Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
18 minut temu, slawek74 napisał(a):

halal to nie araby 🤔

muzułmanie znaczy 🤔

Tak. Halal to żarcie dla muzułmanów - nie można ogłuszać i ryjem/pyskiem itp w stronne mekki - teoretycznie. Nie są za bardzo restrykcyjni przynajmniej w Polsce.

Koszer dla żydków,  też musi być świadome ale to już większe kombinacje. Zależy też od odłamu żydków jaki to prowadzą.

Opublikowano
8 godzin temu, konteno napisał(a):

trudno , nie siedze na bieżąco i nie czytam by od razu szukać w przydasiach i odpisywać 

sprawdzałaś czy jeszcze leży ? 

Spoko,nie nerwuj się, teraz będę wiedział do kogo uderzyć w sprawach takich 😄

1 minutę temu, GRZES1545 napisał(a):

Ukradłeś mi 1l? Oddawaj 😄🙋‍♂️ LRA 5mm ładny dzień taki...wilgotny,trzeba obornik zacząć wozić pod kukurydzę. 

Panie to już dawno powinno być powożone poorane niech ziemia leży magazynuje wilgoć

Opublikowano
2 minuty temu, marulekk napisał(a):

Panie to już dawno powinno być powożone poorane niech ziemia leży magazynuje wilgoć

Nie oram, w piątek dowieźli resztę kurzaka dopiero.

Opublikowano
40 minut temu, slawek74 napisał(a):

halal to nie araby 🤔

muzułmanie znaczy 🤔

Dokładnie. Sporo ich tam. Często widzę jak się modlą w stronę mekki

Opublikowano

Dzień dobry. U mnie pokropiło trochę. 

35 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Nic nie podwyższyli, 3000 wg tego co mówią Rysio dostanie. Oczywiście jeżeli nie będzie współczynnika korygującego, bo wtedy może jeszcze mniej.

Ledwie się łapie jak od 15 do 30%

11 godzin temu, 12Pafnucy napisał(a):

Wew czem?

W 60-tce

Opublikowano

Poszło bokiem wszystko, a wczoraj siałem nawóz 😭, ale może coś popada. 

Problem jest inny, potężny nalot chowacza na rzepak, trzeba by pryskać a tu chce wiatr głowę urwać. 

Opublikowano
Chłoporobotnik napisał:

Dziś ma mniej wiać to rozsiać drugą dawkę, umyć lejka i do kąta. Do połowy lipca nie będzie wyciągany.

po tym lejku to nie wiem czy dobrze będzie ... 🤭

Opublikowano
Rolnik1973 napisał:

A ja nie wyciągał siewki do nawozu

Już nawiezione wszystko. 

Tera co Bóg da

oj sama gnojowica to skromie i jeszcze to mocno zakwasza...

Chłoporobotnik napisał:

23 minuty temu, slawek74 napisał(a):

po tym lejku to nie wiem czy dobrze będzie ... 🤭

Po tobie na pewno będzie źle...

jak po mnie jak po tobie 🤔🤭😁

Opublikowano

"gisamów" ciąg dalszy. A właściwie teraz to yofidra wleciała do kompletu. Baterie takie same jak gisam czy Makita. Nożyce dziś pracowały nieprzerwanie przez dwie godziny. Mówię tu o praktycznie ciągle włączonym urządzeniu. Baterii nie ubyła nawet kreska. Gałązki 15mm przecina jak złoto. 

IMG_20250311_093419.jpg

• Like 2
Opublikowano

@Bananek ale to chyba zwykły szczotkowy silnik a nie BLDC

3 godziny temu, marulekk napisał(a):

nie bede gratów trzymał w nieskończoność , prędzej czy póżniej wyleci na złom jak znowu będzie kumulacja cen skupu

Opublikowano
3 godziny temu, Uziu92 napisał(a):

Poszło bokiem wszystko, a wczoraj siałem nawóz 😭, ale może coś popada. 

Problem jest inny, potężny nalot chowacza na rzepak, trzeba by pryskać a tu chce wiatr głowę urwać. 

Poprawiasz, czy przed niedzielą nie pryskałeś?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v