Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 minut temu, mirro napisał(a):

Za chwilę nie będzie Fenda tylko wszystko AGCO.

Z punktu widzenia marketingowego Valtra Fendt MF Challanger walczą ze sobą w wielu obszarach o tego samego klienta. Wiele modeli często się pokrywa. Oddzielni dealerzy większe koszty itd.

Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, jahooo napisał(a):

Fend z tego co kojarzę, od dawna należy do AGCO, czyli do amerykanów i chińczyków

tylko nazwa została z niemieckiej firmy, a ciągniki na rynek Ameryki Południowej mają być produkowane przez jakąś amerykańską firmę tam na miejscu

Nie tylko o ciągniki chodzi. Podejrzewam, że najwięcej będzie tam szło gąsienicowych. Z drugiej strony Nkemcy to patrioci i będą na swoje argentyńskie latyfundia kupować germańskie jak będzie tańsze od Johndeerów.

20 minut temu, Desperado napisał(a):

Sumienie go ruszyło? już to widzę, raczej niemiecka przezorność, że w razie czego to był dobry SS- man

Babci brat śp Bolek pracował w niemieckim gospodarstwie gdzie gospodyni- wdowa miała dwóch synow w SS. Któregoś razu jak przyjechali na przepustke to ich matka jadła z Bolkiem posiłek w kuchni przy jednym stole. Jak to zobaczyli to wyciągneli go na dwór i porządnie obili. Bolek sie wygoił i parobkował dalej. Na początku lat 70 przyjechałdo Polski jeden z braci i go odnalazł. Spędził w więzieniu pare lat za "zasługi", zas drugi chyba lepiej sie  wykazywał bo uciekł do Argentyny. Szczegułów nie znam, bo mnie jeszcze nawet w planach nie było. Pamiętam tyle że ten jeden, który mieszkał w RFN co kilka lat przyjeżdżał z rodziną. To jeszcze pamiętam. Ostatni raz jakoś w połowie lat 90. 

Edytowane przez Krzysztof81
  • Haha 2
Opublikowano
12 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Nie tylko o ciągniki chodzi. Podejrzewam, że najwięcej będzie tam szło gąsienicowych. Z drugiej strony Nkemcy to patrioci i będą na swoje argentyńskie latyfundia kupować germańskie jak będzie tańsze od Johndeerów.

Babci brat śp Bolek pracował w niemieckim gospodarstwie gdzie gospodyni- wdowa miała dwóch synow w SS. Któregoś razu jak przyjechali na przepustke to ich matka jadła z Bolkiem posiłek w kuchni przy jednym stole. Jak to zobaczyli to wyciągneli go na dwór i porządnie obili. 

To ich matka miała ładny wpływ na synalków jak na to pozwoliła, dobrze że jej nie obili jeszcze, u nas też jednego obił bauer,  szwab chciał, jednak bał się przyjechać do Polski po wojnie że mu tamten wpierdoli.   :P

Opublikowano
17 minut temu, Desperado napisał(a):

To ich matka miała ładny wpływ na synalków jak na to pozwoliła, dobrze że jej nie obili jeszcze, u nas też jednego obił bauer,  szwab chciał, jednak bał się przyjechać do Polski po wojnie że mu tamten wpierdoli.   :P

Różnie to bywało. Pamiętam sporo co mi dziadkowie czy pradziadkowie opowiadali. Byli dobrzy Niemcy, żli Niemcy tak samo jak Polacy.

• Haha 1
Opublikowano
8 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Byli dobrzy Niemcy, żli Niemcy tak samo jak Polacy.

Zara, zara, zara. Próbujesz powiedzieć że jednak jakiś podział można zrobić? Że moglo być Niemcy i naziści? Nie boisz się tak oficjalnie?

• Like 1
  • Haha 4
Opublikowano (edytowane)

@jacus @dysydent 

Co powiecie .

Burza po słowach Brauna o rządach Rosjan w Polsce. Znany publicysta: „Mentalność kacapska

https://wpolsce24.tv/polska/burza-po-slowach-brauna-o-rzadach-rosjan-w-polsce,58953

Dlaczego Królestwo Kongresowe rozczarowało . Królestwo Polskie budziło rozczarowanie Polaków z wielu powodów: Było jedynie namiastką państwa , pełnię władzy sprawował car, a politykę zagraniczną Królestwa prowadziła - Rosja.

