Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

takim samym jak obecny i poprzedni. To jest jedno i to samo

galanek,, chłopcze nieszczęsny ,  czy islamizacja , imigranci, odchodzenie od wartości chrześcijańskich to gospodarka o której powinno się mówić czy religia o której , jak twoierdzisz mówić się w brukseli nie powinno?

Opublikowano

Jeśli PO wybierze Trzaskowskiego na kandydata to są głupkami. On jest zbyt kojarzony z lewicowym skrzydłem. Tylko kandydat z centrum mógłby odebrać głosy PiS-owi. Zaś lewicowi wyborcy i tak zagłosują na każdego aby tylko nie był to kandydat PIS-u. 

• Haha 1
Opublikowano

InPost ma przejąć brytyjską firmę Menzies

Niedawno polski eSky przejął brytyjską markę Thomas Cook

💪

----------------

„Nowi pacjenci, u których zdiagnozowano np. stwardnienie rozsiane lub rdzeniowy zanik mięśni, nie dostaną w tym roku leczenia, bo wyczerpały się kontrakty z NFZ”.

To jest o tyle absurdalne, że podany odpowiednio wcześnie lek na SMA w całości cofa chorobę i nie pozwala się jej rozwinąć. To znaczy że zyskujemy zdrowego obywatela. Bez leku przez kilkanaście lat będzie kosztował państwo dziesiątki tysięcy miesięcznie. To jest jakaś niewyobrażalna tragedia. Polscy obywatele będą niepełnosprawni, bo zabrakło kasy na leczenie, które z powodzeniem można stosować i które co do zasady jest finansowane.

PiS wprowadził prawdopodobnie najlepsze leczenie SMA na świecie:
- badania przesiewowe dla noworodków;
- w przypadku wykrycia choroby od razu podawano lek genetyczny naprawiający uszkodzony gen - dziecko nigdy nie chorowało;
- refundacja leków (bo obecnie są bodaj 3 różne - na różne sposoby podawane i inaczej działające) obejmowała nie tylko dzieci, ale i dorosłych;

Nawet w Niemczech dorośli nie mogli liczyć na refundację leków.

rządzą idioci

--------------------------

nie wierzę

Podstawówka na Bródnie w stolicy.
Pan stopek krzywo chodził.
Wydmuchał 1,6 promila...

Image

Opublikowano
11 godzin temu, Ulman napisał:

takim samym jak obecny i poprzedni. To jest jedno i to samo

galanek,, chłopcze nieszczęsny ,  czy islamizacja , imigranci, odchodzenie od wartości chrześcijańskich to gospodarka o której powinno się mówić czy religia o której , jak twoierdzisz mówić się w brukseli nie powinno?

Ja myślę, że długo długo w rżnięciu głupa podczas oficjalnych przemów, robieniu głupich min Dudy nikt nie pokona. Nikt tak nie umie się podniecić jak Duda, stracić kontrolę a potem to już kabaret sam leci. Można by rzec niedościgniony wzór.

9 godzin temu, Leszy napisał:

Jeśli PO wybierze Trzaskowskiego na kandydata to są głupkami. On jest zbyt kojarzony z lewicowym skrzydłem. Tylko kandydat z centrum mógłby odebrać głosy PiS-owi. Zaś lewicowi wyborcy i tak zagłosują na każdego aby tylko nie był to kandydat PIS-u. 

Większość oprócz wyborców pisu zagłosuje na każdego aby nie pis. Zwłaszcza gdy dojdzie do drugiej tury. A wyborcy konfy tez nie zagłosują na pisiora i zostaną w domu.

