Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Siedzacybyk napisał:

Uprawa roślinna jest mało czasochłonna. O zwierzęcej nie wspominam, bo to czasowo rodzina nie wyrobi. Przy 200 ha, w miarę dobrym sprzęcie na spokojnie się obrobi.

20ha truskawek, maliny, borówki, kapusty, jakiejś fasolki czy kalafiora itp i uwierz mi że nie będziesz wiedział w co ręce włożyć ... I przy roślinnej nie trzeba mieć wiele ha żeby się narobić, z 4-5ha upraw pod tunelem, do tego z 15ha w gruncie i będziesz miał co robić cały rok ...

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 2
Opublikowano
41 minut temu, danielhaker napisał:

Nie mam za bardzo jak tego rozgłośnić 😛 ale chętnie sam obejrzę, bo Kołodziejczak na drugi dzień kiedy Mazurek go zaorał szczekał, że Mazurek kłamie, insynuuje itp. i chętnie pójdzie drugi raz żeby mu wygarnąć, tylko jakoś od tamtej pory go unikał i chodził co najwyżej do Ziemca 🙈

Albo go dobrze przygotują albo zaorza definitywnie :)

Opublikowano
1 godzinę temu, danielhaker napisał:

Nie mam za bardzo jak tego rozgłośnić 😛 ale chętnie sam obejrzę, bo Kołodziejczak na drugi dzień kiedy Mazurek go zaorał szczekał, że Mazurek kłamie, insynuuje itp. i chętnie pójdzie drugi raz żeby mu wygarnąć, tylko jakoś od tamtej pory go unikał i chodził co najwyżej do Ziemca 🙈

Niech się wyśpi w sejmie bidulek.   xD

• Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał:

20ha truskawek, maliny, borówki, kapusty, jakiejś fasolki czy kalafiora itp i uwierz mi że nie będziesz wiedział w co ręce włożyć ... I przy roślinnej nie trzeba mieć wiele ha żeby się narobić, z 4-5ha upraw pod tunelem, do tego z 15ha w gruncie i będziesz miał co robić cały rok ...

Raczej myślałem o konwencjonalnej, pszenica, kukurydza, pszenżyto, rzepak. Warzywa, zwierzęta to inna bajka. Potrzeba roboczogodzin, a te są drogie. Większość dużych gospodarstw jakie znam, nie mają ani zwierząt ani warzyw.

Opublikowano
14 minut temu, Siedzacybyk napisał:

Potrzeba roboczogodzin, a te są drogie. Większość dużych gospodarstw jakie znam, nie mają ani zwierząt ani warzyw.

Tylko bez tych roboczogodzin masz małą marżę z ha i musisz mieć minimum 100ha żeby jakoś utrzymać rodzinę, coś w gospodarstwo inwestować i mieć jakieś drobne na jakieś hobby ...

Opublikowano (edytowane)
22 godziny temu, v11 napisał:

Dostał 6 m w zawiasach a mogła być sprawa na miarę Watergate ja bym przy nieściągniętych spodniach bez oddania stolca wnosił o uniewinnienie  -W końcu kluczowym dowodem powinno być zanieczyszczenie stolcem flagi -do tego nie doszło proces poszlakowy ława przysięgła wątpię że podzieliła by wniosek prokuratury 

oj, wiesz, z tym nieściągnięciem portek to też tylko moje domysły bo nigdzie nie trafiłem na szczegółowsze info o.O :P

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
4 godziny temu, Leszy napisał:

Człowieku. Tobie naprawdę nie mieści się w głowie, że można żyć na poziomie z gospodarstwa? To aż tak ciężko sobie wyobrazić? 

bez produkcji zwierzecej i warzyw to na malych i srednich arealach trudne a ostatnio niemozliwe..

4 godziny temu, Desperado napisał:

Można sobie nie wyobrazić, zwłaszcza jak się sieje żyto na 3 klasie i zbiera 3 tony z ha.   :P

twoja wyobraznie ogranicza tylko sklepienie piwnicy.

pole dzierzawione 1 rok, 30 lat prawie w ekologii ..nawozenie to bylo 100 kg polifoski i na wiosne 100 mocznika..

