Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Jurniczek napisał(a):

Widzą w Tobie dużo wrogości do rolników ale czy rolnik ustala ci ZUS 

Zwykły  pracownik zusu nie widzi, widzi go przedsiębiorca, który de facto przez pracownika jest uważany za złodzieja. Zwykły pracownik widzi tylko przelew na koncie, jestem przekonany że 95% zwykłych pracowników nie ma pojęcia ile pracodawca płaci za nich całego zusu. 

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano
2 godziny temu, jahooo napisał(a):

Jak dotację są dla rolników - to jest kwik miastowych, jak biorą dotację na ocieplenie budynków, na nowe autobusy MPK, na wodociągi itp - to cisza, a przeciez rolnictwo to tylko ułamek procenta tych pieniędzy

Bo te dotacje nie przechodzą przez ręce zwykłego mieszczucha. Taki typowy mieszczuch odbębni 8 godzin w pracy wraca do mieszkania w bloku i ogląda pranie mózgów w tv i jak mieszczuch widzi nowy ciągnik za miliony na proteście to go krew zalewa. 

• Like 1
Opublikowano
36 minut temu, Sadek napisał(a):

To ile zaoszczędzone to będziemy wiedzieć dopiero końcem lutego, przez dwa miesiące może się dużo zmienić lecz straty bym się nie spodziewał.

Mysle ze pierwsza dekada roku bedzie cena rosnąca bo sprzedający beda wykorzystywac ze cos tam weszlo i dlatego nawozy drozsze..... Tym bardziej rolnicy beda coraz bardziej pod sciana aby zakupic azot bo coraz mniej czasu do rozsiania zostanie...

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Leży sporo nawozu na składach...zechcą sprzedawać, a nie podnosić ceny .

Byłem przed świętami po trochę oprysków na wiosnę, za nawozami do fertygacji żeby coś tam na start kupić to na placach pusto ... Mocznika czy saletrzaku pojedyncze BB, saletra akurat dojechała to było więcej, polifoski tak samo pojedyncze BB.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
3 godziny temu, Młody1997 napisał(a):

Zgadzam się w 100%. Dotacje całkowicie zepsuły rynek. Moi rodzice w 1990 r. kupili nowego c360 3p i w ciągu kilku następnych lat prawie wszystkie maszyny do niego. A mieli tylko 5 krów i parę sztuk młodzieży od nich. I pomimo, że nie jestem dużym rolnikiem, to dalej jestem przeciwny dopłatom. Tzn. zlikwidowanie ich teraz raczej niewiele by zmieniło, bo jest za późno. Czasu się nie cofnie.

Tylko że kiedyś życie nie było na takim poziomie ( nie było opłat za telefon , internet ,telewizję cyfrową , wodę z sieci , opłata za śmieci,był jeden samochód na rodzinę a nie tak jak teraz po trzy w domu,kobiety nie chodziły tak do fryzjera kosmetyczki ludzie w sklepie robili podstawowe zakupy chleb i coś do chleba bo mięsko było swoje a teraz w Biedronce każdy po pełnych koszach wszystkiego ,) dalej uważasz że to tylko wina dotacji czy po prostu wszelkiego rodzaju dobrodziejstwa podniosły nam koszty życia .

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, JarekBazydlo napisał(a):

Pisane wszystko w temacie. Patrzac po niektorych cenach nawozow zaoszczedzone mam okolo 80-100zl na tonie.

@Bartek933

Jak się gwarancje ceny dziś zakończą i 300 zł. na tonie potanieje w tygodniu to zobaczymy czy napiszesz ile straciłeś  . Już to widzę jak VI klasiści poleca po saletre po 1700 po pszenżytko , którego nikt prawie nie potrzebuje albo  po 500 proponuje . 

• Haha 1
Opublikowano
Godzinę temu, Grzechooo napisał(a):

95% zwykłych pracowników nie ma pojęcia ile pracodawca płaci za nich całego zusu. 

Pracodawca nie płaci ZA pracownika tylko w jego imieniu, na ZUS pracuje pracownik 

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, Bartek933 napisał(a):

Pracodawca nie płaci ZA pracownika tylko w jego imieniu, na ZUS pracuje pracownik 

Tylko pracownik tego nie widzi. On widzi wyłącznie kwotę przelewu na koncie ...

Opublikowano
2 godziny temu, STACH1234 napisał(a):

Na większość kosztów masz wpływ sam , a te co wzrosły najbardziej są wynikiem wysokich cen płodów rolnych np. czynsz  , jak ziarno było  drogie to się nad kosztami nie panowało , teraz ziarno tanie to się stęka . Na ceny ziarna wpływu nie mamy więc trzeba się kosztom przyjrzeć żeby wynik był korzystny 

Już się przyjrzałem i połowa została na jare bez nawozów i oprysków pod dopłaty żeby pole było w kulturze ale jestem maluchem pod względem powierzchni i pracuje to wytrzymam gorzej ci których to jedyne źródło utrzymania.

