Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
44 minuty temu, v11 napisał(a):

większość obecnej młodzieży gdyby ich odciąć od prądu na kilka dni to zdechną bez względu na temperaturę zero wiedzy i pomysłowości jak radzić sobie z trudnościami czy dostosować się do istniejącej sytuacji - może i są wyspecjalizowani w jednym wąskim kierunku ale do życia trzeba czegoś więcej -a nie daj Boże warunki wojenne to gorzej niż baby niektórzy jeszcze w okolicach 30dziestu lat jeszcze nie odsadzili się od cycka 

częsć i tu obecnych by zdechła z braku dostępu do internetu i możliwości siedzenia na forum,bo wielki mróz jak by był to jak pod telefonem rozpalić bankę z ropą , a do tego internet by zamarzł w kablu

Opublikowano
2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Ceny z dziś.

Polifoska 8 - 2950zł

Polifoska 6 - 2860zł

Saletra - 1800zł

Saletrzak - 1610zł

Sól potasowa - 2100zł.

Ilości workowe, Małopolska.

Koniec stycznia saletra 2 tyś będzie ładnie podskoczyła z 1420  zł na 1800 zł .

• Haha 1
Opublikowano
Teraz, galan99 napisał(a):

Koniec stycznia saletra 2 tyś będzie ładnie podskoczyła z 1420  zł na 1800 zł .

Nie obchodzi mnie to - mam na cały ten rok. 

Teraz, slawek74 napisał(a):

Brałeś przyczepkę czy do bagażnika 🤔

Sobie tyle co worek Polifoski pod ziemniaki i na trawę i dwa worki saletrzaku na zimowe bo saletra już jest, Seniorowi dwa małe worki saletry na pszenicę i worek Polifoski + ziemniaki więc przyczepka poszła w ruch.

• Haha 1
Opublikowano
3 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Nie obchodzi mnie to - mam na cały ten rok. 

Sobie tyle co worek Polifoski pod ziemniaki i na trawę i dwa worki saletrzaku na zimowe bo saletra już jest, Seniorowi dwa małe worki saletry na pszenicę i worek Polifoski + ziemniaki więc przyczepka poszła w ruch.

masz już hak w nowym aucie czy przyczepkę targasz jeszcz starym ?

Opublikowano
Teraz, jahooo napisał(a):

masz już hak w nowym aucie czy przyczepkę targasz jeszcz starym ?

Stary, nowy nie jest do przewozu niczego poza moimi czterema literami a stary zostaje aż nie padnie. Dołożyłem w niego ogólny przegląd u mechanika, przegląd przeszedł, ubezpieczenie 4 stówki to niech jest, jeździć po kurczaki, wywozić ziemniaki na jesień.

• Like 1
Opublikowano
15 godzin temu, Grzesiu90209 napisał(a):

Mi dziadek lat 77 opowiadał, że jak miał kolo 20 lat to 20 stycznia kopał szpadlem w koszulce na ramiączkach

Ja ok 10 lat temu 13 stycznia robiłem to samo tylko bez koszuli, w południe.Za kilka dni mrozy i śnieżyce.

Opublikowano
9 godzin temu, witejus napisał(a):

Ja ok 10 lat temu 13 stycznia robiłem to samo tylko bez koszuli, w południe.Za kilka dni mrozy i śnieżyce.

I ok 10 lat temu ta rozmowa miała miejsce bo było 20 stopni w styczniu, ja o tym, że wyjątkowo ciepło, a dziadek, że już tak bywało.

Opublikowano

Z końcem starego roku wziąłem fakture za nawóz. Saletra z ZA Puławy juz po 1700 brutto tona, dlatego zdecydowałem się na import. Trzeba teraz kupić zbiorniki i szukac RSM. Może po Nowym Roku przyjadą nowe dostawy, bo na razie krucho na składach. Generalnie chyba krucho z handlem nawozami.

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, jahooo napisał(a):

Z końcem starego roku wziąłem fakture za nawóz. Saletra z ZA Puławy juz po 1700 brutto tona, dlatego zdecydowałem się na import. Trzeba teraz kupić zbiorniki i szukac RSM. Może po Nowym Roku przyjadą nowe dostawy, bo na razie krucho na składach. Generalnie chyba krucho z handlem nawozami.

Saletra musi kosztować  po 2 koła , paliwa od 2 stycznia cena znacznie  większa . 

Edytowane przez galan99
  • Haha 2
Opublikowano
10 minut temu, jahooo napisał(a):

Generalnie chyba krucho z handlem nawozami.

