Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

w wenezueli wojsko nie chce już bronić prezydenta, który oficjalnie wygrał (sfałszowane) wybory

---------------

Kancelaria Prezydenta
Prezydent RP @AndrzejDuda nadał za wybitne zasługi w rozwijaniu polsko–ukraińskiej współpracy Krzyż Komandorski z Gwiazdą Orderu Zasługi Rzeczpospolitej Jego Ekscelencji Vasyl Zvarych.

jakoś cicho w mediach o tym

---------------------------

Szefowa Banku Centralnego Rosji: Wszystkie zasoby rosyjskiej gospodarki się wyczerpały. Inflacja rośnie, skrajny brak siły roboczej. Dodawanie pieniędzy z rezerw na rynek tylko zwiększy inflację, nie powodując nowego wzrostu. Rosji prawdopodobnie grozi stagnacja lub głęboka recesja.

dziwne, że prawdę powiedziała

Edytowane przez nie
Opublikowano
9 godzin temu, Ulman napisał:

Nie pisaliśmy  o tym że to była  obraza uczuć  bo to raczej przesądzone. Kwestią była ta niby "neutralność" pisowców. Każdy wie że czegoś takiego nie ma i jak ktoś nie z nimi to automatycznie przeciw nim. Po prostu wysmiewalem się z zaprzanca @nie

no w sumie z tym akurat ja nie polemizowałem i nawet mógł bym Twoją .. Twoje wyjaśnienie zostawić bez dalszej kontynuacji wątku to może tylko ograniczę się do info że przeczytałem bez większych uwag i polemik

Opublikowano

Po drugiej stronie politycznej barykady jest tak sampo. Zresztą, karuzela na stołkach w urzędach świadczy wyraźnie o tym, że najlepszy "bierny, mierny ale wierny" czyli swój, z naszej partii. I w ten sposób w urzędach instytucjach czy spółkach skarbu państwa nie będzie nigdy żadnych fachowców i sesnownego zarządzania.

Opublikowano (edytowane)

no - w kosztach utrzymania penitencjarki postęp i jak by ne patrzył deficyt rośnie m in i po przez lawinowo rosnącą liczbę potrzebnych "klawiszów"

to już lepszy sposób ustalić limit maksymalnej ilości urzędasów na milion mieszkańców; bardzo niski limit na nikły ułamek tego co teraz jest

w zasadzie to powinien być najważniejszy zapis w Konstytucji

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
6 minut temu, dysydent napisał:

no - w kosztach utrzymania penitencjarki postęp i jak by ne patrzył deficyt rośnie

Ale żadne szkolenie tak dobrze nie działa jak widok kumpla zza biurka obok, wyprowadzanego przez smutnych panów. Na odchodne jeszcze rzucą "a ty sie nie ciesz, bo po ciebie niedługo wrócimy".:lol:

Opublikowano
5 minut temu, mirro napisał:

Ale żadne szkolenie tak dobrze nie działa jak widok kumpla zza biurka obok, wyprowadzanego przez smutnych panów. Na odchodne jeszcze rzucą "a ty sie nie ciesz, bo po ciebie niedługo wrócimy".:lol:

oj to synekura na stanowisku takich "przewodników" co prowadzają będzie najintratniejszą ze wszystkich bo daje prawo tego "prowadzania"

też się spatologizuje bo zaczną prowadzać też samych siebie, zdaje się już zaczęli

ważniejszy będzie nawet nie sam prezydent a ten kto go zamknie xD

• Haha 1
Opublikowano

Prezydent jest ważny bo udziela azylu ściganym, zamykanym.:lol:

3 minuty temu, dysydent napisał:

bo zaczną prowadzać też samych siebie, zdaje się już zaczęli

Przecież Tobie nie przeszkadzałoby że urzędasy ( nawet te ze służb) same siebie zamykają. :lol:

Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, jacus napisał:

dysydent- teraz porozmawiamy o powaznych sprawa-piekny jas kwitnie dopiero teraz bedzie cos z niego ? 