Opublikowano

Płaca minimalna jest formą dotacji o największym znaczeniu. Dodatkowo  dotyczy wszystkich pracujących, tylko sobie sprawy nie zdają, a to jest punkt wyjscia dla ustalania wynagrodzen w każdej firmie. 

Jak tak wszyscy krzyczą o dopłaty to najpierw proponuję zlikwidować płacę minimalną, niech rynek zweryfikuję cenę czyli wynagrodzenie pracownika.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
37 minut temu, STACH1234 napisał(a):

Jak się gwarancje ceny dziś zakończą i 300 zł. na tonie potanieje w tygodniu to zobaczymy czy napiszesz ile straciłeś  . Już to widzę jak VI klasiści poleca po saletre po 1700 po pszenżytko , którego nikt prawie nie potrzebuje albo  po 500 proponuje . 

u mnie mało kto ma azoty kupione, ale każdy wczoraj mówił że kupi. 

11 minut temu, Grab12 napisał(a):

Już się przyjrzałem i połowa została na jare bez nawozów i oprysków pod dopłaty żeby pole było w kulturze ale jestem maluchem pod względem powierzchni i pracuje to wytrzymam gorzej ci których to jedyne źródło utrzymania.

Jak azot był po 5 tys. to też całe forum pisało że to za drogo i nikt nie kupi a składy pustoszały. Potem tylko czasmi ktoś chlapnął że po 3 latach dopiero zużył ten mocznik za 5 tys. bo kupił na zapas.

• Like 1
Opublikowano

Ten zapas  nawozu po 5000 kupowany po odliczeniu dopłat był tańszy niż obecnie i tylko dlatego był kupowany WTEDY  na zapas . Teraz dopłat nie widać to się trzeba dobrze zastanowić czy kupować , bo na  nawóz + zbiór może nie  wystarczyć po sprzedaży  z danego  areału 

• Like 2
Opublikowano
13 minut temu, kibix napisał(a):

u mnie mało kto ma azoty kupione, ale każdy wczoraj mówił że kupi. 

Jak azot był po 5 tys. to też całe forum pisało że to za drogo i nikt nie kupi a składy pustoszały. Potem tylko czasmi ktoś chlapnął że po 3 latach dopiero zużył ten mocznik za 5 tys. bo kupił na zapas.

mocznik po 5000 doate dostałeś to wyszedł cię 2000 a pszenica po 1500 to było eldorado 

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Byłem przed świętami po trochę oprysków na wiosnę, za nawozami do fertygacji żeby coś tam na start kupić to na placach pusto ... Mocznika czy saletrzaku pojedyncze BB, saletra akurat dojechała to było więcej, polifoski tak samo pojedyncze BB.

nikt nie zamawia, bo ne chce utopić kasy

Opublikowano
24 minuty temu, driver24 napisał(a):

Płaca minimalna jest formą dotacji o największym znaczeniu. Dodatkowo  dotyczy wszystkich pracujących, tylko sobie sprawy nie zdają, a to jest punkt wyjscia dla ustalania wynagrodzen w każdej firmie. 

Jak tak wszyscy krzyczą o dopłaty to najpierw proponuję zlikwidować płacę minimalną, niech rynek zweryfikuję cenę czyli wynagrodzenie pracownika.

Kto te niby dotacje daje do tej minimalnej ? Minimalna jest po to żeby pracodawca nie oszukiwał  pracownika  i wcale  tu nie chodzi o wypłatę tylko o jego przyszłość . Chcesz powiedzieć że od minimalnej się pracownikom od dobrobytu pier.....

Opublikowano
Godzinę temu, STACH1234 napisał(a):

Jak więcej proponować jak żywiec jest niewiele ponad 4 złote.

To są naczynia połączone.

Opublikowano
Godzinę temu, STACH1234 napisał(a):

Kto te niby dotacje daje do tej minimalnej ? Minimalna jest po to żeby pracodawca nie oszukiwał  pracownika  i wcale  tu nie chodzi o wypłatę tylko o jego przyszłość . Chcesz powiedzieć że od minimalnej się pracownikom od dobrobytu pier.....

Chyba żeby odpowiednia składka trafila do ZUS inaczej chorobowe wyglądałoby tak jak na KRUS i ludzie już by nie chorowali jak tak zazdroszczą 😂

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, jarecki napisał(a):

kupuje parówki z biedronki od dawna jak podacie mi tu lepszy skład to zmienie na te proponowane , parówki Tarczyński z szynki jedne z lepszych na rynku 

A te parówki, to z szynki ze zwrotów?

5 godzin temu, Peron napisał(a):

Coś w tym jest. Chorobowe z KRUS to marne grosze. Żeby dostać zwolnienie, trzeba mieć 30 dni. Żaden lekarz nie wypisze na 30 dni od razu. Trzeba iść dwa razy. Wizyta minimum 250-300. Do tego leki. I tego chorobowego nawet na oczy się nie zobaczy. 

