Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, pawel885 napisał(a):

Się odezwał ...

Ten co burty od rozrzutnika pod łóżkiem trzyma bo mu szkoda 🤭 

Czy tam na strychu 

Taa darmo oddać i może jeszcze dopłacić 😁

• Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, jajonasz napisał(a):

Też szukam używki z takich mniejszych, ale im więcej szukam to tym bardziej spoglądam na langrena. Kto w lubelskim szukał używki, ten się w cyrku nie śmieje 🙄

Ile teraz cenią takiego langrena? Mi za abre 2 unior 600l z wolnoobrotowym mieszadłem, ramą z ocynku, plandeką, z transportem 6 tyś zł także według konkurencji to dobra cena

Opublikowano
9 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

A czy to ja nie potrafiłem dogodzić innym...po trzykroć?😅😆

Ty to chyba nikomu już nie dogadzasz sądząc po godzinach na AF 😆

• Haha 1
Opublikowano
28 minut temu, pawel885 napisał(a):

50% ceny ?

Musiały by być naprawdę mało używane

Na zarobek już bym nie liczył 

Są naprawdę mało używane, dosłownie kilka razy użyte amatorsko w domu.

A to ja nie dla zarobku. Komus coś pomogłem i ktoś robi porządki i nadawał mi sporo gratów w tym te elektronarzędzia i powiedział, żebym sobie wziął co mi się przyda, a co nie, to mogę wywalic. Tyle, że za dewalta rzucił 50%, a za feina "ile kto da" i jak chce, to mogę sobie wziąć, a jak nie chce, to prosił czy mogę poszukac jakieś kupca. 

No i tak pytam, czy te 50% to będzie dobrze dla obu stron. To co mnie interesuje, to wszystko bym tak policzył. Najgorzej ten fein, bo to już jakiś konkretny kupiec musialby być.

Opublikowano
7 minut temu, daron64 napisał(a):

Są naprawdę mało używane, dosłownie kilka razy użyte amatorsko w domu.

A to ja nie dla zarobku. Komus coś pomogłem i ktoś robi porządki i nadawał mi sporo gratów w tym te elektronarzędzia i powiedział, żebym sobie wziął co mi się przyda, a co nie, to mogę wywalic. Tyle, że za dewalta rzucił 50%, a za feina "ile kto da" i jak chce, to mogę sobie wziąć, a jak nie chce, to prosił czy mogę poszukac jakieś kupca. 

No i tak pytam, czy te 50% to będzie dobrze dla obu stron. To co mnie interesuje, to wszystko bym tak policzył. Najgorzej ten fein, bo to już jakiś konkretny kupiec musialby być.

a co tam handlujesz ?

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, jahooo napisał(a):

a co tam handlujesz ?

Godzinę temu, daron64 napisał(a):

🤔

Z dewalta zakretarka i mała wkrętarka - z walizka, ładowarka i dwiema bateriami. Niby niepotrzebne mi, ale jak jest opcja kupić, niedrogo, jeszcze od znajomej osoby i mogę sobie zapłacić kiedy chce, to żal by było nie wziąć. 

A fein to wiertarka aku - bez udaru, jednobiegowa. Walizka, ładowarka, dwie baterie. Nowa jak patrzyłem, to jak była dostępna to pond 2k.

Jeszcze sporo jakichs pomniejszych gratów. Muszę po weekendzie to przejrzeć, co się nada zostawić i jakoś to policzyc ile wyjdzie do zapłaty.

Na handel to ten fein, bo "żółtki" chyba sobie zostawię. A drobnica to widziałem sporo rzeczy, które zostawię

Edytowane przez daron64
Opublikowano
2 godziny temu, jajonasz napisał(a):

Też szukam używki z takich mniejszych, ale im więcej szukam to tym bardziej spoglądam na langrena. Kto w lubelskim szukał używki, ten się w cyrku nie śmieje 🙄

Tak wygląda rama w używanym rozsiewaczu - korozja zjadła od wewnątrz i nie ma sposobu, aby to zobaczyć wczesniej przy kupnie, wyszło po kulku latach

nie mam pretensji do sprzedającego - a kupiłem od kolegi z forum, tak po prostu może się stać w leciwej maszynie, trzeba było dwie godziny poświęcić na wycięcie kawałka ramy i wspawanie nowej

to jest loteria, ale i tak wolę używany zachodni od nowego rzemiosła, chociaż muszę przyznac uczciwie, że te nowsze rzemiosła sa z roku na rok lepiej wykonane, a langren jest całkiem niezłą kopią zachodniego sprzetu

miałem rozsiewacz unia i gdyby nie fakt, że areał rośnie i potrzebuję czegoś minimum na 2bb, to bym przy nim pozostał, mimo, że rdzewieje, to całkiem udany sprzęt.

obraz.png

obraz.png

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Grzechooo napisał(a):

Mam oddział rolmaxu 2km od domu podskoczę do nich ale jakoś te z hakiem średnio mi podchodzą, mam wrażenie że do mniejszych maszyn kiepsko się je zakłada.

To jak do rolmaxu masz blisko to myślę, że na pewno coś dobierzesz, bo tak jak przeglądam ich ofertę to nawet i taki łącznik mają: https://allegro.pl/oferta/lacznik-gorny-kat-3-cbm-cbm-3pcgh3256-12882532410 i on myślę, że najbardziej by pasował, bo tak jak mówisz te z hakiem to przy niektórych maszynach gdzie wieżyczka jest dość ciasna to hak zapiera o metal i czasem po prostu ciężej się zakłada, choć nie ukrywam przy łączniku z hakiem jakoś mi osobiście dużo łatwiej się podpina sprzęt.

