przyśpieszony siew i w zbyt wysokiej obsadzie, o czym wspominałem wcześniej. 

Opublikowano

Widzę że w nowym roku większość celuje w 200 N

Opublikowano
1 godzinę temu, Maniaks napisał(a):

U mnie w tym roku ponad 140 kg N na jesień wychodzi, ale to ze względu na przyśpieszony siew i w zbyt wysokiej obsadzie, o czym wspominałem wcześniej. 

a jak na dzisiaj wygląda ten rzepak ?

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, malinalbe napisał(a):

Widzę że w nowym roku większość celuje w 200 N

Ja idę w 200 kg saletrosanu 26 i 300 saletry 33. Jak będzie pogoda to liczę na 4,5- 5 ton, jak nie to na minimum 4. Przed siewem poszło ponad 100 N w gnojowicy. W te zniwa na kawałku bez gnojowicy i z podobnym azotem było 4 tony.

Edytowane przez Grzesiu90209
Opublikowano
Godzinę temu, anto napisał(a):

a jak na dzisiaj wygląda ten rzepak ?

Zależy o co pytasz konkretnie. Po polu nie chodziłem od dłuższego czasu, tylko przejeżdżam często obok drogą. Jak w październiku zaczął bordowieć, lekko żółknąc, tak pod koniec wyglądał już naprawdę nieciekawie. Dostał początkiem listopada ponad 160 kg Saletrosanu 26 i w tym momencie ani śladu po tym, co było. Zieloniutki. Muszę zerknąć, ile ma liści finalnie, bo część odrzucił przez tę głodówkę październikową. Było wtedy bardzo mało deszczu, bo od tej powodzi wrześniowej, to spadło raptem około 40 litrów, z czego dwa większe opady były pod koniec września i na początku października, a potem praktycznie nic konkretnego aż za połowę listopada (~20 l). W grudniu dopiero coś mocniej, bo ponad 60l i finalnie ten nawóz plus woda mocno podratowały plantację.

Opublikowano
8 minut temu, Grzesiu90209 napisał(a):

Ja idę w 200 kg saletrosanu 26 i 300 saletry 33. Jak będzie pogoda to liczę na 4,5- 5 ton, jak nie to na minimum 4.

Na moje oko ,to po pierwsze mało siarki ,  40 kg to takie minimum, po drugie - uważam , że bez części  azotu w formie amidowej nie można zbudować wysokiego plonu.

Opublikowano (edytowane)

Jaki wpływ na plon ma forma amidowa? Poza tym że źle użyta ten plon zmniejszy? Siarka teoretycznie ¼ do N. Jak dla mnie amidowa tylko bardzo wcześnie. To musi się rozpuścić, przemieścić i przejść przemiany mniej więcej do końca marca...

Edytowane przez STIG13
  • Like 1
Opublikowano

Powiem tak, przeanalizowałem ostatnie kilka lat wstecz, odkąd przestałem wysiewać mocznik na drugą dawkę ,czy to w rzepaku ,czy w pszenicy wyraźnie spadły plony . Nie od razu skojarzyłem fakty ,w ubiegłym roku podałem mocznik w pszenicy - wyraźny wzrost . Może to przypadek, ale w ostatnim roku kto zapodał mocznik lub RSM mógł zebrać ponad 5 t rzepaku z ha. W moim przypadku na saletrosanie  i saletrze - daleko do tego było mimo dobrej ochrony fungicydowej  . 

• Like 1
  • Root Admin
Opublikowano

Ja zastosowałem rsm, miałem kawałek, gdzie 5t to mogłem zebrać, ale z 2ha, więc to chyba nie jest tak ze rsm super podnosi plony, nie tym razem

Opublikowano

rzepak jak każda inna roślina w większości pobiera formę saletrzaną, oraz w mniejszym stopniu amonową. Amidowa to substrat dla pozostałych. Wydłuża okres pobierania azotu. W pszenicy nie będzie miała zbyt ujemnego wpływu, ale rzepak może to odczuć. Za długie kwitnięcie osłabia go, co obniża wydajność. Może w praktyce udało się osiągnąć wyższy plon, ale coś musiało temu podpasowac. Forma amidowa łatwo się przemieszcza, z woda potrafi spłynac w glebszy profil. Mamy susze, popadal deszcz, rozpuscil, przemiescil, rzepak sie ucieszył. Sypiemy azot pogłownie, ale jesli on nie bedzie minimum 10 -15 cm pod powierzchnia, to przyda sie - pszenicy w nast roku! Wiec w niesprzyjajacym roku, gdzie ciezko o rozpuszczenie, takie formy jak amidowa i saletrzana poprawia wydajnosc.

Takie doswiadczenie przytocze: yancenty dla Ciebie, o tym co pisałem w QQ:

1. Plama moczu krowiego pozostawiona na powierzchni pastwiska wzbogaciła
glebę w nieorganiczne związki azotu. Po czterech tygodniach azot zawarty
w glebie występuje w większości w postaci azotanowej, kosztem postaci
amonowej.
2. _ Po zastosowaniu sztucznego moczu jesienią i latem zawartość azotu azota-
nowego zwiększała się w kolejnych warstwach gleby w głąb profilu glebo-
wego w miarę upływu czasu.
3. _ W doświadczeniach I i II plama moczu zakwasiła wierzchnią warstwę gleby.
4. Plama moczu pozostawiona w późniejszym okresie sezonu pastwiskowego
może stanowić zagrożenie dla wód gruntowych w wyniku wymywania związ-
ków azotu.

wynika z tego ze czas przemiany z amonowej w azotanowa to nawet 4 tyg.

Opublikowano
14 godzin temu, tomek73 napisał(a):

Długo uprawiasz rzepak co dwa lata na przemian z pszenicą? Ochronę w takim przypadku jaką stosujesz?

Podpytuję, bo za rok tak wypada, że jedno pole bym musiał obsiać rzepakiem, gdzie teraz jest pszenica po rzepaku. Także rzepak wypadł by w zmianowaniu co dwa lata. Ziemia to rędzina.

Opublikowano
10 godzin temu, andrzej78 napisał(a):

Na moje oko ,to po pierwsze mało siarki ,  40 kg to takie minimum, po drugie - uważam , że bez części  azotu w formie amidowej nie można zbudować wysokiego plonu.

To sypiesz po 200 kg kizerytu na ha?

• Root Admin
Opublikowano
2 minuty temu, Grzesiu90209 napisał(a):

To sypiesz po 200 kg kizerytu na ha?

ale jak widzisz, wiele osob daje 300kg saletrosanu i "zamyka temat siarki".

U mnie idzie sam azot w postaci RSM i około 170-200kg kizerytu - zależnie od tego jak się rozłożą kawałki

Opublikowano

Ja zawsze dawałem 100 do 150 kizerytu i średni plon z całości zawsze powyżej 4 ton, ale magnez wszędzie bardzo wysoki to szkoda mi kasy. Z siewem poszło w łapę 100 superfosfatu prostego, a tam jest dużo siarki.