Jak jesteś chory, to idziesz do lekarza pierwszego kontaktu i mu nic nie płacisz

3 godziny temu, Grzechooo napisał(a):

Zwykły  pracownik zusu nie widzi, widzi go przedsiębiorca, który de facto przez pracownika jest uważany za złodzieja. Zwykły pracownik widzi tylko przelew na koncie, jestem przekonany że 95% zwykłych pracowników nie ma pojęcia ile pracodawca płaci za nich całego zusu. 

2 godziny temu, Tomasz0611 napisał(a):

Tylko pracownik tego nie widzi. On widzi wyłącznie kwotę przelewu na koncie ...

Co pitolicie takie farmazony, jak pracownik może nie widzieć składek ZUS, które są potrącane z jego pensji brutto.

Wszędzie masz podaną stawkę brutto, a to co netto, to na konto. Ponad 30% ze stawki brutto idzie na składki ZUS, NFZ i zaliczka na podatek

Siarczan magnezu z siarkopolu 1260 brutto

Edytowane przez jacor73
Opublikowano
4 minuty temu, jacor73 napisał(a):

Wszędzie masz podaną stawkę brutto, a to co netto, to na konto. Ponad 30% ze stawki brutto idzie na składki ZUS, NFZ i zaliczka na podatek

Uwierz mi, że wielu etatowcow nie wie ile im się potrąca z wypłaty brutto. Ich interesuje kwota przelewu na konto ...

• Thanks 1
Opublikowano
4 minuty temu, jacor73 napisał(a):

Siarczan magnezu z siarkopolu 1260 brutto

Gdyby góra nie chciała ściągnąć podatków z tego pracownika to jego los wyglądałby jak rolnika który może liczyć sam na siebie kiedy straci źródło dochodu. Te 30% zabrane przez państwo widziałby jak świnia niebo. Każdy mówi że zarobił tyle a ile płacą za siebie na własnej działalności składek 😂

3 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Uwierz mi, że wielu etatowcow nie wie ile im się potrąca z wypłaty brutto. Ich interesuje kwota przelewu na konto ...

Prawidłowo myślą te kwoty brutto nigdy nie były ich własnością. Niech idą na własną działalność albo do KRUS to będą mieli więcej 😂

Opublikowano
26 minut temu, Navara1988 napisał(a):

Saletra w pazdzierniku byla po 1480 teraz jest po 1680 i bedzie jeszcze drozej jak 1 marca juz azot potrzebny

Nie wiem gdzie po tyle miałeś, u mnie od września ta sama cena. W jednym miejscu we wrześniu była nawet 1800, teraz 1750-1760

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie w nowym sezonie 2026! 🌱
      Wchodzimy w ten rok z wieloma niewiadomymi dotyczącymi kosztów produkcji. Tradycyjnie, jednym z największych kosztów w naszych gospodarstwach są nawozy. Dlatego otwieram oficjalny wątek zbiorczy, który – mam nadzieję – pomoże nam wszystkim w podejmowaniu decyzji zakupowych.
      Poniżej lista pytań, które nurtują nas wszystkich na starcie roku. Postaramy się w tym wątku wspólnie na nie odpowiedzieć:
      Jakie są ceny nawozów na początku 2026 roku?
      Ile kosztuje saletra amonowa (Pulan, Zaksan, Anwil) w 2026?
      Jak kształtują się ceny mocznika (z inhibitorem i bez)?
      Ile zapłacimy za Polifoskę 6 i 8 oraz inne NPK?
      Po ile chodzi RSM i saletrzak?
      Czy warto kupować teraz, czy czekać na korekty cenowe?
      Zapraszam do wymiany konkretnych informacji. Abyśmy mieli jasny obraz rynku (detal vs hurt), proszę o wpisywanie cen według sprawdzonego schematu:
      Województwo / Powiat:
      Produkt (Nazwa handlowa):
      Cena (netto/brutto):
      Opakowanie (BigBag / Worek / Luz):
      Ilość (detal / całe auto 24t):
      Warunki (płatność, dostawa w cenie?):
      Przykład: Powiat świdnicki, Saletra Zaksan 33,5 – cena 1300 zł netto – zakup całosamochodowy, płatność przy odbiorze.
      Ważna uwaga: Nawozy to temat, który budzi emocje ze względu na powiązania z polityką i cenami gazu. Proszę jednak, abyśmy w tym wątku skupili się na merytoryce i cenach. Unikajmy wycieczek politycznych i kłótni – szanujmy się nawzajem i swój czas.
      Jaka jest sytuacja u Waszych lokalnych dystrybutorów? Magazyny pełne czy braki towaru? Zapraszam do dyskusji!
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v