Dlaczego Królestwo Kongresowe rozczarowało . Królestwo Polskie budziło rozczarowanie Polaków z wielu powodów: Było jedynie namiastką państwa , pełnię władzy sprawował car, a politykę zagraniczną Królestwa prowadziła - Rosja.

Przesłanie Bakunina pozostaje aktualne także dziś. To wezwanie do czujności wobec władzy, nawet tej, która obiecuje bezpieczeństwo, porządek czy postęp. To przypomnienie, że wolność nie jest darem od instytucji, lecz odpowiedzialnością jednostek i że tam, gdzie władza staje się absolutna, wolność zawsze zaczyna zanikać.

Edytowane przez galan99
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Ulman napisał(a):

No właśnie demokracja jest kompletnie wbrew naturze. Głupie i nieprzystosowane osobniki nie mają w hierarchii nic do powiedzenia lub Matka Natura je sama eliminuje o ile stado tego nie zrobi. W demokracji to przeciętniactwo i bylejakoac maja głos nadrzędny i dlatego nic mądrego nie wniosą ani nie stworzą  

ze wszystkim się zgadzam po za samym wnioskiem o samej nienaturalności demokracji wszak nie jest rolą demokracji eliminowanie najsłabszych a tylko wskazywanie przywódców i jak sam napisałeś pięć godzin temu o mechanizmie doboru kadry przywódczej

6 godzin temu, Ulman napisał(a):

Jak jest glupi to zaraz go mądrzejszy i sprytniejszy z siodla wysadzi. W demokracji mądrzejsi zawsze maja mniejszość.Ot i różnica.

i to właśnie autorytaryzm selekcjonuje na szybsze zwyrodnienie stada niż demokracja bo eliminowani są pierwsi najbardziej groźni dla samowładcy czyli niewiele gorsi jak i lepsi sprawniejsi od niego z całkiem słusznej i pragmatycznej obawy kacyka iż tylko tacy realnie mu zagrażają.
A i jeszcze inna kwestia; u istot rozumnych wcale nie najmądrzejsi pchają się na sam świecznik władzy niezależnie czy to w demokracji czy ... w czymkolwiek innym.
Prosty darwinizm zdaje egzamin tylko do czasu gdy poziom rozwoju stada przekracza próg cywilizacji, po za tym progiem kluczowa staje się socjologia i tylko społeczeństwa wyselekcjonowane w stricte czy tylko quasi ale demokratycznych ich dziejach jeśli zostaną przejęte przez samowładcę wystarczająco sprawnego i nie destrukcyjnego jak np pomioty  kim dzong-ów to dana społeczność rozbłyska potęgą i szybko znika zwyrodniała; stąd owa rotacja cywilizacji w dziejach i jak dotąd wszystkie kolejno upadały akurat w trakcie czy w skutek właśnie okresu odejścia od demokracji na rzecz autorytaryzmów i nie będę punktował wszystkich po kolei a tylko proste zestawienie - gdzie jest szybszy postęp technologiczny, gospodarczy a zatem wzrost potencjału siły? we współczesnych; iranie, korei północnej, tej aż żałosnej pod tym półbucem pół uj wie czym madro Wenezueli czy tej bardziej demokratycznej części planety jak choćby i ten nadal jeszcze zachód?

patrz choćby rosja; dopóty była bliżej demokracji niż zamordyzmu sporo się zmodernizowała tylko ten pokagiebowski wypierdek putin uwierzył w jakąś swoją misję czy co i zaatakował coś czego nigdy wcześniej ta rosja nie atakowała - demokrację jako taką i u siebiew i na zewnątrz i - czy uwierzysz czy nie to Twoja sprawa - ten atak jest rosji atakiem ostatnim bo nigdy jeszcze żadna autokracja naporu demokracji nie przetrwała nawet jeśli te demokracje były cywilizacyjnie wręcz barbarzyńskie czy zwyrodniałe
Na ten przypadek nie ma w Historii ani jednego precedensu i każda autokracja ginęła jeśli stawała przeciwko wolności wyboru.

che; przy okazji odpowiedziałem @galan99 -emu bo posta Twojego wyżej "Galan" przeczytałem dopiero gdy ten puściłem ale doskonale wpasowuje się ... jedno w drugie

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano

Mariusz Gierej

Czas na #kazaniepolityczne nr 30. Serdecznie zapraszam.
Tak zwana afera w PZU z doradcami czyli wyznacz winnego, zanim winny wyznaczy ciebie.  