z obecnych kwiatów do końca sierpnia no może pierwszych dni września strąki powinny jeszcze zdążyć bo kiedy to u mnie zaczął kwitnąć w tym roku? no musiał bym poszukać z zedjęć tylko nie mam czasu bo właśnie ten który kwitł wtedy jest lada dzień do cięcia i muszę szykować graty
ale gdzieś tak w połowie czerwca i z tych kwiatów pierwsze strąki już pozasychały czyli góra dwa miesiące od kwitnienia musi być zebrany strąk z tego kwiatu bo jak zaschnie to już nie pozostaje mu nic innego niż zegnić

tylkoto że kwitnie to wcale nie znczy że się z tych kwiatów strąki utrzymają bo susza i upały to weźmie i pozrzuca i dale se będzie kwitł że jeszcze może tak być iż nie tylko

26 minut temu, mirro napisał:

Bukiety na Matki Boskiej Zielnej.:lol:

ale i wiązanki nagrobne w Zaduszki wyjdą :P

24 minuty temu, mirro napisał:

Przecież Tobie nie przeszkadzałoby że urzędasy ( nawet te ze służb) same siebie zamykają.

tak jak się zastanowiłem to mi się Rosiewicz przypomniał z piosenką o morale który można wysnuć podobny - ktoś musi zamykać te nędze tylko dlaczego za moje piniędze?

no chyba żeby "zamykacze" mieli się utrzymywać tylko i wyłącznie z łupów po zamykanych i sprawa zaczyna się komplikować bo dziada nikt nie zechce zamykać czyli jeszcze większe ofermy się wyselekcjonują niż są

albo ja coś pokićkałem w przekazie albo mnie źle zrozumiałeś
przeszkadzało by bo to samo w sobie jest bez sensu z punktu widzenia sprawności systemu i jeszcze generuje koszty dla wszystkich innych

jak najmniej państwa w państwie - to jest moje marzenie
tylko marzenie żeby nie rzec - mrzonka

chociaż czasem owo marzenie się spełnia tylko w szyderczo przewrotny sposób bo wojny i rewolucje - nieuchronne z przerostu raka państwowsgo w państwie ten rak usuwają tylko że razem z tym co i pożyteczne w państwie tak że jak by nie patrzył d z tyłu

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
nie napisał:

Szefowa Banku Centralnego Rosji: Wszystkie zasoby rosyjskiej gospodarki się wyczerpały. Inflacja rośnie, skrajny brak siły roboczej. Dodawanie pieniędzy z rezerw na rynek tylko zwiększy inflację, nie powodując nowego wzrostu. Rosji prawdopodobnie grozi stagnacja lub głęboka recesja.

Po pierwsze: czy ona jeszcze żyje? A po drugie: może dlatego ta wojna taka dziwna.

dysydent napisał:

10 godzin temu, DTaras napisał:

aaa dzieło Macieja Świeszewskiego się Ci podoba sie? Albo bardziej do olimpijskiej podobna The first supper...

zmiłuj się z tymi pracami domowymi bo z odzyskiem baz danych jeszcze nie skończyłem
btw to opatrznie mnie zrozumiałeś i nie chodzi mi o obsługę baz danych a o odzysk utraconych po upadku systemu i kaszanie na dysku . DMDE sam nie radzi

bez gugla nic mi nie mówią te Macieje a the first for this week is not supper but the first for mee is database client's
; very angry client's :ph34r: bo już drugie podejście i dopiero ustaliłem że winowajcą jest KBC laptopa co zawieszał system i powypadały pliki z tabeli MFT i po sygnaturach muszę teraz szukać co nie wiem czy komletne czy pokancerowane
dobrze że ten klient rozgarnięty i po updku systemu już nic z dyskiem nie grzebał to chyba nic nie ponadpisywało nawet z potraconych plików
no znalazłem dwie sprawne ale to nie o te chodzi i dalej muszę ... a dobra; tutaj mi na pewno nie pomożesz

Dżizas - sql na laptoku... Musi być zayebisty. Mi dla checy wywalał kopie bezpieczeństwa do usb i do chmury a tu taka inwencyja.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, DTaras napisał:

Po pierwsze: czy ona jeszcze żyje? A po drugie: może dlatego ta wojna taka dziwna.

