Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Mocznik 2840

Saletra 2040

Saletrzak 1880

Polifoska 6 2840

Polifoska 8 2940

Sól potasowa 1780

2 godziny temu, HF86 napisał(a):

Zarobić na hektarze wg gusu idzie 5700 ,a tu przeżywacie podwyżkę saletry o 200 zł 🤔

Nie no, o 400

• Confused 1
Opublikowano
7 godzin temu, wilkołak napisał(a):

Co tak sie denerwujecie , było kupić za wczasu, a nie na ostatnią minute , przyjdzie czas na obniżki azotu , ale nie teraz za 2-4 miesiące

Tylko kiedy ten za wczas jest najlepszy , każdy tak mówi jak wstrzeli się w cenę. Ja saletrę kupiłem po 1290 netto, sąsiedzi stali przy płocie i mówili że po co się spieszyłem z tym nawozem przecież jeszcze stanieje ,a tu poszło jak wulkan .

Opublikowano
4 godziny temu, Karol6130 napisał(a):

Mocznik 2840

Saletra 2040

Saletrzak 1880

Polifoska 6 2840

Polifoska 8 2940

Sól potasowa 1780

Nie no, o 400

Mam namiar na nawozy minimum 200zł na tonie taniej, @marulekk może potwierdzić bo też tam brał 

5 godzin temu, alvaro2 napisał(a):

fajnie u mnie cały marzec pokazują ze bez deszczu

LRA podlewa lekki deszcz 👍 do wieczora coś jeszcze na słabsze pszenżyto planuje rozsiać. 

Opublikowano
7 godzin temu, HF86 napisał(a):

Zarobić na hektarze wg gusu idzie 5700 ,a tu przeżywacie podwyżkę saletry o 200 zł 🤔

według tegoż samego GUSu średni plon pszenicy za zeszły rok to niecałe 5t z ceną poniżej 900 złotych (to tak z głowy dane wyczytane jakiś czas temu)

proszę niech mi ktoś objaśni gdzie jest reszta zakładając że kosztów nie ma wcale (chyba większość nie sieje cebuli na tych hektarach)

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
17 godzin temu, Daro20 napisał(a):

Fajny towar ten  saletrzak. Że nasi nie umieją takiego zrobić.

Podoba się i dla mnie , Zaksan i salmag podobny jest .

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano
6 minut temu, KarolaKarotka napisał(a):

według tegoż samego GUSu średni plon pszenicy za zeszły rok to niecałe 5t z ceną poniżej 900 złotych (to tak z głowy dane wyczytane jakiś czas temu)

proszę niech mi ktoś objaśni gdzie jest reszta zakładając że kosztów nie ma wcale (chyba większość nie sieje cebuli na tych hektarach)

To jest liczona średnia z X lat a nie jeden rok, rolnicy sami tak chcieli aby podatek rolny miał bardziej stabilna stawkę.

Opublikowano
17 minut temu, GRZES1545 napisał(a):

Mam namiar na nawozy minimum 200zł na tonie taniej, @marulekk może potwierdzić bo też tam brał 

LRA podlewa lekki deszcz 👍 do wieczora coś jeszcze na słabsze pszenżyto planuje rozsiać. 

Kupiłem sporo taniej

Teraz tylko Saletra na 2 i 3 trawy

Opublikowano
Godzinę temu, marek1977 napisał(a):

Tylko kiedy ten za wczas jest najlepszy , każdy tak mówi jak wstrzeli się w cenę. Ja saletrę kupiłem po 1290 netto, sąsiedzi stali przy płocie i mówili że po co się spieszyłem z tym nawozem przecież jeszcze stanieje ,a tu poszło jak wulkan .

Zawsze kupuje prze żniwami , raz toche przepłaciłem przez ostatnie lata

Opublikowano
8 godzin temu, HF86 napisał(a):

nie zarobić, tylko przychód z hektara jest taki a miastowi wierzą, że to zysk

• Haha 1
Opublikowano
6 minut temu, asus921 napisał(a):

@jahooo

To jest dochod, nie przychod.

niestety, GUS podał, że to jest przychód, a zastosował sumę dochodu (średniego) z 1 ha i dlatego jest to tak oderwane od rzeczywistości

a teraz spore grono zadłużonych rolników walczy jak lwy,aby jeszcze podnieść tę sumę, bo im kredytu niedadzą

• Like 1
  • Confused 1
Opublikowano
1 godzinę temu, jahooo napisał(a):

nie zarobić, tylko przychód z hektara jest taki a miastowi wierzą, że to zysk

Dochód. Idź po ciepłe powietrze,czy cokolwiek i jest jak byk średni Dochód 

Opublikowano
32 minuty temu, HF86 napisał(a):

Dochód. Idź po ciepłe powietrze,czy cokolwiek i jest jak byk średni Dochód 

urzędnikom z GUS pomyliły się chyba komórki w excel

Opublikowano (edytowane)

To jest dochód z ha przeliczeniowego. Nie każdy ma żyto. Ja na piaskach 5 i 6 klasy zbieram tak że przy książkowej szkolnej kalkulacji coś mi zostaje bez doplat, a na tym gosp mam przelicznik średni 3 ha fizyczne na 1 przeliczeniowy. Jest tam 1/4 4 klasy która robi te ha przeliczeniowe😅

Edytowane przez Grzesiu90209
Opublikowano

Tylko 1ha 3a to 1,5 ha przeliczeniowego. Czyli 8100zł dochodu.

8t pszenicy  to 7000zł brutto. Widać cenę przyczepy doliczają

Opublikowano
27 minut temu, Grzesiu90209 napisał(a):

Miej tam pietruszkę za 10 zysku i robi się średnia. Poza tym ma być duży dochód żeby podnosić podatek.

Podatek rolny nic niema wspólnego z dochodem, czy przychodem , jest zależny od ceny żyta

• Like 1
Opublikowano

Jak jest duży dochód z ha przeliczeniowego to dużo ludzi wypada z wszelkich zapomóg z GOPS czy co tam wspiera biednych. A dochód z ha nie jest od żyta tylko od wielu czynników. Kolega wyżej podał link.

• Like 1
Opublikowano

O to w tym wszystkim chodzi że zaraz kasa będzie do budżetu wpływała ale już nie koniecznie wypływała do ludzi bo przecież mają kasę na papierze...najgorsze jak dają nygusom traci pracowity inflacja dodruk kasy później efekty tych działań walki z inflacją też trzeba dowalić tym burzujom bo mają i znowu podatki do wszystkiego a przecież biedni nic nie mają. Ten cyrk trwa całe pokolenia zabieranie i oddawanie kiedy już doprowadzą socjaliści komuniści do zapaści wtedy głupi pracowity musi to odbudować a jak jest co to rozdajemy...

• Thanks 1