Opublikowano (edytowane)
Dnia 13.10.2024 o 20:52, dysydent napisał:

a czy to nie "najlepszy sposób" na pozbycie się z kraju najzaradniejszych, najmądrzejszych czy przez wielu nazwanych - najcwańszych a bez takich żaden kraj nie ma dobrej przyszłości.
Zaś czy by wtedy był zainteresowany i ten najbogatszy takim unikaniem podatków gdyby wiedział że ma rzeczywisty wpływ na ich wydawanie?
U jankesów jeszcze co nieco z tego zostało i tam chyba jeszcze najwięcej z jako tako znanych nam miejsc
choć i tam się to już kończy a niebawem przekonamy się czy ten proces przyspieszy (Harris) czy przystopuje (Trump)

I tak i nie. Jak uczy przykład światowy to wielkie konsorcja maja wyjebane na kraje (poza chinami i tego typu państwami) A zwłaszcza wśród jankesów to widać, co musi dawać państwo czyli szary Smith by te korpo uwzględniały racje stanu.

Dnia 13.10.2024 o 19:38, jahooo napisał:

nie rozumiesz faktu, że w chwili obecnej państwo zabiera obywatelom (pracującym) około 80% zarobionych pienięzy i rości sobie prawo do ich dysponowania

pracownik, który na rękę bierze 3 tys mógłby, po obniżeniu wszelkich danin i podatków, brać 6 albo 7, gdyby państwo zlikwidowało wszelkie plusy, zredukowało ilość urzędników, zezwoleń , biurokrację , akcyzy itp, czyli w skrócie - struktury państwa zostały zredukowane a tym samym jego koszt

w ten sposób każdy mógłby decydować, na co te pieniądze przeznaczy, to zachęcałoby do pracy, co podnosiłoby wpływy do bdżetu, a obywatele by się bogacili

obecna patologia z podnoszeniem płacy minimalnej rodzi tylko wysokie koszty - dla wszystkich, napędza inflację i skutecznie odpędza od  kraju inwestorów, bo rozną lawinowo koszty, nie tylko pracownicze, ale ogólnie

to właśnie jest sedno faktu, że poacy mają coraz mniej dzieci, bo jesli koszt żłobka wynoci 2 tys miesięcznie prywatnie, a do państwowego dostać się graniczy z cudem, i tez tanio nie jest, to przepraszam, każdy umie liczyć

może patologia wychowa dziecko siedząc w domu za 800 plus, tylko jakie to będzie wychowanie - patologia zwykle wychowuje kolejną patologię żyjącą z socjalu

Tutaj widzę wszystko na raz od konfy do razem.

Nie nie będzie tak, że jak zmniejszy państwo daniny to o tyle samo wzrośnie Kowalskiemu kasa. Tutaj wejdą koszty tzw "manipulacyjne"

Tak podnoszenie płacy minimalnej to nie tyle patologia ale doprowadzi do krachu, nie można za sprzedaż tych samych desek żądać coraz więcej, sprzedawaj meble, wtedy place będa mogły rosnąc, mamy teraz pokłosie tego podnoszenia minimalnej, że firmy przenoszą się gdzie taniej, a my z montowni i hodowli prekariatu nie zmieniamy się w eksportera wysoko przetworzonych i/lub technologicznych tworów które tą podwyżke minimalnej by uzasadniało i amortyzowało.

Tak 500 czy 800 plus to patologia, ale to miej pretensje do pisdzielców czy popaprańców, którzy powielają błędy zachodniej europy, z tym że my to nie brytole czy niemcy by stać nas było na utrzymywanie dzieciorobów z pracy imigrantów.

Dnia 13.10.2024 o 19:43, Siedzacybyk napisał:

dlaczego wyrownanie wieku kobiet, raczej podciagniecie do mezczyzn jest takie dobre? dla oszczednosci zus?! a dlaczego nie ma walki o mundurowe, to bardziej kłuje w oczyz tutaj jest jawna niesprawiedliwosc!!!! kiedys argumentowali, ze 50 latek nie moze biegac za zlodziejem 😂😂😂 czy ktos widzial biegajacego policjanta ,nie w filmie?😀😀😀 a po drugi skoro gornik musi byc sprawny i zdrowy by zjechac pod ziemie, to od policjanta tez mozemy tego wymagac!!! jedynie dieta paczkowa nie jest wskazana!