Wczoraj dziady mojego pokroju i nieco więksi ruszyli - auto za autem, do bagażników, do przyczepek. Przyjechaliśmy to 4 przed nami, wyjeżdżaliśmy to 3 za nami. Wczoraj dużo ludzi miało wolne to kupowało.

Opublikowano
1 minutę temu, Marl napisał(a):

Gaz że wschodu zakręcony... Ciekawe jak bedzie z cenami saletry? Dawniej byłaby panika i cyk saletra po 3500 zl/t  :/

po 4 tys i zapisy na pół roku do przodu

a w tym czasie ściągaliby saletrę z rosji i przepakowywali

chyba embargo na nawozy z Rosji nie przejdzie, mimo hucznych zapowiedzi, bo nie tylko w Polsce rolnictwo ma problemy

w sumie Rosja chyba ogra UE, bo zamiast gazu i ropy, będzie do nas wysyłac produkty już przetworzone, czyli nasz przemysł upada, a Rosja się bogaci

do tego prowadzą durne podatki "od emisji CO2"

• Like 1
Opublikowano

nima co beczećże drożeje  kupuje się kiedy sprzedający  ma pełny magazyn i się prosi z towarem  a sprzedaje jak dzwonią i proszą o towar -wszystko oczywiście z odpowiednią ostrożnością A co niektórzy zakisili kasę i boją się otworzyć beczkę 

Opublikowano
11 godzin temu, tommy66692 napisał(a):

Bez koszuli? Ludzie mają zapał do roboty 😁

Na rynku lokalnym przyjezdza handlujacy to - 10 a on w podkoszulku na ramiączka jest chyba z okolic Wyszkowa  

• Haha 1
Opublikowano
13 minut temu, Marl napisał(a):

Gaz że wschodu zakręcony... Ciekawe jak bedzie z cenami saletry? Dawniej byłaby panika i cyk saletra po 3500 zl/t  :/

Żeby nie import byłoby to samo. W agrochemiku saletra 1650 brutto saletrzak okolo 1450.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie w nowym sezonie 2026! 🌱
      Wchodzimy w ten rok z wieloma niewiadomymi dotyczącymi kosztów produkcji. Tradycyjnie, jednym z największych kosztów w naszych gospodarstwach są nawozy. Dlatego otwieram oficjalny wątek zbiorczy, który – mam nadzieję – pomoże nam wszystkim w podejmowaniu decyzji zakupowych.
      Poniżej lista pytań, które nurtują nas wszystkich na starcie roku. Postaramy się w tym wątku wspólnie na nie odpowiedzieć:
      Jakie są ceny nawozów na początku 2026 roku?
      Ile kosztuje saletra amonowa (Pulan, Zaksan, Anwil) w 2026?
      Jak kształtują się ceny mocznika (z inhibitorem i bez)?
      Ile zapłacimy za Polifoskę 6 i 8 oraz inne NPK?
      Po ile chodzi RSM i saletrzak?
      Czy warto kupować teraz, czy czekać na korekty cenowe?
      Zapraszam do wymiany konkretnych informacji. Abyśmy mieli jasny obraz rynku (detal vs hurt), proszę o wpisywanie cen według sprawdzonego schematu:
      Województwo / Powiat:
      Produkt (Nazwa handlowa):
      Cena (netto/brutto):
      Opakowanie (BigBag / Worek / Luz):
      Ilość (detal / całe auto 24t):
      Warunki (płatność, dostawa w cenie?):
      Przykład: Powiat świdnicki, Saletra Zaksan 33,5 – cena 1300 zł netto – zakup całosamochodowy, płatność przy odbiorze.
      Ważna uwaga: Nawozy to temat, który budzi emocje ze względu na powiązania z polityką i cenami gazu. Proszę jednak, abyśmy w tym wątku skupili się na merytoryce i cenach. Unikajmy wycieczek politycznych i kłótni – szanujmy się nawzajem i swój czas.
      Jaka jest sytuacja u Waszych lokalnych dystrybutorów? Magazyny pełne czy braki towaru? Zapraszam do dyskusji!
    • Przez DW88663311
      Witam 
       lamborghini premium 950dt 
      Miga kontrolka wykrzyknik w trójkacie 3 razy wolno i 5 razy szybko(pewnie bląd 35?i kompletnie nie reaguje rewers przód tył.nie jedzie kompletnie

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
  • Dodaj nową pozycję...
v