Państwo pamiętają, jak pisałem: politycy uwielbiają rozliczenia, dopóki nie przychodzą dokumenty. A w tej historii właśnie przyszły, mowa oczywiście o rozliczeniach w PZU. 

Obiecałem, że będę śledził, bo kiedyś to może być wspaniały materiał na wykłady dla studentów.  Bo kiedy 
@MAPGOVPL
 opowiada o „fikcyjnych doradcach” i szykuje uchwałę na NWZ (nadzwyczajne walne zgromadzenie akcjonariuszy) PZU (23 grudnia) pod roszczenia wobec byłej prezes – nagle z papierów wynika coś, co jest dla tej narracji jak sól w oku: otóż po zmianie władz, to NOWY ZARZĄD PZU z prezesem Olechem powołany przez wiceministra 
@RKropiwnicki
 zawarł z doradcami porozumienia, w których spółka zrzeka się roszczeń i jeszcze wypłaca im odszkodowania.
Polecam artykuł w http://bankier.pl: https://bankier.pl/wiadomosc/Nowe-dokumenty-komplikuja-spor-MAP-z-byla-prezeska-PZU-9056379.html

Jak to przeczytałem to prawie spadłem ze śmiechu z krzesła. 
I teraz proszę zobaczyć mechanikę tej „akcji”: 
1. Kropiwnicki (według tej logiki) odpalił polityczną operację „łapania winnych” – bo w partii 
@Obywatelska_KO
 trzeba było pokazać siłę, „rozliczać”, budować swoją pozycję. To nie jest księgowość, to jest teatr. 
2. W to zostaje wkręcony nowy minister 
@wbalczun
 , który kontynuuje ruch rozpoczęty wcześniej: wrzuca temat na NWZ, idzie w roszczenia, idzie w komunikację (zamiast jak pisałem o tym w poprzednim tekście zastanowić się i zrobić sprawdzam w tej sprawie).  
3. I nagle wychodzi na jaw rzecz kluczowa: zarząd powołany po zmianie rządu już wcześniej „pozamykał” wątki doradców ugodowo z porozumieniami, zostawiając po sobie klauzule typu „strony nie mają do siebie roszczeń”. To jest detal, który wywraca stolik.  

I tu wchodzi klasyk: polityk kontra menadżer. 
Polityk myśli: „wygram przekazem”. 
Menadżer myśli: „wygram papierem”. 
A papier (jak widać) może dzisiaj zrobić z przekazu… mem.  

Te dokumenty i porozumienia mają fundamentalne znaczenie i są game changerem całej awantury, którą na potrzeby polityczne uruchomił były wiceminister, i teraz kto zostaje z twarzą przyklejoną do szyby? Nie ten, który odpalił pożar, tylko ten, kto go dzisiaj firmuje. I w tym sensie minister Balczun robi sobie krzywdę cudzym pomysłem: jeżeli finalnie nie da się „dowieźć” rozliczeń tak, jak je sprzedano opinii publicznej, to odpowiedzialność polityczna spadnie na obecnego ministra, nie na poprzedniego rozgrywającego czyli byłego wiceministra. 

Dlatego – jeżeli minister Wojciech Balczun chce na końcu wyjść z twarzą - nie może zostać samotnym „kozłem ofiarnym” operacji, którą odziedziczył. W polityce przecież robi się dokładnie odwrotnie: wyznacza się winnego, zanim winny wyznaczy ciebie.

A najlepszy dowód, że to wszystko jest bardziej polityczne niż merytoryczne? Gdyby chodziło o realne, twarde patologie (a w państwowych spółkach ich nie brakuje), to nikt nie robiłby tego w trybie „nagłówki-uchwała-konferencja”, tylko w trybie: audyt → prokurator → sąd → odpowiedzialność. Mało tego z informacji jakie do mnie dotarły to miał miejsce przynajmniej jeden audyty dotyczący pracy jednego z doradców, który wykazał prawidłowość całej jego działalności, o czym powinni wiedzieć urzędnicy MAP zasiadający w Radzie Nadzorczej 
@GrupaPZU
. Tymczasem cisza o tym, tak jak do tej pory o porozumieniach, a takie kluczowe rzeczy powinny być raportowane do ministra.  