I jak coś to odżałuj trochę kasy ale nie bierz tych najtańszych łączników, bo przy ciężkim sprzęcie po prostu nie wytrzymują.

ps. A i wybieraj łącznik taki żeby miał ten przegub po stronie traktora, podczas urwania cięgna dolnego czy belki przy pługach taki łącznik wtedy mocno nie ucierpi bo na tym przegubie ma dużo większy wychył niż na oczku.

Edytowane przez WitekRolnik
  • Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Grzechooo napisał(a):

Mam oddział rolmaxu 2km od domu podskoczę do nich ale jakoś te z hakiem średnio mi podchodzą, mam wrażenie że do mniejszych maszyn kiepsko się je zakłada.

Hak w zwykłym śrubowym łączniku nie ma sensu. I masz rację, że może być problem zapinać go do mniejszych maszyn, ja mam hydrauliczny 2kat z hakiem i jak chce stare brony zapiąć to muszę brać zwykły łącznik bo hak sie nie mieści w wieżyczce

• Like 3
Opublikowano
2 godziny temu, krilan06 napisał(a):

Ile teraz cenią takiego langrena? Mi za abre 2 unior 600l z wolnoobrotowym mieszadłem, ramą z ocynku, plandeką, z transportem 6 tyś zł także według konkurencji to dobra cena

Cena zależna od opcji, ja tylko żałuję że nie wziąłem 800l była niewielka różnica w cenie a bag saletry wchodzi na styk trzeba na dołach ostrożnie jechać.

Opublikowano

Kupiłem stary rozsiewacz amazone to jak spawalem kraty to nawet farba się nie przepala dobre ma malowanie. Niestety muszę wymienić zębatkę napędowa mieszadła więc rozebranie 30letniego germanca nie jest proste....

Opublikowano
15 godzin temu, ZetorMisio napisał(a):

Popatrz od ciężkiej serii ursus/ Zetor tylko 3 kat. Ono jest z jednej strony 2kat a z drugiej strony 3kat.

Też szukam i większość mocniejszych jest kat.2-3 lub 3.

A ciągnik jak i maszyny wszystko kat 2.Trzeba się będzie bawić w tulejki.

Opublikowano
Teraz, FarMaster napisał(a):

Też szukam i większość mocniejszych jest kat.2-3 lub 3.

A ciągnik jak i maszyny wszystko kat 2.Trzeba się będzie bawić w tulejki.

Te tulejki są w większości sklepów w których są te łaczniki. 

• Like 1
Opublikowano

Jak się wybierze łącznik z hakiem, to kupuje się wtedy kulę 2/3 i nie potrzebne żadne tulejki, jedynie co to wtedy jedynie jedna tulejka przy traktorze, ale że łącznika często się nie odpina więc to żadna uciążliwość, no chyba, że tak jak było już wspomniane wyżej maszyny do łącznika z hakiem nie pasują wtedy niestety trzeba bawić się w tulejki, ale za to mamy pewny i mocny łącznik.

• Like 1
Opublikowano

Sama tuleja to nie problem tylko uciążliwość zakładania przy maszynie.Bo od strony ciągnika 3 mi nie wejdzie.

Jedyne wyjście wspawać tuleje na stałę.Kula w moim przypadku odpada.

Opublikowano
5 minut temu, WitekRolnik napisał(a):

Jak się wybierze łącznik z hakiem, to kupuje się wtedy kulę 2/3 i nie potrzebne żadne tulejki, jedynie co to wtedy jedynie jedna tulejka przy traktorze, ale że łącznika często się nie odpina więc to żadna uciążliwość, no chyba, że tak jak było już wspomniane wyżej maszyny do łącznika z hakiem nie pasują wtedy niestety trzeba bawić się w tulejki, ale za to mamy pewny i mocny łącznik.

https://m.olx.pl/d/oferta/lacznik-centralny-c-385-kat-2-3-czr01879-CID757-IDYZoBE.html chodziło mi o takie coś. Tu gdzie 3 kat do kupujesz tulejkę za 10-20 zł i masz z obu stron 2 kat. 

• Thanks 1
Opublikowano

Sklepy internetowe dziś często żerują na przeświadczeniu ludzi ze tam najtaniej 

Akumulator kupowałem ten ukraiński ultra to też na necie taniej nie znalazłem

Opublikowano

Jakieś parę lat temu kupiłem do mtz porządny łącznik z obu stron kat3, bo oryginalny wydawał się za słaby do maszyn które ten dźwigał. I w mtz jest sworzeń fi 20 i mało miejsca na kat 3. To przy ciągniku dotoczyłem tulejkę z kat 3 na 20mm i wprasowalem na ciasno a z drugiej strony gotową tulejkę na kat 2 przyspawałem i obszlifowałem żeby nie wypadała za każdym razem przy zakładaniu maszyny. Problem był jeszcze z brakiem miejsca przy ciągniku bo o ile dało się wcisnąć sworzeń to jak cięgło szło w pozycje poziomą wadziło o korpus i też musiałem obszlifować żeby swobodnie pracowało. I do większych maszyn jest git ale np mamdo biernego agregatu zakładam stary łącznik bo ten jest za długi, a tym ciągniku jak jest zaczep transportowy to kiepsko się to robi.