Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Teraz, Tomasz0611 napisał(a):

A skąd wiesz że nie będą, dopiszą do ustawy i jak zapłacisz 2% od swojego kilkumilionowego gospodarstwa to się zesrasz ...

to jak będą takie prace nad projektem to daj znać bo teraz to farmazony pleciesz i nic więcej 

Opublikowano
3 minuty temu, Mateusz1q napisał(a):

przestańcie bronić betonowego złota. co ludzie co spekulują mieszkaniami to szkodniki społeczne i nic więcej 

To kupuj mieszkanie i spekuluj ... Ktoś Ci broni ?? Co to, nie mogę mieszkania pod wynajem kupić bo jakiegoś dziada nie stać na mieszkanie ??

• Like 2
Opublikowano
6 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

ale skąd wy wzięliście sobie to że gospodarstwa będą opodatkowane. nikt nigdy czegoś takiego nie powiedział. pokażcie jedna taka wypowiedź. ja też sobie mogę wymyślić podatek z kosmosu i zacząć go krytykować naprawdę ludzie co jest z wami. merytorycznie albo wcale.  przestańcie bronić betonowego złota. co ludzie co spekulują mieszkaniami to szkodniki społeczne i nic więcej 

Srube się dokręca powoli. Najpierw na 3 mieszkanie, a później na resztę. Nie kojarzysz? Najpierw dali dopłaty, potem coraz więcej nakazów, obostrzeń i teraz żeby dostawać takie dopłaty jak kiedyś musisz się bawić w eko schematy, później bez dopłat będziesz to wszystko robił bo jak nie to kara. Kwestia czasu.

• Like 5
Opublikowano

to może lepiej wg was pracę jeszcze bardziej opodatkować? 

przez brak miejscowych planów zagospodarowania ludzie budowali się w polach i koszty utrzymania infrastruktury będą tylko rosły z roku na rok. nie uważacie że dziwnym jest że za prąd tyle samo płaci ten co mieszka w zwartej zabudowie i ten co do jednego domu idą linie przez 3 kilometry? tak samo jest z wodociągami, każdy w polu pobudowany chce mieć asfalt. komunikacje zbiorową. to takie podstawy. skąś pieniądze na to trzeba wziąć. do tego NFZ każdy chciałby mieć od ręki wszystko ale nikt nie widzi że Szwajcarzy czy Niemcy płacą 1,5 raza tyle na obywatela na NFZ co my. do tego wojsko chcielibyśmy żeby było potężne, ale jak solidarnie trzeba płacić uczciwie podatki to wy myślicie że się da bez podatków? kataster dotknie tylko bardzo wąskiej społeczności a wy bronicie miliarderów jak swojego ludzie

• Confused 2
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

kataster dotknie tylko bardzo wąskiej społeczności a wy bronicie miliarderów jak swojego ludzie

Ale dlaczego oni mają płacić za tych biednych ?? Bo co, bo są bogaci ?? Dlaczego ktoś co ma więcej ma płacić na tego co ma mniej ?? Tak samo głupie są progi podatkowe, każdy powinien płacić taki sam %% ...

Tak samo Ci co mają 5-6 mieszkań pod wynajem mogą powiedzieć że trzeba rolników opodatkować katastralnym, bo mają wielkie majątki i jeszcze narzekają ...

Nie kręć bata na kogoś, bo ten ktoś może Ci ten bat zabrać i użyć go na twoich plecach ...

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 2
Opublikowano
Godzinę temu, Mateusz1q napisał(a):

to jak będą takie prace nad projektem to daj znać bo teraz to farmazony pleciesz i nic więcej 

Słyszałeś o podatku spadkowym dla rolników we Francji i Anglii?

Stara akcja - ukarzemy bogatych podatkiem albo bogate banki podatkiem na wojnę 😂

Dawno temu opowiadali bajki że wprowadza podatek liniowy ale wszyscy zapomnieli co mówili🤭

• Like 1
Opublikowano
45 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

to może lepiej wg was pracę jeszcze bardziej opodatkować? 

przez brak miejscowych planów zagospodarowania ludzie budowali się w polach i koszty utrzymania infrastruktury będą tylko rosły z roku na rok. nie uważacie że dziwnym jest że za prąd tyle samo płaci ten co mieszka w zwartej zabudowie i ten co do jednego domu idą linie przez 3 kilometry? tak samo jest z wodociągami, każdy w polu pobudowany chce mieć asfalt. komunikacje zbiorową. 

A ja z innej strony dlaczego ja muszę dowozić dzieci do autobusu szkolnego a ten z zwartej zabudowy ma go pod nosem, to samo spychu w zimę, do miasta też ma bliżej, śmieci też zabiorą spod bramy.

