Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, racyl napisał(a):

image.jpeg

Tym politykom Polacy ufają najbardziej. 

Zapomnieć że Niemcy napadli na Polskę 39 .

Nie Było Wołynia nikomu to nie potrzebne .

Tak wiele wymieniać  można by było Sikorski ma radę Polsko zapomnij .

Może być zdjęciem przedstawiającym 2 osoby i tekst „MAMY TO! UMORZENIE ZA MILCZENIE! Koalicja Obywatelska”

Może być zdjęciem przedstawiającym 1 osoba i tekst „KAPiF G "TRZEBA w KOŃCU PRZESTAĆ ROZPAMIĘTYWAĆ, JAK to ZOSTALIŚMY SKRZYWDZENI PRZEZ HISTORIĘ CZAS ZEJŚĆ z KOZETKI PSYCHOANALITYKA. SĄ KRAJE ZNACZNIE BARDZIEJ SKRZYWDZONE, A NAM SIĘ OSTATNIO WYJĄTKOWO DOBRZE POWODZI. POLITYCY ZAŚ MUSZĄ ZADBAĆ TO, ŻEBY PAŃSTWO FAKTYCZNIE PRZESTAŁO STAWAĆ NA DRODZE OSOBISTYCH ASPIRACJI SWOICH OBYWATELI, BO w PRZECWWNYM WYPADKU N GO NIGDY SZCZERZE NIE POKOCHAJĄ" 七. WARZECHA, "STREFA ZDEKOMUNIZOWANA. WYWIAD RZEKA z RADKIEM SIKORSKIM". WARSZAWA 2007”

Elita do naśladowania .

Może być zdjęciem przedstawiającym 3 osoby i tekst „Praworządność taka jak ją my rozumiemy.”

Edytowane przez galan99
Opublikowano
31 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Nie dla psa kiełbasa, taka pani doktor do dla naszego serdecznego przyjaciela Jacka spod Krakowa xD 

masz racje-ty dawno nie masz czym ja zadowolic..

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, jacus napisał(a):

masz racje-ty dawno nie masz czym ja zadowolic..

Ty tym bardziej, "Krowa która dużo ryczy mało mleka daje .." Panie demon seksualny chwalący się tym na około xD Żebyś ty chociaż widział co tam w gaciach u Ciebie się dzieje, ale nie dasz rady, kałdun zasłania xD 

Edytowane przez Tomasz0611
  • Haha 1
Opublikowano
14 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Żebyś ty chociaż widział co tam w gaciach u Ciebie się dzieje, ale nie dasz rady, kałdun zasłania xD 

czego się nie widzi to wyobraźnia wyolbrzymia

autobus gwałtownie zahamował aż ksiądz wpadł na współpasażerkę
- oh , stanął - skwitowała
a czerwony jak burak ksiądz wydukał - oj nie; to klucz od plebanii

• Haha 1
Opublikowano
W dniu 18.09.2025 o 20:24, mirro napisał(a):

Tiaaaaaa bo Rosja czekała na to paliwo, jak na tlen. 

i co? nie głupio ci teraz? dalej będziesz ich tłumaczył?

Opublikowano

Może być zdjęciem przedstawiającym 2 osoby i tekst „İNŻYNERY PLYNA PO WIZY 2E05명 WIZE HROD Sołectwo Sotectwo Wierzbie 28 sie Gmina Koszęcin Bardzo dziękujemy osobie, która zgłosiła nasze ozdoby dożynkowe na Policję, Pani Prokurator miała okazję zwiedzić Wierzbie. Dystans tylko dystans nas uratuje 88 51 komentarzy 6 udostępnień”