Na koniec: kto tu komu podstawia nogę? Nowe dokumenty bezwzględnie wskazują, że największym przeciwnikiem ministra nie jest jakiś „układ”, tylko… logika zdarzeń i decyzje podjęte już po zmianie władzy w PZU przez jego kolegę wiceministra Kropiwnickiego. Nie zazdroszczę sytuacji w jakiej się znalazł szef MAP, bo za chwilę będzie jak minister 
@w_zurek
 z nakazem aresztowania 
@MarRomanowski
 . 
@Adbodnar
  zawinił, a Żurka rozliczają.

Opublikowano (edytowane)
18 godzin temu, jacus napisał(a):

Znam wielu górników, praca pod ziemią źle wpływa na psychikę.

a tego Solorza co ma Polsat znasz ? 

16 godzin temu, witejus napisał(a):

To ile lat pracowałeś pod ziemią?

on by badań nie przeszedł nie możesz mieć 10kg nadwagi , po za tym gdzie by go tam wiebać on by musiał skipem z węglem wyjeżdżać 

gdy kupiłem ciągnik nowy , takich jak on przybyło więcej a mogłem posłuchać @mirro 

Edytowane przez Roman176
  • Haha 2
Opublikowano
11 godzin temu, hubertuss napisał(a):

Widzisz jaki ty gamoń jesteś  Tusk mądrzejszy 😄. Jak będzie widział, że straci władzę to czym się będzie przejmował skąd weźmie? Widzisz wyszło ,że nawet Zembaczyńśki mądrzejszy od ciebie. Ciemny pisowski ludzie jak nazwał was sam wasz guru propagandy Kurski.

Wrzucą to przed wakacjami albo po wakacjach 2027 i pis i konfa bedą musiały głosować za a Batyr podpisać. A potem jak zdobędą władze bedą musieli to zrealizować. Jak nie zagłosują i nie podpisze Batyr zjedzą własne języki.  Jak Tusk ewentualnie będzie rządził drugą kadencje to się bezie martwił w polityce trzeba mieć jaja i spryt.

Nic nikomu z po nie zrobią to gamonie i nie mają za co póki co cos komuś z po zrobić Po 2015 roku mieli zamknąć Tuska i guzik z tego. Sędziowie prokuratorzy czy policjanci nie podłożą się na tyle by zmykać za nic bo władza kiedyś znowu się zmieni.

Chyba razem z Murańskim wasze środowisko chodziło na matematykę bo nawet do 100 nie umiecie liczyć 

Przesłuchaj tego co rudy opowiadał i to co piszesz. Robisz z siebie idiotę a rudy to jest rudy i zawsze będzie oszukiwał ludzi jak z tym paliwem po 5,19 wczoraj

Rudy kłamał, kłamie i będzie kłamał.
Zdjęcie nr 1 z jego profilu, zdjęcie nr 2 ze stacji benzynowej.
A tak przy okazji: Październik 2022 - średnia cena baryłki 75 dolarów a cena dolara 4,74- grudzień 2025 - cena baryłki 58 dolarów, cena dolara 3,59
Jego wyborcy to idioci 🤷‍♂️
Może być zdjęciem przedstawiającym tekst „Donald Tusk 10 10min. min. X Paliwo po 5.18. Mogę być winny grosika? ILD B6AM c FE Diesel ON Ultimate 799 Diesel 824 Euro super 6.78 95 Pb 7.63 WILD WILDBEAN CAFE BEAN Ultimate 98 Pp Diesel ON Autogaz 3.17 5.47 5.47 Lltimate Diesel Euro Eurosuper super 5.18 8 95Pp Ultinate OPAyBACK Ultimate 98Rb 5.98 Autogaz 11.10.2022r. r. mmna 21.12.2025 r.”
  • Like 1
Opublikowano

W PZU nie chodzi o to, aby złapać zajączka, tylko aby go gonić - co chwilę robi się jakąś wrzutkę do mediów. podgrzewa temat. A że nikogo nie złapano, nie ukarano, nie skazano ? A bo sprawa od dwóch lat ciągle w toku. To taka parodia dla ułomnych umysłowo.