Tak dla przykładu troje dzieci i żona dziennie robi od 55 do 75 km ten z zwartej zabudowy gdzie jest szkoła zrobi 5 czy 10 km to już tak maksymalnie.

Na szczęście w naszej gminie wszyscy płacili po tyle samo czy to telefon czy woda ale były takie gminy gdzie zależało to od odległości, kuzyn w sąsiedniej wiosce i znajomy płacili sami za przyłącze wody od wioski

Opublikowano
Godzinę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Ale dlaczego oni mają płacić za tych biednych ?? Bo co, bo są bogaci ?? Dlaczego ktoś co ma więcej ma płacić na tego co ma mniej ?? Tak samo głupie są progi podatkowe, każdy powinien płacić taki sam %% ...

Tak samo Ci co mają 5-6 mieszkań pod wynajem mogą powiedzieć że trzeba rolników opodatkować katastralnym, bo mają wielkie majątki i jeszcze narzekają ...

Nie kręć bata na kogoś, bo ten ktoś może Ci ten bat zabrać i użyć go na twoich plecach ...

Nie do końca masz racje , bo za niektóre etaty tyle płacą ,że są oderwane od rzeczywistości

Opublikowano
33 minuty temu, wilkołak napisał(a):

Nie do końca masz racje , bo za niektóre etaty tyle płacą ,że są oderwane od rzeczywistości

To trzeba było się uczyć żeby mieć taki etat, potem zbudować dobre CV, być aktywnym w pracy, a teraz odcinać z tego kupony ...

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
39 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

To trzeba było się uczyć żeby mieć taki etat, potem zbudować dobre CV, być aktywnym w pracy, a teraz odcinać z tego kupony ...

Co Ty bredzisz, kolega Ci dobrze napisał, że czasem trzeba mieć trochę szczęścia lub po prostu plecy.  Zobacz obecnie, wojsko wymaga wykształcenia podstawowego,  policja - idą raczej Ci, co nie wiedzą, co z sobą począć, bez żadnych umiejętności.  A taki współczesny rolnik - połowa po studiach rolniczych bądź innych, więc z tym wykształceniem nie szalej. Nie wszyscy przecież będą siedzieć w budżetówce, ktoś musi produkować różne dobra...

• Like 3
  • Thanks 2
Opublikowano (edytowane)

@AdamKutno a co to są te studia rolnicze ?? Na SGGW na kierunki rolnicze na dzienne studia wystarczy że zdasz maturę ... To nie jest jakielkolwiek dobre wykształcenie ... Studia ma teraz wiele młodych ludzi pokończone, tylko w wielu przypadkach po tych studiach wiedza jest gorsza niż po technikum 40 lat temu ... 

Opublikowano (edytowane)

Ale ja np nie dziaduje, a mam skromne 30ha ... Tylko u mnie jest sporo pracy ręcznej a nie tylko 5 dni w traktorku na wiosnę, 5 w żniwa i 5 na jesieni i by się chciało żyć za to cały rok ... Trafił się teraz gorszy rok na zboża i trzeba go przeżyć, można było w latach gdy były dobre ceny odłożyć sobie poduszkę finansową na taki rok jak ten ...

Z punktu widzenia gospodarstwa i dochodów z niego to przy moim profilu produkcji ten rok oceniam na 4+, brakuje zboża i QQ droższego z 200zł/t aby było 5.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Powiedz co sie opłaca że tak chwalisz się co uprawiasz??? Ziemniaki może że taki zysk?,  jest mega dojenie polskiego chłopa obawiam się że to dopiero początek i selekcja naturalna ja pamiętam te czasy że  w domu renta dziadków służyła do utrzymywania gospodarki..

10 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Ale ja np nie dziaduje, a mam skromne 30ha ... Tylko u mnie jest sporo pracy ręcznej a nie tylko 5 dni w traktorku na wiosnę, 5 w żniwa i 5 na jesieni i by się chciało żyć za to cały rok ... Trafił się teraz gorszy rok na zboża i trzeba go przeżyć, można było w latach gdy były dobre ceny odłożyć sobie poduszkę finansową na taki rok jak ten ...

Z punktu widzenia gospodarstwa i dochodów z niego to przy moim profilu produkcji ten rok oceniam na 4+, brakuje zboża i QQ droższego z 200zł/t aby było 5.

Edytowane przez MarekUA
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, MarekUA napisał(a):

Powiedz co sie opłaca że tak chwalisz się co uprawiasz??? 

