Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wadliwy materiał siewny czy susza?

Szkoda było to trzymać.  Mogłeś już w listopadzie przesiać, choćby i przewódką żyta.

Opublikowano

Raczej wina materiału, na innym polu inna odmiana wszystko ok. Nawet F2 wygląda lepiej niż to ze zdjęcia. Ziemia też szału nie robi ale zazwyczaj do maja było mało wiele.

Opublikowano
2 godziny temu, JanKrzysztof napisał(a):

Następnym razem użyj pługa jak będziesz siał zboże po zbożu.

Od 5 lat nie używam pługa i takie coś zdarzyło się pierwszy raz, więc raczej pudło

Opublikowano
14 godzin temu, KTJW napisał(a):

Od 5 lat nie używam pługa i takie coś zdarzyło się pierwszy raz, więc raczej pudło

materiał siewny winny, od wielu rolników słyszałem o podobnych problemach. Też szukałem na początku gdzie leży wina ale niezależnie czy rolnik siał na zaorane poznaniakiem i ursusem czy super sprzętami czy bezorkowo to wszędzie podobne problemy w mniej lub wiekszym stopniu. U mnie aż tak źle nie jest, zobaczymy czy da się coś z tego wyciągnąć jeszcze. 

Nic tylko kupować po 300 za j.s...

pytanie z innej beczki, robiłem badania gleby i mam bardzo mało magnezu. Na jesieni przed siewem poszło 150kg/ha siarkopol siarczan magnezu. Pytanie czy teraz jest jeszcze sens sypać przed azotem? i ewentualnie ile? z góry dzieki

Opublikowano

Magnez żeby podnieść taniej kupić wapno magnezowe a czy ma sens ma masz przecież np. salmag saletrosan stosujesz też na wiosnę . W tamtym roku hybryda 4 t podobnie prowadzona co pszenica ja już podziękowałem żytu

Opublikowano
35 minut temu, radzioRS napisał(a):

Magnez żeby podnieść taniej kupić wapno magnezowe a czy ma sens ma masz przecież np. salmag saletrosan stosujesz też na wiosnę . W tamtym roku hybryda 4 t podobnie prowadzona co pszenica ja już podziękowałem żytu

tylko, że zawartość magnezu w nich jest bardzo niska. pytanie czy jest sens więcej dawać? nie wiem np 75kg czy 100kg/ha skoro na jesieni dostało? pomijając względy ekonomiczne nawet.

u mnie hybryda 6t dała, ziemia 4b głównie. Zasieje i wiem ze zbiorę zawsze średnio lub dobrze. z pszenica, pszenzytem już większa loteria co do warunków/ilości wody. 

Opublikowano

Na pewno magnez musisz uregulować . Ja też 4-5 lat temu sypałem wapno z mg i jest ok ale co roku trzeba uzupełniać . Mi to rdza wrąbała sam poślad też wydaje mi się że nasion hoja warte . Jak nasiona zainfekowane to tak wyrosło.

Opublikowano
W dniu 7.02.2025 o 11:51, KTJW napisał(a):

Raczej wina materiału, na innym polu inna odmiana wszystko ok. Nawet F2 wygląda lepiej niż to ze zdjęcia. Ziemia też szału nie robi ale zazwyczaj do maja było mało wiele.

u mnie Serafino F2 miejscami lepiej wygląda niż Dolaro F1 😅

Opublikowano
W dniu 7.02.2025 o 11:19, KTJW napisał(a):

Dolaro siane końcem września, nawet nie wzeszło tak jak powinno, chyba jedynie co zostało to kasować?

IMG20250207111011.jpg

IMG20250207110940.jpg

Tutaj za bardzo nie ma co ratować, powodów może być wiele, ja miałem tak w jęczmieniu ozimym i później żałowałem, że zostawiłem to pole do żniw. Co do czego 2,5 t/ha i próbowałem to ratować kredą, kizerytem itd bardzo wczesną wiosną i to już nie pomogło. Wiadomo w ziemii zostało i nie zaszkodzilem ale szkoda nerwów. Lepiej będzie na wiosnę to przesiać czymś jarym i tyle, a czym to już Twój wybór. 

• Like 1
Opublikowano

Witam, jak sytuacja u Was? też już myślicie o regulacji? kolanko pomału rusza, koniec tygodnia pewnie będę pryskał jak warunki pozwolą. poza tym trochę mało wody... u mnie siane było 20 września - kuj-pom

Opublikowano

ja siałem 1.10 jeszcze nie patrzyłem ale te ładniejsze chyba trzeba będzie też pod koniec tyg, początek przyszłego jechać, w tym roku tylko populacja

Opublikowano
13 minut temu, Dawidov napisał(a):

Witam, jak sytuacja u Was? też już myślicie o regulacji? kolanko pomału rusza, koniec tygodnia pewnie będę pryskał jak warunki pozwolą. poza tym trochę mało wody... u mnie siane było 20 września - kuj-pom

Przyszły tydzień dopiero chyba

Opublikowano

Kws Dolaro 1,8js/ha, siew 20.09

Jedyne stanowisko po łubinie, o wiele bardziej rozkrzewione żyto niż na reszcie pól. Zastanawiam się, czy nie wprowadzić aplikacji jesiennej przedsiewnej dawki azotu np. 100kg saletrzaku a w zamian schodzić z obsadą do 1,5js/ha. Na przykładzie plantacji po łubinie (6kl) żyto zjada rozkrzewieniami to zasiane na 4 klasie

20250323_082104.jpg

Opublikowano (edytowane)

Jak myślicie,jechać w tym tygodniu z T1 i R1 w żyto? W prognozach na sobotę robi sie ładne okienko na oprysk gdzie w nocy z soboty na niedziele ma być 6 stopni na plusie u mnie, choć przy gruncie pewnie będzie trochę mniej. Z drugiej strony cały przyszły tydzień ma byc w nocy około 0 więc lipa z pryskania.

Na wiekszości kawałków wygląda to tak jak na zdjęciach i widać że konćzy sie krzewienie i zaczyna strzelać w źdźbło.

20250327_101902.jpg

20250327_101912.jpg

Edytowane przez Mr_WW
Błąd w tekście
Opublikowano

Ja bym czekał jak tylko jedna noc ciepła. Minimum żeby było z 3 noce z temperaturą powyżej 5stopni. U siebie muszę się przejechać zobaczyć jak wygląda żyto ale myślę że kolanko jeszcze nie jest na odpowiedniej wysokości.