Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja nie piszę czy mamy pozwalać czy nie. Ja piszę, że branża mleczna w tym jego producenci też rolnicy mają inne interesy niż ci co produkują zboże. Kolejna sprawa to nasz bilans handlowy z UA dodatni. Straty będą duże. Zaczyna robić się ciekawie. Tym bardziej, że jak produkcja mleka ucierpi to znowu spadnie popyt na zboże na pasze. I tak w koło Macieju.

• Like 1
Opublikowano
5 godzin temu, Roman176 napisał:

Może być zdjęciem przedstawiającym pociąg, kolej i tekst „Olgierd Gawron @kkkja_gawron Nowy Prezes PKP PLK SA wstrzymał większość umów na remont i modernizacje torów podpisanych przez poprzedników. Czekają na audyt. Tymczasem za zerwane umowy grozą wielomilionowe kary. Ale kto by się kasą przejmował teraz. Żadnej cią…głości Το musi pie...noć 17:22・ 28 lut 24 681 Wyświetlenia”

No ale te pociągi to przecież są elektryczne więc chyba lepiej żeby nie jeździły?  A co będzie jak się zaczną palić?

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
12 minut temu, Ulman napisał:

No ale te pociągi to przecież są elektryczne więc chyba lepiej żeby nie jeździły?  A co będzie jak się zaczną palić?

A co tam ma się palić - ogniwa akumulatorowe , tak jak w samochodach elektrycznych ????  Jak masz takie przewrażliwienie na punkcie elektryki to od razu wywal pralkę,lodówkę, zmywarkę i TV .😃

Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał:

Wszyscy już co najmniej po jednym zabiegu zrobili,ja odpuściłem

A miałem zapytać , czy też już szalejesz opryskiwaczem. U mnie w okolicy patrząc po ruchu, widzę panuje optymizm co do porzeczki. Ja także narazie pasuje, będę pryskał, ale mocno ograniczam ochronę.

W wiśni zamierzam chronić, jak w poprzednich latach. Za duża różnica między skrzynką, a koncentratem, tym bardziej że oddaje loco.

Opublikowano
2 minuty temu, andrzej78 napisał:

A co tam ma się palić - ogniwa akumulatorowe , tak jak w samochodach elektrycznych ????  Jak masz takie przewrażliwienie na punkcie elektryki to od razu wywal pralkę,lodówkę, zmywarkę i TV .😃

Jak Roman pisze że elektryczne są złe bo się pala to chyba wie co pisze

Opublikowano
32 minuty temu, hubertuss napisał:

Ja nie piszę czy mamy pozwalać czy nie. Ja piszę, że branża mleczna w tym jego producenci też rolnicy mają inne interesy niż ci co produkują zboże. Kolejna sprawa to nasz bilans handlowy z UA dodatni. Straty będą duże. Zaczyna robić się ciekawie. Tym bardziej, że jak produkcja mleka ucierpi to znowu spadnie popyt na zboże na pasze. I tak w koło Macieju.

już przestań usprawiedliwiać k**wa średnia importu  z lat 2015 do 2021 i koniec 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, damian303 napisał:

A miałem zapytać , czy też już szalejesz opryskiwaczem. U mnie w okolicy patrząc po ruchu, widzę panuje optymizm co do porzeczki. Ja także narazie pasuje, będę pryskał, ale mocno ograniczam ochronę.

W wiśni zamierzam chronić, jak w poprzednich latach. Za duża różnica między skrzynką, a koncentratem, tym bardziej że oddaje loco.

A co z tym info z jesieni, że będzie saanie i cena ciut wyższa?

Ogólnie widzę że ten sezon udać się nie ma prawa. Nigdy jeszcze w lutym sezon oprysków się nie rozpoczął A porzeczka nie miała liści, a tisel od kilku dni się zieleni.

Kolejny rok wymrozi

Edytowane przez Agrest
Opublikowano
18 minut temu, Ulman napisał:

A czy w ogóle upaińcy zapowiedzieli że zamkną rynek na wyroby mleczarskie?