Truskawka i bób, ale i wiśnia w tym roku bardzo dobrze, porzeczka też sobie chwali ten rok. Ziarko wymaga bardzo mało roboczogodzin przy obecnym sprzęcie więc nie ma co liczyć że jego dochodowość będzie jakaś wysoka, kilkaset złotych z ha w średniej wieloletniej i tyle ... Jak przy czymś jest niedużo pracy to nie ma co liczyć że będą z tego jakieś duże dochody oprócz takich ewenementów jak 2022 rok ...

Ziemniaki za jakiś czas się odbiją, w tym roku cena to efekt dużych nasadzeń połączonych z dobrymi plonami ...

• Like 1
Opublikowano
17 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Truskawka i bób, ale i wiśnia w tym roku bardzo dobrze, porzeczka też sobie chwali ten rok. Ziarko wymaga bardzo mało roboczogodzin przy obecnym sprzęcie więc nie ma co liczyć że jego dochodowość będzie jakaś wysoka, kilkaset złotych z ha w średniej wieloletniej i tyle ... Jak przy czymś jest niedużo pracy to nie ma co liczyć że będą z tego jakieś duże dochody oprócz takich ewenementów jak 2022 rok ...

Ziemniaki za jakiś czas się odbiją, w tym roku cena to efekt dużych nasadzeń połączonych z dobrymi plonami ...

Cytując film miś reż. bareji nie ciesz sie bo zaraz ci zabiorą za rok pogadamy ciężko jest znależć taką niszę żeby była stabilna opłacalność duża część przetwórstwa jest w rękach zachodnich i robią z nami co chcą spekulując cenami...

Opublikowano
Teraz, MarekUA napisał(a):

Cytując film miś reż. bareji nie ciesz sie bo zaraz ci zabiorą za rok pogadamy ciężko jest znależć taką niszę żeby była stabilna opłacalność

Nigdzie nie ma stabilnej opłacalności, zawsze są górki i dołki, sukces w tym, aby tego z górki od razu nie wydać, a mieć z tyłu głowy że kiedyś przyjdzie dołek ...

Opublikowano

W rolnictwie jest taki dołek, że nawet ja naprawiając elektronike w złomach rolniczych widzę o ile mniej jest pracy, a przecież nie jest możliwym aby nagle się to wszystko psuć przestało. Na to się składa wiele rzeczy. Począwszy od tego, że rolnicy nie kupują używanych ciągników, w których coś tam odrazu niedomaga, więc tego się już nie naprawia, handlarze mało sprowadzają, ja również nie kupuje, bo jest problem sprzedać, dawniej ciągnik stał u mnie zwykle jeden cykl na olx, teraz jeden sprzedałem po 4 cyklach, drugi po dwóch, a trzeci kończy 3 cykl i raczej patrząc na ilość telefonów to nie zanosi sie na szybką sprzedaż. Widze, że im droższy tym trudniej. Wracając do napraw, to ludzie chcą usuwać usterki tylko te, które unieruchamiają sprzęt, mniejsze niedomagania mówią „zrobimy kiedyś”. Jeszcze rok, dwa temu, to o jakieś pierdoły męczyli, takie mało istotne w pracy. Dziś o pierdoły nikt nie dzwoni. Auta też ciężko sprzedać, o auto za 30k kilka telefonów było, ale jedna osoba oglądała, za 60tyś, ani nawet jednego telefonu, jacyś pisarze o zamiany. Więc ogólnie się zrobiło ciężko ze wszystkim.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, Tomasz0611 napisał(a):

Nie rozumiecie problemu. Mateusz ma rację w tym co mówi tylko trochę źle to argumentuje. Chociaż wasze argumenty też do mnie trafiają. Cały problem polega na tym że typek który nie potrzebuje mieszkania przychodzi i je kupuje tak żebyś ty od niego je wynajął. Bo go stać i cię przelicytuje.

Ciekawe czy byłoby wam tak do śmiechu gdyby obrót Ziemia uwolnili w taki sposób że każdy bogaty od dawna mógł sobie kupić ile chce i gdzie chce. A później okazuje się że mają 50% gruntow, zmówili się że płacisz 3000 rocznie to damy ci uprawiać. A jak nie to niech leży, nie ma podatku. Taka sama sytuacja. Ja mieszkania nie potrzebuje. Ale w takiej sytuacji są młodzi ludzie. Albo idziesz kupić mieszkanie w na maksa napompowanej cenie albo jesteś zmuszony wynająć. Od tego co ciebie przelicytowal. I to on powie ile masz płacić. Jak nie to szukaj u jego kolegi. Ta sama cenę zaproponuje. 