Opublikowano
38 minut temu, jahooo napisał(a):

W PZU nie chodzi o to, aby złapać zajączka, tylko aby go gonić -

Aleee to zającom z PZU nie zaszkodzi. Łone tłuste som, to niech pobiegajom, szczególnie zajęczyce. 

Opublikowano
10 godzin temu, galan99 napisał(a):

@jacus @dysydent 

Co powiecie .

Burza po słowach Brauna o rządach Rosjan w Polsce. Znany publicysta: „Mentalność kacapska

https://wpolsce24.tv/polska/burza-po-slowach-brauna-o-rzadach-rosjan-w-polsce,58953

Przesłanie Bakunina pozostaje aktualne także dziś. To wezwanie do czujności wobec władzy, nawet tej, która obiecuje bezpieczeństwo, porządek czy postęp. To przypomnienie, że wolność nie jest darem od instytucji, lecz odpowiedzialnością jednostek i że tam, gdzie władza staje się absolutna, wolność zawsze zaczyna zanikać.

nie wiem czy wiesz ale ja jestem obywatelem wolnego miasta krakowa a nie jakiegos krolestwa polskiego..

10 godzin temu, witejus napisał(a):

Aleś mi doyebał🤣

sie juz przyzwyczajasz do piwnicy ??

ja wole ziemianke 😂

8 godzin temu, Roman176 napisał(a):

a tego Solorza co ma Polsat znasz ? 

on by badań nie przeszedł nie możesz mieć 10kg nadwagi , po za tym gdzie by go tam wiebać on by musiał skipem z węglem wyjeżdżać 

gdy kupiłem ciągnik nowy , takich jak on przybyło więcej a mogłem posłuchać @mirro 

krok to chyba technikum gornicze skonczyl ??

a z tym ciagnikiem to przetlumacz na niemiecki ,bo z polskim widze masz problemy..

Opublikowano
10 minut temu, mirro napisał(a):

Aleee to zającom z PZU nie zaszkodzi. Łone tłuste som, to niech pobiegajom, szczególnie zajęczyce. 

prezes Jarosław powiedział - cokolwiek zrobiliście jednemu z tych najmniejszych - mnieście uczynili

• Haha 3
Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, Krzysztof81 napisał(a):

Szczegułów nie znam, bo mnie jeszcze nawet w planach nie było. Pamiętam tyle że ten jeden, który mieszkał w RFN co kilka lat przyjeżdżał z rodziną. To jeszcze pamiętam. Ostatni raz jakoś w połowie lat 90. 

Pamiętasz jak pisałem, ze masz mentalność chłopa pańszczyźnianego? Sam to potwierdzasz. Niemiecki pan do was przyjeżdżał dał czekoladę czy banana a wyście się cieszyli. Bo za komuny w sklepie nie było. A do pewexu nie mieliście z czym iść. 

11 godzin temu, Krzysztof81 napisał(a):

Różnie to bywało. Pamiętam sporo co mi dziadkowie czy pradziadkowie opowiadali. Byli dobrzy Niemcy, żli Niemcy tak samo jak Polacy.

Co tobie się stało? Dobrzy Niemcy nagle się pojawili? Jednak prawda, ze na oddziale nie pomagają jak sam piszesz. Albo już się spiłeś na święta.

@nie Goebbels patrzaj jak się jednemu z waszych porobiło. Dobrzy Niemcy byli. 😄 Wiara w przekaz pisowski w narodzie gaśnie.

@racyl 5 jest z przodu i z tym paliwem nawet was Tusk wykiwał. A tak wyliście, że drogo. A Gdzie tani prąd Batyra?

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
8 minut temu, jahooo napisał(a):

- cokolwiek zrobiliście jednemu z tych najmniejszych - mnieście uczynili

AAaaa był tam jakiś mniejszy?🤣

7 minut temu, hubertuss napisał(a):

Goebbels patrzaj jak się jednemu z waszych porobiło. Dobrzy Niemcy byli. 😄 Wiara w przekaz pisowski w narodzie gaśnie.

No i paczki przysyłał, czyli reparacje były.🤣

• Like 1