Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
8 minut temu, Sumik napisał(a):

Ciekawe ile tego vatu z nawozow idzie do budżetu a ile kupują rolnicy na zasadach ogólnych i VAT wraca. Za czasów niższego vatu na paliwa widziałem gdzies tabelkę że koło 80 procent vatu przy dislu jest do zwrotu 

bogatsi rolnicy kupia na całe auta nawóz z importu, ten z GA kupują głownie ci miejsci "bo pewniejszy", "a ja dużo niepotrzebuję" itp, a oni rzadko są na VAT

Opublikowano
38 minut temu, jahooo napisał(a):

bogatsi rolnicy kupia na całe auta nawóz z importu, ten z GA kupują głownie ci miejsci "bo pewniejszy", "a ja dużo niepotrzebuję" itp, a oni rzadko są na VAT

1 przy imporcie też jest VAT a cena naszego wpływa na cenę importu

2 Ci mniejsi pożyczają od szwagra brata a ten kupił odliczajac VAT choć ten proceder dość mocno ucierpiał na skutek dopłat do nawozów . 

3 i tak raczej gospodarstwa po 100 ha kupuje więcej nawozów niż 10 po 10 ha i jest raczej  na Vat 

Opublikowano
9 minut temu, Sumik napisał(a):

1 przy imporcie też jest VAT a cena naszego wpływa na cenę importu

2 Ci mniejsi pożyczają od szwagra brata a ten kupił odliczajac VAT choć ten proceder dość mocno ucierpiał na skutek dopłat do nawozów . 

3 i tak raczej gospodarstwa po 100 ha kupuje więcej nawozów niż 10 po 10 ha i jest raczej  na Vat 

ten, kto kupuje na 100ha odliczy vat i tak i tak, a zazwyczaj wynegocjuje lepszą cenę od impertera niż od GA

a ten mały kupi po każdej cenie,a na składach w detalu widze tylko azot z GA

Opublikowano
6 godzin temu, dyziek_1 napisał(a):

Yara Amidas - czyli mocznik tyle że 40% , ale za to 5% Siarki 2210 netto

W tym samym czasie mocznik PL 2530 netto. 

Nie wspomnę że Yarowski Amidas posiada dwie formy azotu.

W tym roku Yara o wiele lepiej wychodzi.

Piast NP 40-6 w tej cenie można dostać 

Opublikowano
57 minut temu, wilkołak napisał(a):

Co  ztego że sobie odliczy vat , jak sprzeda swoje produkty to oddaje ten vat , zysk na vacie jest jak kogoś stać i inwestuje w maszyny  lub bududowle

No i jak ma lewe kwity 😎

Opublikowano

Chyba handlarzom mocno nie idzie , sąsiadowi dziś przysłali SMS o nadchodzących bardzo znacznych podwyżkach ale jakby chciał to tanio jeszcze mogą mu sprzedać :):) 

Opublikowano
2 godziny temu, karmelowy napisał(a):

Chyba handlarzom mocno nie idzie , sąsiadowi dziś przysłali SMS o nadchodzących bardzo znacznych podwyżkach ale jakby chciał to tanio jeszcze mogą mu sprzedać :):) 

A czasami nie będą karać jak nie kupimy nawozu?. Niech sobie sami skonsumują droższy o 50% nawóz i niech się walą z nim!. Ja nie kupie polskiego na 1000%

Opublikowano

Mamy wolność wyboru, nikt nie może kazać kupować polskich nawozów, jeszcze w wysokich spekulacyjnych cenach. Jak nie import ze wschodu to jest import z zachodu czyli "prestiżowa" Yara czy Timac. Tak samo jakby ktoś kazał siać rodzime odmiany kukurydzy czy innego materiału siewnego. Niech każdy kupuje co chce, ile chce, a co najważniejsze to czego mu brakuje w glebie.

Opublikowano
48 minut temu, Jurniczek napisał(a):

A czasami nie będą karać jak nie kupimy nawozu?.

Kiedyś karali, za prl-u. Mego ojca podobno chcieli ukarać, tylko w tedy nawozy były tanie, a dlaczego nie kupił to nie wiem 😀

Opublikowano
54 minuty temu, Grzesiu90209 napisał(a):

Mnie unia i wysokie ceny nauczyły jak oszczędzać nawozy i sztucznych zużywam mniej niż połowę tego co wcześniej, a plony się zgadzają😉

Bo masz naturalne?

Opublikowano
15 minut temu, wilkołak napisał(a):

Podejżewam że ma kiepską ziemie i wysokie nawożenie nic nie daje przy braku wody

Powiem że u mnie nawet przy wyższym nawozeniu ale opadach do 300 litrów na rok nawet lepsza gleba nie odda finansowo tego co w nią włożyliśmy 

Opublikowano
13 minut temu, wilkołak napisał(a):

Tak niskich opadów nie miałem nigdy 405 mm najniższe miałem

Normalnie chyba Afryka ma więcej. Pora sucha potrafi trwać 2-3 miesiące weź tu działaj a deszczować zboża i kukurydzę czy trawy? Dobieranie hektarów żeby ukosić 2-3 tony i żebrać parę kulek słomy a sprzęt to dają za darmo. Rolnika zawsze pierwsza rozłoży pogoda...

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

A może tak ma być 

Choć u nas ludzie mówią ze od tych samolotów i tych smug kondensacyjnych. ze to rozgania chmury,ze był ten niby covid samoloty mniej latały byli normalne zimy i opady ale mają takiego zajoba.

Edytowane przez Strongman
  • Haha 4
Opublikowano
Godzinę temu, wojak1986 napisał(a):

Bo masz naturalne?

Bo masz ograniczyć sztuczne nawożenie, masz obniżyć wydajność kosztem odpoczynku ziemi, masz wrócić do tradycyjnych uprawiania. 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Grzesiu a co ty myślisz że z nimi da się cokolwiek uzgodnić bez przemocy. Rolnicy i tak w większości nie na nich głosowali to poco mają im dobrze robić czy ich się słuchać.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano

To są takie porównania jak teraz trwa inflacja ludzie więcej pracują żeby żyć na podobnym poziomie co wcześniej. Jeden śmieje się z drugiego co nie daje rady że on ma a reszta odpada z wyścigu a za chwilę jego połykają albo zdrowie pada. Wszyscy jadą na tym samym wózku...

• Like 3
Opublikowano

Ta, dziś lament że źle a jutro przebija cenę dzierżawy na gębę

Płakał że zboże tanie ale wydajność z hektara wyszła ponad 15t pszenicy bo można było zarobić na przerzucie

• Like 4