7 godzin temu, Rowan napisał(a):

W rolnictwie jest taki dołek, że nawet ja naprawiając elektronike w złomach rolniczych widzę o ile mniej jest pracy, a przecież nie jest możliwym aby nagle się to wszystko psuć przestało. Na to się składa wiele rzeczy. Począwszy od tego, że rolnicy nie kupują używanych ciągników, w których coś tam odrazu niedomaga, więc tego się już nie naprawia, handlarze mało sprowadzają, ja również nie kupuje, bo jest problem sprzedać, dawniej ciągnik stał u mnie zwykle jeden cykl na olx, teraz jeden sprzedałem po 4 cyklach, drugi po dwóch, a trzeci kończy 3 cykl i raczej patrząc na ilość telefonów to nie zanosi sie na szybką sprzedaż. Widze, że im droższy tym trudniej. Wracając do napraw, to ludzie chcą usuwać usterki tylko te, które unieruchamiają sprzęt, mniejsze niedomagania mówią „zrobimy kiedyś”. Jeszcze rok, dwa temu, to o jakieś pierdoły męczyli, takie mało istotne w pracy. Dziś o pierdoły nikt nie dzwoni. Auta też ciężko sprzedać, o auto za 30k kilka telefonów było, ale jedna osoba oglądała, za 60tyś, ani nawet jednego telefonu, jacyś pisarze o zamiany. Więc ogólnie się zrobiło ciężko ze wszystkim.

Dobrze się składa. Jak masz do mnie blisko to miałbym że 2 ciągniki do roboty 😁. Też mam 2 auta na sprzedaż i słabiutko idzie. Ale ja to argumentuje tym że ludzie wolą dołożyć za 80-100 na Chińczyka niż kupić paroletnie auto. Trzeba się obniżać z cena. Rok temu za te pieniądze szło by w ciemno

Edytowane przez kampl
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
49 minut temu, kampl napisał(a):

Nie rozumiecie problemu. Mateusz ma rację w tym co mówi tylko trochę źle to argumentuje. Chociaż wasze argumenty też do mnie trafiają. Cały problem polega na tym że typek który nie potrzebuje mieszkania przychodzi i je kupuje tak żebyś ty od niego je wynajął. Bo go stać i cię przelicytuje.

Problem może i jest ale podatek katastralny go na pewno nie rozwiąże, bo tam gdzie ten podatek jest pod tym względem jest znacznie gorzej niż u nas ...

Niemcy katastralny mają a w takim Berlinie tylko 20% mieszkańców tego miasta jest właścicielem nieruchomości w której mieszka ...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie w nowym sezonie 2026! 🌱
      Wchodzimy w ten rok z wieloma niewiadomymi dotyczącymi kosztów produkcji. Tradycyjnie, jednym z największych kosztów w naszych gospodarstwach są nawozy. Dlatego otwieram oficjalny wątek zbiorczy, który – mam nadzieję – pomoże nam wszystkim w podejmowaniu decyzji zakupowych.
      Poniżej lista pytań, które nurtują nas wszystkich na starcie roku. Postaramy się w tym wątku wspólnie na nie odpowiedzieć:
      Jakie są ceny nawozów na początku 2026 roku?
      Ile kosztuje saletra amonowa (Pulan, Zaksan, Anwil) w 2026?
      Jak kształtują się ceny mocznika (z inhibitorem i bez)?
      Ile zapłacimy za Polifoskę 6 i 8 oraz inne NPK?
      Po ile chodzi RSM i saletrzak?
      Czy warto kupować teraz, czy czekać na korekty cenowe?
      Zapraszam do wymiany konkretnych informacji. Abyśmy mieli jasny obraz rynku (detal vs hurt), proszę o wpisywanie cen według sprawdzonego schematu:
      Województwo / Powiat:
      Produkt (Nazwa handlowa):
      Cena (netto/brutto):
      Opakowanie (BigBag / Worek / Luz):
      Ilość (detal / całe auto 24t):
      Warunki (płatność, dostawa w cenie?):
      Przykład: Powiat świdnicki, Saletra Zaksan 33,5 – cena 1300 zł netto – zakup całosamochodowy, płatność przy odbiorze.
      Ważna uwaga: Nawozy to temat, który budzi emocje ze względu na powiązania z polityką i cenami gazu. Proszę jednak, abyśmy w tym wątku skupili się na merytoryce i cenach. Unikajmy wycieczek politycznych i kłótni – szanujmy się nawzajem i swój czas.
      Jaka jest sytuacja u Waszych lokalnych dystrybutorów? Magazyny pełne czy braki towaru? Zapraszam do dyskusji!
    • Przez DW88663311
      Witam 
       lamborghini premium 950dt 
      Miga kontrolka wykrzyknik w trójkacie 3 razy wolno i 5 razy szybko(pewnie bląd 35?i kompletnie nie reaguje rewers przód tył.nie jedzie kompletnie

• Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v