Dane GUS powodują, że zaczynam zastanawiać się nad sensownością prowadzania kalkulacji opłacalności poszczególnych upraw. Lepiej chyba żyć w niewiedzy ewentualnie w euforii po podawanych przez GUS informacji.
Ale skonfrontujmy to z realiami z naszego gospodarstwa:
Z jednej strony rzepak, najbardziej dochodowa roślina w 2024r.
Średni plon 3,6t/ha
Średnia cena 2250zł netto/t
Co daje 8100zł/ha przychodu.
Koszt uprawy 1ha to 4950zł netto/ha
Co daje nam 3150zł dochodu + dopłaty bezpośrednie ok 1200zł/ha łącznie 4350zł.
Z drugiej strony nasza zeszłoroczna porażka czyli groch.
Średni plon 2,9t/ha
Średnia cena 1050zł netto/t
Przychód 3045zł netto/ha
Koszt uprawy 1ha 3070zł netto.
Co daje nam -25zł start + dopłaty bezpośrednie w wysokości ok 1900zł czyli łącznie 1875zł.
Nawet zakładając że żyjemy w świecie idealnym i każdy rolnik jest właścicielem ziemi którą uprawia (czyli nie musi płacić dzierżawy) i nie musi spłacać rat kredytowych na jej zakup to ni jak nie wychodzi średnio ponad 5400zł PRZECIĘTNEGO dochodu z hektara.
I o ile zakup ziemi to swego rodzaju inwestycja to chcąc nie chcą trzeba ją wpisać w kalkulację opłacalności prowadzonego gospodarstwa, to samo tyczy się dzierżaw. I już lekką ręką z uzyskanych wyżej kwot można odjąć po 2000zł/ha
Nie jest to narzekanie i nie mam zamiaru tworzyć jakiś teorii spiskowych, zastanawiam mnie tylko co ma na celu tak perfidne zakłamywanie realiów?
Czy nie można stworzyć nowej, bardziej realnej metodyki obliczania dochodu z hektara?
Ps. Jak to jest, że średnia cena gruntów ornych podawana według GUS jest niedoszacowana a dochód z hektara przeszacowany?
Może być zdjęciem przedstawiającym tekst „IPR ROLNICZY Dochód: z1 ha przeliczeniowego bardzo wysoki mimo kryzysu Canva Dochód rolnika z hektara za absurdalnie wysoki 2024 roku z za GUS ogłosił wysokość przeciętnego dochodu pracy w indywidualnych gospodarstwach rolnych 2024 rok. Z obwieszczenia z 22 września 2025 wynika, że dochód z 1 ha przeliczeniowego wyniósł 5429 zł, czyli jedynie o 22 zł niższy niż rok temu. A wtedy przecież ceny zbóż czy buraków były wyższe niż w tym sezonie. reklama OROJ CORNADO ZBIÓR W REKORDOWYM CZASIE! WIĘCEJ SZCZEGÓŁÓW”
  • Like 1
Opublikowano
witejus napisał:

21 godzin temu, DTaras napisał(a):

Znów akumulator jest źródłem prądu zmiennego.

CO takiego???

Podłącz żarówkę i patrz jak prąd zmienia się w czasie. To takiego.

Tomasz0611 napisał:

2 minuty temu, witejus napisał(a):

Nie czepiajcie się szczegółów, od zawsze akumulator był źródłem prądu stałego, jedno kierunkowego.

Ja tam raczej widzę głupi błąd, zamiast akumulator powinno być alternator. 

Wszystko jest dobrze.

Opublikowano

Te wyliczenia GUSU to są robione pod zamówienie po to żeby skłócić społeczeństwo i nasyłać miastowych na rolników. Proste jak budowa cepa. Tak samo wyliczają inflacje-jak im pasuje i kto rządzi.

• Like 1
Opublikowano
18 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Te wyliczenia GUSU to są robione pod zamówienie po to żeby skłócić społeczeństwo i nasyłać miastowych na rolników. 

Raczej po to żeby wieś nie stała w kolejkach do GOPS, duży dochód z ha to mniej wypłacanego socjalu ;)

• Like 2
Opublikowano

Możliwe. Nie korzystałem nigdy z tej instytucji. Z jednej  strony to dobrze a z drugiej leniwe  cwaniaki w miastach dostaną wiecej za nic nierobienie i inne kombinacje. Wiejskie nieroby kontra miejskie🤣.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

u mnie dochód z 1ha przeliczeniowego przewyższa kilkakrotnie wyliczenia GUS ,

9 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Raczej po to żeby wieś nie stała w kolejkach do GOPS, duży dochód z ha to mniej wypłacanego socjalu ;)

U Ciebie raczej też GUS  zanizył 😎 .         

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Możliwe. Nie korzystałem nigdy z tej instytucji.

Też nigdy nie korzystałem, ale tam się liczy właśnie ten GUSowski dochód z ha.

1 minutę temu, jarecki napisał(a):

U Ciebie raczej też GUS  zanizył 😎

No w tym roku to tak ;) ale taki rok raczej szybko się nie powtórzy. Za jabłko przemysłowe już tak płacić nie chcą i ciągną cenę w dół.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

I wykluczenie na studiach np z akademików..., 

Do mnie naciągacze ciągle dzwonią i chcą mnie uszczęśliwić pompą ciepła, termomodernizacją fotowoltaiką... tłumaczę im że mi się nie należy bo GUS namieszał🤭