Dżizas - sql na laptoku... Musi być zayebisty. Mi dla checy wywalał kopie bezpieczeństwa do usb i do chmury a tu taka inwencyja.

wymagania tego InsERT-a to jest najmocniejsza strona i największy atut tej firmy bo wystarcza 1 giga procek i 1 giga ramu przy czym procek może być jednordzeniowy nawet i pójdzie i ograniczeniem są wymagania systemu a nie tej apki no i oczywiście ilość funkcji jakich zechce się na raz używać..
Na I5-3320M czterordzeniowym system zużywa średnio 5% gdy ta apka 1 w porywach 2% mocy tej "machiny.
To nie jest pełna wersja serwera ssql od MS a tylko nakładka na bieda wersję darmową tylko serwera bez - nazwę - API edycyjnego który nazwali "express" w tym microsofcie i za free na podpuchę rozdają. Rolę owego API pełni właśnie płód programistyczny tych "gietekorobów"
Najnowsza wersja tego - jak nazwałeś "gieteka" chodzi na wersji tego ssql serwer express sprzed chyba ośmiu lat choć nie sprawdzałem dokładnie ale na pewno nie na bieżącej wersji ani poprzedniej tylko starszej.

oczywiście to nowe funkcje dla większości firm zbędne co sukcesywnie doczepiają choćby obsługa chmury to już inna bajka ale to przecież tylko peryferia głównego interfejsu do edycji danych w bazie która przecież może działać i offline od neta.
Oczywiście np wielkość ramu ogranicza maksymalną wielkość części bazy danych jaką  uciągnie pojedyncza instancja akurat otwartego okna ale to z grubsza coś podobnego do excella tylko pliki danych inaczej zorganizowane no i większa funkcjonalność i można by obrazowo porównać bazy danych wszelakie do takiego niedokończonego arkusza kalkulacyjnego a to codziło całkiem sprawnie jeszcze przed Amigami na prockach z wydajnością jaką mają dziś mikroprocesory wsadzane do długopisów czy zapalniczek co fikuśniejszych i teraz to już nie procesorem nazywają a mikrokontrolerem.

Informatyka się deko zagalopowała i tak samo prymitywne obliczenia czy logika jaka obsługiwała packmana na prockach kilkumegahercowych teraz wymaga API systemu worek rdzeniuf, gigaherców taktowania i gigabajty ramu a służy do tego samego - podliczenia i porysowania kilku tabelek z kilobajtami danych co doskonale by wystarczył 8086 ew z koprocesorem nno może z blokiem grafiki bo jakoś to trzeba wyświetlić i tu dopiero ramu trzeba aby sensowną rozdzielczość pomieścić a jak w kolorze to już megabajty ramu ale v-ramu

optymalizacja programistyczna? dziś wyśmieją a co niektórzy programiści zapytają - a co to jest? :P

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

A co taki zdziwiony? Wizję mężczyzny kreują kobity a tych zaszeregować się nie da. Znów jak kobita ma krótkie włosy i jej cycki nie urosną to możesz się zmylić jak na facecie z długimi włosami i tzw. delikatnych rysach. A jak jeszcze tenże ma w bani, że do grona facetów nie pasuje? Było jest będzie i po wuj to napędzać?

Opublikowano (edytowane)

w Southport po ataku rwandyjskiego nożownika zginęły trzy dziewczynki, a 11 innych osób zostało rannych, w tym dziewięcioro dzieci i dwoje dorosłych,

w wolnych mediach ciszaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

------------------------------

Igrzyka Olimpijskie: 2 mężczyzn ryzwalizuje z kobietami w boksie. 

Imane Khelif z Algierii oraz Lin Yu-ting z Tajwanu zostali zdyskwalifikowani z Mistrzostw Świata w zeszłym roku za oblanie testów zgodności płci.

Teraz mają swoją drugą szanse w biciu kobiet 🤮🤮

------------------------------

Polska jest potęgą w produkcji baterii litowo-jonowych. Wg PSPA zajmujemy obecnie 2 miejsce na świecie po Chinach, wyprzedzając USA i jesteśmy numerem 1 w Europie. To w Polsce funkcjonuje największa w Europie fabryka ogniw litowo-jonowych do samochodów elektrycznych.

Przygotowywane przez Komisję Europejską regulacje mogą uderzyć w polskie fabryki baterii litowo-jonowych - pisze w środę "Puls Biznesu". Według gazety, niekorzystne dla Polski przepisy to skutek lobbingu Francji.