Zawsze można zmienić pracę by nie biegać, w dojczach psiarstwo nie ma takich przywilejów, ale że my postkomunistyczni słowianie to żadna władza nie będzie zabierać przywilejów czy to policji czy wojsku czy sądom, bo to te 3 instytucje będą pałować resztę narodu gdy władza będzie chciała tą władzę utrzymać. A kij niech się trepy i psiarstwo denerwuje. Te przysłowiowe k**wy w mundurach bo tym jest to przedstawicielstwo aparatu ucisku.

Dnia 13.10.2024 o 19:49, jahooo napisał:

widzisz, szczyt rozwoju rzeczpospolitej przypada na okres, gdy płaciło się dziesięcine na kościół i dziesięcine dla króla, łączne zaś podatki rocznie nie przekraczały w sumie 25% zarobków

Acha ale, że85% ówczesnego społeczeństwa żyło prawie jak zwierzęta pomijasz? Dodatkowo pomijasz fakt, że to właśnie wtedy Polska przestała istnieć. To nie było źródlem potęgi  tylko upadku. Potęga wyszła gdy król sprzedawał swoje dobra (za taki uważany był wtedy każdy kraj jako własność monarchy) i obdarzał przywilejami. a gdy to zaszło za daleko nastąpił upadek.

16 godzin temu, jahooo napisał:

ekologia zawsze była w społeczeństwie,a le te naciski obecnie odnoszą odwrotny skutek, ludzie się od ekologii odwracają

a wystarczy wprowadzić zachęty do działania ekologicznego, jak na przykład zniżka za śmieci dla osób kompostujących bioodpady, to chyba jedyne sensowne działanie w ostatnim okresie

tak samo z lgbt, ich sponsorzy zaczynają się od nich odwracać, bo społeczeństwo nie chce nachalnej indoktrynacji i słupki w sondażach wyraźnie to pokazują, dlatego tez nasz rząd milczy w tym temacie, aby nie drażnić społeczeństwa

No jak nie masz zachęty, u mnie gdy masz kompostownik to zniżka 50 groszy od łebka na śmieci. Ekologia to była za komuny ale z innych przyczyn. Papier toaletowy z makulatury, szklane opakowania, auto osobowe kręcące 1,5 mln km, telefon który chodzi 10 lat, podobnie jak inny sprzęt. Instrukcja tylko w jezyku danego kraju gdzie produkt jest sprzedawany to jest ekologia ale na tym się nie zarabia, więc trzeba Kowalskiemu wbijać dyrdymały do głów, że bydło jest w belgii czy holandii nieekologiczne bo przez to rosną jeżyny w lesie i moga cię podrapać na spacerze.

Nie sponsorzy nie odwaracają się od lgbt. Spójrz na propagandę wokie w stanach czy to co nam wpycha taki disney czy inszy producent, ba spójrz jak zmieniły się reklamy u nas w tv gdy zmieniła się władza, coś jak na nasze mimo wszystko jeszcze jednolite społeczeństwo za dużo tam people of color.

1 godzinę temu, hubertuss napisał:

Ja myślę, że długo długo w rżnięciu głupa podczas oficjalnych przemów, robieniu głupich min Dudy nikt nie pokona. Nikt tak nie umie się podniecić jak Duda, stracić kontrolę a potem to już kabaret sam leci. Można by rzec niedościgniony wzór.

Większość oprócz wyborców pisu zagłosuje na każdego aby nie pis. Zwłaszcza gdy dojdzie do drugiej tury. A wyborcy konfy tez nie zagłosują na pisiora i zostaną w domu.