3 godziny temu, Siedzacybyk napisał:

Wszystko zależy od wielkości gospodarstwa. Na 10 ha nie da się godnie żyć, na 200 już tak.

tu wiekszsoc ma blizej 10 a nie 20 czy nawet 200

2 godziny temu, masa24 napisał:

Takie miałem wrażenie ze cześć osób tu wypowiadających się to rolnictwo zna z tv

ja to znam z fb - dotacje z prow ta grupa sie nazywa czy jakos tak

1 godzinę temu, Leszy napisał:

@jacus zobacz. Nie tylko twoja Małopolska przeznacza grunty pod zabudowę. Co to będzie. Wszędzie miasto powstanie... 

IMG_20240221_124033_791.jpg

chlopie,u nas to juz nie wiadomo gdzie konczy sie jedna wies a zaczyna druga.. 3 domy to sie buduja obecnie w kolo mojego jednego pola..

Opublikowano
32 minuty temu, Siedzacybyk napisał:

Warzywa, zwierzęta to inna bajka. Potrzeba roboczogodzin, a te są drogie. Większość dużych gospodarstw jakie znam, nie mają ani zwierząt ani warzyw.

Przy 300 ha warzyw jest nas trzech. 

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, jacus napisał:

twoja wyobraznie ogranicza tylko sklepienie piwnicy.

pole dzierzawione 1 rok, 30 lat prawie w ekologii ..nawozenie to bylo 100 kg polifoski i na wiosne 100 mocznika..

tu wiekszsoc ma blizej 10 a nie 20 czy nawet 200

Człowieku, ty nie masz zboża, pieprzysz o 20 czy 30 -tu hektarach to ty nawet sobie nie zdajesz sprawy ile z tego powinno być zboża, gdzie ty to masz? ty jesteś zwykły papracz i nieudacznik i dlatego musiałeś iść do roboty sraczy pilnować i takie brednie to możesz wciskać takiemu jak ty bo już smarku zaczynasz mnie ostro wk***iać.

Edytowane przez Desperado
  • Like 1
  • Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano

Yyyy pszenica spadła poniżej 200... Afryka niema czym płacić ruski nawóz z taniego gazu gdzieś trzeba wysypać Ukraina chce sprzedawać a w Europie pod korek. Pszenica ze wschodu stanieje w związku z chęcią Rosji do zagłodzenia Ukrainy. Siejta żyto i owies...

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, DTaras napisał:

Siejta żyto i owies...

Taa, niech sieją, będzie tani opał po żniwach ... Ziemniaki też już sadzeniaków nie ma, będzie co jeść od lipca xD Ktoś mi kiedyś powiedział, nie pamiętam kto, nie siej/sadź tego co w tym roku płaciło, bo za rok na pewno nie zarobisz ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

Chciałem pomóc niektórym i pacz - za późno.

Tomasz0611 napisał:

1 minutę temu, DTaras napisał:

Siejta żyto i owies...

Taa, niech sieją, będzie tani opał po żniwach ... 

To też jest wyjście... przy czym do poprawy struktury pelletu używali pszenżyta.

Opublikowano
4 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

aa, niech sieją, będzie tani opał po żniwach ... Ziemniaki też już sadzeniaków nie ma, będzie co jeść od lipca

Jest szał w tym roku właśnie na owies , ziemniaki, brokuła i kalafiora, Będzie jazda bez trzymanki.

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
    • Przez debrzyna
      Powinniśmy podjąć sie informowania rolników i nie tylko ,kto w poszczególnych województwach organizuje wyjazd na następny protest Brak takiej informacji to mniej ludzi na proteście
      Macie informacje wpisujcie w tym temacie Tylko informacje kto i tp bez zbędnej polityki 
  • Dodaj nową pozycję...
v