Poprawka Francji skrajnie niekorzystna dla Polski
Jeden z przygotowywanych aktów wykonawczych do tzw. rozporządzenia bateryjnego dotyczy obliczania śladu węglowego baterii produkowanych do pojazdów elektrycznych. Wprowadzona na ostatnim etapie konsultacji poprawka przewiduje, że w obliczeniach ma się uwzględniać strukturę produkcji energii w danym kraju, a nie to, z jakiej energii korzysta produkująca baterię firma - pisze gazeta.

W efekcie poprawka faworyzuje producentów z państw członkowskich, które już dziś korzystają głównie z odnawialnych źródeł energii lub energii jądrowe, a zamyka drogę do nowych inwestycji w Polsce i innych krajach z produkcją energii, wciąż opartą głównie na paliwach kopalnych. Jak dodaje "Puls Biznesu", poprawkę wprowadzono w efekcie lobbingu Francji, która jest dużym europejskim producentem baterii.

Według informacji gazety, zmian w przygotowywanych przepisach chcą również Niemcy.

po co nam gospodarka, przecież tyle dostajemy pieniędzy z eu

---------------------------------

tchórz wyszedł z nory

Donald Tusk
W sumie nie wiadomo, co było głupsze: komentarz pana Babiarza czy decyzja jego przełożonych. W obu przypadkach olimpijski poziom.

-------------------------------------

demokracja w wydaniu po-lszewików

cała po i jej medialna propaganda próbują zastraszyć pkw, że jak nie odbierze pisowi subwencji to pójdą do więzienia 🤮

Edytowane przez nie
Opublikowano
dysydent napisał:

"express"

O to to jest ten problem. Inserty ani z tą licencją się nie dogadali ani nic z nowszego crystala nie chciało iść. A jak ekspresu zasadziłeś naście tysięcy elementów i ze dwa magazyny to już wspomniane wymagania sobie insert mógł wsadzić. Zresztą oni sami napisali gdzieś chyba, że wymagania to są na ich API a nie na resztę systemu gdzie i taki .net framework swoje potrzebuje. Potem wciskali nexo zamiast gt z powodów chyba głównie obcych licencji a ten Z początku był tak zoptymalizowany, że ładował się cały na raz o ile można to tak ująć. Zapychał ówczesne maszyny koncertowo. O optymalizacji sobie przypomnieli później. Stare czasy. Przesiadłem się na system gdzie autorzy potrafią sami bazy danych budować i to było dobre. Minusy też są ale system przez lata ani razu nie zrobił niespodzianki. Kopie bezpieczeństwa jednak starym przyzwyczajeniem fruną do USB i do chmury... nie zdążyłem się przekonać poco. Sama wydajność lapka to nie problem. Jeno z okazji jego przenośności luzują się i przeciążają w takim choćby termopady a otwarcie ekranu może się skończyć pewnego pięknego dnia przymusowym urlopem. Procek podgrzewajacy platformę z magazynem danych i zasilaczami w kupie jest dobry na zimę itp itd... To miałem na myśli - nie wydajność.

nie napisał:

Igrzyka Olimpijskie: 2 mężczyzn ryzwalizuje z kobietami w boksie.  Imane Khelif z Algierii oraz Lin Yu-ting z Tajwanu zostali zdyskwalifikowani z Mistrzostw Świata w zeszłym roku za oblanie testów zgodności płci. Teraz mają swoją drugą szanse w biciu kobiet 🤮🤮

I Ci powiem, że Irena Szewińska to też była kobieta...

nie napisał:

cała po i jej medialna propaganda próbują zastraszyć pkw, że jak nie odbierze pisowi subwencji to pójdą do więzienia 🤮

Ty taki z urodzenia prześladowany? PKW to bada prawidłowość sprawozdań, rozliczeń, skarg. Dopóki tego jakiś sąd nie podważy to oni możliwości innych nie mają - czyli do więzienia to na własny wniosek, pozwiedzać conajwyżej. Ale szum musi być - co nie?

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, nie napisał:

-------------------------------------

demokracja w wydaniu po-lszewików

Walka polityczna idzie na całego ,a metody iście stalinowskie. Jeżeli partii legalnie nie można zdelegalizować ,to trzeba ją " zagłodzić" odcinając od subwencji . Wyeliminować jak najwięcej członków parti z życia politycznego - zamykając za kratkami ,w przypadku posła czy senatora ,mandat staje się nieaktywny i łatwiej wtedy oponentom politycznym o większość parlamentarną. 

