Skocz do zawartości

Interwencja I.10.4 Inwestycje przyczyniające się do ochrony środowiska i klimatu

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 godzinę temu, karol2306 napisał(a):

Cześć

Panowie podpowiedzcie jak to ugryźć,

Chce do wniosku o siewnik do Strip Till wsiąść też nawigacje do ciągnika tyle że podobno nie przejdzie bo ciągnik nie jest kosztem kwalifikowanym. Jak to rozwiązać? Przerabiał ktoś taki problem??

Czy sama nawigacja przejdzie czy lepiej dopisać do wyposażenia nawigacji jazda równoległa oraz obsługa siewnika poprzez złącze ISOBUS?

to kiedy można brac nawigacje ? w jakim przypadku ?

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, jacek1296 napisał(a):

Po dzisiejszej rozmowie z ot arimr:

-mauzery jako zbiorniki na deszczówkę odpadają

-nawigacja do ciągnika daje punkty z rozsiewaczem, z opryskiwaczem nie( tylko szczególny przypadek)

-talerzówka tylko do obornika.

To jakieś pomysły na zbiorniki teraz? Co będzie się "nadawało" ? Jak myślicie?

Opublikowano

kwestia mauzerow wyjaśniona jest w pyt i odp na stronie arimr a nie w jakiejś telefonicznej gadce . po drugie serio chcecie kupować mauzery zamiast zbiornika 2000 l który kosztuje z 2000 zł?

• Like 4
Opublikowano

Czołem,

a jak uzasadnić potrzebę zakupu tego zbiornika do retencji wody, kiedy nie mam opryskiwacza i generalnie tylko bydło mięsne i Tuzy? Czy do mycia maszyn to wystarczy argument? za często to tych zielonkowych maszyn się nie myje przecież. Możnaby jeszcze stację uzdatniającą do tego dołożyć, ale robią się już zbędne wydatki. Wpisać opryskiwacz sąsiada..? No ale po co mi opryskiwacz na Tuz..? Jak to macie uargumentowane, że do czego ta woda?

Opublikowano
2 godziny temu, bezbarwny napisał(a):

Kg od kx różni się przekładnią i szerokością noży. Kx jest do ciągników o mocy do 190 koni, a Kg powyżej 200, w zależności od modelu do nawet 300, przy trzech metrach. Wagą obie wirówki są bardzo zbliżone. 

Hipotetycznie zakładamy, że byc moze przejsc na to dofinansowanie agregat uprawowo-siewny typu amazone cataya/centaya. Jako maszyny do siewu w mulcz. Brona wirnikowa jest uznawana za maszyne do uprawy "po orce", jednak brony KX i KG sa nazywane "kultywatorami wirnikowymi" - stad istnieje szansa aby dostac dofinansowanie.

Dosc czesto o to pytaja ludzie, nie kazdy chce kupowac "na talerzowce" zestaw upr-siew albo dość dlugie, drogie i polzawieszane np: amazone Cirrus, horsch focus...

Opublikowano
52 minuty temu, panmino napisał(a):

Czołem,

a jak uzasadnić potrzebę zakupu tego zbiornika do retencji wody, kiedy nie mam opryskiwacza i generalnie tylko bydło mięsne i Tuzy? Czy do mycia maszyn to wystarczy argument? za często to tych zielonkowych maszyn się nie myje przecież. Możnaby jeszcze stację uzdatniającą do tego dołożyć, ale robią się już zbędne wydatki. Wpisać opryskiwacz sąsiada..? No ale po co mi opryskiwacz na Tuz..? Jak to macie uargumentowane, że do czego ta woda?

Ja nie uzasadniam, jak będą chcieli to wpiszę w poprawkach, a jak będzie potrzebne pnb to rezygnuję z tych 4pkt.

• Like 1
Opublikowano

Wie ktoś ile kosztuje najtańszy chwastownik albo mógłby ofertę podesłać? Jednak 6 pkt za niego może pomóc trochę. Chyba że macie jakieś pomysły inne na rzeczy punktowane

Opublikowano
9 godzin temu, masa24 napisał(a):

kwestia mauzerow wyjaśniona jest w pyt i odp na stronie arimr a nie w jakiejś telefonicznej gadce . po drugie serio chcecie kupować mauzery zamiast zbiornika 2000 l który kosztuje z 2000 zł?

Dokladnie. Dodam jeszcze odpowiedz ddi. 

Ja finalnie zamieściłem we wniosku zbiornik swimer 2000l, bo nie uzyskalem odpowiedzi czy moze byc 2x1000l mauzer. 

Screenshot_2024-11-09-07-04-27-662_com.google.android.gm.jpg

Opublikowano
11 godzin temu, masa24 napisał(a):

Tym bardziej, że mauzery będą kosztować podobnie jak ten zbiornik.

Każdy myśli że kupi 2 szt z olx po 250zł sztuka a tu przecież trzeba nowy kupić. 

Opublikowano
11 godzin temu, Marl napisał(a):

Hipotetycznie zakładamy, że byc moze przejsc na to dofinansowanie agregat uprawowo-siewny typu amazone cataya/centaya. Jako maszyny do siewu w mulcz. Brona wirnikowa jest uznawana za maszyne do uprawy "po orce", jednak brony KX i KG sa nazywane "kultywatorami wirnikowymi" - stad istnieje szansa aby dostac dofinansowanie.

Dosc czesto o to pytaja ludzie, nie kazdy chce kupowac "na talerzowce" zestaw upr-siew albo dość dlugie, drogie i polzawieszane np: amazone Cirrus, horsch focus...

Screenshot_20241024_190648_Samsung Notes.jpg

Opublikowano
12 godzin temu, panmino napisał(a):

Czołem,

psy i krowy wolą pić deszczówkę bo miękka woda lepiej smakuje od twardej, no i nie dostaną kamieni na nerkach 🤣

Opublikowano
W dniu 8.11.2024 o 07:26, jacek1296 napisał(a):

Czy próbuje ktoś przepchnąć bronę talerzową ( nie mylić  z agregatem talerzowym) nie mając obornika? Np. jako podstawę do siewnika do poplonów i do niszczenia i wymieszania międzyplonów z glebą?

Napisz z byle kim umowę że nabywasz 10t obornika i po problemie 

• Like 1
Opublikowano

A jak to jest z trawami na go ? Od kilkunastu lat podaje we wniosku że są to trawy na g.o. po jakimś czasie nie powinno to x automatu przejść w tuzy ? Przydalaby mi się malutka kosiarka rotacyjna ale we wniosku tylko trawy na gruntach ornych. 

Opublikowano
42 minuty temu, zetorr6441 napisał(a):

Napisz z byle kim umowę że nabywasz 10t obornika i po problemie 

Jesteś pewien? Przedstawiasz umowę w arimr, która wymaga sporządzenia planu nawozowego. A kwestia sprawdzenia wykonalności tej umowy? Poza tym, na te 10 t jaką dostanę talerzówkę -1m?

Opublikowano
2 godziny temu, michalcium napisał(a):

Ja tam nie naciągam jak się uda to sie uda 3 maszyny różnego typu obszaru punktowane takie akurat potrzebuje nie przejdzie to będą używane i tyle😉

Ja to samo. Wniosek na to co jest potrzebne. Po złożeniu wniosku kupie  maszynę która i tak bym kupił. A reszta będzie czekać. Nie przyznają to świat sie nie zawali bo aż tak bardzo nie potrzebne mi będą te maszyny, oprócz tej jednej.