Spokojnie do wyborów jeszcze rok, tym tempem to nim do nich dojdzie bardziej będą ludzie patrzec byle nie pisdzielec i popapraniec, z tym że szansa to by była może dla Bosaka (ale ten pewnie wolałby być premierem) albo którejś z tych konfederackich lasek, z Mentzenem bez szans,reszta planktonu pomijalna  więc pewnie wygra beznadziejny Trzasku. Który chyba już za swojej kadencji prezydenta warszawy zacznie płacic kary do UE za to, że mieszkańcy nie maja kanalizacji, a w wawie to ponad 100k ludzi, grunt, że z budżetu miasta na ekoterrorystów jest którzy jeszcze generują dodatkowe koszty

Edytowane przez Takeda
Opublikowano (edytowane)

Dobre sobie piszesz mi spokojnie a i tak przyznajesz, ze wygra kandydat po.

Co do konfy to Bosak jest ostatnim z tych mądrzejszych który tam został. Dlatego się nie pcha bo wie, że totalnie szans na nic nie ma. Za to pajac Mentzen się pcha. A w jego przypadku wciąż mam wątpliwości czy aż taki hipokryta czy taki głupi. Bo to co on wygaduje i jak zmienia stanowisko to jest do prawdy zdumiewające. NO ale na te max 7 czy 8 % w wyborach realnie ktoś musi pracować. Kampania 2023 to pokazała do póki ludzie z konfy siedzieli spokojnie i mało mówili to było 13 % jak Mentzen z Wilkiem zaczęli kabaret i wygłupy w których wyszli na totalnych dyletantów z ekonomii i jak ich Petru zaorał to zostali z 7 czy tam 8 %.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
2 minuty temu, Takeda napisał:

Acha ale, że85% ówczesnego społeczeństwa żyło prawie jak zwierzęta pomijasz? Dodatkowo pomijasz fakt, że to właśnie wtedy Polska przestała istnieć. To nie było źródlem potęgi  tylko upadku. Potęga wyszła gdy król sprzedawał swoje dobra (za taki uważany był wtedy każdy kraj jako własność monarchy) i obdarzał przywilejami. a gdy to zaszło za daleko nastąpił upadek.

No jak nie masz zachęty, u mnie gdy masz kompostownik to zniżka 50 groszy od łebka na śmieci. Ekologia to była za komuny ale z innych przyczyn. Papier toaletowy z makulatury, szklane opakowania, auto osobowe kręcące 1,5 mln km, telefon który chodzi 10 lat, podobnie jak inny sprzęt. Instrukcja tylko w jezyku danego kraju gdzie produkt jest sprzedawany to jest ekologia ale na tym się nie zarabia, więc trzeba Kowalskiemu wbijać dyrdymały do głów, że bydło jest w belgii czy holandii nieekologiczne bo przez to rosną jeżyny w lesie i moga cię podrapać na spacerze.

Napisałem, że jest zniżka za kompostownik - u mnie 3zł miesięcznie od osoby

co do okresu największej potęgi rzeczpospolitej, przypada ona na okres XV i XV wieku, gdy pańszczyzna nie była jeszcze tak powszechna ani uciążliwa, a król nie wyprzedawał dóbr za bezcen, myla ci się okresy, bierzesz pod uwagę wiek XVII i XVIII

Te 85% społeczeństwa w okresie, o którym wspominam, nie żyło wcale gorzej niż jego odppwiednik w zachodniej europie, a czasem może nawet lepiej, bo rolnictwo stało u nas na dość dobrym poziomie i wszyscy od dołu do góry zarabiali na zbożu, i to sporo, dopiero zamorskie kolonie Hiszpanii i Anglii z ich eksportem taniego surowca, wytworzonego przez niewolników, zepsuły rynek, ale to nie wiem XV tylko okres późniejszy

jeśli mam coś porównywać do okresu PRL, to tak, wiele rozwiązań bym powielił, jak mleko w szklanych opakowaniach w 100% zwrotnych, tak samo piwo, skup butelek, makulatury

nie tęsknie generalnie za tym okresem, ale musze przyznać, że wiele rowiązań jest nam dziś potrzebnych

Opublikowano (edytowane)
45 minut temu, Takeda napisał:

I tak i nie. Jak uczy przykład światowy to wielkie konsorcja maja wyjebane na kraje (poza chinami i tego typu państwami) A zwłaszcza wśród jankesów to widać, co musi dawać państwo czyli szary Smith by te korpo uwzględniały racje stanu.

ależ Polska JEST  "tego typu państwem"

dlaczego?
a utrudnię Ci zadanie/odpowiedź a właściwie mój brak czasu na dogłębniejsze wyjaśnienia a jedynie podpowiedź w linku
https://www.bankier.pl/wiadomosc/Posady-dla-swoich-Specjalne-strefy-ekonomiczne-z-dzialaczami-Platformy-i-PSL-8828961.html

za to że tego syfu PiS nie zlikwidował jakim są te strefy mimo iż obiecywał to nigdy więcej do władzy powrócić nie powinien
ofermy nam za przywódców niepotrzebne a świnie (wszak i PiS przyłaczył się do "dobrodziejstwa" jakie te strefy dla urzędasów niosą; świnie to my już mieliśmy wcześniej u władzy które to te strefy wymyśliły aby nawet i największe korpo ponadpaństwowe musiało czapkować u jakiegoś za przeproszeniem urzędnika o dostęp do takowych tak zamiana rasy świń też niczego nie zmieni a tylko zwiększy ilość tych pasożytów... już zwiększyła
Przeciętny Kowalkski czy tam Smith jewst dyskryminowany we swoim własnym kraju który ma takowe raje podatkowe tylko dla wybranych... a jeszcze bardziej te raje dla wybierających gdzie urzędasy wprost pokazują za co łapówy będą inkasować

i to tyle na ile mam na teraz czasu co i tak chyba dość dużo wyjaśniłem

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano
9 minut temu, dysydent napisał:

ależ Polska JEST  "tego typu państwem"

dlaczego?
a utrudnię Ci zadanie/odpowiedź a właściwie mój brak czasu na dogłębniejsze wyjaśnienia a jedynie podpowiedź w linku
https://www.bankier.pl/wiadomosc/Posady-dla-swoich-Specjalne-strefy-ekonomiczne-z-dzialaczami-Platformy-i-PSL-8828961.html

za to że tego syfu PiS nie zlikwidował jakim są te strefy mimo iż obiecywał to nigdy więcej do władzy powrócić nie powinien
ofermy nam za przywódców niepotrzebne a świnie (wszak i PiS przyłaczył się do "dobrodziejstwa" jakie te strefy dla urzędasów niosą; świnie to my już mieliśmy wcześniej u władzy które to te strefy wymyśliły aby nawet i największe korpo ponadpaństwowe musiało czapkować u jakiegoś za przeproszeniem urzędnika o dostęp do takowych
Przeciętny Kowalkski czy tam Smith jewst dyskryminowany we swoim własnym kraju który ma takowe raje podatkowe tylko dla wybranych... a jeszcze bardziej te raje dla wybierających gdzie urzędasy wprost pokazują za co łapówy będą inkasować

i to tyle na ile mam na teraz czasu co i tak chyba dość dużo wyjaśniłem

Posady dla swoich. Specjalne strefy ekonomiczne z działaczami Platformy i PSL 

Tej zasady nigdy przenigdy nikt nie zmieni .

Dorastają dzieci , wnuki i prawnuki dana zasada będzie trwać w nieskończoność .

Opublikowano (edytowane)
40 minut temu, galan99 napisał:

dana zasada będzie trwać w nieskończoność

komuchy też tak myślały a niewiele brakowało a powywieszalibyśmy te ich bękarty jak w Rumunii po upadku z głodu gospodarki zarządzanej przez państwowe ofermy

Historia się powtórzy (zawsze się powtarza) tylko tym razem może nie popełnijmy tego błędu ;)

właściwie to się zemści pozostawienie przy życiu pseudomagnaterii pokomuszej bo teraz jak te potomki parobasów co bolszewizm na trupach swych panów budowały a ich pomioty teraz się uwłaszczyły tylko genetyka ta sama i na pewno zawalą kolejny raz ... teraz katem im będzie jaki kacap czy inny niemiec o imieniu achmed jak nędza i tam do szukania kozłów ofiarnych własnej nieudolności doprowadzi

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
1 godzinę temu, galan99 napisał:

NIE POWINNO SIĘ MÓWIĆ W BRUKSELI O RELIGI .