Na razie to nasze mleczarnie tylko tak twierdzą ;) 

Opublikowano
1 minutę temu, Agrest napisał:

O ssaniu nie mówiłem, o cenie owszem. 

Cisza w eterze. W sumie to trochę nabierają wody w usta. 

Osobiście, przy aktualnej sytuacji to średnio w to wierzę, by było lepiej.

Opublikowano
13 godzin temu, Leszy napisał:

ale mają najsilniejszą gospodarkę w Europie. Co ciekawe NRD do dziś, 34 lata od zjednoczenia Niemiec odstaje od zachodniej części. 

tam tez maja polske wschodnia..pardon niemcy..

11 godzin temu, PRZMAS19821982 napisał:

4f pada pomalu

Opublikowano
2 minuty temu, jacus napisał:

tam tez maja polske wschodnia..pardon niemcy..

Polska wschodnia to ma przynajmniej ładnie na polach i nowe gospodarstwa błyszczące, a w NRD mają jak u nas w byłych PGR-ach. 

Opublikowano
18 minut temu, Agrest napisał:

A co z tym info z jesieni, że będzie saanie 

przecież sikorski jeździ i po kolei ssie kto tylko chętny 

• Haha 1
Opublikowano
39 minut temu, Agrest napisał:

Ogólnie widzę że ten sezon udać się nie ma prawa. Nigdy jeszcze w lutym sezon oprysków się nie rozpoczął A porzeczka nie miała liści, a tisel od kilku dni się zieleni.

Kolejny rok wymrozi

Rzeczywiście takiej anomalie też nie widziałem. W następnym tygodniu ma się ochłodzić i przystopuje rozwoj, ale nie zmieni to faktu, że pąki pękły i sezon na grzyba można uważać za rozpoczęty( w lutym!!!).

Jeżeli wiosna będzie chłodna(noce), to kwitnienie nie będzie wiele szybciej.

A co do wymrozenia, to w marcu będzie jeszcze dodatkowa pula i mimo wysokiej stawki coś ubezpiecze. Taki mały hazard.

Opublikowano
jacus napisał:

4f pada pomalu

Jak xujnie szyli... Nitka nie dość, że cienka to może trzy prania wytrzymywała a szyte jest na takim marginesie, że lepiej na grubszym ciuchu mieć dwa numery większą kurtkę. Barachło a płacisz ponad tauzen kurtka. A reklamacja? Niema co składać - od razu jechać i cegłami w szyby rzucać... Dobrze im tak.

Agrest napisał:

28 minut temu, damian303 napisał:

Kolejny rok wymrozi

Tak napiszę - wieszczyłem trudną wiosnę aż tu przeczytałem że el ninio się zakończył. Fotowoltaika już w tym roku może być kiepska a co za tym idzie żniwa jeszcze we wrześniu...

Opublikowano

Hiszpania wysycha, na Teneryfie zakazali mycia aut i napełniania basenòw

Opublikowano
38 minut temu, Agrest napisał:

Hiszpania wysycha, na Teneryfie zakazali mycia aut i napełniania basenòw

Hiszpania już w zeszłym roku wysychała, Huelva miała problem z nawadnianiem truskawki przez co chwilę wcześniej skończyli sezon, a w tym roku mają mieć jeszcze większe problemy z powodu ograniczeniem poboru wody do nawadniania.

Opublikowano

Niewątpliwie dziwna sprawa firmy budowlane specjalizujące się w budowie kurników chlewni itd nie przyjmują zleceń twierdząc że maja zajęte 2-3 lata na ukrainie tyle  tego tam powstaje .A jaki łeb ta banda ma że w czasie wojny takie inwestycje powstają -oczywiście zachodnia część  

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
    • Przez debrzyna
      Powinniśmy podjąć sie informowania rolników i nie tylko ,kto w poszczególnych województwach organizuje wyjazd na następny protest Brak takiej informacji to mniej ludzi na proteście
      Macie informacje wpisujcie w tym temacie Tylko informacje kto i tp bez zbędnej polityki 
  • Dodaj nową pozycję...
v