Z kolei  komisja śledcza w sprawie Pegazusa ma na celu uwiarygodnienie tezy o niezgodności z prawem działania tego systemu ,co skutkowałoby odrzuceniem wszelkich dowodów zebranych w ten sposób . Wówczas pan Sławomir ( od zegarków) i jego wspólnicy, i jeszcze wielu innych byli by zupełnie " uśmiechnięci" i szczęśliwi.😄 

W podobnym kierunku zmierza sprawa KRS oraz TK , i nie wykluczone , że na mocy uchwały o nieprawidłowym wyborze i działaniu tych organów państwa , wszystkie postanowienia i wyroki jakie wydały te instytucje na przestrzeni ostatnich lat - trafią do kosza.

Edytowane przez andrzej78
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, DTaras napisał:

Sama wydajność lapka to nie problem. Jeno z okazji jego przenośności luzują się i przeciążają w takim choćby termopady a otwarcie ekranu może się skończyć pewnego pięknego dnia przymusowym urlopem. Procek podgrzewajacy platformę z magazynem danych i zasilaczami w kupie jest dobry na zimę itp itd... To miałem na myśli - nie wydajność.

za niecytowane dzięki i nawet co nieco mi się przyda (a cwaniakowałem że nie :ph34r:) a lapkowi można poustawiać w zarządzaniu zasilaniem tak jak dla pc-eta i nawet po zamknięciu klapy będzie świecił i nic nie przełączał no i tego łndołsa to lepiej jaką wersję IOT czy "zdeblotowaną" (są nawet stosowne apki/skrypty choć lepiej samemu) postawić co by prognozami pogody i wiadomościami o Kaczyńskich czy innych Tuskach; raz d nie zawracał rachmajstrowi a dwa bebechom maszyny.
Laptop eliminuje konieczność UPS-a, zewn klawiatury i monitor też tylko opcjonalny tudzież i gryzoń jak touchpd sensowny czy teraz dotyk ekranowy pomaga bodaj przy scrollowaniu (sprawdzałem i gietek w oknach listingu pod win 11 obsługuje)

mogli byśmy długo jeszcze i nawet dla mnie ciekawa ta z Tobą konwersacja ale na pewno dla innych większości tu nie i może nie przeginajmy już dalej za bardzo bo nas jeszcze do jakiego informatycznego tematu przegonią

chociaż nie wiem
a niech se pokupią z dotykiem klamoty to scrollowanie zero problem a rynek komputerowy ma teraz zadyszkę z nadprodukcji to ... ;)

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
1 godzinę temu, DTaras napisał:

Ale szum musi być - co nie?

no

Eliza Michalik
Czyli, jeśli PKW nie odrzuci sprawozdania PiS, to będzie niedopełnienie obowiązków przez funkcjonariuszy publicznych? Zagrożone karą więzienia do lat 3?

Maciej Berek Minister - członek Rady Ministrów, Przewodniczący Komitetu Stałego Rady Ministrów

Albo PKW wykona swoją robotę, albo będzie ślizgać się z dobrym samopoczuciem przy unikaniu problemu i umyciu rąk. 

---------------------------------------

Mężczyzna zapięciem rowerowym rozbił szybę samochodu Prawo_do_zycia, który poruszał się po Warszawie. Sąd I instancji ukarał sprawcę grzywną 1000 zł, nakazał pokrycie strat i koszty procesu. Apelowała wyłącznie pokrzywdzona Fundacja Pro – Prawo do życia domagając się zaostrzenia kary.

Sąd II instancji powołując się na rzekomą „rażącą niesprawiedliwość orzeczenia” wychodzi poza granice zaskarżenia i łagodzi karę, wymierzając jedynie… naganę i zostawiając obowiązek zapłaty za zniszczoną szybę. Zwalania sprawcę z kosztów postępowania ze względów „słusznościowych”.

Zdaniem sądu „epatowanie” treściami pro-life było eskalacją zachowań społecznych i wywołało u sprawcy uczucia i emocje, które były usprawiedliwione.

To jest przyzwolenie na agresję wobec obrońców życia, z którą i tak spotykają się w coraz większym natężeniu. Choćby w zeszłym tygodniu była kolejna rozprawa w sprawie dot. ataku w Warszawie na pro-lifera, gdzie sprawca złamał mu rękę.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Rozmowy o polityce oczami rolników w 2026 roku, kontynuacja tematu z 2025 roku

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v