O RELIGI W KOŚCIELE  .

Pis beczał o islamizacji, wartościach chrześcijańskich upadku wartości europejskich to było dobrze czy źle czy dobrze?

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, hubertuss napisał:

W Rumunii wieszali bo Czauczesku był dużo brutalniejszy wobec społeczeństwa niż nasi pierwsi sekretarze. I w zasadzie tylko on i jego żona zginęli w wyniku zmiany ustroju w egzekucji.

no
zatem i tam za pobłażliwie potraktowano te państwowe... systemowe ludzkie śmieci zważywszy czym ta Rumunia jest dzisiaj

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

No raczek rewolucje w krajach bloku wschodniego obalające komuny nie przypominały tej z przed kilkuset lat z Francji gdzie zburzono Bastylię i powszechna w użyciu była gilotyna. Może dlatego, ze gilotyn nie było.

Zresztą Francuzi to mają do tego głowę i rozmach do dziś. Gilotyn co prawda też nie mają już powszechnie dostępnych ale za to jak by co chętnie palą powszechnie dostępne samochody. Nie to co u nas parę płytek czy kostek wyrwą i po krzyku. 

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano (edytowane)

bo to były rewolucje w druga stronę niż ta francuska gdzie pokomusze bydło nie odsuwało od władzy a było odsuwane

cywilizacja odsuwała bydło a nie bydło zdegenerowaną to zdegenerowaną i przestarzałą ale cywilizację

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
1 godzinę temu, Takeda napisał:
Dnia 13.10.2024 o 19:38, jahooo napisał:

nie rozumiesz faktu, że w chwili obecnej państwo zabiera obywatelom (pracującym) około 80% zarobionych pienięzy i rości sobie prawo do ich dysponowania

pracownik, który na rękę bierze 3 tys mógłby, po obniżeniu wszelkich danin i podatków, brać 6 albo 7, gdyby państwo zlikwidowało wszelkie plusy, zredukowało ilość urzędników, zezwoleń , biurokrację , akcyzy itp, czyli w skrócie - struktury państwa zostały zredukowane a tym samym jego koszt

Jahooo , Państwo jako kraj jest dobre tylko ludzie są głupcami , nawet jak emigrują to do krajów gdzie podatki sa wyższe niż  w Polsce , zamiast wybrać Białoruś [ bez podatków ] blisko , czy nawet afryke złapać powrotny ponton za pół ceny to zachciewa się im Szwecji , Norwegi , Wielkiej Brytani , ale widać zmianę , już dwóch wybrało sasiada od wschodu , został jeden Tomasz Szmydt

Opublikowano

Rewolucja działa podatek od garaży .

Projektowana ustawa ma wejść w życie od 1 stycznia 2025 r. Po zmianie wszystkie pomieszczenia przeznaczone do przechowywania pojazdów w budynkach mieszkalnych niezajęte na działalność gospodarczą będą opodatkowane jednakową stawką podatku .

https://www.money.pl/podatki/garaze-maja-byc-traktowane-jak-mieszkania-rzad-przyjal-projekt-zmian-7081867677977152a.html

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
    • Przez debrzyna
      Powinniśmy podjąć sie informowania rolników i nie tylko ,kto w poszczególnych województwach organizuje wyjazd na następny protest Brak takiej informacji to mniej ludzi na proteście
      Macie informacje wpisujcie w tym temacie Tylko informacje kto i tp bez zbędnej polityki 
  • Dodaj nową pozycję...
v