Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Do bigbagów to taka do 1,5 T będzie aż za nadto i kosztuje 249 zł. Jedyny minus taki, że "uszy" bigbaga ciężko zmieścić w haku ale to można coś wykombinować, jakąś szekle czy nawet łańcuch...

Opublikowano

Pług zagonowy kverneland (stary, na resorze, kwadratowa rama, płaska belka)

Slupica-korpus-pluga-Kverneland-073411-P

Ta część, do której przykręca się wszystko (lemiesz, odkładnie, ploze itd) jest przykręcona do slupicy na 3 śruby. Raz rozbierałem tylnia i po prostu te 3 śruby odkręciłem i lekko wybiłem (była już kiedyś rozbierana - nie przeze mnie). Teraz rozbierałem przednia, bo mam tą część do wymiany, no i dwie dolne śruby poszly leciutko, a górna ni ch*ja (dolne trzymają też ploze i płytę za płoza, więc są częściej odkręcane, górna trzyma tylko ten korpus). Odciąłem śrubę i myślałem, że wybije, ale ni chu chu. Rozwiercilem i też nic, Zdjałem całą slupice i na płasko też za sku***a nie szlo tego wybić, a napierniczalem fest. Grzanie tez nic nie dalo. W końcu wziąłem na wiertarkę stołowa i musialem rozwiercic calosc. Gadałem z sąsiadem i ten mówił, że w starych takich plugach często śruby są zgrzewane i że tego, jeśli jest od nowości, to za ch*ja się nie wybije. Prawda to to? Bo jeszcze czeka mnie wymiana 2 i nie wiem czy to zaczepiać teraz, czy zostawić sobie na po sezonie.

Opublikowano
michal1993 napisał:

Wiadomo, zupełnie inna liga. Do case maszyny od biedy od MTZa 82 mogę zapinać. Do NH wszystko bym musiał kupić ale za różnicę w cenie samego ciągnika (ok 12tys w tym przypadku, jeżeli oba by były bez względnie dużego wkładu) mam zupełnie inny ciągnik jednak. 

brać mocniejszy ...

Opublikowano

Pewnie komuś tak samo bym doradzał ale w moim przypadku kurde jednak finanse mi nie bardzo pozwalają. A jak to mawia dawna prawda - najlepszy ciągnik to taki na który nas stać... Jak kupię ciągnik za 70k to już nie mam pola do popisu z zakupem maszyn...

Opublikowano

Pytałem ostatnio o kosę akumulatorową. Podjąłem decyzję, że kupuje jednak coś markowego i spalinowego. Co sądzicie o 4 suwach Hondy ? Czy brać coś dwusuwowego. Za demona podziękuję;) miałem przez 4 lata i prCowala okey. Teraz awaria, kupiłem drugi silnik który popracował 2 godziny. Teraz chce coś markowego. Jakie wady i zalety 4 suwa w porównaniu do dwu suwa ? 

Opublikowano
3 godziny temu, FarmerDyzio napisał(a):

Teraz chce coś markowego. Jakie wady i zalety 4 suwa w porównaniu do dwu suwa ? 

bardziej skomplikowany i więcej ruchomych części przez co bardziej podatny na awarie i chyba cięższy przez skomplikowaną konstrukcję , mniejsza moc z tej samej POjemności w POrównaniu z 2 suwem , na plus to sama benzyne lejesz a na minus to jednak co sezon olej trzeba pilnować zmienić i 

ogólnie markowy 2 suw lepszy od demona 

Opublikowano
4 godziny temu, FarmerDyzio napisał(a):

Pytałem ostatnio o kosę akumulatorową. Podjąłem decyzję, że kupuje jednak coś markowego i spalinowego. Co sądzicie o 4 suwach Hondy ? Czy brać coś dwusuwowego. Za demona podziękuję;) miałem przez 4 lata i prCowala okey. Teraz awaria, kupiłem drugi silnik który popracował 2 godziny. Teraz chce coś markowego. Jakie wady i zalety 4 suwa w porównaniu do dwu suwa ? 

czterosuw jest fajny - jak nowy

pamiętaj, że silnik czterosuwowy jest cięższy niż dwusów o tej samej mocy

co do głośności - podobnie 

znam kilka osób co mają czterosuwy makity - kilka lat nic się nie dzieje, ale jak przychodzi do serwisowania - nie jest tanio, bo czterosuwy są mało popularne i trudniej o zamienniki

Opublikowano

Makita ma (być może miała, nie wiem bo dawno nie aktualizowałem swoich informacji) w kosach tradycyjne czterosuwy, z miską olejową. Może warto się zainteresować kosami Stihl 4-mix - czterosuwy ze smarowaniem mieszanką, bez miski olejowej. podobno mają wszystkie zalety silników dwu- i czterosuwowych (wady pewnie też). 

Dla mnie osobiście w narzędziach ogrodowych tylko dwusuw - moc, prostota i trwałość (w markowym wykonaniu)...

Opublikowano
3 godziny temu, Dawid727 napisał(a):

Ile może być warta ta przyczepa? Wywrot tylko na tył. Na tylnej osi były kiedyś bliźniaki teraz koła ciężarowe. U

mnie używana bardzo sporadycznie. 

IMG20250622121043.jpg

Mój sąsiad ma taką tylko na innej osi to przerobił ją na tradycyjną pakę i wywrót na 3 strony. Myślę że chętny na to znajdzie się na pewno pytanie za ile...

Opublikowano
6 minut temu, 6465 napisał(a):

Sam bym taka kupił, tylko bez tej nadbudowy. Tylko za ile?

Do dalszych tras nienadające 

5 minut temu, GABBER85 napisał(a):

ma ktoś pompe do opryskiwacza ok 100-120 l?

DOBRĄ  ALBO TANIO

A większą?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v