Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Minerały w glebie zależa od skały macierzystej i procesów glebotwórczych skały wietrzeją ulegają zamarzaniu i rozmarzaniu itd. wiadomo że jak nie będzie się uzupełniać a zbierać obfite plony to w końcu się wyjałowi dobrze by było to balansować na zero

Opublikowano (edytowane)

Fosfor się nie wymywa , na dobrej ziemi do 2 cm na rok przemieści się, czyli wcale, zresztą na dobrych ziemiach przy takich opada jak u nas , nic się nie wymywa

Edytowane przez wilkołak
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Stach123 napisał(a):

Robiłem badania i na niektórych działkach fosfor jest niewykrywalny , mowa o tym przyswajalnym , co nie znaczy że roślina nie korzysta z tego niebadanego / nieprzyswajalnego . Jak dostaniesz miskę ryżu na stół  to normalne że będziesz siedział przy stole w oczekiwaniu na następną , ale jak żarcia nie dostaniesz przy stole to zaczniesz szukać sposobów na zapełnienie brzuszka 

powiedz to głodnym dzieciom w Palestynie

Godzinę temu, Grab12 napisał(a):

Badania robicie do 30 cm a w płodozmianie jeśli zastosujecie rośliny głebokorzeniące się one pociągną z głebszych warstw gdzie zostały wymyte. płodozmian bobowate itd wiadomo że to nie zastąpi nawożenia ale można trochę zmniejszyć nakłady i ograniczyć wymywanie

akurat strączkowe wynoszą sporo fosforu z ziarnem z toną ziarna 14 kg fosforu a zboża około 8 kg  , gryka pobiera fosfor niedostępny dla zbóż 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)

Zasoby fosforu w glebie to tony na hektar. Inna kwestia że większość to forma uwsteczniona w połączeniach trudno i bardzo trudno rozrywalnych. Rośliny wydzielinami mogą np. stymulować bakterie które udostępnią fosfor. Utrzymywanie więcej niż początek średniej zasobności to aktualnie zabawa dla bogatych, chyba że nadmiar nawozów z hodowli

Edytowane przez STIG13
Opublikowano
41 minut temu, wilkołak napisał(a):

Fosfor się nie wymywa , na dobrej ziemi do 2 cm na rok przemieści się, czyli wcale, zresztą na dobrych ziemiach przy takich opada jak u nas , nic się nie wymywa

To skąd go tyle do bałtyku płynie?

26 minut temu, STIG13 napisał(a):

Zasoby fosforu w glebie to tony na hektar. Inna kwestia że większość to forma uwsteczniona w połączeniach trudno i bardzo trudno rozrywalnych. Rośliny wydzielinami mogą np. stymulować bakterie które udostępnią fosfor. Utrzymywanie więcej niż początek średniej zasobności to aktualnie zabawa dla bogatych, chyba że nadmiar nawozów z hodowli

U mnie niedostępnego fosforu dla roślin w glebie brak! Do 500kg na hektarze i ani grama więcej

Opublikowano

I głównie to one płyną 

Godzinę temu, Zapracowany napisał(a):

U mnie niedostępnego fosforu dla roślin w glebie brak! Do 500kg na hektarze i ani grama więcej

Widać inna skała macierzysta

Opublikowano
Godzinę temu, Zapracowany napisał(a):

do Bałtyku płynie nie fosfor, tylko fosforany, głównie wypełniacze do detergentów, płynie z miast, a nie z rolnictwa, miasta są także głownym źródłem azotu w rzekach, nie produkacja rolnicza

• Like 1
Opublikowano
9 minut temu, jahooo napisał(a):

do Bałtyku płynie nie fosfor, tylko fosforany, głównie wypełniacze do detergentów, płynie z miast, a nie z rolnictwa, miasta są także głownym źródłem azotu w rzekach, nie produkacja rolnicza

Jak możesz oczerniać i oskarżać miasta przecież tam pierdzą fiołkami a czym srają i sikają nie znajduję nawet porównania -to wieśniacy srają gównem a miastowi o wysokiej kulturze nigdy .To rolnicy zatruli cały świat i to rolnicy są przyczyną katastrofy klimatycznej -a miasta tam jest kultura i wysoka świadomość proekologiczna 

• Haha 2
Opublikowano
2 godziny temu, STIG13 napisał(a):

Dobrze że chociaż jeden się mądrzejszy znalazł i bardzo dobrze że mamy rolników bogatych którzy sypią a pojęcia zero 

Opublikowano

🖍️ Przesyłam cennik hurtowy z Grupy Azoty obowiązujący w miesiącu Sierpień.

Opakowanie BB, termin płatności 4 dni:

Saletra Pulan – 1640 zł

Saletra Pulan Macro – 1600 zł 

Megan 33,5N – 1660 zł 

Salmag 27N – 1400 zł 

RSM32 Optima – 1420 zł

RSM32 – 1420 zł

RSM30 – 1380 zł

RSM28 – 1340 zł

RSMS 28N+5S – 1410 zł (*ilości ograniczone)

RSM32 BioShot – 1440 zł

Mocznik Pulrea + iNU – 2150 zł

Mocznik Pulrea – 2090 zł

Saletra Zaksan 33,5N – 1660 zł

Saletra Zaksan 32N – 1600 zł

Saletrzak Standard Plus – 1400 zł 

Saletrosan 26 Plus – 1550 zł 

Saletrosan 30 – 1630 zł 

Saletromag – 1460 zł

Siarczan amonu Makro – 1230 zł

Siarczan amonu Select – 1300 zł

Siarczan amonu Krystaliczny – 1170 zł

Polifoska 5 – 2210 zł 

Polifoska 6 – 2550 zł 

Polifoska 8 – 2670 zł 

Polifoska Krzem – 2230 zł 

Amofoska 4-16-18 – 1820 zł

Amofoska 5-10-25 – 1920 zł

Amofoska 4-10-22 CORN – 1730 zł

Fosfarm 4-10-15 – 1360 zł

Superfosfat wzbogacony – 2400 zł

Holist PK 15-30 – 2080 zł

Fosfory NPK 5-12-12 – 1350 zł

Vitaplon PK 23-30 – 2340 zł

*PALETA +30 zł/t

*Termin płatności 21 dni +40 zł/t

• Thanks 2
Opublikowano
27 minut temu, Bartek933 napisał(a):

To ja dziś kupiłem w cenie brutto jak tu jest netto??? 

Gdzie masz np rsm po 1400 brutto ?

8 godzin temu, Zetix napisał(a):

🖍️ Przesyłam cennik hurtowy z Grupy Azoty obowiązujący w miesiącu Sierpień.

Opakowanie BB, termin płatności 4 dni:

RSM32 Optima – 1420 zł

RSM32 – 1420 zł

RSM30 – 1380 zł

RSM28 – 1340 zł

RSMS 28N+5S – 1410 zł (*ilości ograniczone)

RSM32 BioShot – 1440 zł

Czym te rsm się różnią ? bo nawet nie wiedziałem że tyle wynalazków wprowadzili