Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
39 minut temu, Popier96 napisał(a):

W sobotę co innego miałem na głowie. Ale na spokojnie, rozsieje się w któryś poranek bo ma mrozić. Nowy przychówek przywiozłem, zobaczymy co z tego będzie. 

IMG_20250227_124506.jpg

Jakoś mnie te małe cikuństwa nie przekonują. Tydzień temu przywiozłem 3 tygodniowe po 10zł sztuka. Po mniej więcej pół kilo miały. 

Opublikowano
Teraz, Chłoporobotnik napisał(a):

Jakoś mnie te małe cikuństwa nie przekonują. Tydzień temu przywiozłem 3 tygodniowe po 10zł sztuka. Po mniej więcej pół kilo miały. 

Ale to są nioski. Brojlera tygodniowego będę brał w przyszłym tygodniu, po 6zł. Tu nioska kurka po 6zl jednodniowa. Chciałem kupić takie 8-12 tygodniowe, ale lekkie przegięcie z ceną. Jak te mi się dobrze odchowają, to w maju dokupie drugi rzut. 

Opublikowano
1 minutę temu, Popier96 napisał(a):

Ale to są nioski. Brojlera tygodniowego będę brał w przyszłym tygodniu, po 6zł. Tu nioska kurka po 6zl jednodniowa. Chciałem kupić takie 8-12 tygodniowe, ale lekkie przegięcie z ceną. Jak te mi się dobrze odchowają, to w maju dokupie drugi rzut. 

Nioski w połowie marca mają być. Ale pewnie z 35-40zł trzeba będzie dać. 

Żeby brać takie małe nioski to musiałbym kupować jesienią... Pół roku trzeba chować a miejsca na to nie ma wiosną.

Opublikowano
39 minut temu, Bananek napisał(a):

Matko Bosko, pęknę. Jeden pączek w pracy rano, na sesji trzy, później znów dwa w pracy, wracam do domu, a tu mżonka z tym czeka......

Messenger_creation_24912D36-29A2-4D7E-9B2B-27A49A872A8E.png

Smacznego. Co to jest po lewej stronie?

Opublikowano
20 godzin temu, radekz200 napisał(a):

zamawiać yato?

do czego masz więcej baterii ? yato czy parksajd 

Godzinę temu, Bananek napisał(a):

Matko Bosko, pęknę. Jeden pączek w pracy rano, na sesji trzy, później znów dwa w pracy, wracam do domu, a tu mżonka z tym czeka......

Messenger_creation_24912D36-29A2-4D7E-9B2B-27A49A872A8E.png

trzeba było głodówke od łikendu robić

Opublikowano
24 minuty temu, konteno napisał(a):

Żeby nie trzeba było kiełzna zakładać jak koniowi. 

44 minuty temu, malaczarna napisał(a):

Smacznego. Co to jest po lewej stronie?

Kokosanki jakieś. Ale chyba walec po tym przejechał.

Opublikowano (edytowane)

Panowie życie to nie jest bajka. Dzisiaj rano jeden pan u mnie w pracy źle się poczuł, mówi posiedze troche zaraz przejdzie, chciałem zawieźć na SOR, nie, nie trzeba, po paru minutach jednak mówi żeby po karetke dzwonić, przyjechała karetka, pomogłem przy noszach bo kawał chłopa, powodzenia. Po kilku godzinach żona zadzwonila że zmarł w szptalu. Facet 50 lat. 

Nigdy nie wiadomo co komu pisane. Trzeba cieszyć się tym co mamy, a nie tylko marudzić jak niektóre forumowe marudy.

Edytowane przez Krzysztof81
  • Like 8
Opublikowano
3 godziny temu, Tomasz0611 napisał(a):

Środki chwastobójcze tak, ale nie ma jakiejś dużej presji. A na pewno nie włókuje dlatego bo chwasty rosną ;)

Chyba się nie zrozumieliśmy.

3 godziny temu, slawek74 napisał(a):

A robiłeś włóką 🤔 

Nie. Włóka mi się kojarzy z łąką i kretowiskami.

1 godzinę temu, wojtal24 napisał(a):

no właśnie stosuje środki cheastobujcze i nie ma chwastow 😄😄😄 co do bronowania to też się nad tym zastanawiam dlaczego się odeszło od tego i myślę wykonać taka bronę chwastownik i zacząć bronować.

Prawdopodobne czas. Najpierw jest mróz, potem błoto a jak już się da wjechać to trzeba robić co innego bo sąsiad już porobił. Chwastownik dobra rzecz.

1 godzinę temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Nioski w połowie marca mają być. Ale pewnie z 35-40zł trzeba będzie dać. 

Żeby brać takie małe nioski to musiałbym kupować jesienią... Pół roku trzeba chować a miejsca na to nie ma wiosną.

Z czystej ciekawości. Sam koło tego chodzisz czy ktoś Ci pomaga ?

1 godzinę temu, Popier96 napisał(a):

Znajoma kupiła kiedyś kilkadziesiąt sztuk takich pisklaków.....miała jedzenia na cały rok. A miały być same kury.

26 minut temu, konteno napisał(a):

Raczej trzeba rozepchać żołądek aby więcej weszło 🙃.

Stan na dziś, zero pączków i innych wynalazków.

Opublikowano
2 godziny temu, malaczarna napisał(a):

d*pę mam mieć dużą? Wole już te nieszczęsne cycki. 

podobno od dużej dvpy tak nie bolą was plecy jak od dużych piersi ale z drugiej stronie przyjemniej motorówke zrobic pomiędzy dużymi piersiami niż pośladkami

Opublikowano
7 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Nigdy nie wiadomo co komu pisane. Trzeba cieszyć się tym co mamy, a nie tylko marudzić jak niektóre forumowe marudy.

Na sąsiedniej wsi rok temu facet między 50 a 60 to samo, głowa go boli, zadzwonili po karetkę, zanim dojechała to już leżał nieprzytomny, w szpitalu lekarz tylko zgon stwierdził ...

Opublikowano
9 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

chciałem zawieźć na SOR, nie, nie trzeba, po paru minutach kesnak mówi żeby po karetke dzwonić, przyjechała karetka, pomogłem przy noszach bo kawał chłopa, powodzenia. Po kilku godzinach żona zadzwonila że zmarł w szptalu. Facet 50 lat. 

Bóg miał Cię w swojej opiece. Jakby Ci zszedł po drodze to dopiero miałbyś ciąganiny

Opublikowano
5 minut temu, konteno napisał(a):

motorówke zrobic pomiędzy dużymi piersiami niż pośladkami

Co to ta motorówka? i skąd ty to możesz wiedzieć 🤔

• Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, wojtal24 napisał(a):

ideał kobiety jest taki ze musi mieć czym oddychać i na czym siedzieć 😉🤭

Ot to to. 👍🏼

Opublikowano
58 minut temu, dsbh napisał(a):

Z czystej ciekawości. Sam koło tego chodzisz czy ktoś Ci pomaga ?

Ojciec w zimie puszcza rano kury i jeśli się przewinie to pozbiera jajka. No i jak mu się powie i nie zapomni to siano przewróci jak się suszy ale to coraz mniej.

Pada, namielone kurom, pszczoły dostały pić, teraz gotować.

• Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v